0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравейте всички!
Реших да отворя тази тема, тъй като осиновяването на детенце от български граждани, живеещи в чужбина, се оказва една не проста задача, свързана с множество противоречиви мнения. Към това се прибавя и неудобството от факта, че в интернет - пространството (на което разчитаме) са поместени много материали относно процедурата по осиновяване, но за нашия частен случай (кадидат-осиновители, живеещи в чужбина) информацията, която може да се намери там, е доста оскъдна.
Нека като за начало опишем отделните стъпки за постигането на тази цел, а при възникнали въпроси и проблеми се опитаме да потърсим решението им.
 yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Поздрави!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
ПЪРВИ СТЪПКИ

1) Най-напред се подава писмено ЗАЯВЛЕНИЕ до съответната регионална дирекция за социално подпомагане по постоянния адрес на кандидат – осиновителите, а ако те са съпрузи с различна адресна регистрация, заявлението се подава по постоянния адрес на единия от тях. (чл. 14, ал.2 от Наредба №4 от 25.11.03 за условията и реда за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване)
Заявлението се изготвя по образец - Приложение № 5 от правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.

(Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.
и съответно Приложение № 5 ще намерите на следната интернет-страница:
www.asp.government.bg/ppzzd.doc 
Word документ. Приложение № 5 е на стр.23, долу).

2) Към заявлението се прилагат следните ДОКУМЕНТИ:
1. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;
2. медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания;
3. свидетелство за съдимост;
4. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
5. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.);
6. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.
(2) Към заявление, подадено от съпрузи, се прилагат документи за всеки един от тях и удостоверение за сключен граждански брак.
(3) В случаите по чл. 14, ал. 4* (лица, постоянно живеещи в чужбина) към заявлението се прилага и доклад за годността на осиновяващия да осинови дете, изготвен от съответния компетентен орган в държавата по постоянното му местопребиваване. [/b]
(4) В случай на пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на дирекция "Социално подпомагане" определя срок и дава указания за отстраняването им, а при необходимост - изисква уточняване на наличната и предоставяне на допълнителна информация.
(5) Заедно с документите по ал. 1 лицето, което желае да осинови дете, подава и декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.

(Това е регламентирано в Наредба №4 от 25.11.03 (чл. 15), която ще намерите на следния интернет-адрес
www.mjeli.government.bg/Naredbi/Naredba4_25.11.2003.doc)

*чл. 14 (4) Когато осиновяващият български гражданин живее постоянно в чужбина, дирекция "Социално подпомагане" изготвя доклада за годността му да осинови дете въз основа на представен доклад от съответния компетентен орган в държавата по постоянното местопребиваване и допълнителни проучвания относно лицето.
-------------------------------------------------


Ето ги и моите първи въпроси :)
(Във връзка със чл. 14 от Наредба №4 от 25.11.03)
(сега става сложно ;-)  )

:?: Кога един български гражданин се счита за постоянно живеещ в чужбина? (Къде е регламентирано това?)

Моят случай е следния:
Аз съм студентка в Германия, семестриално завършила, в момента пиша магистърска работа и се подготвям за държавни изпити. Междувременно работя на две места. Съпругът ми също е тук (по програма за събиране на семейства) и работи, но има разрешително за работа за една година… Финансово обезпечени сме,в България имаме две собствени жилища)
Интересува ме, след като съм студентка, какъв статут имам в България. (според Университета тук, хамбургското ми местожителство е временно, а за постоянен адрес е посочен българския)

:?: Още един въпрос, който сигурно ще е интересен за повечето тук. Как се процедира при тази социална проверка по местоживеене (в чужбина)? Трябва ли кандидат-осиновителите сами да отидат в съответната служба и да подадат молба за изготвянето на такава проверка или този въпрос е регламентиран по друг начин?

:?: В случай, че от съответната служба е издадено писмено уведомление, че не е възможно изготвянето на социална проверка, каква е следващата стъпка, която може да се предприеме? Как се процедира по-нататък?

