0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    val777

шоколадова киста
« -: Октомври 22, 2006, 19:23:38 pm »
Здравейте момичета!
Поздравления за ценните съвети, много от нещата, които коментирате съм ги препатила и затова ви изказвам най-искрени адмирации. Проблемите пред мене се задълбочават и ви моля за помощ ако е възможно.
Откриха ми шоколадова киста с големина 5-4 см, която не може да се оперира, защото имам безбройни сраствания от некадърна операция от апендисит още като дете. Тази киста секретира на два определени етапа от цикъла (след овулация и преди М) с доста обилна секреция. Имах и един хидросалпингс на другия яйчник, но той за щастие се повлия от калолечение и поне засега го няма. Та въпросът ми е - трябва ли да се лекувам с Золадекс (Диферелин) или те се изполват само за след лапароскопия. Ако да тогава какви са шансовете да се махне тази киста, евентуално пак да се появи.
Моля помогнете ми ако сте наясно! Веднъж правих инвитро и забременях,но направих спонтанен аборт най-вероятно поради инфекция от секретите на кистата, така че май няма смисъл да се пробвам веднага пак, докато не я отстраня като фактор.
И още нещо - какви са цените на Золадекс и Диферелин май са доста скъпи? Смятам да ходя при Д-р Маркова във Варна, какви са отзивите от нея?
Благодаря предварително на всички за отзивите!
*
Re: шоколадова киста
« Отговор #1 -: Октомври 22, 2006, 20:26:43 pm »
И още нещо - какви са цените на Золадекс и Диферелин май са доста скъпи?

Цените в Хигия в момента са:
Золадекс: 331 лв.
Диферелин: 320 лв.
Това са най-ниските цени на едро в момента. Прочетох че в Гърция и Турция цените са по-ниски...........

Аз приключих 3 месечното си лечение с Диферелин този месец. За съжаление Здравната каса ще го отпуска чак в началото на 2007г. :-( Наложи се да си закупя и трите инжекции. :( Върви и си плащай осигуровки.......


Re: шоколадова киста
« Отговор #2 -: Октомври 22, 2006, 20:40:17 pm »
Здравей Val777,
аз също имах такава киста. Миналото лято я оперирах и веднага след това минах на Дефирилин. Понеже бяха спряли програмата от Здравната каса точно 7 дена преди да вляза на лапароскопия, се наложи сама да си плащам инжекциите. Бяха общо 3, защото доктора реши, че не трябват повече. Та, на въпроса: На мен ми излязоха 320 лв. едната.
Другият ти въпрос- доколкото знам тази киста дори и лекувана- пак може да се появи. Аз самата треперя сега да не се е появила отново и понеже правим опити за бебе 2-ри месец- тази седмица съм на преглед. Още не смея да се паникьосвам, но ще видим прегледа какво ще каже. Това е от мен. Дано и другите момичета се включат.
Re: шоколадова киста
« Отговор #3 -: Октомври 22, 2006, 21:09:17 pm »
Здравей Вал,
доколкото знам хидросалпингс е възпаление на тръбата, не на яйчника. И той е сериозен проблем, тъй като дори да настъпи бременност, течността от тръбата може да убие бебето. Също така мисля, че се установява при лапароскопия или поне цветна снимка, или хидротубация. А относно кистата, ако е шоколадова /ендометрозна/ това също се доказва само при лапароскопия или коремна операция.
Как установиха, че точно това са проблемите ти? Най-искрено се надявам да не са потвърдени.
Успех!

