0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #820 -: Ноември 06, 2015, 18:48:06 pm »
Не чета "24 часа" .но този анализ на Слави Ангелов ми хареса?а той има какво да казва за МВР/
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094309
Има и един друг ,анализ на бюджета,пак там,но няма да казвам от кой е ,защото ще ме обвините в пристрастност  :wink: Защо ли ми се струва ,че днешната дискусия,кореспондира със една скорошна такава за бюджета/съвсем икономически погледнато,не търся първопричини/ :?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #821 -: Ноември 06, 2015, 19:48:07 pm »
само ви обяснявам защо няма да се оправите, нищо повече. :)

Може ли да обясниш и кое следва да си оправяме? :) Беззаконие казваш... Еми да, то беззаконието на всички нива - доведе И този сектор в България до сегашния му хал. Беззаконието - не се изразява единствено в пряко нарушение на писан закон, както вероятно добре знаеш. Заобикалянето на закони, политически назначения на "наши хора", СЛЕД като поправим закон Х така, че точно човекът Y да е единствено подходящ за пост Z. Последен пример от вида, в същия този сектор "сигурност", как набързичко се прегласуваха правилата, кой може да оглавява "Военна информация". Това разбира се е едно съвсем законно действие, зад което се крият не дотам чисти намерения и финансови интереси. Но понеже е формално законен акт - да се направим, че не сме схванали. Да се направим по същия начин и със същата причина, че не схващаме как се провеждат обществени поръчки, как съвсем законно се гласуват промени ощетяващи населението за какво ли не... ТРЯБВА да се правим, че това е ОК, по простата причина, че няма разписани задълже закони, относно морала и почтенността на тези, които ни налагат на нас закони за това и онова. И се правим. Щото, ако изокаме някак - хоп закононарушители.

Как jam полицаите и военните да си защитят интересите в случая, след като И право на протест нямат. Никакъв протест, по никакъв повод. Ти понеже си умна и ги разбираш нещата - кажи как трябваше да реагират и протестират срещу теслата, която им готвят, ама законно. С преговори и разговори - знаем, че срещу този октопод - нищо не се получава. Няма ли натиск - ш***т те през панталоните, без лубрикант и толкова. Или сега ще твърдиш, че няма такова нещо?
Отделен въпрос, но не и маловажен в ситауцията е, че въпросната гилдия - не протестира с извадено оръжие и стрелба на месо по случайни минувачи. Ако лекари те бяха блокирали на кръстовището на СУ? Ако бяха миньори? Ако бяха учители? Къде е разликата в случката, освен в професията на протестиращите? Понеже засега - в действията им - "не дава разлика" това, че точно полицаи протестирали.

ДА, всеки от тях, ползвал служебна кола, за да протестира, че и в работно време - следва да бъде наказан по каналния ред. Който си е протестирал цивилен, в извънработно време, какво толкова ти бръкна в здравето, наистина се чудя. Това, че според закона няма право да протестира, щом е служител на МВР ли? Как се протестира законно срещу мафия? Това, че нашата не я наричаме "Коза ностра, ами "правителство" - не прави действията им по-малко престъпни. Но същите са удобно облечени в закони. Неслучайно за у нас се казва, че в някои държави си имат мафия, пък нашата мафия си има държава. Пълно лицемерие е да се пищи, че някой си нарушил закона, в опит да се пребори с поредната гадост, която му натриса мафията и, че то си имало законни средства за такива случаи. Има, ама...друг път. Когато властта спре да се държи мафиотски - тогава и населението ще спре да им реагира "бандитски". По простата причина, че населението - няма друг вариант, ако ще реагира изобщо. И този процес е двустранен, нали се сещаш. Не моЕ ние да спазваме всичко, а те там - да не спазват нищо и каруцата да върви някак си. Тя затова не върви, не от някаква особена "генетична страст на българина" просто да нарушава закони, ей така за спорта, щото го кефи някак си... Когато някой те рита и мачка, можеш да се защитиш, ама ядеш шутове и му се молиш да спре, ама той не спира все пак...ако не му отвърнеш адекватно - значи си идиот. Полицаите са виновни в случая, защото не реагират идиотски на тези, дето ги ритат. Ми по-добре виновни, отколкото идиоти. Още по-добре и други гилдии да вземат да проявяват вече НЕидиотско поведение спрямо властта. Ако някой има нужда от дисциплина - те са, не са "драгите граждани".

