0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #740 -: Октомври 27, 2015, 12:15:14 pm »
Ще издържаме бежанците с международни заеми

дето се вика - честито! пускам ви тая новина, щото подразбрах, че започва да изчезва от Интернет, явно по указания... ако не отваряте вече линка - сетете се сами защо.

ето текста:

Цитат
Въпреки принципното си възражение срещу финансирането на борбата с мигрантския натиск с кредити от международните финансови институции и неполучените отговори на важни въпроси, българският премиер в крайна сметка подписа заключителната декларация на участниците в извънредната среща на високо равнище в неделя в Брюксел. И ангажира страната ни с изпълнението на фиксираните в документа задължения. А те не са малко и струват скъпо.

В декларацията всички участници се ангажират да работят с хуманитарната агенция на ООН за увеличаване приемния капацитет  по балканския миграционен път. Говори се за временен подслон със санитарни условия, като всяка страна ще търси финансова подкрепа, когато капацитетът й се изчерпи.
Участниците в срещата са решили в рамките на 24 часа да бъде осигурявана финансова и друга помощ на държавите, които изпаднат в затруднение да се справят с мигрантските потоци. Пари ще се осигуряват чрез заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа, които могат да ги предоставят на желаещите страни.

В документа е посочено, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет са готови да финансират борбата с миграционната криза. Още тази седмица въпросът ще бъде обсъден с представители на тези институции.

Именно това беше текстът, по който българската страна реши да изрази и да отстоява собствена позиция. Заяви го в неделя по време на срещата българският министър-председател Бойко Борисов. Той  се изказа остро срещу възможността България да заема средства от международните финансови институции, за да се справи с бежанската криза.

Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заеми от международни финансови институции, за да се оправяме с бежанската вълна, заяви министър-председателят Бойко Борисов в неделя още докато течеше срещата в Брюксел. "Това мисля, че всеки един от нас има в бюджетите си възможност, чрез Европейската комисия друга, еврофондовете – трета, за да отидем нагоре в дефицитите и в дълга си за подобно нещо. Така че това мога да го споделя, защото категорично не го приемам”, обясни премиерът.

Затова беше странно, че впоследствие премиерът се е подписал и под този текст, като по този начин ангажира страната ни с нещо, което час по-рано обяви за неприемливо.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #741 -: Октомври 27, 2015, 13:17:18 pm »
Аааа, Ирина, стига с тия конспирации и ти. Изчезвал бил текста от интернет, указания  и т.н. Няма такова нещо, да перифразирам лафа - "не ги гледай какво правят, слушай какво ти говорят" :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #742 -: Октомври 27, 2015, 13:22:14 pm »
Мдааа, чудех се от какво ли всъщност трябваше да ни отвлече вниманието циркът "Сидеров"  :?
Не е било само за изборите...



*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #743 -: Октомври 27, 2015, 13:50:38 pm »
Па да ни е честито дет се вика... :x
разбира се че го няма текста вече, грешка дава :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #744 -: Октомври 27, 2015, 14:18:51 pm »
Ето я декларацията на английски език:
http://ec.europa.eu/news/2015/docs/leader_statement_final.pdf
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #745 -: Октомври 27, 2015, 16:45:48 pm »
 8O 8O 8O ми браУ... Германия и н'ам кой си имал нужда от мигранти, ама всъщност не баш - дайте да си ги поделим за отглеждане, ама всеки да си издържа "своите" (ако и да не иска да бъде "съпричастен"), ама пък ако не тъне в пари за решаване на проблемите на жителите на "половината свят" - ми да вземе заеми, че да им ги решава...

Да изясним нещо за пореден път, ако може. БЕЖАНЦИ е едно, ПРЕСЕЛНИЦИ - друго нещо. Ако считам, да, все още, че бива да се подслонят и да се помогне на хора бягащи от война, репресии, смърт... То ИЗОБЩО не считам за редно, или нормално да спонсорирам "смяната на адреса" на който и да било, просто щото той така си бил решил. И имал право да търси по-добро място за живеене, живот, работа и пр. Особено пък когато не съм го ПОКАНИЛА с подобна цел - аре холан!
Такива бонуси се предоставят от някои държави, единствено, когато те сами, по своя воля и желание - решат да водят политика по привличане на нови заселници, от други държави, които трайно да се установят на тяхна територия, да се трудят там, да живеят там и реално - да ДОПРИНАСЯТ за благоденствието на държава Х. Не да й висят като воденични камъни. И САЩ имат такава програма, Канада - също, Австралия..., но това е съвсеееем друг филм. Т.е. това е инвестиция в хора, които в бъдеще ти носят много повече от това, което си инвестирал в тях.
Да обгрижваш някакви изостанали и негодни да "творят благоденствие" в държавата - гостоприемник хора е тотално малоумие. Та и заеми да взимаш, че да ги гледаш добре?!!! Тя тая раУта вече мина всякакви граници на разума изобщо, не на здравия разум дори. :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #746 -: Октомври 27, 2015, 17:14:18 pm »
То да беше само за нас "честито", бива, ама е "честито" и за децата ни, че и за внуците сигурно.... Поколения ще ги плащат тия заеми, а те ще са голеееееееми. Ние нямаме пари собствените си воденични камъни да храним, заеми ще взимаме за чуждите, желЕзна логика и политика, дума да няма! Значи тия ще ги храним и поим с "помощта" на заемчета, пък ще отказваме лечение на деца в чужбина, примерно или ще спестяваме от лекарства за онкоболни и други тежки заболявания, щото, те нали, не бягат от смъртта, неееее.....
Направо вече ми се повръща от тая малоумна държава, честно ви казвам. Минават вече всякакви граници. Ама и народеца си седи със склонената главица и мята дълбокомислени статуси и клипчета във фейсбука... Мдамммм, идилия, мила моя майно льо!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #747 -: Октомври 27, 2015, 22:10:21 pm »
Добре де, вие изчетохте ли текста в оригиналният вариант? Аз честно казано не намерих нищо притеснително в него, чак пък и да е тайно.