:?: И последно: До колко е нелегално, ако в заявлението посочим за настоящ адрес българския?

Благодаря ви много за подкрепата!
Сърдечни поздрави!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Здравей Chandra,

За съжаление, по отно6ение на основния проблем, който ни вълнува, а именно, социалния доклад от 4ужбина, все о6те не мога да добавя ни6то, което да е полезно на търсе6тите отговори и подкрепа в тази материя. Надявам се скоро да мога да съм полезна и да имам добри новини. Иска6е ми се някой, който знае пове4е, да сподели опита си, но се оказва, 4е темата е доста трънлива, на нас например в 2 служби ни дават доста разли4ни разре6ения...

Пожелавам ти успех и се надявам следва6тата седмица да имам добри новини!!!

Приятен ден и лека седмица!
*
моми4ета,
всеки ден надни4ам тук и 4ета вси4ко, и ...4акам с нетърпение нова инфо или добри, или изобщо някакви новини.
Успех и ви прегръщам, толкова се радвам 4е ви има да си помагаме, досега бях толкова сама...в проу4ванията и в проблемите и в ...вси4ко  :bighug:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Върнах се преди седмица. Отворих темата, четох, четох и законодателството.
Проблемът с неяснотата не е малък, по този случай днес следобяд си определих среща с юрист от МТСП, ще се видя и с колега, спец по международни осиновявания.

Утре очаквайте резюме от срещите ми. Дано ви бъда полезна
В очакване ....
Здравейте моми4ета,

Chandra, и аз 4етейки законодателството стигам до съ6тия извод, затова ми се струва важно да намерим отговор, който може да ни помогне, някакъв изход, за6тото ми се струва 4е има на4ин. Казвам това и заради не6тата които казжа Фуси, и заради отговора които полу4их от Мво на правосъдието, които е 4е ако сме в БГ "не би трябвало да ни изискват доклад". Тъй 4е важното е да успеем да намерим някаква врати4ка, която да ни позволи да запо4нем процедурата без въпросния доклад, за6тото след изменението на СК 6те е по трудно. На мен все о6те ми бият пе4ат в паспорта, поне на лети6те София задалжително ми го слагат.

Makiyaki, и аз се 4уствах така, но пък факта 4е сме се събрали хора, които искаме да си помогнем взаимно ме кара да се 4уствам по добре, ве4е не се 4уствам като извънземно и сама, а виждам 4е имам подкрепа в болката си и вси4ки ние вървим по пътя към на6ето 6тастие. Само се надявам де е по близо...   

Приятен ден и да видим утре какви новини 6те има за нас Фуси.

Прегръдки и хубав ден!!!
*

:?: Още един въпрос, който сигурно ще е интересен за повечето тук. Как се процедира при тази социална проверка по местоживеене (в чужбина)? Трябва ли кандидат-осиновителите сами да отидат в съответната служба и да подадат молба за изготвянето на такава проверка или този въпрос е регламентиран по друг начин?


Здравейте момичета,
Не знам дали ще бъда полезна на някого, защото навсякъде е различно, но може би само на този въпрос имаме отговор за тук(Щатите). Докладите се правят от лицензирани агенции, като трябва да се избере такава, която работи със страните, включени в Хагската конвенция, т.е. не всички могат да направят такъв доклад за Бг. След като изготвят доклада, те сами ще го изпратят на социалната служба в България. Ние сме готови да го направим, но вече от три агенции ни отказват, защото изискването им е да сме граждани, за да направят пълен доклад, иначе не можело да го пратят. Друг е въпроса, че в Бг го искат преведен, но дотам да се стигне. Пълен абсурд и ние някъде по средата.
Радвам се, че ви има и  :grouphug: Поздрави и много усмивки!!!
*
Здравейте момичета!
Пиша телеграфно, че вчера заради разоговорите ми, ме нямаше дълго време в офиса и днес вече май ще ме увОлнят  :lol:

Вчера се видях и говорих  с хората, за които ви бях писала. Ето и накратко, какво мога да кажа със сигурност: Положението не е розово, но по-розово няма да става, така че, ако сте взели твърдо решение за осиновяване - давайте бързо, че до края на 2009, новият СК вероятно ще бъде приет, така че ще има нов режим за осиновяването на деца от бг граждани, живеещи в чужбина (това лично не съм го проверила, но разполагам с проекта за СК и обещавам, чи до няколко дни ще ви информирам какво се предвижда)

Към настоящия момент при условията на сега действащото законодателствоВодим се основно от:

НАРЕДБА № 4 от 25.11.2003 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване. Издадена от министъра на правосъдието и министъра на труда и социалната политика, обн., ДВ, бр. 107 от 9.12.2003 г., в сила от 9.12.2003 г.
И по-конкретно:
Раздел III
Условия и ред за извършване на социално проучване и за издаване и прекратяване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване
Чл. 14. (1) Лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване до дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес.

(2) В случай, че желаещите да осиновят са съпрузи с различни постоянни адреси, заявлението се подава в дирекцията по постоянния адрес на единия от тях.

.......

(4) Когато осиновяващият български гражданин живее постоянно в чужбина, дирекция "Социално подпомагане" изготвя доклада за годността му да осинови дете въз основа на представен доклад от съответния компетентен орган в държавата по постоянното местопребиваване и допълнителни проучвания относно лицето.

........
(6) Заявлението съдържа:

1. лични данни - имена, единен граждански номер (ЕГН), съответно личен номер на чужденец, дата и място на раждане, номер на документа за самоличност и органът, който го е издал, постоянен и настоящ адрес, гражданство, държава по местопребиваване;

2. кратка история на семейството на осиновяващия;

3. информация за икономическото и социалното положение на осиновяващия;

4. изброяване на регионалните дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано;

5. мотиви за осиновяването;

6. други обстоятелства от значение за осиновяването;

7. подпис на заявителя.
Чл. 15. (1) Към заявлението се прилагат следните документи:

1. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;

2. медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания;

3. свидетелство за съдимост;

4. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

5. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.);

6. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.

(2) Към заявление, подадено от съпрузи, се прилагат документи за всеки един от тях и удостоверение за сключен граждански брак.

(3) В случаите по чл. 14, ал. 4 към заявлението се прилага и доклад за годността на осиновяващия да осинови дете, изготвен от съответния компетентен орган в държавата по постоянното му местопребиваване.

(4) В случай на пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на дирекция "Социално подпомагане" определя срок и дава указания за отстраняването им, а при необходимост - изисква уточняване на наличната и предоставяне на допълнителна информация.

(5) Заедно с документите по ал. 1 лицето, което желае да осинови дете, подава и декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.

(6) Към заявлението се прилага и фотокопие на описаните документи.
Чл. 16. (1) В срок до три месеца от подаване на заявлението дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване на лицето относно годността му да осинови дете.

(2) Социалното проучване се извършва от определен от директора на дирекция "Социално подпомагане" социален работник. При необходимост в извършването на социалното проучване директорът включва и други специалисти от дирекцията.

(3) Проучването включва:

1. най-малко три срещи с лицето, което желае да осинови;

2. най-малко едно посещение в дома на лицето, което желае да осинови;

3. най-малко една среща с членовете на семейството на лицето, което желае да осинови, и с лицата, живеещи с него;

4. най-малко една среща с лицата, дали препоръки.
Чл. 17. (1) За резултатите от проучването социалният работник изготвя доклад относно годността на лицето да осинови дете при условията на пълно осиновяване, който задължително съдържа информацията по чл. 57а, ал. 3, т. 1 - 6 СК, както и информация за:

1. възрастта, пола и здравословното състояние на детето, за което би бил подходящ осиновител;

2. възможността за осигуряване на условия за задоволяване на специални нужди на детето;

3. готовността за осигуряване на приемствеността при отглеждането на дете, както и на етническите, религиозни, културни и езикови особености на средата, от която то произхожда;

4. проведените срещи с лицето, което желае да осинови, с членовете на неговото семейство и с лицата, които живеят с него;

5. посещенията в дома на лицето, което желае да осинови;

6. проведените срещи с лицата, дали препоръки;

7. други обстоятелства от значение за преценката.

(2) В доклада по ал. 1 социалният работник дава заключение относно годността на лицето, което желае да осинови, и прави мотивирано предложение до директора на дирекция "Социално подпомагане" за издаване или отказ за издаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване.
Чл. 18. (1) В 7-дневен срок от представянето на доклада по чл. 17 директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава разрешение или мотивиран отказ за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване. В разрешението задължително се посочват и другите регионални дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри да бъде вписано лицето.

(2) За издаване на разрешение за вписване в регистъра се вземат предвид възможностите за осигуряване на физическо, психическо и социално благополучие на детето, както и информацията за осиновяващия относно личностното и семейното му развитие, здравословното му състояние, неговата социална среда, мотивите му за осиновяване, способността му да осигури подходящи условия за специалните нужди на детето и други обстоятелства от значение за осиновяването.

(3) Отказът по ал. 1 подлежи на обжалване при условията и по реда на Закона за административното производство.
Чл. 19. (1) В 3-дневен срок от издаване на разрешението директорът на дирекция "Социално подпомагане" изпраща разрешението, доклада относно годността, заявлението по чл. 14, ал. 6 и всички документи по чл. 15 на директора на регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянния адрес на осиновяващия за вписване в регистъра и уведомява писмено лицето.

(2) В дирекция "Социално подпомагане" се съхранява досие, съдържащо фотокопие от посочените в ал. 1 документи.
Чл. 20. (1) В 3-дневен срок от получаване на документите по чл. 19 регионалната дирекция за социално подпомагане вписва служебно осиновяващия, за което го уведомява писмено.

(2) В 7-дневен срок от вписването регионалната дирекция за социално подпомагане изпраща копия от разрешението за вписване и от доклада за социалното проучване на посочените от осиновяващия други регионални дирекции. Вписването в техните регистри се извършва в 3-дневен срок от получаването. Другите регионални дирекции за социално подпомагане могат да изискват от регионалната дирекция по постоянния адрес допълнителна информация за осиновяващия.
Чл. 21. (1) При промяна на обстоятелствата от значение за издаване на разрешението осиновяващият е длъжен да информира дирекция "Социално подпомагане".

(2) Когато промяната е от съществено значение, директорът на дирекция "Социално подпомагане" разпорежда да се извърши ново социално проучване.


Вариантите са два:
1. Вариант първи - по правилата
Ако двамата са бг граждани - кандидатстват двамата. Ако единият е бг гражданин, а другият чужденец - кандидатства бг гражданина и осиновява само той. Иначе казано - родителските права и задължения са само за осиновителя.
Подават се всички документи, които подават бг гражданите плюс доклад от социалните служби от държавата, в която живеят. Този доклад, доколкото разбирам е проблем, защото социалните служби по света, особено в Европа са бавни, тромави и като цяло гадни. В някои страни доклада се заплаща. Като пример ми беше посочена Германия, в която проучването можело да се проточи година. Знам, че и в Норвегия се бавят много. За други страни не знам. Едва след като социалния доклад по местоживеене е готов, кандидатосиновителите следва да се върнат в БГ, да гопреведат, легализират и да подготвят всички останали документи, след което да ги подадат тук в съответната РДСП по българския си адрес.
Оставят тел. за контакт в чужбина и си се връщат.
Започват да чакат в чужбина. Котаго им се обадят за детенце идват отново в БГ

2.  Вариант втори - не съвсем по правилата, но не е незаконно
Ако двамата са бг граждани, единият от съпрузите се връща в бг поне за 3 до 6 месеца (ако единият е българин, а другият чужденец - ясно е кой се връща). Подават документи за кандидат осиновители, като заявяват, че детето ще се отглежда тук в бг и в чужбина - поравно. Декларират, че в рамките на две години ще осигурят сътрудничество със соц.служби в БГ . Това на практика означава - след като осиновите,  всеки път, когато от соц. служби поискат свиждане и проверка вие следва да сте в състояние да я осигурите. Например - откакто сме осиновили Никола (12.02 2007) - до ден днешен у нас идваха на проверка два пъти. И двата пъти се обадиха по телефона, уговорихме се за ден и час , социалните дойдоха, видяха детето, говорихме си глупости и така...
Иначе казано - вие трябва да сте в БГ:
- по време на цялото проучване до като ви впишат в регистрите и
- всеки път, когато ви предложат детенце да сте тук за да го видите
- след като осиновите да си осигурите лесен достъп до бг


Наистина се извинявам за объркания пост, но съвсем се оплесках с времето, ще ми е по-лесно ако ме питате конкретни неща. Утре ще мога да отговоря

Поздрави

В очакване ....
*
Здравей Фуси,

Много ти благодарим за усилията, за труда и отделеното време, за желанието да ни помогнеш, с една дума за всичко.Страхотен човек си!!! Първият вариант ни е ясен, но имам въпросче относно втория:
 :ask: След като само единият от съпрузите ще е в Бг, проучването и всички изисквани документи само за него ли ще бъдат или и за двамата, това не ми е много ясно и може ли само единия да осинови, въпреки че са семейство бг граждани?
Всичко добро и поздрави  :D

   
*
Фуси,
ти си суперрррр!!!!  :bighug: :cheerleader: :heartbeat:
Щом не е много незаконно, ще ДЕЙСТВАМЕ  по втория вариант,
аз още преди да про4ета 4е си писала, и 4е си се срещала и разпитвала за нашите проблеми, зародих една идея в главата си  :rockon:
то4но влизам тук да я споделя, и гледам, ти си предложила нещо подобно в Вариант 2  :lol:
Моми4ета,
слушайте,
кво измислих  8O
Щом, ако си бг гражданин, но живееш пове4е от 6 месеца в 4ужбина, трябва да носиш доклад от там,
защо не им кажем, 4е живеем само 5.5 месеца в 4ужбина- нещо като сезонни работници сме, или сме шефове- трябва да сме на работа само 5.5 месеца,
а като си дойдем в бг, нямаме доходи и не сме здравно осигурени, защото пе4елим в 4ужбина и се лекуваме там- примерно.
Но така с тези 5 и половина месеца- ние влизаме в графата с бг гражданите, нали,
ще им се наложи в бг да ни проу4ват, въпреки 4е ще проу4ват доходите ни от 4ужбина- дано знаят 4ужди езици   :lol:
Все пак, щом ни е разрешено да живеем в 4ужбина ПО МАЛКО  от 6 месеца, за да ни третират КАТО БЪЛГАРИ, ще им кажем то4но това,
те няма как да ни задължат да трябва да работим в бг и доходите да ни са от бг, нали? :ask:
Хора, нямам търпение да се обадя на социалната и да и го сервирам, да видим ко ша каже.
Вий как мислите- добра ли е идеята,
дано все пак не намерят някакав друг закон в който да влизаме в противоре4ие, 4е тогава... :a_snake_01:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Здравей Фуси,

И от мое име - огромно благодаря за помощта и подкрепата ти, за всичко което правиш za участниците в този форум, макар че не познаваме лицата си, макар че сме на хиляди километри, но чустваме силата на енергиата и обичта която ни свързва.

Аз за момента имам само един въпрос, естествено, като прочета още веднъж поста ще ми изникне друг,  :lol:  :lol:  :lol: но за сега ще се въздържа  :D

Въпроса ми е по следния текст
В случай, че желаещите да осиновят са съпрузи с различни постоянни адреси, заявлението се подава в дирекцията по постоянния адрес на единия от тях.

