0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #900 -: Ноември 12, 2015, 11:17:38 am »
Понеже бях откровена, че дори е нежелателно за мен да се запали яко и да прави някаква спортна кариера, а като чуя "спортно училище" се препотявам и обривам едновременно, та нали...просто така аматьорски ми е целта да си играе... Та човекът ми рече: "Виж сега, не е соц-а вече, бюджета е ограничен, от мен се иска подбор не само на деца с данни, ами и с амбиция да се развиват баш в тази насока, да си попълваме главния отбор оттам и пр." То е нормално това де. Но за още няколко отборчета, ей такива за аху-ихи и дете като моето - те нямат средства. Пък едно време е имало, той като е започвал да играе. Никого не са връщали, с данни, без, желание да има само.

много подобно е положението и с доста други извънкласни занимания - по спортове, по изкуства.

ние, например, имаме вокални данни, но почти няма вариант някъде да пееш за удоволствие, да те занимават и да ти показват едно-друго, без да се пънем за конкурси, участия, турнета и ако може - все платени от родителите, естествено. всеки гледа да си прави бизнеса с тая дейност, явно само от таксите на родителите не става...
а като гледам снимките на моя позната в Канада от тренировките по футбол на нейните деца на местното игрище там в общността им... па то екипчета, па то тревичка, родители се радват...  да ти се доплаче.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #901 -: Ноември 12, 2015, 12:10:07 pm »
малко да ви върна към мигрантите:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-105630/Refugees-allowed-Italy-threat-drown-babies.html

Цитат
Почти 1000 нелегални имигранти са разтоварени в Италия вчера, след като заплашили да хвърлят бебета в морето, ако тяхния ръждясал кораб бъде върнат обратно.
Екипажите на италианските бреговата охрана бяха шокирани да видят мъже и жени на борда с висящи кърмачетата през борда.
"Те ги надвесиха над страната и казаха на брегова охрана да не се приближава или те ще се пуснат. Нашите хора никога не бяха виждали подобно нещо."
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #902 -: Ноември 12, 2015, 12:15:52 pm »
 Жбрул, като каза трудово още имам кошмарни спомени от часовете по дърво и металообработка. Едва не се нарязах с триона, докато се опитвах да направя моливник, да не говорим, що крясъци отнесох от учителя, че съм лигла, защото не искам да се пробвам да работс на струга. Крайният резултат - 4ка за срока. С рев съм влизала в тоя час, а учителят накрая по милост ми я даде тази 4ка. Ами от оня кръжок съм - Ръцете ми пречат. Виж  с модулите по електротехника и кулинаруя се справях отлично. Разказах това, защото в много училища картинката не се е променила. Всички на калъп и учат едно. Не се вземат предвид индиводуалните желания и способности на децата.
Мисля, че би се получило много добре , ако учениците всеки срок имат право на избор по кой модул да работят по дадения "разпускащ" предмет. Да бъде нещо на принципа на СИП-овете.
 Относно ФК аз не съм имала и претенции да съм нещо повече от надзирател. Говоря конкретно за начален курс, защото имам опит там и в детската градина. Затова и предложих да се смени името на Отдих и спорт. В ДОИ по ФК също има заложени модули - Туризъм, СПИ (спортноподготвотелни игри) и ПИ. Зя съжаление те касаят само и единствено 3 допълнителен час, който се провежда веднъж през седмица или наведнъж в неучебен ден(това по модул Туризъм).
Чудя се, ако в горен курс часовете се разпределят в 2-3 модулни групи( според възможностите на преподавателя), дали няма да се случат нещата. Например в 9-12 клас ученоците в началото на всеки срок могат да избират между - спорт( пак според възможностите на учителя и базата, например футбол,плуване, волейбол), настолни игри ( шах, табла, бридж, белот), хореография (народни, спортни или модерни танци). И според мен не е нужно групите да са непременно от ученици от един клас или випуск.
 Относно спортните и арт школи се превърнаха в един доста доходоносен бизнес. Жалко, защото има много талантливи деца, които по една или друга причина остават незабелязани.
Жбрул, а няма ли някоя малка школа, която да работи с деца? За "Берое"-то ясно, ама и аз нещо не мога да повярвам, че във футболен град, като вашия е само една школа.  Преди време имаше една "Атлет", няма ли я вече или и тя е дъщерна на "Берое"-то. Знам за тази школа, защото синовете на моя приятелка тренираха там преди 2-3 години.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #903 -: Ноември 12, 2015, 12:47:42 pm »
Джаме, не знам дали съм права, но ми се струва, че братята англичани нямаше толкова да се вълнуват, ако бежанците бяха казали, че искат да ходят в Германия, а не към Великобритания.  8)