"Migrants who are not in need of international protection should be swiftly returned to their countries of origin."
и също "immediate efforts should be focused on the provision of temporary shelter and support for all arrivals as well as on organising swift and effective returns of migrants not in need of international protection. ",
" We will work with the European Commission and Frontex to step up practical cooperation on readmission with third countries; cooperation will be intensified with Afghanistan, Bangladesh and Pakistan, in particular in the area of returns. We call for full implementation of the existing readmission agreements."
А ето и това, за което тук коментирате, а именно за парите "We will engage in immediate operational contacts with International Financial Institutions such as the European Investment Bank, the European Bank for Reconstruction and Development and the Development Bank of the Council of Europe which are ready to support financially efforts to provide shelter of the countries willing to make use of these resources."  Това аз го разбирам като че ще имаш възможност ако искаш.... не виждам задължение. Реално , може би ще вземем заеми, дето се вика дори и за връщането на не нуждаещите се, пак трябват пари, както и за временното им пребиваване, но честно казано не виждам нищо странно в това, то се очакваше, с толкова много народ преминаваш през границите ни.  Ако нямаме ниаккво споразумение, ще се оправяме сами, което не смятам, че е по-добрият вариант.
 
Въпросната декларация е подписана от Балканските страни с цел кооперация именно, за да не стане по-голяма кризата. Включва страни като Албания и Сърбия дори, защото и те са засегнати.  Според мен отдавна трябваше да има нещо подобно за кооперация между тези страни и не виждам нищо лошо да си сътрудничим с тях. Аз съм съгласна с началото на декларацията, че самостоятелно никоя държава няма да се справи.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #748 -: Октомври 28, 2015, 01:29:52 am »
Добре де, вие изчетохте ли текста в оригиналният вариант? Аз честно казано не намерих нищо притеснително в него ....

Боби, изключително притеснително е! Да ти кажа, до преди два дни си мислех, абе има нещо положително в това, че сме най-бедната страна в Европа, защото поради този факт сме нежелана крайна цел за мигрантите .... а сега какво стана. Брюксел ще си реши проблема изтласквайки мигрантите към периферията на ЕС.

Юнкер казва: "Ние ще увеличим до края на годината капацитета на центровете за прием и регистрация на мигранти до 100 000 места в Гърция и на Балканите". Гърция трябвало да поеме 50 000, а останалите 50 000 места ще бъдат разкрити в страните северно от Гърция.

Тия дни четох в някаква статия, че на ден нашата граница минават над 200 човека! И въпреки, че тези хора всъщност НЕ искат да стоят в България, ние ще ТРЯБВА да ги задържим тук - да ги настаним, издържаме, лекуваме ....
Да ги регистрираме, проучваме (да създадем регистрационни центрове, това е упоменато в документа), да ги депортираме, ако не отговарят на условията ....

В документа още се казва "те ще споделят информация (т.е. ние, страната приемник) за миграционните потоци и ще работят за осигуряване на повече места и по-добри условия за подслон на търсещите убежище".
"Държавите на Балканите са се договорили още да се въздържат от едностранни решения относно миграционната криза, които могат да се отразят негативно на останалите"-  е това вече страшно ме плаши, да ти кажа. Значи не стига, че ще си даваме парите да издържаме някакви, ами ще рапортуваме за всяко взето решение, и без одобрението на някой си чиновник от Брюксел нищо не можем да предприемем!

В декларацията всички участници се ангажират да работят за увеличаване приемния капацитет с още 50 000 места по балканския миграционен път ... подслон със санитарни условия, като всяка страна ще търси финансова подкрепа, когато капацитетът й се изчерпи. Пари ще се търсят незабавно чрез заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа, които могат да ги предоставят на желаещите страни.
За заемите няма да коментирам, ясно е, но друго ще попитам. Ако това множество надвиши упоменатите 50 000 (общо 100 000 заедно с останалите 50 000 в Гърция), какво ще стане? Да не би някой да ни се притече на помощ?!
Ами не, просто ще кажат, оправяйте се, нали вече има действащи лагери у вас .... възползвайте се от клаузата за заеми, ако искате.



