0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mnogo ce izvinqvam ,no nqmam kirilica.Probvax c kredor ama ne ce poly4i .Blagodarq na vci4ki za razbiratelctvoto.
*

    ЕленаГ

Здравейте,
Аз съм адвокат. Досега не съм се занимавала с осиновяване. Но ме помолиха познати българи от Испания да проверя как стоят нещата. Прочетох какво сте писали във форума и ми стана мъчно за българската ни простотия, която тормози и осиновителите и тези милички душички по домовете. Така или иначе ще извървявам пътя с моите познати от начало до край - давайте, ще помагам с каквото мога. Имейлът ми е egotseva@abv.bg . Пишете ми за всички въпроси, които Ви вълнуват. Дано мога да помогна. Ще чета редовно и какво пишете тук. Хората са казали - "Не питай учило, а патило". Телефон засега не Ви оставям, защото работата ми е такава, че постоянно съм в движение и доста често изключвам мобилния си.
Чакам Ви!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Ех, че се зарадвах :) От сърце ти благодаря, Ели! Невероятен жест!
Ние, живот и здраве, след някой и друг ден се прибираме в България и започваме да действаме в тази посока. Със сигурност ще има въпросчета и ще ти се обадим. ;) Аз също съм насреща, ако мога да помогна с нещо. Изпратете ми лично съобщение и ще дам координатите си!

Ели, стискам много палци, желая бързо и безпроблемно влизане в регистрите и много успехи както на тебе, така и на познатите ти от Испания :)

Поздрави на всички!



П.П. Исках само да добавя, че тази тема тук е продължение на следната:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=29664.0
« Последна редакция: Юли 18, 2009, 15:29:32 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Здравейте всички и от мен,

Страшно се радвам, че най-сетне намерих 100% изход от невероятната каша, в която ни забъркаха.
Съвсем накратко ще ви разкажа нашата история: Аз и съпругът ми сме от София, но живеем от 8г в Лондон и преди 2 седмици подадохме заявление за осиновяване в БГ. Както се досещате, запънахме на соц. доклад от местните Британски власти. След като прочетохме на сайта на БГ посолство в UK, че таксата за проучването и доклада е между 4000 и 5000 паунда, а сроковете - над 6м, почти се бяхме отказали от всичко! Вие просто ми върнахте надеждата и моментално отивам да си променя заявлението - въпросът ми е ще имам ли проблем ако заявя, че сме решили аз да си остана в БГ, а мъж ми ще си ходи Лондон и ще ме издържа!?! Все ми се струва, че не могат да ми държат сметка къде в EU си изкарвам парите - важното е, че си додавам данъчната декларация и си плащам някъде данъците (с други думи не мисля, че ако живея в БГ съм длъжна да работя тук, за да се издържам).
Както и да е, тепърва ще разберем, дали съм права  :wink:
Ще се радвам, ако споделяйки нашите неволи тук помогна на някои сродни души, като и вие, момичета, ми помогнахте да поразплета калчищата  :P
Желая успех на всички!
 
Never forget where you're coming from...
*
не би следвало да имаш проблем. Просто им казваш, че ти ще си живееш тука, а той ще идва периодично

успех
В очакване ....
*
Благодаря ти за отговора, Fussii, както и за останалите супер-съвети по-горе!
Реших да опитам за начало да си "възстановя здравноосигурителните права", за да придам тежест на пребиваването си в БГ. Естествено веднага запънах - за да се случи това по-напред ще трябва да докажа, че не дължа нищо на Здравната каса и че от 1999 до 2007 съм била по-малко от 183 дни/год в БГ и не съм се възползвала от "безплатното здравеопазване" тук. След кратко проучване разбрах, че щях да си спестя разходките до  Главна Дирекция "Гранична полиция", НЗОК и НАП само ако се бях информирала за съществуването на European Health Insurance Card! Притежанието на синята карта автоматично доказва здравното осигуряване в друга европейска държава и затваря устата на "учтивия" персонал на държавни службици по горните учреждения (не мога да ви опиша колко ми писна да ме гледат с бялото и да ми съскат злобно зад гишетата )
Необходими ми бяха три минути, за да си поръчам 100% безплатната EHIC на дом. ми адрес в Лондон на фона на около половин загубен ден и кой знае колко такси + платени банкови преводи в размер на около 30% от сумата?!?!?! за да докажа на НАП, че не им дължа нищо (защо все ми се струва, че те това си го знаят)! О, тепърва ще ме оскубят 12 месечни вноски такса само за да имам право да започна да си плащам здравните о-ки!!!
Унесох се в писания, но наистина съм съсипана от БГ системата и с нетърпение чакам деня, когато ще си заминем от тук трима :)
Never forget where you're coming from...
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Valex, голяма част от постинга ти все едно аз съм го писала.  :lol: И ние имахме честта, да се запознаем с маниера на общуване в НАП, който напълно съвпада с описаното от тебе...  :D