lb2f
Re: шоколадова киста
« Отговор #4 -: Октомври 22, 2006, 22:04:06 pm »
Здравей Вал, срастванията също могат да се отстранят, може би е добре да отидеш при по-свестен лекар. Лечение ще се прецени след операжията дали се налага, секрета ти силно ме съмнява дали е от кистата ако тя е на яйчника, има доста объркани неща в това което си разказала.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
Re: шоколадова киста
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2006, 07:13:09 am »
   Наистина май първото, което трябва да направиш е да намериш добър лекар, с който да се консултираш. Аз бях с такава киста - 6 см., операция и 6мес. Золадекс. Да чукам на дърво няма и помен от тази гадост.
   Аз съм за операцията (лапаро или коремна), тъй като се оглеждат нещата и се почистват всики огнища, ако има такива.
Re: шоколадова киста
« Отговор #6 -: Октомври 23, 2006, 08:10:32 am »
Как разбра,че кистата е шоколадова?
Това съмнения на лекаря ти ли са или е установена чрез лапаро?
-Това е невъзможно - казала Причината.
-Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
-Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
-Опитай... - прошепнала Мечтата.
*
Re: шоколадова киста
« Отговор #7 -: Октомври 23, 2006, 08:24:39 am »
Според мен си вземи направление от гинеколожката за лапароскопия и направо в МД София. Проблема ти не е маловажен и колкото по - бързо го решиш толкова по - добре за здравето ти.
След като се махне кистата лекарите ще ти назначат лечение, а щом искаш бебе задължително трябва да се излекува.
Действай!!!
Re: шоколадова киста
« Отговор #8 -: Октомври 23, 2006, 13:15:48 pm »
Здравей, val777. На мен ми откриха малки ендометриозни огнища преди година. Казаха, че няма нужда от някакво сериозно лечение и е най-добре да правим опити за забременяване. И понеже имаме наличие на антитела, пристъпихме към инсеминация. Направихме 4 опита. Бебе не стана, а през това време се появи и един "задържан фоликул", който в крайна сметка се оказа ендометриозна киста с размери около 3 см. Предложиха ми три варианта: пункция на кистата, лапароскопия или лапаротомия. Естествено аз избрах първия вариант. Направиха ми пункцията - потвърди се "шоколадова киста". Сега съм на Оргаметрил без прекъсване в продължение на няколко месеца. Не знам дали това е най-доброто, но аз избрах този вариант. Изводът, който аз си направих, е че лечение на ендометриозата трябва да се проведе. Пък да видим - дано и мен да ме огрее едно малко слънчице...
Re: шоколадова киста
« Отговор #9 -: Октомври 23, 2006, 15:18:47 pm »
Здравейте пак, момичета!
Моята история е дълга, но щом така присърце взимате всичко ще я рзкажа - това бяха само крайните резултати.
Накратко след като ми установиха запушени тръби с цветна снимка Д-р Халачева) и с ехограф се видяха два салпингса отидох на операция, за лапароскопия. Обаче доктора като видя колко много сраствания имам директно пристъпи към коремна операция. От 3ч. и 30 мин. операция през цялото време само са ми отлепвали червата от коремната стена, а после става ясно, че до малкия таз въобще не може да се стигне. Така че това отпада като вариант. Че е шоколадова киста разбрах, когато правих инвитро, понеже я пунтираха, но в последствие пак се напълни с кръв.
Ходих на калолечение, между другото на тези от вас, които имат нередовен цикъл горещо го препоръчвам! Хидросалпингсът ми изчезна, кистата явно не се повлия. А ако трябва да се изразя точно тя обхваща част от тръбата и част от яйчника. Повлиява се от Регулон (противозачатъчни) и се свива, но когато спра да го пия отново се възстановява.
Сега разбирам за Золадекса и програмата на НЗОК, тъй като известно време си дадох почивка от всички антибиотици, противозачатъчни, хормони и т.н.,защото започнах да вдигам една необяснена температура от 37,2 гр. без лекарите да могат да я свалят.
   Интересува ме мога ли да лекувам тази киста без повторна операция, не искам отново някой да ме реже, за да се убеди, че не става. Смятам че лекарят беше наистина добър. А що се отняся до срастванията ме обнадеждиха, че ако забременея те се размекват, защото органите са богато кръвоснабдени, но затова ще му мисля после.
Така че има ли смисъл да похарча още толкова много пари без някой да ми даде дори минимална надежда, че ще изчезне???
Моля пишете ми!
Re: шоколадова киста
« Отговор #10 -: Октомври 23, 2006, 20:01:00 pm »
Доста е сложен твоя казус, мисля че само лекар може да ти отговори.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    val777

Re: шоколадова киста
« Отговор #11 -: Октомври 23, 2006, 22:52:23 pm »
Да, наистина е сложно и сумати лекари си правиха експерименти върху мене и вече смятам, че мога да се доверя единствено на хора, изпитали тези неща на гърба си. Така че момичета, наистина МНОГО ме интересува дали Золадекса се приема САМО СЛЕД операция или може да се проведе лечение и без операция. Мисля, че от това зависи дали въобще ще мога да имам дете. Явно мога да забременея, но  какъв е смисълът ако тази киста пак ще предизвика аборт.
Е!?
*
Re: шоколадова киста
« Отговор #12 -: Октомври 24, 2006, 09:08:21 am »
Здравей  и от мен, пожелавам ти безпроблемна бременност другия път. Ще ти разкажа как са при мен нещата.След ходене по доста лекари които нищо не намираха отидох до София и там след преглед при най-добрият лекар (според мен) ми каза че има съмнения за ендометриоза и ми предложи лапаро което и без това исках да направя, както и да е направи ми лапаро при което се установи че имам толкова много сраствания от които се налагало да ми махнат тръбите защото бяха овити около яйчниците ( гледах записа от самата операция)и естествено неможеше да направи това без мое съгласие и понеже имах и срастнали черва та каза че ще вика коремен хирург и естествено втора оперция месец след първата. При нея ми премахнаха и две големи кисти и срастванията на яйчниците с матката защото при евентуална бременност тя няма да се развие нормално ако матката не е напълно свободна. Извинявай за дългите писания но просто искам да знаеш че не си сама и че според мен трябва да се консултираш с някой добър хирург, като му покажеш епикриза от операцията ти, а иначе аз сега съм на лечение с Золадекс но след операцията .Наистина смятам че трябва да се консултираш с още някой лекар.
Желая ти успех е много щастие
*
Re: шоколадова киста
« Отговор #13 -: Ноември 01, 2006, 12:36:01 pm »
здравей и от мен!!!
накратко:
2 коремни операции,множество сраствания,отстранена тръба и яйчник.
1996г коремна операция+отстр.на тръба и яйчник(шок.киста на яйчника)през 2000г забременях,но...мисед в 6 месец,2002г лапароскопия-ендометриозни огнища отново -причинили мисед-тогава лекувана с диферелин 3 инж.-оттогава насам неуспешни опити,сега ин-витро евентуално!!!
няма начин да не ти отстранят шок.киста независимо от срастванията(както споменах аз съм с множество такива) .правила съм лапаро в майчин дом-софия при проф.налбански.също наблегнаха,че имам много сраствания-но...я направиха без проблем.в дневниците мисля,че съм описала по-точно,ако искаш хвърли едно око.
аз също съм на мнение,че трябва да потърсиш добър хирург или по-точно добър гинеколог извършващ такива операции и чак след премахването на шок.киста ще ти назначат лечение.
ако не се премахне кистата и се лекуваш с диферелин или золадекс,мисля,че ще има само затишие и застой,но...не и премахване на самата киста -излекуване.
а аборта го причинява точно тази киста 100% съм убедена.доколкото ми обясни проф.налбански

желая ти успех !!!