За това що за хора са мигрантите, да попитам, гледала ли си материали в интернет, има много снимки, клипове ..... съвсем искрено питам, може и да не си гледала и да си останала с друго впечатление, защото информацията, която излиза по медиите е малко и непълна. Ако не откровена дезинформация, то поне скриване на информация има.
Но в интернет могат да се намерят много материали.
Подбрала съм кадри, които не са от най-ужасяващите, защото форумът ни е с друга насока, но пак е страшно! И никак не ми се иска малката ни бедна страна да се напълни с такива хора!
Ти скоро ходила ли си около района на бул. Мария Луиза, пазара и гарата .... мъжът ми миналата седмица ходи в този район по работа и се върна уплашен (а той не е от хората, които лесно се плашат), каза ми: не можеш да си представиш какви хора ходят там по улиците, вървят на тумби по 10-15 човека, да те е страх да се разминиш с тях ... без значение денем или вечер.

Ето малко материали от други страни.
едно видео: https://www.youtube.com/watch?v=EqVVZ9CNuE8
Виж как изглеждат, как рушат хотелите, в които са настанени, по улиците също, какво им е отношението към полиция и мирни граждани ..... кадрите са от различни европейски страни. Има и протестиращи - вървят вкупом, развяват знамена.
Някой от нас като емигрира в друга страна така ли постъпва?! Едва пристигнал започва да организира митинги, а преди да напусне хотела, в който е нощувал, изхвърля мебелите на улицата и изпотрошава всичко?!
Едно от показаните шествия е с развяти черни знамена, да не казвам чие е черното знаме, то е разпознаваемо, с характерен надпис. И други знамена има, изгледай целия клип .... но ни едно сирийско не видях.


Откъдето и да минат след тях остава мръсотия, воня, разрушени и опожарени хотели, нападения над мирни граждани и униформени, изнасилвания .......
Това е от Словения, забележете човекът си прави селфи на фона на подпаления лагер


Ферибот стоварва в Атина бежанци ... Миграционните служби на европейските държави отбелязват преобладаващия брой здрави млади мигранти от мъжки пол на възраст между 20 и 35 години - близо 90%!


Така изглежда централната гара в Мюнхен след пристигането на хилядите нелегални нашественици. Добре дошли в Германия!


Словенски кмет: Това не са бежанци, това е неконтролирана дива орда!
http://bgnes.com/sviat/evropa/4379936/

Ще настръхнете! Ето какво се случва по улиците на Лондон!
http://www.bradva.bg/en/node/62133#.Vi5oKHbm6o-

Афганистанци приемат "скъпи гости" в бежански лагер.Там положението е следното-афганите мразят сирийците, шиитите мразят сунитите, кюрдите мразят арабите, пакистанците мразят афганистанците, а всички заедно презират чернокожите ... и тези хора ще се интегрират в Европа и ще са бъдещето на Европа!

« Последна редакция: Октомври 28, 2015, 01:41:58 am от marsi »

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #749 -: Октомври 28, 2015, 11:59:52 am »
Марси, благодаря за инфото! Не мисля, че всичко е наред с този документ. Може да не ни задължават да вземаме заеми, ама то не е и нужно, просто ще ни се наложи и ще бъдем принудени :(
От къде ще се вземат пари за изграждане и поддържане на центрове за толкова мигранти? От държавния резерв ли? То остана ли нещо в него? А кой и как ще гарантира конституционните права на местното население? Щото аз виждам много ясно как те биват потъпквани в цяла Европа, че и у нас, заради малоумната им криворазбрана толерантност и "европейски ценности". Много ценност има в това да си репресираш населението, за сметка на войнствено настроени пришълци, които на всичко отгоре са и неблагодарни за помощта, която им се отказва. Дума да няма! Евалата!Ама иначе, нищо нередно няма де.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #750 -: Октомври 28, 2015, 16:30:40 pm »
Добре де, вие изчетохте ли текста в оригиналният вариант? Аз честно казано не намерих нищо притеснително в него, чак пък и да е тайно.

да, изчетох го.

притеснителното е именно ангажиментът, който поемаме. всичко това, което е поето като ангажимент и което ти цитираш и болдираш, струва кинти. от нашия тънък бюджет, дето все за нищо не стига. кинти за тоя що клати гората. щото всички тия дейности, дето суифтли ще ги правим, не са безплатни! да, вземането на заеми е опционално, но плащането на пари е задължително. аз, честно казано, се удивлявам - ти си аналитичен човек.

а тайното е в това, че информацията в пресата за тази декларация беше публикувана в 2-3 сайта, след което изключително бързо, в рамките на часове, изчезна напълно. да, на сайта на ЕС я има на английски език, но кой от широката общественост в България ще я намери и прочете там? аз я намерих във форум, благодарение на нечия съобразителност и професионално следене на темата.
след като българските медии не са информирали по никой начин за тези поети от България ангажименти - това тайно ли е или не? продължавам да се удивлявам....
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #751 -: Октомври 28, 2015, 17:19:28 pm »
Добре де, вие изчетохте ли текста в оригиналният вариант? Аз честно казано не намерих нищо притеснително в него, чак пък и да е тайно.

Това аз го разбирам като че ще имаш възможност ако искаш.... не виждам задължение. Реално , може би ще вземем заеми, дето се вика дори и за връщането на не нуждаещите се, пак трябват пари, както и за временното им пребиваване, но честно казано не виждам нищо странно в това, то се очакваше, с толкова много народ преминаваш през границите ни.

Притеснителното е, че държава като нашата, която е "след последната дупка на кавала" в ЕС, като благосъстояние - бива принуждавана, да поеме грижата - финансова и всякаква друга за n-броя пришълци. Колко ще са точно...и Господ не знае, дето има един израз. Тънкият момент е, че заради квотите "Те не искат да остават тук" - все по-малко ни грее нас. Защото в един бъдещ момент - искат не искат, ние искаме ги не искаме ги - ще ги заселят (разселят) тук принудително. Обаче както знаеш - понеже Европа е мноооого социална, а ние географски и административано (само) принадлежим към нея - ДЛЪЖНИ сме да осигурим на въпросните мигранти, това което им осигурява Германия, или Швеция, или друга заможна държава в ЕС. Сещаш се - харти, конвенции, права... Това разбира се струва пари. Немалко. Дори предварителни сметки не могат да се правят за тези бъдещи разходи, поради "твърде много неизвестни в уравнението" към момента. Като например - колко още ще дойдат в Европа общо, докога ще прииждат, за какъв брой хора ще трябва да се грижим ние, докога... Да се подпишеш, че поемаш подобен ангажимент, при такива неясноти е върло политическо малоумие (ако смяташ да си спазиш обещанията де). Ако не смяташ да ги спазваш - може. Какво подписват нашите Убавци Боби? Съгласие да им се достави котка в чувал, за която те да се грижат. Ама котка ли ще е, крокодил ли ще е, ама един ли, пет ли, ама в чувал ли ще е всъщност - не се знае, ама сме съгласни. Това е в превод и по същество. Другото е политическо-бюрократично бла-бла, което слушаме от началото на тази криза и как "няма проблем всъщност" и "няма страшно", ама реално - вижда се обратното.
Та притеснителното е, че поемаме финансов ангажимент за някакви хора, който отсега знаем, че няма как да си позволим. Няма, защото сме на такъв хал, че собствените ни граждани масово живеят в мизерия, умират от лечими заболявания и...да не продължавам с изброяването на неща, дето всички ги знаем. И липсата на финансов капацитет е едната страна, добави и липсата на административен, добави и чисто техническите проблеми - нямаме места за настаняване, нито идея как и къде да ги правим, нито с какви средства.
Заем, "ако искаш", аз го разбирам така. Харесвам си едни обувки на Джими Чу сега, за 2 бона, нямам парите в брой, но имам заплата, която би ми позволила да взема назаем цялата сума за тях сега, да ги купя и после да връщам заем 6 месеца да кажем. Ако не ми се връщат заеми за маркови обувчици - не съм длъжна да си ги купя. Ако някой можеше да ме задължи да ги купя обаче, въпреки, че не мога да си ги позволя, защото имам малка заплата, или съм безработна дори, но ТРЯБВА да ги купя по силата на поет от мен ангажимент - не е заем "ако искаш". Това е липса на избор. Искаш, не искаш, можеш, не можеш да си позволиш такъв заем и неговото последващо изплащане - взимаш го, щото си поел еди какъв си ангажимент. Отнесено към "мигрантската ситуация" - е баш същата раУта.

То се очакваше казваш така да стане... Ми да! Очакваше се, става и няма да е без негативни последствия за нас в Европа и в България конкретно. Та изненадани - няма мисля аз, поне в тази тема. Но някои твърдяхме от самото начало, че ще има кофти последствия от това безразборно пускане на Сульо и Пульо в Европа - ти му викаше "няма проблем". Всичко е проблем с тях. Днес присъствах на чудна сценка в ИСУЛ с няколко такива Убавци, че се бяха развилнели, та чак шофьорите на линейки, хукнаха да помагат на охраната да ги усмирява. Щото видиш ли ти, бяха обидени и възмутени, че жена щяла да им взима кръв, трябвало мъж. Както знаеш - у нас сестри, лаборанти са главно жени. Не стига, че БЕЗПЛАТНО ги обгрижваме, че приоритетно тях - всички други здравноосигурени чакаха, ами и претенции и панаири. Да им изкараме някой мъж от операционна да им вземе кръв, че имали претенции по темата.  8O Сган бе, к'вото и да ми разправяш. При това - нагла сган.