За периода до 2007 ние извадихме издадена (от ОД МВР по местоживеене) направена справка в АИС "Граничен Контрол" (за 10 години назад),  която струваше 17,50 (с таксата на банката) и чакахме няколко дни, докато стане. В НАП попълнихме заявление (или каквото там се казва), като трябваше да смятаме по много сложна схема  :) точния брой дни на отсъствие от страната по години. 

За времето от 2008 до сега ни издадоха формуляр Е-104 от немската здравна каса (отне 10 мин. - обадих се по телефона и получих документа сканиран на E-Mail, нямаше никакви такси)... Формуляра Е-104 е унифициран и се издава от всички каси на държавите, членки на европейския съюз... (Не знам, какви спогодби имат с останалите държави... Може би трябва да се попита на място)...

Служителката от НАП ме заплашваше, че можело и да не одобрят молбата ми,... проверката щяла да трае поне месец... Но само седмица, след като подадох молбата и документите, получих протокол, че не дължа нищо на касата. :)

Казаха ми, че и сега мога да не внасям предстоящите плащания, а догодина да занеса ново Е-104 и пак щели да ми изчистят задълженията... В момента се водя осигурена.  :)

Valex, защо трябва да те "оскубват" 12 месечни вноски?

Поздрави и много успех!
« Последна редакция: Септември 18, 2009, 18:34:35 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Здравейте,
казвам се Галина и преди 4 месеца си осинових момиченце от БГ.Омъжена съм и живея във Франция и осинових сама,защото съпругът ми е французин и няма право да осинови с мен като семейство в БГ.За това подадох сама документи и съответно ме информираха за задължителният тримесечен престой за проучване и изготвяне на доклад.Стреснахме се малко със съпруга ми,че трабва да стои сам толкова време(нали ги знаете мъжете-като бебета са)но бях готова да го направя.Прибрах се във Фр да си оправя нещата и да замина,но реших да се обадя до министерство на правосъдието в БГ,за да разпитам все пак по-подробно за периода на проучване.Но след като обясних,че съм с постоянно жителство тук и съм БГ-гражданин ми разясниха,че имам ли доклад от местните социални,няма нужда да правя проучване и в БГ и че доклада от Франция е валиден.Естествено подскочих от радост :D.Преведох,изпратих го чрез пълномощник и след 10 дена бях вписана в регистрите.Трябваше само да подадем една декларация от мъжа ми,че е съгласен да осиновя сама.Заминахме за България хем да свършим тая работа,хем да празнуваме рожден ден на член от семейството и ни предложиха детенце 8O.Така че малко не ми е ясно,щом сте бг-граждани и предполагам с постоянно жителство,защо ви трабват тия осигуровки и подробности :??!