Ако сме 2 бг граждани с различни постоянни адреси има ли отношение към типа осиновяване - пълно или непълно. Не е проблем да се смени, просто да съм наясно.  И ако се прибере само единия какъв ще е типа осиновяване от страна на съпруга, който не е в Бг.

Още веднъж ти благодря, много прегръдки и пожелание за щастсие и късмет за всички!!!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравейте Мakiyaki, Мak4e и Suerte ! Благодаря ви много за постовете!

Мила Fussii ,
От сърце ти благодаря, че отдели толкова много от времето си за нас! Невероятна си! Толкова се радвам, че има хора като тебе!  :sunshine:
…И да знаеш, че ако има ситуация, в която аз бих могла да ти помогна с нещо, винаги ще съм насреща. :witch:   :D
 :youwoman:


Иначе имам въпроси относно вариант 2 (който за нас май се оказва единствен).

    :?: Как стоят нещата със здравното осигуряване (съответно, ще има ли проблем, ако не сме осигурени в България)?

    :?: Вярно ли е, че в България вече задължително се подава данъчна декларация, независимо от облагаемия минимум? (Питам, защото ако това е вярно и решим в заявлението да пишем, че живеем в България, ще трябва да сме подавали данъчна декларация там, или?)

    :?: Относно двугодишното сътрудничество със социалните служби. Една адвокатка ми каза, че след пълно осиновяване детенцето става като родно, с акт за раждане и всичко останало и вече отношенията се регламентират по други закони. Въпросът ми всъщност е, ще има ли проблем при напускането на страната, след като осиновим детенце.

   Имам и един не толкова важен въпрос, но да си го задам аз ;-) … Фуси, откъде имаш информацията, че социалната проверка в Германия трае около година? Защо питам? На нас директно от Отдел Социално подпомагане ни казаха, че нямаме шанс, защото германците не са ратифицирани да извършват социална проверка на Българи, и като потвърждение на това ни показаха едно съвсем официално писмо от немските служби, в което това е описано. Явно наши съграждани, които са решили да направят всичко по законния ред, са разчитали, че след като не може да им се изготви социална проверка в Германия и имат документ удостоверяващ това, в България ще измислят вариант за справяне с проблема… Но в България просто са ги отрязали и са им казали, че има нормативно противоречие и затова няма как да ги включат в списъците. Възможно ли е това???  :dontknow: 


Щом, ако си бг гражданин, но живееш пове4е от 6 месеца в 4ужбина, трябва да носиш доклад от там,
защо не им кажем, 4е живеем само 5.5 месеца в 4ужбина- нещо като сезонни работници сме, или сме шефове- трябва да сме на работа само 5.5 месеца,
а като си дойдем в бг, нямаме доходи и не сме здравно осигурени, защото пе4елим в 4ужбина и се лекуваме там- примерно.
Но така с тези 5 и половина месеца- ние влизаме в графата с бг гражданите, нали,
ще им се наложи в бг да ни проу4ват, въпреки 4е ще проу4ват доходите ни от 4ужбина- дано знаят 4ужди езици   :lol:
Все пак, щом ни е разрешено да живеем в 4ужбина ПО МАЛКО  от 6 месеца, за да ни третират КАТО БЪЛГАРИ, ще им кажем то4но това,
те няма как да ни задължат да трябва да работим в бг и доходите да ни са от бг, нали?
Супер вариант!... Обаче дали не са възможни усложнения и при него :ask: ...Какво ме води на тази мисъл?
Доколкото чух, в България не признават доходите от чужбина и може отново да има затруднения (Като не е стандартната ситуация, на която служителките са свикнали, ще им стане много трудно :wink: и пак ще почнат „не може”, „не става” „ама как така” и подобни.).
Не трябва ли да сме живели минимум 6 месеца в България, за да можем да кандидатстваме за осиновяване, избягвайки чл.14 от Наредба № 4

Аз мисля да кажем, че сме живели известно време в чужбина, но вече сме се прибрали в България. Винаги може да се измисли начин за деклариране на доходи от България, стига само това да е проблема…   :wink: (Важното е, да не затрудняваме служителките с нестандартни ситуации...)