« Последна редакция: Октомври 29, 2015, 10:58:11 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #753 -: Октомври 28, 2015, 20:48:05 pm »
 Ние отдавна сме поели ангажимент за  бежанците. България не може да върне легитимни бежанци, за които е установила, че имат нужда от защита. Имаме си наш закон, а  има и Женевска конвенция по статута на бежанците, която е внесена в ООН още 1951г. Имаме международни задължения, които трябва да изпълняваме, примерно сме длъжни да приемем всеки, който иска статут на бежанец и да го държим докато установим дали има или няма основание да получи такъв.  Да, можем да не го храним.... ако го пуснем да се разожда свободно, от което не мисля, че имаме някакъв кяр. Та не е толкова просто, както го описвате, да не ги приемаме. И тъй като ние сме гранична страна, от тук минава доста голям поток, както и от другите балкански страни. Именно координацията на този процес е целта на това споразумение, за да се намали този поток. Така че аз честно казано продължавам да недоумявам защо е този отзвук, при положение, че при наличната ситуация, по-добре да има подобно споразумение, от колкото да няма никакво. Ни за тази ситуация нямаме никава вина, но така или иначе сме в поставени в нея.


Жбрул, ти в СОфия ли си? Звънни да се видим някой ден, имаш ли ми телефона или да ти го пратя на лични?

За това кой ще им взима кръва, да си ... таковат таковата. Нито грам отстъпка не трябва да се прави за ничии религиозни "особенoсти". В САЩ имаше подобни простотии, но онези им казаха да си гледат работата. Саудтския крал или нам кой си там принц, имал против като му каца самолета, жена да е на кулата. Да си каца само  у тях си тогава :-)
« Последна редакция: Октомври 28, 2015, 20:57:32 pm от Bobbie »


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #754 -: Октомври 28, 2015, 22:37:42 pm »
абе конвенции дал Господ, има и Дъблинско споразумение, дорде не речеш, което регулира този въпрос в ЕС, ама никой не го спазва. те и Шенген не спазват. ако трябва да сме съвсем пунктуални, то и закони за преминаване на границата също има.
в момента, Боби, ако си забелязала, играта не се играе с двустранно спазване на законите. а някои участници изобщо престанаха да ги спазват. Унгария си издигна ограда по цялата граница и каза - много ви здраве на конвенциите.

ти коментирай цензурата, щом продължаваш да недоумяваш.... защо никъде не пише в пресата за тая декларация, а? защо изчезна от новините, а беше там? очевидно не само аз й придавам някакво особено значение...  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #755 -: Октомври 28, 2015, 23:58:42 pm »
Не мога да коментирам, защото не знам. Знам само, че често неща не се казват дори и да няма проблем с тях, заради обществената реакция. Също така знам,  че медиите да подвластни на различни политически сили и ако една не публикува, друга ще го направи.
 Подписали са обща декларация, това не ги задължава нищо конкретно, а е просто изява на намерения.  Дето викаш конвенции дал господ, ами то декларации дал господ още повече :-).  Аз не виждам трагедията в тази декларация, наистина не разбирам къде е проблема, не се заяждам, Основното в тази декларация е, че са решили да си сътрудничат и да не взимат едностранни решения. Мен лично това второто много повече ме притеснява.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #756 -: Октомври 29, 2015, 00:15:15 am »
Аз не виждам трагедията в тази декларация, наистина не разбирам къде е проблема, не се заяждам

Боби, и това ли ти се струва нормално?

"Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заеми от международни финансови институции, за да се оправяме с бежанската вълна, заяви министър-председателят Бойко Борисов в неделя още докато течеше срещата в Брюксел. "Това мисля, че всеки един от нас има в бюджетите си възможност, чрез Европейската комисия друга, еврофондовете – трета, за да отидем нагоре в дефицитите и в дълга си за подобно нещо. Така че това мога да го споделя, защото категорично не го приемам”, обясни премиерът.

Затова беше странно, че впоследствие премиерът се е подписал и под този текст, като по този начин ангажира страната ни с нещо, което час по-рано обяви за неприемливо."



*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #757 -: Октомври 29, 2015, 10:05:57 am »
Боби, ще опитам да бъда конкретна  :lol: :lol: :lol:
Текстът в оригинал - не моЙ го намери и прочете по-голямата част от българското население. Защото по-голямата му част - не ползва интернет, а още по-голяма - не борави с никакъв чужд език. Към второто ще внеса и уточнението, че когато правителството на България (или негови членове) слагат подпис под какъвто и да е документ от името на суверена (демек всички нас) - редно е да бъде оповестено какво и къде са подписали на официалния за страната език - български. Няма гражданин, на която и да е държава по света, ДЛЪЖЕН да знае още един, или още 5 езика, че да следи какви ги вършат избраните от него представители. Така, че не е безобидно "покриването" на тази декларация, неоповестяването й в медиите, както и заличаването й в интернет - там където е била качена изобщо на български език.
Не може да бъде валиден аргумент за неоповястяването на документ - очакването за негативна обществена реакция. Извинявай, ама по същата логика можем да оправдаем това, че през 86-а не ни казаха, че гръмна Чернобил. Правителството е длъжно да оповести какви ги върши, а гражданите имат право да одобряват, или не техни действия, ако ще да протестират срещу тях - нали това са базови принципи на демокрацията бе човек? Прозрачност, право на свободно изразяване на мнения и позиции, липса на цензура (уж)...
Не на последно място - става дума и за пари. Т.е. ако сега вземем заем отнякъде, за да харчим тези пари с цел обгрижване на мигранти - после тези пари искат връщане. И няма да ги връща Бойко Борисов, нито г-жа Меркел. А аз, ти, jam, всичките ни приятели, децата ни, децата им... И считаш за нормално дори да не бъдем уведомени за подобни намерения, това че няма да питат дали сме съгласни - ясно.

И тъй като ние сме гранична страна, от тук минава доста голям поток, както и от другите балкански страни. Именно координацията на този процес е целта на това споразумение, за да се намали този поток. Така че аз честно казано продължавам да недоумявам защо е този отзвук, при положение, че при наличната ситуация, по-добре да има подобно споразумение, от колкото да няма никакво. Ни за тази ситуация нямаме никаква вина, но така или иначе сме в поставени в нея.

Вгледай се в ситуацията, която сама описваш тук ;) Ние сме гранична страна, да. Т.е. "първа база", поради което сме подложени и на най-сериозен мигрантски натиск по обективни причини. В същия момент сме и най-финансово закъсалата държава в ЕС. Обаче, на нас ни спускат нареждания какво и как да правим "големите" и богатите в ЕС, без да им дреме имаме ли капацитет за тези неща, средства да плащаме подобни "обгрижванки", та чак ни поставят в положение заеми да взимаме, че да им играем по свирката и да реализираме не своите, а техните планове и интереси. И ние к'во правим? Пращаме в Брюксел някакви тиквочи, които козируват там с "Да, слушам" и вместо да се борят за интересите на своите граждани, поемат ангажименти в полза на германските, шведските и пр. граждани. На теб нормално ли ти седи това? На мен категорично - не.

Грешиш, ако считаш, че държава, която е ратифицирала еди какви си конвенции и харти - следва да спазва ангажименти по същите, без оглед на своя национален интерес, или дори вървейки срещу него. Политиката не е проста работа, никога не е била, нито в нея нещо е по точки и параграфи, с точни мерки и теглилки, не е математика това. Има  "диапазон" да го наречем, в който да изпълняваш поети ангажименти от този вид, съобразявайки се с конкретните си възможности, реалните такива в даден момент. Или казано съвсем простичко и с примери... Може да не върнем никого от границата си, но къде и при какви условия ще го настаним, докато му установим статута, какъв "пакет" грижи и на каква стойност ще му осигурим - ами според личните си възможности следва да го правим. Ако в Швеция могат да си позволят да настанят в хубаво жилище всяко мигрантско семейство и да ги хранят с трюфели, то ние - не можем. Не щото не щем, просто не можем бе човек!!! Ние да кажем - можем да ги настаним в разни бивши казарми, общежития, дето не са хич приятни места, само нещо от първа необходимост там можем да спретнем, здравна помощ - каквато е и за всички нас (не с шведски стандарт) и пр. Не щото сме зли хора, ми толкова можем. И като го направим това, знаеш ли какво следва? Следва триене на сол от богатите в ЕС, че настаняваме хора в неприемливи, нечовешки, унизителни за тях битови условия, веднага да почваме да ги подобряваме, не им дреме на тях как точно, не можело то така... Нямаме пари? Ми ще ни дадат заеми. ;) Това е Боб "между редовете" в случая. Не пише "длъжни сте" за тия неща в прав текст. Само, че се задължаваме да не върнем никого, да настаним някъде някак всички желаещи (или принудени) да останат тук и после има куп други нормативни документи, които указват "при какви минимални битови условия" следва да ги настаним. И там вече идва ред на плащания, която няма как да направим без заеми.