Желая на всички кандидат мами и татковци много късмет и голямо търпение. osi_9
Здравейте всички.Ето ме и мен най-накрая.След няколко месеца мълчание .За всички който са в САЩ,искам само да кажа ,вие може и със зелена карта да осиновите ,но като дойде времето да отидете в посолството  за виза за детето ,там ще е проблема.Влезте на адреса на американското посолство и прочетете за осиновяванията там изрично е написано ,ако не сте граждани не започваите процес по осиновяване.
Относно адвоката ,мисля че нямате нужда ,но след като сте си решили ,това с двете години престой в БГ е само в случай ,че осиновявате като българи живеещи в чужбина и ви правят проучването в САЩ. Ако имате други въпроси пишете ми на s_k_venkovi@abv.bg ,ще се радвам да помогна с каквото знам. Ние в момента сме почти готови с документите за да започне проучването .Късмет на всички .
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
И аз пожелавам много успех на всички!  :)

GALANDRI, честито увеличаване на семейството! :) Желая ви много здраве и усмивки!... Много ще се радвам да разкажеш, как мина...

...Така че малко не ми е ясно,щом сте бг-граждани и предполагам с постоянно жителство,защо ви трабват тия осигуровки и подробности :??!

Това се отнася за хора, които искат (или пък нямат друга възможност, освен) да осиновят като български граждани, живеещи в България (въпреки, че са трайно установени в чужбина).

Примерно, ние живеем в Германия и се оказа, че тамошните социални служби не са ратифицирани, да ни изготвят социален доклад. Това ни го казваха (и доказваха) социалните работнички от България - след като сме живеели в Германия, нямало да можем да осиновим...  :?
(Е, аз постепенно започнах да се съмнявам в истинността на тези думи, защото се оказа, че са ни дали грешна информация и по много други въпроси... Но вече си избрахме този вариант...)

Доколкото разбирам, има и други причини, да се предпочете споменатия вариант (примерно, финансови).
Както пише Valex:
...запънахме на соц. доклад от местните Британски власти. След като прочетохме на сайта на БГ посолство в UK, че таксата за проучването и доклада е между 4000 и 5000 паунда, а сроковете - над 6м, почти се бяхме отказали от всичко!...

Между другото, ние подадохме документите и сега сме на етап социален доклад... До момента никой не ни е питал, дали сме застраховани (осигурени) и къде...

Поздрави на всички!  :)
« Последна редакция: Септември 21, 2009, 11:28:45 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Съжалявам, че пак ще се върна на темата за Здравното осигуряване, но дали ще се намери някой да ми обясни защо НАП искат от нас всички тия дивотии за да им докажем, че не им дължим пари за здраве в БГ, след като на сайта на НОИ тук: http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_1_15_out.asp всеки може да си види статуса (това го разбрах едва вчера; Що се отнася до мен, резултатът е "СПРАВКА КЪМ 22 СЕПТЕМВРИ 2009 ГОДИНА
ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА". Излиза, че НАП не признава инфото от НОИ или чисто и просто номерът е да си плащаме всевъзможни такси??????
Мила Chandra, днес соц. ни работник ни посъветва да си подсигурим "здравното обсужване" в БГ - в името на детето и неговото здраве, а не че много му пука дали си имам GP. Що се отнася до финансовата страна:


Доколкото разбирам, има и други причини, да се предпочете споменатия вариант (примерно, финансови).



аз лично виждам НУЛА смисъл в това да изръся няколко хилядарки в бездънния джоб на The Queen и на това отгоре да не получа и 1% гаранция за резултата. С удоволствие ще даря парите на някой БГ дом, но не и на гореспоменатата личност :) В тоя дух на мисли не ми е никак ясно защо БГ власти не направят нещо по въпроса и не ни улеснят в дилемата на кого да си "подарим" парите - в края на крайщата мисля че всяко едно българче ще има доста по-голяма полза от въпросните £5000 от Кралицата! В случая въобще не става въпрос за моите нужди и възможноти, ако намекваш това разбира се, мила Chandra (съжалявам, ако си ме разбрала погрешно!).

Накрая ще споделя какво ме посъветва да направя моя социален: за да докажа все пак, че "Настоящият ми адрес" е в БГ е достатъчна една нотариално заверена Декларация - текстът е свободен и в духа на " От еди-коя-си дата съм в БГ и възнамерявам да пребивавам в страната през близките (поне 6) месеци... и тям подобни.
Надявам се да помогне и ви стискам палци, бъдещи майчета!
« Последна редакция: Септември 23, 2009, 19:36:17 pm от Valex »
Never forget where you're coming from...
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Мила Valex,
току що говорих с един приятел, който работи в НОИ и той ми обясни, че актуализацията на нова информация (примерно, платила си задължения в НАП) може да трае около месец, че и повече ;)... 
Освен това разбрах, че ако през последните 15 месеца не са били платени вноските за поне три месеца от периода, се губят осигурителни права.