Законите също така, не са нещо което не се променя вовеки веков, според някакви ситуации, обстоятелства, които налагат промяна, закони се променят всеки ден, по целия свят. Обикновено - когато са тъпо и калпаво направени и не кореспондират с реалността - тогава. Ако не се поправят - следва нарушаването им. Наред. И стават "мъртви закони". Тоя почин дето 26-а година ни го налагат "на хартия така, ама реално онака, ама това дето е на хартия - вие го спазвайте, че иначе няма оправяне, пък ние ще си правим каквото си щем" - еми няма да стане. Като спрат масово да ни притискат до стената и "изборът" да е, или нарушаване на някой закон, или с теб е свършено - изборът винаги ще е да оцелееш. Някак. И няма нищо по-логично и здраво като поведение от това.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #822 -: Ноември 06, 2015, 19:56:15 pm »
Jbrul, подкрепям 100% написаното от теб!  :good_post:




Quiet people have the loudest minds.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #823 -: Ноември 06, 2015, 22:50:40 pm »
много мама, много драма. нещата не са точно такива, каквито ги представя JBrul. като не му харесва на някой, че вече няма да взема 20 заплати при пенсиониране - подава си рапорта и напуска.
така правят и останалите наемни работници. те много добре знаят, че нямат право на протести, когато са се цанили на тая работа. и нещата не са "нарушаване на някой закон, или с теб е свършено" в случая с полицаите.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094309

и пак да си кажа обобщено - когато си решаваме според изгодата и моментния интерес дали индивидуално или групово ни отърва да спазваме закона или не - ние вече нямаме регулирано общество и държава, в което всички играят по едни правила, а имаме това, дето е в България. и словесните чаршафи ще продължават да се диплят, дълго и безплодно....

« Последна редакция: Ноември 06, 2015, 23:08:44 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #824 -: Ноември 07, 2015, 13:18:32 pm »
те много добре знаят, че нямат право на протести, когато са се цанили на тая работа.

Когато са се цанили на тази работа - те са го направили при определени условия също така. Между които и въпросните привилегии при пенсиониране, повече дни платен годишен отпуск сравнено с други браншове, месечно възнаграждение около еди какъв си размер, което сега ще падне с между 200-400лв. на месец, ако все пак се осъществят поредните "реформи" в сектора. Тези условия на труд - също са упоменати в закон, нали? Този закон обаче - може да бъде пипан, прекрояван и променян постоянно от всяко следващо правителство, което дойде на власт и има някакви интереси спрямо силовите ведомства. Проблем обаче - тук никой не вижда. Условията ти на труд - могат да бъдат променяни по всяко време, в твой ущърб, най-редовно, с поредна поправка на това и онова и промяна в законите. Обаче пък - нямаш право да роптаеш срещу тези неща, понеже по закон...ми просто нямаш право. Едни закони значи моЕ постоянно да ги променяме и прекрояваме, но други - следва да се спазват чинно, все едно са 10-те Божи заповеди. Щом съвсем законно и регламентирано някой се гъбарка с теб - няма проблем, така си е нормално. Тези неща са "майната му", същественото е, дали е законно, или не да опиташ да си защитиш интересите. И щом не е законно - не следва да ги защитаваш.

Продължаваш да пишеш за "регулирано общество", за "правова държава", бидейки пределно наясно, че реалностите у нас не са такива. Държавата (властта) се държи с гражданите си като васал с крепостни селяни, ама на това не следва да обръщаме внимание. Важно е крепостните селяни дали спазват закона, или не го спазват, все тая как реши да ги дере и да се гаври с тях "господарят". Jbrul "не представя нещата" никак. Аз коментирам това, което се случва, за което имам информация, същата като всички четящи тук, из нета, гледащи новини, движещи се из София... Нищо не мога "да представям" и да искам. Това не е соц-а, че аз да съм на някакво привилегировано място, да имам само аз информация, че да я спускам някъде същата изкривена на останалите хора ;) Аз споделям своето мнение по темата, точно както и ти твоето, както и другите писали напред. Поне опитвам да отчета, ако не всички, то поне повечето аспекти на "казуса", без да стискам очи относно издънките на полицаите, или да ги отричам, или да пиша хвалебствени оди за тях и пр.
Ти се хващаш само за един аспект - дали е законно да протестират, или не. И целият сложен проблем в момента, да, сложен е - го свеждаш до тази единствена точка. Ако само нея гледаме - абсолютно си права, незаконно е да протестират, аз не го оспорвам. Но уви - нещата не са толкова простички.