Момичета, прегръщам ви много силно и се радвам, че се познаваме и че сме заедно в тази борба  :balk_50:!

Желая ви приятен ден!


"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Така! Почвам ви наред  :lol:

Цитат
След като само единият от съпрузите ще е в Бг, проучването и всички изисквани документи само за него ли ще бъдат или и за двамата, това не ми е много ясно и може ли само единия да осинови, въпреки че са семейство бг граждани?

Ако са семейство от двама бг граждани - и двамата подават документи тук, в съответната РДСП по бг местожителство. И двамата осиновяват и за двамата възникват род. права и задължения

Достатъчно е единият да остане в БГ (както ви обясних не през цялото време). Пред социалните се казва следното:
1.В момента живеем тук (В БГ) и в чужбина - детето заедно с единия съпруг ще живее през повечето време тук. Единият от нас напусна работа и дойде да живее в БГ,за да можем да осиновим дете (това даже показва колко са силни мотивите ви за осиновяване) Другият ще живее и на двете места, за да изкарва пари там.
2. Постоянния ни доход е от чужбина, от работещия кандидат осиновител.
3. По време на 2годишния след осиновителен период - детето ще живее основно тук, защото знаем, че подлежим на проверки

Цитат
Щом, ако си бг гражданин, но живееш пове4е от 6 месеца в 4ужбина, трябва да носиш доклад от там, защо не им кажем, 4е живеем само 5.5 месеца в 4ужбина- нещо като сезонни работници сме, или сме шефове- трябва да сме на работа само 5.5 месеца,
а като си дойдем в бг, нямаме доходи и не сме здравно осигурени, защото пе4елим в 4ужбина и се лекуваме там- примерно.
Все пак, щом ни е разрешено да живеем в 4ужбина ПО МАЛКО  от 6 месеца, за да ни третират КАТО БЪЛГАРИ, ще им кажем то4но това, те няма как да ни задължат да трябва да работим в бг и доходите да ни са от бг, нали?

Друго важно нещо - за да ви третират като Българи - трябва да сте с платени здравни осигуровки. Или поне единият от вас. Това може да стане занапред, считано от месеца, в който декларирате пред социалните, че сте заживели в БГ

Цитат
Ако сме 2 бг граждани с различни постоянни адреси има ли отношение към типа осиновяване - пълно или непълно. Не е проблем да се смени, просто да съм наясно.  И ако се прибере само единия какъв ще е типа осиновяване от страна на съпруга, който не е в Бг.

Тук не разбирам въпроса - ако сте двама бг съпрузи, защо ще осиновявате непълно? Това е вариант, който хич не препоръчвам - носи много рискове.
Ако сте двама бг съпрузи - и двамата си осиновявате пълно, просто декларирате - описала съм го по-горе

Цитат
Как стоят нещата със здравното осигуряване (съответно, ще има ли проблем, ако не сме осигурени в България)?
     Вярно ли е, че в България вече задължително се подава данъчна декларация, независимо от облагаемия минимум? (Питам, защото ако това е вярно и решим в заявлението да пишем, че живеем в България, ще трябва да сме подавали данъчна декларация там, или?)

За здравното осигуряване - ето какво пише на страницата на НАП http://www.nap.bg/tspage?id=187:
Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до НАП.

Здравноосигурителните права на горепосочените лица след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.

Извън тези случаи, здравноосигурителните права на лицата след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда начл. 29, ал. 3 от ЗЗО върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със ЗБДОО към момента на внасянето на вноските



В очакване ....
*
Продължавам:
Цитат
    Относно двугодишното сътрудничество със социалните служби. Една адвокатка ми каза, че след пълно осиновяване детенцето става като родно, с акт за раждане и всичко останало и вече отношенията се регламентират по други закони. Въпросът ми всъщност е, ще има ли проблем при напускането на страната, след като осиновим детенце.