Напълно разбирам нежеланието ти, да плащаш тези високи такси  (£5000 за Кралицата :)) ... Не съм си помисляла, че е ставало въпрос за възможности и нужди... (А и според мене £5000 си е голяма сума... без значение, с средства разполагаме... )
... ...

Хубав ден!  :)

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Чета, чета... и понеже вчера бързах... забелязвам, че малко неясно съм писала... глътнала съм думички и прочее...  :lol:

Та значи, ако през последните 15 месеца три не са платени, няма как да се възстановят осигурителните права...

Желая много успех и бърза и безпроблемна процедура на всички!  :) 
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."


Здравейте момичета!!!  :balk_64:

Бих искала да попитам тези от вас, които в момента подготвят документи за кандидатсване за осиновяване или в момента тече социалното им прочване и  живеят постовнно извън България - изискват ли ви нови документи във връзка с новия семеен кодекс?

Питам това, защото от текста на СК излиза, че трябва да бъдем вписани в регистъра по международно осиновяване като лица постоянно живеещи в чужбина, без да има значение, че сме български граждани  :?  :ask:

В този смисъл не зная дали има значение, ако вече си започнал процедурата, но не е излязъл социалния доклад или ако вече си вписан в националния регистър на кандидат осиновители.  Искрено се надявам да нямаме проблеми...  osi_1

Чандра, в социалната служба казаха ли ви нещо по този повод? Вие след вписването ще се връщате пак в Германия, нали?

Фуси, дали знаеш нещичко по въпроса? Май изходът, който имахме вече ще е трудно приложим... Сигурно ще успееш да измислиш някакъв съвет   :balk_602:  :balk_81:


Прегръдки и хубав ден на всички
  :bighug:

*
Ами за съжаление, новият СК, изрично указва, чебг граждани живеещи в чужбина, осиновяват по реда за международни осиновявания.
Това означава, че ще бъдат вписани в регистрите към Мин на правосъдието и на тях, че бъдат предлагани деца от регистрите за международно осиновяване

Единствения изход за мен остава, да се пренесете в БГ за известно време  :( :(. Знам, че е несправедливо, обаче това е положението
В очакване ....
Благодаря ти Фуси, както винаги помощта ти е много ценна. А в случай, че вече сме вписани в националния регистър как би следвало да процедираме? По страрите указания в този пост? Имам пред вид, че винаги, когато е нужно, можем да бъдем в България...

Още веднъж ти благодаря за бързия отговор  :bighug:

*
за международното осиновяване ли питаш или за българското
В очакване ....
Ами ние започнахме нашата процедура миналата година, февруари 2009 ни вписаха в регистъра за национално осиновяване. Тоест, в момента сме вписани в регистъра за нац. осиновяване, но пък се върнахме пак в Испания и така да се каже живеем постоянно в чужбина.
Не зная до каква степен ще ни засегнат новите промени и ако ни предложат детенце дали това, че сме извън България би ни навредило.
*
Споко тогава.
Значи чакате обаждане. Остовихте ли тук човек за контакт. Питам защото не е лошо да започне да звъни по РДСП-тата да ги сръчка
В очакване ....
Да, оставихме човек с нотариално заверено пълномощно. Аз самата се обаждам от Испания на РДСП-тата, за сега обаче нямаме обаждане от тяхна страна. Може би е добра идея да започна да звъня всеки месец, дано има резултат.

Думите ти ме успокоиха малко, защото наистина се притесних като прочетох частта за осиновяване в новия СК. Дали на делото могат да ми искат някакви документи, които да покажат, че сме били в чужбина - напр. фишове за заплати или нещо друго. Иначе няма проблем да се върнем пак за известно време, когато ни предложат детенце.

Благодаря ти отново!  :bighug: