0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #860 -: Октомври 18, 2012, 00:50:22 am »
м-и, дано да стане с прилепването на кошарата, аз в моята спалня няма как да го направя (нямам място, не че ще ми наруши дизайна), затова реших да пробвам със следобедните дремки, да я слагам там, но историята е същата като при теб, спи доста по-кратко, или пък веднага се събужда. ако я оставя да плаче, ще стане доста по-неуправляемо положението, така че засега ще сме така.

съжалявам, че се налага да пиша нещата по-долу, но ми додея и затова ще цитирам някой от постовете, адресирани лично до мен в последните няколко страници:

"Твърде много ми намирисва на поза и афиширане на "алтернативни" подходи към родителството без реални значителни разлики от прийомите на всяка съвестна и информирана майка".

"Ако вашето ежедневие на възрастни е хаотично и непредвидимо"

"хайде стига вече с тези хипарски истории"

имам "лежерен график" и "много ресурси"


"ти робуваш на самодоволството си от избраните от теб методи. Нямаш нито въображението, нито съпричастността..."

"ти пак удряш под кръста и като Светата Дева Богородица опяваш, че е грях детето да плаче и си прекалено праведна да прогледнеш за чуждите проблеми".

"че това непрекъснато навиране в очите на всички как единственото правилно е че детето трябва да го носим до първи клас, да спи с нас до пубертета, да ни рови в чиниите и да яде през 15 мин. каквото си пожелае, защото така е най-правилно, ами на хората не им допада"

формулирам "нехайно" мислите си и ги "подхвърлям", водя разговор "неаргументирано"

абсолютно съм сигурна, че в никой от постовете си не използвам терминът "привързано родителстване", просто защото аз самата не го харесвам и това се опитах да кажа на смарайди, съвсем между другото.
в постовете ми пише за носене на бебето и захранване, водено от бебето, просто защото това ми е личният опит и това зная и тъкмо защото говоря от личния  си опит, затова пиша за тях. никъде не съм казала, че някой друг си уврежда децата. да, ясно съм заявявала, че лично не съм съгласна с контролираното плачене като метод, но това е лично мнение.

надявам се да не продължаваме в този тон, но ми омръзна да бъда изкарвана каква ли не, когато всъщност личните нападки не идват от моите постове, а защо не се намесват модераторите е съвсем друг въпрос.

на мен също ми е трудно и тежко понякога, даже често и винаги съм го казвала във форума, наскоро говорихме за трудностите на "продължителното кърмене" в другата тема. не разбирам защо е нужно да губим време и енергия в подобни абсолютно безсмислени и смея да твърдя не-провокирани нападки.


извинявам се на хората, които четат темата, но не са въвлечени в този не-особено красив разговор и благодаря за подкрепата на онези от вас, които се опитаха да ме подкрепят.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #861 -: Октомври 18, 2012, 01:40:36 am »
Елена, кое е "непровокирано"? И ти сериозно ли мислиш, че отношението към даден потребител в кой да е форум, се формира от единствен пост в случайна тема, ей така "от нищото"? Лично аз не мога да ти се начудя как в коя да е конфликтна ситуация, в която си се забъркала тук - все се изкарваш жертва, неразбрана, нападната и все другите са в грешка, пък ти си "жертва на всеобщ заговор" едва ли не. Вкл. и модераторски ще се окаже... :lol:

Именно ти, в една друга тема сравняваше залъгалките с вибратори и безцеремонно заяви, че майките ползващи такива - "си затапвали" децата с тях, защото така им било по-лесно и по-удобно. Ако държиш - ще се разровя да ти цитирам това твое проникновено мнение. Ето тези твои крайни и категорични позиции отнесени към други хора и тяхното родителстване редовно провокират. Не само мен. И ти давам този пример, като илюстрация за твоите "позиции" и "съвети", не защото не е твое свещено право да ги имаш, а защото когато уж ще помагаш на някого - първо вземи предвид И неговите позиции по даден въпрос, че тогава дай съвет. Схващаш ли тънката разлика, или пак не?
Ако някоя кърмеща майка е решила, че иска " да си затапва" детето със залъгалка, вместо с гърда, в случаите в които не го храни - уважи решението й, никой не те кара да си съгласна с него и да правиш същото с Ади. Ако имаш идея как детето й да приеме залъгалка /в случай, че то се дърпа/ - сподели я, ако бебето охотно я приема - не й трий сол за това й решение. Не си й "в обувките" както се казва, че да преценяш генерално вместо тази майка, тя щом пита конкретно - явно си е решила генерално и иска съвет, по конкретен неин казус. Същото стана и в тази тема. Едни майки вече са решили, че по някакви причини - спане на децата в тяхното легло - не им върши работа. Искат идеи как да променят това... Ти развиваш теории как било добре да им спят в леглата обаче, понеже на теб ти било добре така и всеки опит те да променят това е неправилен и... в общи линии освен да им набиваш още нерви и колебания какво и как правят - друго не се получи.

Не ти пиша това с цел заяждане и критика, опитвам наистина ясно и точно да ти обясня откъде възникват някои търкания, та ако може в бъдеще - да бъдат по-рядко просто.

Аз също си гледам хлапето по начин по-различен от масово одобрявания и споделян тук. Резултатът е чудесен, убедеността ми в моите решения и действия е 100%, ама не съм на "всяко гърне мерудия" да меля как правя аз, пък колко е по-добре така нали? Ако ме пита някой нещо конкретно - насреща съм. Ако мисля, че в дадена ситуация мога да съм полезна със съвет от личен опит - давам го. Ако този съвет е неприемлив за питащия /все едно защо/ - не влизам в пререкания и обяснения /както правиш редовно ти/, "ама как, ама защо, ама не - както правя аз е най-добре". Добре е за мен и за Дани, другите сами да си решат за тях кое е най-добре.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #862 -: Октомври 18, 2012, 04:20:49 am »
Елена, за пореден път ти предпочиташ да игнорираш конкретни, зададени към теб въпроси, защото са ти неудобни. Вместо това прилагаш тактиката отново да се обявиш за неразбрана и несправедливо охулена. И обратното, думите ми за което и да е семейство и ресурсите му ти избра да изтълкуваш като завоалирано адресирани към теб - там категорично НЯМАШЕ такъв подтекст. Пиша последен коментар към теб, защото с теб диалог е невъзможен. Мисля го, защото от една страна ти за мен си смайващо нехайна с изказа си, а от друга радарът ти за хората и коментарите им във форума ми се струва повреден, въпреки че си дипломиран психолог. Още не мога да реша дали никоя от обсъжаните теми не те вълнува достатъчно и затова участието ти е хаотично, или просто не можеш да следваш нишката на въпросите, отговорите и аргументите в спора. Но вече не мога да взема насериозно мненията ти и отказвам да губя време, преследвайки истината в спора.

Боби, Мими, вече няколко вечери поред Марко заспива с една малка бяла мишка. И на мен ми хрумна да опитам да му създам предмет-другарче за заспиване.

Twin, и това съм мислила много пъти. Винаги преди заспиване суче доволно мляко. Напоследък изместих по-рано последното цедене, когато съм на работа, за да имам повече кърма. Отскоро давам и малка вечеря - хляб и протеин (пиле, риба, кашкавал), за да не остане гладен. Детето ми е ящно и рядко отказва храна, наддава добре и мисля, че не го гони глад нощем.

От около седмица-две опитвам да разредя кърменията нощем. Бях приятно изненадана, че повечето среднощни събуждания са кратки и се изчерпват с мрънкане, дупене и бързо заспиване. Но поне веднъж детето не успява да заспи, докато не посуче. Затова мисля, че не е готово да откаже напълно нощното хранене. Щом е веднъж-два пъти, ще съм доволна.