ОК, няма да протестират, защото нямат право, на който не му изнася да работи в МВР - да си ходи. Така всички закони са спазени, "правовата държава" си функционира и всичко е цветя и рози. Лично аз да ти кажа - много бих искала да е точно така. Същото можем да кажем за лекарите и за учителите нали? И те да си ходят като не им изнася. Е, после като имаш зор и звъннеш на 112, от "останалите на фронта" - може и да няма кой да дойде, камо ли бързо. Тези които все пак не напуснат - сигурно няма да са "цвета" на тази и онази гилдия, ама карай - щом сме спазили законите - няма как всичко да не е ОК. Разбира се - ще се възмутим и от "качеството" на образованието, което получават децата ни, а може и да аплодираме някакво следващо решение на даскалите да им намалят още заплатите, а и отпуските, че нали знаеш колко време си почиват. За това "качество" на труд тяхното - даже МРЗ им е много ;)

По-общо погледнато, взимайки повод от поредния проблем в някакъв сектор - изобщо не е дерта дали има нарушен закон, или не. Главният дерт е, че и в този и други сектори от години не се провеждат истински, смислени, водещи до нещо по-добро реформи. Най-малко пък "реформи" водещи до повишаване качеството на работа на заетите там. Някакви шматки идват на власт правят си експерименти тук и там, дойдат следващите и те си правят, батакът става все по-голям, качеството на работа все по-ниско и...това е всичко приятели. По повод МВР в момента - акцентът следва да е в разделянето на видовете труд в системата. Отпадането на привилегии за работещите канцеларска работа, за онези на терен - осигуряване на нормални условия на труд. Пък нека и изискванията към тях се завишат тогава, след като им се предоставят бонуси и привилегии, нормално е да е така. Ама нали - такова нещо не се предвижда.

Да те попитам, ама съвсем сериозно. Ако сега полицаите не бяха протестирали нарушавайки закона, а тихо си бяха подали молбите за напускане, с което всички закони и правила щяха да бъдат спазени... Ти като гражданин на тази държава по-добре и по-сигурно ли щеше да заживееш? По твоята логика - следва да е така. Няколко хиляди служители на МВР "ги хваща липсата", на тяхно място - няма кой да дойде, полицията и сега не смогва да се справи добре (поради лоша организация, не от некадърност на кадрите си), престъпността няма да спадне нали, понеже в МВР съвсем "оредели редиците". Но понеже законът е спазен и протест не е имало - всички ние заживяваме по-добре и по-сигурно. Това малко като утопичния комунизъм звучи да ти кажа... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #825 -: Ноември 07, 2015, 15:08:41 pm »
Ако си подадат молбите, при недостиг и липса на кадри, пак ще бъдат върнати някой или всички условия, за които се протестира, може би и някаква реформа ще се измисли. Няма как да останем без полицаи, просто може би, би отнело повече време, но резултатът ще е законно постигнат.
Кой колко защитен се чувства докато ги има тия полицаи е отделен въпрос. Повечето от нас никак :) Разкриваемост на престъпления клони към 0, желание за работа към -безкрайност, вяра в системата също(тя и моята е такава де, защото ми се налага и с тях да се преборя за да ми задвижат нещо).
Та защо точно са ни нужни на НАС тия неработещи хора в момента?!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #826 -: Ноември 07, 2015, 17:42:56 pm »
"Един от красноречивите примери от Грузия за това как се действа, когато съществува воля за провеждане на реформи, е масовото уволняване на близо 40 000 полицаи за един ден през 2004 г. Новите служители на реда са професионално обучени и приемат нови етични норми, което помага да се реформра корумпираната система, наследена от Съветския съюз.

Резултатът от тази реформа е следният: през 2010 г. повече от 84% от грузинците имат доверие на полицаите в сравнение с  10% през 2003 г.. Този висок процент не е случаен, като се има предвид, че въоръжените грабежи намаляват с 80% за периода 2006–2010 г."