Точно така е. Права е жената, с която си говорила, сътоветно няма да имате никакви проблеми да напускате страната. Просто две години, подлежите на проверки от страна на социалните.

Цитат
   Имам и един не толкова важен въпрос, но да си го задам аз  … Фуси, откъде имаш информацията, че социалната проверка в Германия трае около година? Защо питам? На нас директно от Отдел Социално подпомагане ни казаха, че нямаме шанс, защото германците не са ратифицирани да извършват социална проверка на Българи, и като потвърждение на това ни показаха едно съвсем официално писмо от немските служби, в което това е описано. Явно наши съграждани, които са решили да направят всичко по законния ред, са разчитали, че след като не може да им се изготви социална проверка в Германия и имат документ удостоверяващ това, в България ще измислят вариант за справяне с проблема… Но в България просто са ги отрязали и са им казали, че има нормативно противоречие и затова няма как да ги включат в списъците. Възможно ли е това??? 


Сега, което незнам, незнам. Обаче много съмнително ми се струва, тъй като Германия е член на ЕС и тока ми се струва невероятно.
Моята информация е от момиче от този форум,за съжаление тя отдавна не пише тук.
Обещавам да проверя и да пиша
В очакване ....
Здравей Фуси,

Моя въпрос е за следното

Вчера се видях и говорих  с хората, за които ви бях писала. Ето и накратко, какво мога да кажа със сигурност: Положението не е розово, но по-розово няма да става, така че, ако сте взели твърдо решение за осиновяване - давайте бързо, че до края на 2009, новият СК вероятно ще бъде приет, така че ще има нов режим за осиновяването на деца от бг граждани, живеещи в чужбина (това лично не съм го проверила, но разполагам с проекта за СК и обещавам, чи до няколко дни ще ви информирам какво се предвижда)

Новият СК до края на 2009 или края на 2008 се о4аква да бъде приет, някъде 4етох 4е до края на 2008, но пък ти има6 по скоро6на информация, а е важно, за да знаем как да се организираме. Има6 ли представа какъв 6те е срокът от приемането до влизането му в сила?

Благодаря отново и щастлив уикенд
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравейте всички!

Фуси, благодаря ти много за информацията!
Мъглата взе да се пораздига и даже вече се развидели  ;-)

Вече знаем, какво трябва да правим, остава само да се организираме и да действаме. Ние смятаме, да започнем на пролет… А вие, момичета?
Ще се радвам, да поддържаме контакт.

Много поздрави и прегръдки!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Здравейте всички .Защо след септември всички сте спрели да пишете,аз тъкмо ви намерих .Аз живея в USA и сме тръгнали по трудния път на осиновяването на дете от България като български граждани живеещи в чужбина .Мога да разкажа докъде сме стигнали ,но не знам дали някои все още посещава този форум ,ще следя какво става,дано някой се появи на хоризонта :)   
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравей Венкова,
разбира се, че сме тук и четем всичко :) Аз не пиша напоследък, защото ситуацията горе-долу се изясни, а нашия план е, да задействаме процедурата едва през лятото (тогава ще се приберем в България за три месеца)
Много ще се радвам, да науча, до къде сте стигнали вие и изобщо, да се запознаем ;)
Поздрави!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Здравей Венкова,
Много ше се радвам да разкажеш повече подробности, защото пътя е труден наистина. Ние също сме в USA и основната ни спънка за доклада, който искат от чужбина е че все още не сме граждани. В момента работим върху донорска яйцеклетка като единствен възможен вариант при нас, затова не пиша много тук, но не сме се отказали от осиновяването и всеки споделен опит е много важен и го оценяваме. Добре дошла при нас  :D и се надявам да си помагаме взаимно.  :D   

Zdraveite momi4eta, imam edin vapros ima li njakoi koito da e osinovil dete ot Balgaria postojanno jiveecht v Holandia sled kato Balgaria be prieta v EU. Blagodarja vi predvaritelno.