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #904 -: Ноември 12, 2015, 15:46:11 pm »
По повод статията :
Супер тъпа реакция на властите!
Капитулират пред една тълпа първосигнални, немислещи, първобитни хора, които не ценят живота дори на децата (си). Ще им дадат убежище, защото са били принудени, чрез овесване на деца през борда.  Вместо да ги принудят да си ходят или да ги арестуват за заплаха за убийство...
Ами следващите като дойдат може и местни деца да вземат за заложници, защо не?
Тъпо, нелогично и водещо до много трагични последици поведение. :(
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #905 -: Ноември 12, 2015, 16:40:05 pm »
Не знам дали сте виждали как се водят часовете по физическо в начален курс -от госпожата, която води всичко останало, на токчета, застанала пред децата....Няма такава нелепост. Какво да очакваме от подобни часове?! Има си начини да се измисли как децата да тичат повече, защото те реално имат нужда и желание да го правят, без да се стига до това да ти пишат оценка дали можеш да направиш везна на гредата -това беше моят огромен ужас. Не знам дали си спомяте едно предаване от детските ни години: "Бързи, смели, сръчни". Доста интересни неща правеха отборно там.
<br />[link=http:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #906 -: Ноември 12, 2015, 16:46:42 pm »
jam, ти си по-навътре как стоят нещата с извънкласните занимания - спортове, изкуства и други, аз засега - имам бегли лични наблюдения и каквото знам от познати с по-големи деца. Същото разправят де. Първо - безплатно няма никъде. ОК, прежалваме таксата. Ако е нужно - отделям за екип, или каквото там трябва. Но всичките тези школи и школички - за пари ли, от амбиция ли и двете ли - искат от детето  и родителите "сериозно отношение" - и се гонят постоянно конкурси, състезания, естествено искат от родителите пари за тези цели... И то първо, че започва да ти излиза златно, второ, че за детето спира да бъде просто приятно и разтоварващо, а става като още едно ходене на училище. Има и по-големи такива "предприятия", където яко натискат определена група деца с данни и желание да жънат успехи в област Х, съответно и с родители с такива амбиции, но приемат и всички други пожелали ;) На корем дето се вика, те таксите са си такси. Ама когато твоето хлапе не е в "титулярния отбор" - водиш го, взимаш го, докато е там - то само виси и гледа отстрани обаче. Просто с него никой не се занимава. Имам пример такъв за една от местните, доста сериозни школи по спортни танци. Щерката на приятели мнооого сериозно тренира от няколко години, все първи места, от конкурс на конкурс са, тренировки до смърт, вкл. в събота и неделя (когато няма конкурс тогава де). Тя и родителите са доволни, детето това иска, те това искат. Но майката ми казва - има още 30 деца в групата, приети, плащат се такси, треньорката работи с нашите  - другите седят и се поклащат на самотек и скучаят. Аналогично е и с други такива "школи" положението.
Синеочка, за футбола и аз мисля, че няма начин в Стара Загора точно, освен "Берое" да няма и други опции от вида, които търся аз. Просто само за "Берое" имам контакт и затова там питах първо. Помолила съм познати в час със спорта (местния) да попитат и да ми кажат варианти и ще мисля тогава. Скоро съвсем случайно - друго ми хрумна. Дани е яко фен на Костенурките нинджа и всякакви други нинджи, постоянно се играе с такива "оръжия" в къщи... Детска му работа разбира се, но дръпнах няколко записа на турнири по кендо, пуснах му ги на голям екран - зяпна като омагьосан искал и той. Чудесно викам си - хем ще се джаска, хем ще го научат и на дисциплина (кендо е изкуството на самураите), имат екипи, маски (ще се кефи)... Тръгвам да разпитвам познати с разни бойни спортове. Кендо нямало в СЗ, ама имало това и това и онова. Викам ОК - нека е друго, все файда, пък ако му хареса... Ааааа, ама аз съм се отнасяло несериозно, това били сериозни спортове, не за забавление, той ако не смятал да се развива в тази област...  8O Ми де да го знам какво смята, като не е опитал даже бе?!!! Ми той няма 5 години все пак. Като започне, ако му хареса - хареса, като не - не. Баси и спортовете и чудото - все олимпийски състезатели търсят тия хора, ама с гаранция едва ли не "от мама". Предвид аз колко съм анти на професионални спортни занимания пък, кипва ми млякото от раз като ги слушам такива хора де.  :lol: Ако я карам в същия дух - ще си стои неспортувал докато стане на възраст сам да се запише на нещо, което му хване око... За езиците - същото чудо за момента. Питам в "алианс франсез" за френски - ми имали за толкова малки, ама в София, тук - само за ученици имали групи. И това греда. За друг език - не съм търсила още. Ако ми сработи един план за училище в което да започне 1-и клас (малко вероятно де, ама надеждата нали последна умирала  :lol:) - трябва ПРЕДИ 1-и клас, базово там да има понятие за езика поне. Ако няма и другото да го наместя - пак няма да стане. Абе...пълна лудница някаква.

Като чета спомени и мнения за нашето образование, стигам до следния извод. "Реформирано" т.е. съсипано е всичко, което работеше добре и даваше резултати т.е. основната част на образованието. Часовете "за отдих" пък, дето най-много се нуждаят от реформиране и привеждане в адекватен на днешните реалности вид - си стоят застинали като вид и форма във времето от което аз ги помня, че и тези преди мен. Всичкото ни наобратно и калпаво ейййй. Ние тук дето не сме спецове - щом за няколко поста нахвърлихме хубави и лесно изпълними идеи кое и как да се промени - баш експертите не вярвам да не са се сетили преди нас за същите (подобни). Защо не се случват обаче в практиката - можем само да гадаем. Или поне аз гадая де и не мога да се спра на конкретна причина, с пълна увереност, че е тя. Само с все по-голям страх очаквам наближаването на 1-и клас и нямам идея дали детето ми ще е поне базово грамотно към 8-и. Имам съмнения, че ще бъде. Сериозни при това.

За драгите мигранти, толкова "мастило излях", че сама на себе си писнах. Нищо ново не виждаме като реакция на властите за жалост. Още и още клякане, поддаване на рекет и глупости. Като са такива реакциите - ще идват още и още и още. Елементарна логика, не "световна конспирация". :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #907 -: Ноември 12, 2015, 22:26:50 pm »
Не знам дали сте виждали как се водят часовете по физическо в начален курс -от госпожата, която води всичко останало, на токчета, застанала пред децата....Няма такава нелепост. Какво да очакваме от подобни часове?!

Това определено не е общовалидно!
В нашето училище имат отделен преподавател по физическо, играят или на двора, или в един от салоните.
Аз пък не си представям да влизат във физк. салон с калните обувки, с които са играли на двора в междучасието. Или със същите дрехи. Тениската, която пращам за преобличане винаги се връща мокра вкъщи. И определено часовете по физическо са му едни от най-интересните. Днес, например, разказва как са играли на "сладолед" - хващаш един обърнат конус, слагаш отгоре топка и трябва да изминеш определено разстояние на зиг-заг.
Изобщо не мисля, че тези часове са излишни, когато се провеждат както трябва, де...



*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #908 -: Ноември 12, 2015, 22:34:28 pm »
Блу, Ети, да ви кажа, не сте прави за бушоните. Даже в нащ'а модерна държава има все още стари табла. Оня ден заради тъпата микровълнова сменях два пъти бушон, от старите. Да е жив и здрав тати, че ме е научил как да го правя :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #909 -: Ноември 12, 2015, 22:44:41 pm »
Малко офтопик от темата за емигрантите и образованието, но откакто стана убийството в Сливен не спира да ме човърка една мисъл, защо има охрана в училищата, като не може да гарантира безопасността на децата и учителите? В много училища, включително и в това, в което работя охраната е пенсиониран чичко, който не само е невъоръжен(даже електрошок няма), ама и физически не може да се опре на почти никой.
Интересно ми е в другите страни как стоят нещата с охранатс по училищата и там ли е така слабо звено?
 Днес ми стана много мъчно, докато гледах интервю с майката на Симона. Милата разбрала от новините. Пратила си детето на училище, уж на сигурно място пък..
Лека му пръст на детето и да пази Бог нашите от подобни случки.
« Последна редакция: Ноември 12, 2015, 22:46:33 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #910 -: Ноември 12, 2015, 23:09:06 pm »
Nedda, в повечето училища май от 1 до 4 клас физическото, както и всичко останало, се води от началния учител. чела съм много отзиви в бг-мама, почти навсякъде е така. лошо е, но е така.
и навсякъде родителите се оплакват от това, че часовете по физическо реално не се провеждат, а се заместват с какво ли не, само и само да се скатаят.

на всички ни е ясно, че децата обичат да играят и един час по ФВС, проведен в голям и просторен салон от учител-специалист, е забава и радост за децата. само че при нас часовете по ФВС се редуват така:

диктовка-наказани заради това, че Х или У направил едиквоси- игра на народна топка (най-идиотско неподходящата игра за клас деца!)-диктовка-куклен театър-народна топка-рисувайте си нещо- и т.н.

4 часа физическо имат на седмица и от тях реално се изиграват по 0,5 - и това сега, когато е още топло времето. не искам да мисля какво става, когато стане зима. малките ученици нямат право на достъп до големия салон, играят в бивш кабинет по трудово, преобразуван за салон, който трудно побира 28 деца. големият салон е запазен за частни дейности, провеждани в учебно време.
от това, което съм чела из форумите, ситуацията е същата на твърде много места.

темата ми е болна....
« Последна редакция: Ноември 12, 2015, 23:14:07 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #911 -: Ноември 12, 2015, 23:28:07 pm »
Синеочка - в тази тема - няма офтопик ;) Всеки за всичко може да пише, повдигне въпрос по всяко време. Ако ще няколко пъти в денонощие по различни теми да пише. Това за протокола.

Иначе - ще върнем назад към полицията, дейността им, протестите им и въпросът защо трябва да има охрана в училищата. Отделно, наета и явно - неефективна по посочените от теб причини. Аз охрана дето не може да гръмне някого - не я броя за охрана. За портиери - да.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #912 -: Ноември 13, 2015, 09:41:41 am »
Синеочка, понеже питаш за други страни.
Нашето у-ще е до 6 клас и няма охрана. Родителите са длъжни да подпишат бележка дали искат децата им да могат да си тръгват сами или да ги взима някой друг или само майката или бащата.
Иначе през деня вратата е заключена. Може да се влезе, ако се звънне на звънеца на Секретариата или ако се знае кода (сменя се всеки месец).
Така че, не е много по-различно.

Сегаааа. Представете си, че ви идвам на гости и съм пълна вегетарианка или дори суровоядка. Дотук добре. Сигурно ще се постараете да ми поднесете кълнове. Обаче, знаете ли кога става кофти? Когато очаквам и вие да минете на моята диета. По религиозни причини. А, сега си представете, че сте президентът на Франция. Да, да, вие сте домакинът. И гостенинът ви забранява да пиете вино. Продължението тук:
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/france-cancels-official-dinner-with-irans-president-rouhani-because-he-wants-it-to-be-wine-free-a6729581.html
« Последна редакция: Ноември 13, 2015, 10:48:27 am от blue_sky »

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #913 -: Ноември 13, 2015, 10:53:58 am »
Блу, просто е по-различен пропускателния режим, но все пак го има.
В училището на дъщеря ми съм влизала само на родителски срещи, контролирано - и те бяха със заключена входна врата и строг контрол на влизане. В следващото, обаче, съвсем не беше така. Там нито контрол имаше, нито грижа за безопасност /в учебен срок училището беше опасано със скеле - довършителни строителни работи/, а за неглижирането на агресията съм писала - ние имахме случка и ако не бях вдигнала патърдия, щеше да мине и замине с "Еее, голяма работа!".
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #914 -: Ноември 13, 2015, 11:10:07 am »
Елфи, има, да. Но не знам как е в гимназиите.
Убитото момиче е било на 15 години. И не е убито вътре в у-щето, а в двора.
При нас външни лица нямат достъп до училищния двор. Входът на училището е на улицата.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #915 -: Ноември 13, 2015, 11:17:41 am »
Около трагедията в Сливен  и въпросите - ами  можеше да се случи извън оградата  на училището ,но пак  в непосредствена близост до училището  и една въоръжена охрана с   какво    ще е полезна.  Тогава следва да има  такава и в детските градини , театри , кина , обществени институции ...  За мен  е  излишно .  Когато са на двора  ,а  в много училища двора е голям   и  охраната , ако е един човек  ,едва ли може  да обхване  целия периметър .   В  САЩ   знаем за редица инциденти със стрелба ,  всичко се случва  толкова бързо и неочаквано , че аз не виждам охраната как ще реагира и  реши проблема.

Училището  ми имаше няколко входа  за по -лесен достъп от различни посоки -сега предполагам  в повечето училища се ползва само  по един вход , именно  за безопасност - в родното ми  вече е така .
Ролята на настоящите охранители -портиери  е по-скоро да не с допускат външни лица в  сградата  и смущават учебния процес  .


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #916 -: Ноември 13, 2015, 11:25:15 am »
Сегаааа. Представете си, че ви идвам на гости и съм пълна вегетарианка или дори суровоядка. Дотук добре. Сигурно ще се постараете да ми поднесете кълнове. Обаче, знаете ли кога става кофти? Когато очаквам и вие да минете на моята диета. По религиозни причини. А, сега си представете, че сте президентът на Франция. Да, да, вие сте домакинът. И гостенинът ви забранява да пиете вино. Продължението тук:
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/france-cancels-official-dinner-with-irans-president-rouhani-because-he-wants-it-to-be-wine-free-a6729581.html

това е класически екзампъл за "толерантността" на мюсюлманската религия.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #917 -: Ноември 13, 2015, 11:42:51 am »
 Всъщност драмата се е разграла в рамките на половин чаа. Време, в което г-н портиерът е могъл да викне полиция или поне да се опита да предотврати по някакъв начин случилото се. Вместо това, на помощ се притекал съсед на момичето, който го отнесъл, след това и психоложката, която също опитала да спаси момичето. Пък охраната незнайно к'во е правил (явно се е чесал 'дет не го сърби).
 Мисля, че безопасността на учениците трябва да се гарантира по някакъв ефективен начин.
Факт е, че последните години агресията у младите хора ескалира. Още ми е пресен споменът за убийството в Борисовата градина посред бял ден.
Народът изтрещЕ :(

Сега видях, че Боби днес е рожденичка.
Боби, честит празник. Бъди здрава, щастлива и обичана. Надявам се днешният ден да ти донесе много положителни емоции и усмивката да не слиза от лицето ти.
« Последна редакция: Ноември 13, 2015, 11:52:07 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #918 -: Ноември 13, 2015, 11:46:12 am »
много интересен материал за шведското безумие с мигрантите, прочетете го:

https://acidmuncher.wordpress.com/2015/10/21/the-refugee-children-of-sweden/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #919 -: Ноември 13, 2015, 12:40:07 pm »
Блу, ами да не си канят такива гости, какво да ти кажа...  :lol: :lol: :lol: Иначе нали, не бил агресивен исляма и вярващите в него - също не били. Нима? Само дето считат за съвсем нормално, дори "в собствения ти дом" - да опитват да ти налагат техните си разбрания за какво ли не. Вкл. на битово ниво.

За училищата още нямам наблюдения как се охраняват, само за ДГ. В тази на Дани - вратата се заключва, отвън е с топка, има домофонна система и 4 бр. звънци, надписани по групи. Когато родител ще взима дете, или просто за нещо отива в ДГ - звъни си на съответния звънец, казва кой е и идва съответната учителка и му отваря отвътре вратата. Според мен поне - е ОК такава система и се чувствам достатъчно спокойно за детето си като е там. Е, ясно че ако някой луд и злонамерен човек реши да прониква силово в сградата - едва ли ще се затрудни, особено ако е въоръжен. Да не дава Господ, ама бая народ гледам изплиска легена напоследък.  :?
Пак казвам обаче, че за училищата, където все пак са повече децата, където е нормално в междучасията да напускат свободно сградата на училището и да са в двора му - да се заключва вратата на сградата и така да ги "пазим" - не е опция реално. Отделно, че това със заключването на врати и авраийни изходи на обществени сгради е опасно поради други причини. Например при пожар в сградата. Или ако влезе някой луд и вземе да стреля наред - хората вътре също биха се оказали в капан, ако са заключени всички възможни изходи за навън.
Не виждам сегашната "охрана" тук-таме точно какво върши, каква е ползата от тези хора и съвсем очевидно е, че при реална нужда да защитят някого - не са в състояние да го направят. Все пак, убитата в Сливен ученичка - не е нападната от въоръжен взвод, а от един човек, пред очите на "охранителя", та и психоложката е пострадала.... Това са портиери реално, в пенсионна възраст обикновено. Дори някой от тях да има още рефлексите и умението да обезвреди някой агресор като този в Сливен - той не разполага с нужните за целта средства. Поне една електрошокова палка, ако няма пистолет. Реално от него - полза в подобна ситуация няма. Айде да се сбият две хлапета, че да иде да ги разтърве, само защото е физически по-силен от тях - това е максимума. И то, ако се сбият наистина дечурлига от малките класове. Ако са тийнове - вероятно ще са по-силни от него и в по-добра физическа форма, та може и той да яде боя всъщност.
Вече в гимназията - помня, че и ние имахме такъв "охранител". В един момент - имаше заповед на директора - по време на часовете - входната врата на сградата да се заключва. Ефектът от мярката - доведе до натрупване на купища неизвинени отсъствия за часове, само в рамките на месец. Понеже постоянно, по най-различни причини - има закъснели да влязат в час ученици. Кой сутрин закъснял 5-10 мин. заради забавяне на градския транспорт, кой се замотал след голямото междучасие... Не е ОК да се закъснява за час разбира се, но както казах - случва се често, по какви ли не причини, не от зяпане и мърлявщина все. И хоп - налиташ на заключена врата, заради 3-5 минути закъснение, не можеш да влезеш в сградата ( часа си) и да ти пишат 1/3 неизвинено за закъснението, ами ти пишат цяло. Отделен въпрос, колко е редно и колко е безопасност ученика в рамките на този учебен час, когато уж отговорност за него носи училището (поне отчасти), като реално му е отрязан достъпа до сградата за това време. Та след месец така - отмени са въпросната заповед и портиера (охранител) - съвсем скучаеше "на работа". Заплатата му се плащаше от нашите родители де...
Когато аз бях в гимназия - бяха доста смутни времена, 90-те. Колко "любовни скандали" и раздадени яки шамари съм виждала в двора на училището, под носа на "охранителя" между ученички и техните гаджета - не мога да ги преброя. В доста случаи "гаджетата" бяха чичковци с ланци и лъскави коли, то това са официалната проституция на малолетни хубавици - не започна онзи ден зер. Само гледам през годините се разви и утвърди като явление до такава степен - че изненадани от тези случаи - вече няма реално. Просто час от местния пейзаж си стана. Е, поне дилъри на дрога не знам да са щъкали по двора на гимназията тогава, но може и да е имало, а аз просто да не съм знаела, понеже не употребявам такива неща. Но сега често чувам и за това, като главен проблем в училищата.  :?

Нямам идея как да се осигури относителна безопасност на учениците в сградите и дворовете на училищата ни. Със сигурност - не е начина със сегашните "охранители" де. Може би начинът е посредством ползването на съвременните технологии единствено. Т.е. аналогично на начините, по които се охраняват бизнес/административни сгради. Камери по всички възлови точки, стая с монитори, в които има кой да следи къде какво става и поне двама души на смяна, въоръжени. При инцидент - единия да отиде на място веднага, другия да продължи да следи сградата и ако има нужда - да вика полиция, линейки и каквото там. Охранителите - следва да имат право да използват сила за обезвреждане и да задържат нарушители/агресори до пристигане на полицията. После полицията да си поема случая. Има какви ли не машинарии измислени, които да идентифицират преминаващите през входа на сградата хора и съответно да писват аларми, ако се опита да влиза някой, който не е ученик/служител т.е. не следва да има право на достъп. В доста училища в САЩ, мисля имат детектори за метал на входовете, там пък заради лесния достъп до оръжия и честите стрелби в такива сгради. Та начини някакви - все има, но разбира се - пари за такива неща - няма. Пък и не мисля, че някой от "отговорните другари" - изобщо е седнал да мисли за безопасността на децата в училище де. Заети са да въртят далавери с ведомствените барчета и доставките на "здравословни храни" хората и подобни мишкарски истории...

Боби, честит рожден ден и тук! Жива и здрава да си!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!