цитатът е оттук : http://www.mediapool.bg/sedem-godini-koito-promeniha-gruziya-zavinagi-news188966.html



*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #827 -: Ноември 07, 2015, 18:20:20 pm »
Jbrul,ти от къде разбра,че ще намалят заплати с по 200-400 лв??? 8O Ами те нали взимаха към 800??? А,някой въобще,някъде прочете ли каква е заплата на един полицай- на терен и в канцелария? Щото,не знам как намаляме и увеличаваме една неизвестна!! До тук се разбра,че клас прослужено,няма да е надбавка,а ще влезе в брутното възнаграждение и предполагам,ще се облага с данъци и осигуровки, на общо основание.Това е за намалението на заплатите,ако не го компенсират с нещо друго,което предполагам. Всички други условия,ще са за новопостъпили,а за работещите остава заварено положение. Това разбрах последно.
Когато са започвали работа,в договорите им сигурно е било записано НЕправото им да стачкуват,предвид длъжностите и задълженията им.За това,всеки да си поеме риска от промяната на договорните условия от страна на държавата- работодател!!! Да не говорим,колко НЕзаконно блокират! Да не си мислите,че навън няма млади,и читави хора,които да започнат работа на тяхно място??? Да не говорим,че повечето са връзкари и ако трябва да покриват някакво ниво IQ или физически нормативи,са "живи-умрели". Не е ли така??? Започваме работа,колкото я свършим,добре. Без да се напъваме. Чакаме пенсия и премията.Това ли им е лоялността към професията....???
Говориш за реформа! Ами как да се започне тази реформа,като се въртим в този порочен кръг??? Нали за да имат условия за работа,такива,че да си вършат работата,защото те сега нямат,трябват средства? Ами ,нали всяка година МВР усвоява допълнителни средства,поради хроничния дефицит на такива,та за това и е най-богатото министерство,но не се подобряват условията на труд. Не прочете ли,че всичко се изсмуква от пенсиониращи се.И пак,в кръг.Да не говорим колко дейности,неприсъщи на пряката им работа са под тяхно управление.... Ами почивни станции,където помощник в студена кухня е също на щат в МВР....И всичко ,което следва от това..Само,че от нашия джоб.
Лекари,учители,професионалисти,поради липса на добро заплащане ,бягали навън.Ама то този процес  в цял свят е бил и ще е такъв.Потокът ще спре,когато ние станем икономически атрактивна дестинация! Някой ден!За жалост ,не може с вълшебна пръчка.За това вина си имаме и ние. Ами,защо не се вайкаш за многото млади хора,които имаха малък,скромен бизнес,постигнат с двете си ръце и се изнесоха навън.Та те са основния "донор" на всички ,за които сега лееш сълзи. И от къде ще се плащат заплати,ако не е тайна?За тях никой не плаче,нали? Те също не могат да стачкуват,да блокират. Те опъват,до като им писне и ...Терминал 2. Останалите тук опъват още.А много от тях просто са искали да изкарат 2х заплатата на един полицай ,за да са спокойни вкъщи,не в чужбина.
Ако искаме да се промени нещо,започва се от "най-близките"!! Полиция,образование,здравеопазване.С най-многото ресурс и най-ниските резултати.Боли,тежко е,но това е Реформата! Другото е изписано в  темата от 5 години и за 5 години напред.Приказки...Даже,едни и същи.
« Последна редакция: Ноември 07, 2015, 18:22:44 pm от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #828 -: Ноември 07, 2015, 19:07:53 pm »
Рачо, аз осигуровки мисля, че не плащат, за данъци не знам. И аз мисля, че повечето не отговарят на изискванията за да бъдат назначени за полицаи. Всъщност те не трябва ли да минават ежегодно поне физ. нормативи? или и там са на заверки...
Неда, много хубаво звучи това, но в България надали ще се случи :)
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #829 -: Ноември 07, 2015, 20:13:00 pm »
Искам да добавя, че това не са привилегии, а компенсации.
Не забравяйте, че тези хора дават дежурства. Мога да ви уверя, от лични наблюдения, че за тях няма Коледа, няма Нова година, няма Великден и т.н., да не изброявам. Ако им се обадят в 3 през нощта, стават и отиват на работа, нищо, че са бъхтили цял ден - като другите хора. Искам да напомня на тези, които си мислят, че полицаите не заслужават тези компенсации, че това не са само катаджиите - в тях се включват и граничните полицаи, дори дознатели и т.н.... Те ви пазят границата, те ви пазят децата, те разследват инцидентите и убийства. Замислете се следващият път за това - вие имате ли силата и волята, психиката ако ви се обадят вечерта в 3, за да "инспектирате" пътен инцидент с жертви (размазани в колата, съжалявам, че съм толкова брутална), отидете на работа и да сте адекватни? Затова е компенсация, не привилегия. И спорес мен тези хора напълно заслужават всяка стотинка от заплатата си, и всеки "почивен" ден.
П. П. Извинете ако имам грешки, пиша от телефон.