И за пореден път ще го кажа. Това е кардинално сгрешена стратегия на ЕС - да приемаме хора безконечно и да се чудим къде и как да ги устройваме и да идват още и още с мотива (в общия случай неверен), че бягали от война. Караме ли я в този дух - пътникопотокът няма да секне просто. И разговорите и парите, които се предвижда да се наливат във връзка с настоящия проблем, в ЕС трябва да се прехвърлят в съвсем друга посока. А именно - въдворяване на мир в региона, от който сега прииждат хора, за да спре спекулата с "хуманитарните бежанци" час по-скоро. Те седнали да ми мислят за ПОСТОЯНЕН механизъм за прием и настаняване на пришълци из Европа и съответно - финансиране на цялата тази дивотия.  8O Всички сме НАТО-вски страни, имаш ли идея за кинтите, които всяка държава набива в армии, военна техника? Е що са ни, ако не ги ползваме в една такава ситуация? Един път луди кинти за военните, да дремят по базите си, втори път още по-луди, че да се грижим за хора, бягащи от размирни региони. Баси и смисленото ти казвам. Направи си справка и ще установиш, че огромна част от дълга на гърците например, заради който държавата им практически фалира е...Точно така, за военна техника, която са се задължили да обновят като страна-член на НАТО. На този фон - сега още заеми, та ся и бежанци, че гореща точка, че чудУ и още набълбукване със заеми... Пак питам - що е тази военна техника и армии, ако не се ползват за водене на война? За паради по националните празници, що?

На мен, в лично качество ми се ще да няма ни една война по света, да няма и в бъдеще, да няма насилие... Но все пак не съм малоумна, да не си давам сметка, че такова положение е само в сферата на мечтите. Нито, че конфликтите в онзи регион, от който сега ни заливат хора - ще се решат с невоенни средства. Няма чалъм да се реши другояче, съжалявам, но такива са фактите. И считам, че вместо да се мислят дългосрочни стратегии за справяне с миграционната вълна, първо трябва да се въдвори мир по местата откъде прииждат. След което - поетапно голямата част от тях да ги върнем там.

П.П. Боби, отплеснах се, че забравих да ти отговоря на другото питане. Да, в София съм в момента, на даскало. Телефона ти го имах, ама като сменях апарата - не ми синхронизира всички контакти от стария, сега гледах - нямам го. Пиши ми във ФБ, или на ЛС тук номера и ще се разберем за някакво виждане тия дни :) Може и някаква софийска среща да си направим, но отсега казвам - в заведения в които не се пуши - не стъпвам.  :lol: Ако ще и заради Папата да е, та никой да не го приема лично. Просто съм наркоман, к'во да направя  :lol: Под заведения в които се пуши - имам предвид разбира се онези, в които се прави законно това де, не някоя одимена дупка, където просто се нарушава забраната.
« Последна редакция: Октомври 29, 2015, 10:19:28 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #758 -: Октомври 29, 2015, 15:53:11 pm »
Прощавайте, но имам нужда от помощ встрани от темата.

Някой може ли да каже как е направена една от графиките на страницата на Daily Mail, към която jam пусна линк? Конкретно, сивата картинка, с потоците мигранти от страните вляво към приемните страни вдясно. Искам да я възпроизведа с други данни, но не намирам програмата, с която е създадена. Кликам и чета source code-а, но не отбирам има ли там отговор.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #759 -: Октомври 29, 2015, 18:49:10 pm »
.... Подписали са обща декларация, това не ги задължава нищо конкретно, а е просто изява на намерения.  Дето викаш конвенции дал господ, ами то декларации дал господ още повече :-).  Аз не виждам трагедията в тази декларация, наистина не разбирам къде е проблема, не се заяждам, Основното в тази декларация е, че са решили да си сътрудничат и да не взимат едностранни решения. Мен лично това второто много повече ме притеснява.
Напротив съвсем конкретно ни задължава и в крайна сметка нещата опират до много пари. А ние сме най-бедната страна в Европа!
Европа разкрива 100 000 нови места за настаняване на бежанци
Въпреки първоначалната съпротива Борисов подкрепи тегленето на заеми заради мигрантския натиск


Такова мощно придвижване на хора не е имало сигурно от Втората световна война насам. Освен това какъв е обликът на това множество, в предишния си пост дадох нагледни материали. Това са ДРУГИ хора, с РАЗЛИЧНА ценността система, погазват общоприетите норми на поведение в съответните страни, след себе си оставят разруха ..... точно затова сключените международни спогодби се оказват неработещи. Затова се взимат ИЗВЪНРЕДНИ мерки, включително срещата в Брюксел в неделя беше наречена извънредна.
Положението е много сложно, преплетени са мощни геополитически и икономически интереси в тази глобална игра, която се задвижва от големите световни сили. Но проблемът за нас е в това, че продажното ни правителство взима НЕИЗГОДНИ за народа си решения и ще затънем в поредните дългове, обслуждайки отново чужди интереси.