Jbrul, твоят проблем със съня беше много по-сериозен. Далеч съм от мисълта да се оплаквам. Имам само едно дете и помощ от майка ми и мъжа ми, здрави сме всички и се справяме, по-важно от това няма. Споделих, за да обясня защо в момента това ми е болна тема, а не просто поредния интелектуално-етичен обмен.

Благодаря за съветите. Донякъде си е до дете, но донякъде и ние имаме влияние. Уверена съм, че с търпение и бавни, постепенни промени не след дълго всички у дома ще спим повече.
« Последна редакция: Октомври 18, 2012, 04:54:26 am от цигу »
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #863 -: Октомври 18, 2012, 09:10:00 am »
Аз въобще не разбирам защо зорлем ще се учим да спим с тях :-)
е как не разбираш? колко пъти ни обясниха защо? защото сме привързани и за да не ги травмираме  :lol:

малко по-сериозно сега: цигу, Jbrul, mimi26, стефи, мисля, че по-ясно и подробно не може да се обясни. ако останат неразбрали, да знаете, че не е случайно  :wink:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #864 -: Октомври 18, 2012, 09:19:45 am »
Цигу, не можеш ли нощем да храниш от шише, с изпомпана кърма?  Почти съм сигурна, че сученето го успокоява и затова се храни толкова често. Ведъж спре ли нощното кърмене и няма да имаш нужда да помпаш вече през нощта, защото кърмата ще си се регулира за времената, в които кърмиш.
Аз четох една теория, че децата както са свикнали да заспиват и така искат да заспят пак като се събудят през нощта. Там казват, че всеки се буди през нощта, но се обръща на другата страна и заспива и въобще не го помни. Но бебетата не могат и затова ако примерно ги приспиваш по някакъв начин, като се събудят търсят същият начин. Може да е развил точно това, че като се събуди да търси гърда, че да заспи и иначе не може да се успокои. Това е само предположение.


  
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #865 -: Октомври 18, 2012, 09:26:26 am »
Ако знаете Криси с каква голяма възглавница спи или по точно я гушка,колкото него :lol:Тя беше моя,но в периода когато имаше колики(5-6м.)и какво ли още не реших да го вземам при нас в леглото,че да ми е по лесно уж,но беше грешка така мисля аз де,Марти все едно беше пренебрегван така,Криси гушкан при мама и тати,а Мари не,това много ме тормозеше,то така и така ме будеше по добре да си беше в леглото е да,ама на него явно му е харесало при мама и тати и имаше рев,но тази възглавница свърши чудесна работа :)той и сега си гушка.Като заспеше гушнат в нея до мен и аз полекичка с все възглавница и него в кошарката и така не помня колко пъти,не бяха много или поне вече не помня :lol:
Повече спокойни нощи на всички
И моля спрете с този спор или както там го наречете!
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #866 -: Октомври 18, 2012, 10:07:47 am »
Момичета, от вчера малкия има хрема и запушено носле, но не текат сополки.
Пръскам риномер и тегля с аспиратора.

какво да давамр виброцил кога се дава?

Ох, втора вечер неспане, снощи едва към 3. успях да го излъжа да спинка.

Кажете нещо ефикасно и бързо  :x !
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #867 -: Октомври 18, 2012, 10:27:37 am »
Момичета, от вчера малкия има хрема и запушено носле, но не текат сополки.
Пръскам риномер и тегля с аспиратора.

какво да давамр виброцил кога се дава?

Ох, втора вечер неспане, снощи едва към 3. успях да го излъжа да спинка.

Кажете нещо ефикасно и бързо  :x !
Силванче, хремата рядко се оправя за два дни.
Има една приказка, че хрема се оправя с лекарства за 7 дни, а без лекарства за една седмица :wink:
Аз досега само с риномер и аспиратор съм ползвала. Въздържам се от капки.
Но, ако те притеснява го заведи на лекар :wink:

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #868 -: Октомври 18, 2012, 10:31:15 am »
Силванче, когато много се закучат нещата и не може да спи, пръскам Еуфорбиум. Хомеопатично е, но все пак попитай дали става за такова малко дете като твоето. Иначе лекарката на вашата възраст ни изписваше Називин за бебета, но си мисля, че много му изсушаваше лигавицата. А и не знам дали го има в Бг.
Скоро да минава!

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #869 -: Октомври 18, 2012, 12:02:46 pm »
И както се въздържах от капки, така преди малко педиатъра предписал Коларгол 1%.
София е с хрема от събота(вече 6 дни), имаше и леко зачервено гърло. Снощи доста подкашляше и затова и я заведохме на лекар. Гърло и гърди чисти.
Докторката, която я прегледа в събота изписа Изопринизин и калциев глюконат сироп, но не ги давам :oops:
Досега само Риномер ползвам. След като пръсна и издърпам с аспиратора е добре, но след половин час пак е пълно със секрети.
Доктор Бърди да пусна ли секрет за изследване?
Благодаря ви предварително!

п.п Редактирах си мнението за капките. С търсачката разбира се намерих каквото ми е необходимо. Ама пиша от работа и все набързо става. Прочетох стари мнения на Бърди за Коларгола :D
« Последна редакция: Октомври 18, 2012, 13:14:10 pm от Ники »

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #870 -: Октомври 18, 2012, 12:29:50 pm »
Ники, като е яслениче детето и хремата е цяла седмица е по-добре да пуснеш секрет. 90% от децата в нашата група (в градината) са при една и съща педиатърка и вече не пускаме секрети толкова често, защото обикновено е пускала на 2-3 дечица и при съвпадение знае какво "върлува" в момента. Изписва ни антибиотични капки за очи най-често. Коларгола при нас не работи, а и д-р Бърди е против, защото изгаря лигавицата.
« Последна редакция: Октомври 18, 2012, 12:31:41 pm от midge »
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #871 -: Октомври 18, 2012, 12:49:50 pm »
midje,тя ходи само два дни на ясла този месец. Хремата дойде около 15ни след посещението.
Ама сигурно ще пусна един секрет.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #872 -: Октомври 18, 2012, 14:54:25 pm »
Ники, не знам. При нас като тръгне хрема чакам 3-4 дни и ако не се пооправя положението или секретите са гъсти и гнойни стигаме до антибиотични капки (преди с антибиограма, сега на сляпо). Педиатъра ще ти каже най-добре.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #873 -: Октомври 18, 2012, 15:48:30 pm »
Цигу, не можеш ли нощем да храниш от шише, с изпомпана кърма?  Почти съм сигурна, че сученето го успокоява и затова се храни толкова често. Ведъж спре ли нощното кърмене и няма да имаш нужда да помпаш вече през нощта, защото кърмата ще си се регулира за времената, в които кърмиш.
Аз четох една теория, че децата както са свикнали да заспиват и така искат да заспят пак като се събудят през нощта. Там казват, че всеки се буди през нощта, но се обръща на другата страна и заспива и въобще не го помни. Но бебетата не могат и затова ако примерно ги приспиваш по някакъв начин, като се събудят търсят същият начин. Може да е развил точно това, че като се събуди да търси гърда, че да заспи и иначе не може да се успокои. Това е само предположение.

По-добре не можеше да го кажеш. Всичко това е вярно при нас. Дотам сме я докрали, че суче само заспивайки или в полусън. Кърмата от бутилка я пие с много, много зор дори денем. От чаша, какъвто и да било вид и размер, не пие изобщо. Да не е че се тревожа дали ще приема необходимото количество мляко, бих опитала да го отбия. Не мога да пробутвам всичкото мляко в храната. Така че се лутам между проблеми и със съня, и с храненето. И опитвам да премахна асоциацията сукане-сън.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #874 -: Октомври 18, 2012, 16:29:35 pm »
За упоритата хрема, с гъсти секрети /сигурно вече се повтарям/, винаги са ни изписвали антиботични капки "Тобрадекс", използвани по принцип за очи. Незнам какво е мнението на д-р Бърди за такъв вид лечение, но при моето дете дава резултат, за това продължавам да се доверявам на педиатъра.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #875 -: Октомври 18, 2012, 17:04:59 pm »
Започнали ли сте тема, която в момена и в къщи е актуална, пък и е момента да ви попитам нещо.
Дани е сополив, кашля трети ден вече. Боря го с бабешки лечения, Т имаше само веднъж 37,5- вчера. Днес забелязах, че кашлянето зачестява, сополите вече назеленяват лекичко и няма голям апетит- отказа да суче и повърна изцяло обедното си пюре. Заведох го при лекарката му. Гърдите са му чисти, общо взето нямаше много смисъл посещението, само да се ориентирам, ако се влоши положението какви лекарства са подходящи за него.
Тези капки за очи, които се капят в носа Тобрадекс също ми ги спомена. Изписа Виброцил и Стодал, ако кашлицата не спре. Попитах има ли нужда да вземем секрет от носа за изследване, отговори ми, че капките "ставали" за повечето бацили... универсални един вид  :lol:
Занапред обаче мен тия универсални лечения няма да ме устройват и моля да ми кажете секретите, които пускате за изследвания (носен и гърлен) кой и как ги взема. От къде се вземат клечките- от аптеката, от лабораторията, в която ще се изследват, от лекарката? Как се взема този секрет, нещо специфично? Лекар ли трябва да го вземе или мога и аз сама и на своя глава да си пускам изследвания. Обяснете ми, че ми е пълна мъгла това, пък искам да знам какво животно точно морим.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #876 -: Октомври 18, 2012, 17:45:54 pm »
И аз Мишле искам да знам същото. Ние сме ок, и дано не ни се налага, но все пак.
СИлванче, ние само един път не сме спали от хрема.  :( Детето се будеше и ревеше, че не можеше да диша. Пръсках обаче само с риномер и дърпах с аспиратор(бейби вак) и след 15-на минути пак сополи. Мисля, че се оправихме за около седмица, но първите 2 нощи беше рев.
Друг път съм слагала и виброцил, но май пак толкова време я влачихме, та може и да е вярно че без доктор се оправя за 7 дни а с него за една седмица  :lol:


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #877 -: Октомври 18, 2012, 18:34:10 pm »
Друг път съм слагала и виброцил, но май пак толкова време я влачихме, та може и да е вярно че без доктор се оправя за 7 дни а с него за една седмица  :lol:
Хе хе ,така е, то не случайно е излезнал този лаф и всъщност лекарите го казваха. Оказва се, че не е само у нас, понеже го чух и от шефа ми, който е холандец.


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #878 -: Октомври 18, 2012, 20:12:24 pm »
Друг път съм слагала и виброцил, но май пак толкова време я влачихме, та може и да е вярно че без доктор се оправя за 7 дни а с него за една седмица  :lol:
Хе хе ,така е, то не случайно е излезнал този лаф и всъщност лекарите го казваха. Оказва се, че не е само у нас, понеже го чух и от шефа ми, който е холандец.

Ми извинявайте, ама то аз като хвана хрема и съм си слагала де що има на пазара капки, докато не напълня един леген с...., и не изхабя поне десетина ролки тоалетна хартия не се оправям  :lol: :lol:

извинете за спама


*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VII
« Отговор #879 -: Октомври 18, 2012, 21:13:36 pm »
 моля да ми кажете секретите, които пускате за изследвания (носен и гърлен) кой и как ги взема. От къде се вземат клечките- от аптеката, от лабораторията, в която ще се изследват, от лекарката? Как се взема този секрет, нещо специфично? Лекар ли трябва да го вземе или мога и аз сама и на своя глава да си пускам изследвания. Обяснете ми, че ми е пълна мъгла това, пък искам да знам какво животно точно морим.
[/quote]

Преди месец взехме носен секрет на децата. Всичко се случи в лабораторията, която посетихме. Нищо не сме купували. С нещо подобно на клечка за уши, но по-дълга бръкнаха в едната ноздра и това беше. Ако се изолират някакви бактерии се пуска антибиограма.