Quiet people have the loudest minds.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #830 -: Ноември 07, 2015, 21:39:46 pm »
Допълнителните часове им се заплащат допълнително като извънредни, празничните също. Много други хора работят на смени или по празници и не получават  привилегии и компенсации. За силата, волята и психиката, няма да коментирам...
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #831 -: Ноември 07, 2015, 21:46:36 pm »
И нима те са единствените ,за които няма Коледа и Великден ? И нима тези дежурства после не им се компенсират и не следва почивка ?И това дето ще ги извикат в 3 през ноща е ежедневие и е дежурен винаги един и същ ?
Има още н-брой прифесии ,който работят по празници .И лекарите се сблъскват с бруталност ,изискваща сериозна психика . Разследващи ,криминалисти следва да са наясно какво предполага работата им .
И не че не оценям труда и риска на професията полицай -отговорна,рискова и сериозна е ,но става ясно че повечето от нас не се чустват пазени ,защитени и закриляни от родната полиция.
И аз не оспорвам заплащането им ,нека увеличат заплатите им ,но тез 20 заплати при пенсиониране ,който май са им по-важните ,според мен са незаслужена привилегия и това е!

И аз от телефона пиша .


*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #832 -: Ноември 07, 2015, 22:17:18 pm »
Някои не почиват след дежурствата си. В София може да има 15 дежурни, но в по-малките градове има по 2-ма. Някъде е само по 1. Стоя зад думите си - заслужават всяка стотинка! Дори 20-те заплати след пенсиониране, ако успеят да достигнат до пенсия.
Но пък аз може и да съм пристрастна... Имам 2-ма близки роднини, работещи в системата, и още един, който за съжаление вече не е между живите; и още поне 5-6 близки познати, свидетел съм на работата им, затова смея да твърдя, че думите ми не са "кухи", подкрепени са от примери...




Quiet people have the loudest minds.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #833 -: Ноември 07, 2015, 23:13:50 pm »
както корупцията вирее там, където има две страни - даваща и взимаща... така и беззаконието вирее там, където има одобряващи нарушаването на закона.

простичко и еднаквичко. днес ще одобрим едно беззаконие, щото така ни изнася, утре ще е друго. да, всички го правят. само ви обяснявам защо няма да се оправите, нищо повече. :)
:youwoman:
 Не бих могла да го кажа по-добре наистина.
За съжаление това мислене у нас е масово. То да беше само за този случай, ама то е за всичко.

Иначе аз лично за протестите съм съгласна, че така се протестира, че да  попречиш, но не мога да се съглася униформени полицаи да протестират. Цивилни, не в работно време - ок, да си блокират, това не ме притеснява, всеки има право да го чуят, макар че трябва да се подсигури и начин на реагиране срещу безредици на подобен протест и не знам как точно би станало полицаи да контролират полицаи и това е проблема при техните протести. 

Впрочем по повод привилегиите на полицаите, такива се дават за работи, за които няма достатъчно желаещи, а честно казано в полицията има достатъчно кадри, не са останали без хора.

Вчера писах по този повод, пак да се съглася с теб и не си виждам поста, не знам какво е станало. Може би не съм го изпратила

Starshine, абсолютни привилегии са, защото за подобни неща, други хора не получават "компенсации".   За медицинският персонал също няма Коледа и Нова година. Включително и за тези, които ходят по катастрофите а да инспектират размазаните жертви и онези, на които им ги докарват. За тях има ли 20 заплати? Те не трябва ли на следващият ден да са адекватни? Та, привилегии са си.
А това, че не всеки можел това или онова не виждам как е аргумент за каквото и да е. 
А след като си решил да си полицай, се очаква да се сблъскваш с брутални неща все пак. Или свикваш, или сменяш професията. Ако след това си неадекватен, не си за тази работа просто. И да, наистина не всеки може, затова не всеки става.  Ама не всеки може да стане и  лека нали? Въобще кой какво може да стане, няма връзка.  Едиснтвено мога да се съглася с отпуските им, но не разбирам защо аз съм длъжна да си изчистя моята до еди кога си, а те имат право да си ги трупат с години. Нали уж тази отпуска им се дава, защото видиш ли им е тежко и имат нужда от повече почивка. Ми да си ги взимат тогава.

« Последна редакция: Ноември 07, 2015, 23:19:36 pm от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #834 -: Ноември 08, 2015, 00:18:54 am »
През последните дни ме занимава не толкова организацията на протеста (законен или не) и коментираните социални придобивки на полицаите ....
Имам познат, който работи в системата няколко години и напусна, а от хубаво кой бяга.....  Сега е в една охранителна фирма, много по-спокойно е, с по-добро заплащане и за радост още никой не е поставял под заплаха семейството му, за да си трае .... за нещо си. Защото там има хора за всичко, говорим за силовото министерство, нали, има условия да се случват далеч по-сериозни неща от кокошкарските изпълнения на някои катаджии по пътищата. А от друга страна има и много добре подготвени, образовани и почтени хора в системата.
Но каквито и да са униформените като лични качества, според мен не това е причината за случващото се в момента.
Защо се провокира такава ситуация точно сега, кой има интерес от това?


Защо по медиите решението на министър Горанов за орязване привилегиите на служителите на МВР, беше наречено "изненадващо" при положение, че въпросът е многократно повдиган. Отдавна се правят опити силовото министерство да бъде реформирано, но неуспешно досега.
Примерно към 700 служители са напуснали през декември миналата година пак заради обсъждани промени в социалните придобивки и начинът на пенсиониране.

Предлагам един материал от 12.01.2015г.  МВР се задъхва от административна тежест, оплаква се Вучков, където се казва:
"Според министърът (вече бивш) на вътрешните работи Веселин Вучков основната причина за напускане са необяснените реформи в силовото ведомство, както и неяснотите около пенсионирането на служителите на реда.
Само за декември 2014 година са напуснали 716 души.
С годините се оказва, че нарастват финансовите разходи на МВР, стана ясно от думите на министър Вучков, като харчовете на МВР през годините са над 1 милиард лева. Най-голям е делът на разходите за заплати и осигуровки, обясни силовият министър. Вучков припомни заварения от него дефицит в размер на над 200 милиона лева."

И още от тук  (13.01.) Вучков започва реформи в МВР. Цветан Цветанов разкритикува предложенията, въпреки че законовите промени идват от ГЕРБ :
"Според министър Вучков в момента институцията се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява елементарни законови задължения. Веднага обаче Вучков бе критикуван от предшественика си Цветан Цветанов. Бившият министър разкритикува почти всяко предложение, въпреки че законовите промени идват именно от неговата партия. Вучков казва:
Така ще изглежда МВР след промените в закона до половин година: 28 регионални дирекции на полицията, 180 полицейски управления, нова Национална полиция с редуцирана администрация, Гранична полиция, Пожарна и Дирекция за борба с организираната престъпност. Дирекцията за документи за самоличност може да премине към ГРАО и общините, защото след година изтича договорът с доставчика на оборудването, което се използва за издаване на документи в момента. Секретната кореспонденция можело да се прехвърли на ДКСИ или Министерството на транспорта."

"В. Вучков заявява, че най-голям е делът на разходите за заплати и осигуровки, казва че е заварил дефицит от над 200 млн. лв. заради финансово необезпечените промени в Закона за МВР, с които се увеличават заплатите.
936 млн. лв. са разходите за заплати и осигуровки през тази година, 12 млн. лв. са капиталови разходи, а 82 млн. са предвидени за издръжка.
Министърът предлага също промени в категоризирането. Първа категория е предвидена само за работещите в най-тежки условия - пожарникари, униформени и разследващи. Всички останали ще трябва да работят по Закона за държавния служител, няма да ползват възможността за ранно пенсиониране, по-голям годишен отпуск и най-вече при пенсиониране няма да получат 20 заплати. Всички тези промени обаче ще важат само за новопостъпили в МВР. Това се налага, защото в противен случай ще трябва да се заплатят обезщетения в размер около 200 млн. лв. при преназначаване на "заварените" служители."

Данните, които намерих за брой служителите и разходни разчети, са отново от януари тази година, оповестени от бившият министърът В. Вучков:
заети щатни бройки на МВР - над 47 000 души:
-с полицейски функции - близо 29 000
-пожарникари и спасители - над 6750
-останалите към 11 000:
според справката на Вучков около 6600 души са заети с изпълнение на административни функции в МВР, а останалите към 5000 служители работят в телефон 112, дирекция "Български документи за самоличност", специалната куриерска служба и други подобни.

Вучков прави следното заключение:
41 000 души в МВР са със статут на държавни служители (с всички полагащи им се привилегии). А това значи, че автоматично се водят и първа категория труд, което значи ранно пенсиониране, големи отпуски и прочее.
Ако полицаите и пожарникарите са около 36 000, то какви са тези останалите 5000 души, които са с най-тежката категория труд в България? Чиновници.

Проблемът на МВР е в прекалено раздутата администрация и необходимост от категорични реформи, така че не всички служители на министерството да получават социални придобивки в еднакъв мащаб.
Реформата в МВР изисква ограничаване на администрацията и даване на социални привилегии (като първа категория труд) само на служителите, чиято работа е наистина опасна и отговорна (защо примерно операторите в телефон 112 са държавни служители с първа категория труд).
/Вучков представи Пътна карта за реформите в МВР/

Представената реформа на министър Веселин Вучков обаче не само не е разгледана и приета, но месец и половина по-късно той подава оставка.

За необходимостта от промени и коментиране на конкретни стъпки продължава да се говори и през лятото на тази година, както от настоящия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, така от министърът на финансите Владислав Горанов.
(05. 07) Полицейският синдикат с нов ултиматум, протест и искания на оставки
Вътрешният министър: Без модернизирано МВР не може да има модерна държава

Финансовият министър е подал информация, че очаква категорични реформи в МВР - привилегиите да са само за тези, които реално ги заслужават. А и не само в МВР, такива изисквания са поставени и на Министерство на отбраната.
(20. 09) Горанов алармира, че в края на годината МВР ще е на червено.

Но министър Бъчварова очевидно не успява да се справи с установените от години позиции и кръгове на влияние в повереното й министерство, предлага в отговор единствено да бъдат отделени паспортната служба на МВР и общата администрация на КАТ, която се занимава с регистрационните табели.
Румяна Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души

И така, поставен пред тези факти, т.е. нежеланието (невъзможността ?!) за промяна отвътре в МВР, финансовият министър Владислав Горанов решава да наложи реформите силово чрез орязване на бюджета. Поне так ни бяха представена нещата.
(12. 10)  Горанов отряза Бъчварова: Няма да дам 21 млн. на МВР. Финансовият министър заяви, че иска само полицаите на улицата да са първа категория

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова (предложена от ГЕРБ, от Борисов) не е човекът, който взима решенията. Тя е едно фиктивно лице.
Също предложенията за новия бюджет са внесени не без знанието на министър-председателя, нали, такава е процедурата. Още повече, и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и Велислав Горанов, са министри от ГЕРБ.

Но не! Спретва ни се поредния цирк, защото за някого е важно всичко това да стане обществено достояние, да е публично. И още по-важно, да се противопостави гражданството на служителите в силовото министерство.

И това става в кризисната ситуация с бежанците.
Изобщо няма да се учудя, ако утре се окаже, че поради някаква причина (примерно липса на достатъчно кадри по границата, лошо оборудване, и т.н., и т.н. ...) не можем да защитим страната си, тогава кой ще се окаже виновен. Ами за мен, за комшията ... виновни ще бъдат онези нахалници, които протестираха, нали, защото това ни е показано по телевизията. Но не и началниците им на високи позиции, не ония в министерството, не политиците, които дърпат конците .... - в никакъв случай!  :wink:
А това, че за инцидента в Арена Армеец са спешно транспортирани хора от границата, за да се подсили охраната и да се подсигури контрол .... а през това време там някъде границата се оголва ...
Всъщност, действително няма достатъчно кадри на терен (както им казват журналистите) и действително са лошо оборудвани, и много други неуредици, че да се стигне до там сами да си купуват подходящо облекло и обувки, да стрелят със собствени патрони (по ред причини) .....

И така, стигаме до поредното отлагане на реформи в МВР.

И всичко това, за да могат няколко хиляди чиновници да стоят на топло в МВР и МО, ползвайки същите привилегии, като граничния полицай с редовни денонощни смени, като пожарникаря, рискуващ живота си ......

А исканията на униформените ще бъдат изпълнени, разбира се. Добър политически ход! Но кой е лидерът, който ще им реши поблемите?  :wink:
(04.11.) Борисов запази социалните придобивки на действащите полицаи, но им се накара за протестите
(04.11.) Бойко Борисов се появи на бял кон и разреши проблема на полицаите
(04.11.) ИЗВЪНРЕДНО. Бойко пак изигра ролята на доброто ченге: спаси социалните придобивки на полицаите ...

За да заяви същият този Владислав Горанов, отново изненадващо  :wink:, че "МВР може да бъде финансирано и в това положение, в което се намира в момента".
(06.11.) Горанов изненадващо: Можем да финансираме МВР и в това състояние
« Последна редакция: Ноември 08, 2015, 00:41:08 am от marsi »

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #835 -: Ноември 08, 2015, 00:39:01 am »
Защо се провокира такава ситуация точно сега, кой има интерес от това?
А пък мен животът тук ме е научил, че когато и да се направи каквото и да е , винаги ще има хора задаващи си този въпрос и откривайки на кого служи дадената ситуация. Защото подобни ситуации неизменно ще служат на някого, дори и да не беше умишлено.  Излиза, че в България никога нищо не трябва да се прави.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #836 -: Ноември 08, 2015, 01:23:29 am »
Защо се провокира такава ситуация точно сега, кой има интерес от това?
  Защото подобни ситуации неизменно ще служат на някого, дори и да не беше умишлено. 
не, не  :) друга думичка съм използвала - не служи, а провокира - различно е  :lol:

и като гледам в колко часа съм публикувала и в колко си побързала да коментираш  :), пак да попитам четеш ли предложените материали  :), отваряш ли линковете  :)

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #837 -: Ноември 08, 2015, 02:02:43 am »
Защо се провокира такава ситуация точно сега, кой има интерес от това?
  Защото подобни ситуации неизменно ще служат на някого, дори и да не беше умишлено. 
не, не  :) друга думичка съм използвала - не служи, а провокира - различно е  :lol:

и като гледам в колко часа съм публикувала и в колко си побързала да коментираш  :), пак да попитам четеш ли предложените материали  :), отваряш ли линковете  :)
Да виждам коя думичка си изпозлвала, но само щото си я използвала не значи автоматично, че наистина  е така, нали именно заради това ти отговарям.

Не, не съм отваряла линкове, само прочетох поста ти.. целия :-) . Сигурна съм, че линковете ти подкрепят тезите ти, както ясно си личи от заглавията им.
 
Нищо лично, но от както съм тук вече съм изморена от тези конспиративни теории. Просото наистина не съм чула нещо някога да  се е случило и да не се почва са анализите. Ама нито един път, явно няма такова нещо в тази държава, ама нито едно.   Затова казвам, че явно тук никога нищо не трябва да се прави. 


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #839 -: Ноември 08, 2015, 11:58:26 am »
в България стана модерно да се търси скрита причина за всичко, случващо се в държавата. като човек, пожилявл повечко и доста години работил за държавата, личното ми мнение е, че в голям брой от случаите нещата просто се случват - без специална и нарочна умисъл и провидение - просто се случват. защото има масова некомпетентност, незаинтересованост, непукизъм и елементарна тъпотия.  не говоря празни приказки, екстраполирам на база личен опит.

и да обърна внимание, че аз в тази тема не съм давала мнение относно това дали е справедлив протеста на полицаите, дали заслужават социални пакети и прочие. изказах се единствено относно незаконността и недопустимостта на този начин на протест, който те използваха.

апропо, в линка на Ра40 говорят за "социален пакет", ко тана с "компенсациите"?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!