Включително в последните дни е бил повдигнат въпросът за Дъблинското споразумение, за това че то всъщност не работи и трябва да се правят промени в него.
Ще взема цитати от този материал:
Юнкер: Трябва да се промени Дъблинският регламент за бежанците, вече не работи

"Дъблинският регламент е основополагащ текст в европейската политика за даване на убежище и в него се казва, че разглеждането на молбите за убежище става в първата страна от ЕС, в която са влезли бежанците. Той отдавна е оспорван от граждански сдружения, а от няколко месеца някои страни от ЕС на практика не го прилагат."
 Ами разбира се, цялата хамалогия и финансово натоварване ляга върху страните от периферията на ЕС, а центърът ще благоденства. Впрочем на срещата в неделя са се договорили Брюксел да отпусне 400 полицаи (от граничната служба Фронтекс на ЕС) за подпомагане на Балканските страни и защита външната граница на ЕС, представяте ли си 400 човека допълнтелно ще ни решат проблема с нашествениците, смешно е, при това тази бройка е общо за Гърция и страните на север от нея, както се казва в документа), на фона на това множество. За илюстрация едно видео, а това е само едно малка част ....  Няма спиране: Ето я лавината от бежанци, която идва към нас

"Юнкер също така защити идеята за споразумение с Турция по бежанския проблем. Той заяви, че разбира съмненията и колебанията на хората, които не смятат, че може да се сключи споразумение със сегашния турски премиер Реджеп Тайип Ердоган. "Но с кого друг в Турция тогава?", запита той."
 Всъщност точно Турция трябва по-детайлно да бъде коментирана, защото геополитическата игра е много сложна (Меркел беше на посещение в Турция на 18.10), но това е отделна голяма тема. Както е видно и от картата (от линка на Джам) миграционният поток идва основно от Турция.

"Ако Турция отприщи бента, 2 до 3 милиона нови бежанци ще се прибавят към тези, които вече трябва да подслоним. Следователно ще трябва да платим цената на турците", заявява Юнкер.
 Точно така, ами ако Турция отприщи бента ... защото точно тя чрез мигрантите в момента извива ръце и притиска Брюксел за приемане в ЕС и ред други дивиденти ....

... а  има и Женевска конвенция по статута на бежанците, която е внесена в ООН още 1951г. Имаме международни задължения .........
Ами да вземем да им подскажем на тези европейски лидери, дето се опитват да се противопоставят на Меркел и на Брюкселските чиновници, че има Женевска конвенция и ред други спогодби  :wink:  нали, защото не се сещат ... но хората не случайно се противопоставят и търсят начини да си опазят собствените територии и национална идентичност.
На срещата Виктор Орбан (Унгария) е казал това:
"ЕС трябва незабавно да сложи край на политиката на отворени врати и приема на имигранти”. „Винаги сме казвали, че ЕС трябва да отиде на юг и да защити от имигранти външните граници на Гърция, ако тя не е в състояние да го направи сама”.
Словенският премиер Миро Церар казва: "ако потокът от мигранти към Европа не бъде незабавно прекратен, това ще бъде началото на края на ЕС и Европа".
Хърватският премиер Зоран Миланович: "Ние сме готови да не позволим преминаване на границите, ако други страни направят същото".
Президентът на Чехия Милош Земан: "Днешната среща на върха е посветена на "Балканския път" на имигрантите, който те използват, за да достигнат до Европа. Ангела Меркел демонстрира фалшива хуманност. Европейският съюз решава мигрантския натиск по един срамен начин, а Върховният комисарят за човешките права коментира от топлия си дом неща, за които хал-хабер си няма. Бежанците използват децата като жив щит!"
Милош Земан смята, че ЕС нарушава суверенитета на Чехия, когато натиска страната да приеме бежанци и да им гарантира убежище. „Истински срам е за Европа, че не може да защити собствените си граници. Тази неспособност на Европа е истински срам. И аз като еврофедералист протестирам срещу това, че Европа не може да изпълни своите задължения", каза той. "Изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че Германия пожелава „Добре дошли” на бежанците е един вид фалшива хуманност, защото трябва да си зададем въпроса на кого пожелаваме „Добре дошли”, когато обобщено казвате, че бежанцте са сирийци. До момента са открити хиляди фалшиви сирийски паспорти. Дори хората, които не говорят арабски твърдят, че са сирийци."
По повод критиките на Върховния комисар за човешки права към ООН Зайд Рад Хюсейн, че Чехия се отнася нечовешки към бежанците и нарушава техните права, Милош Земан каза следното: „Призовавам господинът да напусне топлата си бърлога и да дойде в Чехия да се убеди на място за положението. Не е най-добрият избор да коментираш нещо, за което нищо не знаеш".
Цитатите са от тук: Унгария и Словения вещаят края на Европа
Меркел е фалшиво хуманна, заяви чешкият президент


Зад обобщаващото "продажен политически елит" стоят кокретни действия и това, което се случи в неделя, за Борисов говоря, е едно от тях!

.... Т.е. ако сега вземем заем отнякъде, за да харчим тези пари с цел обгрижване на мигранти - после тези пари искат връщане ...
не е "ако", защото  в бюджета за следващата година е заложено да поемем нов дълг.

Да, в някои сайтове излезе информацията, че е имало извънредна среща в неделя, че сме подписали декларация с нови задължения .... който го е прочел- прочел, ще си се възмущаваме тука, и толкова, НО в новините дали беше съобщено за подписаната декларация и новите ни задължения спрямо бежанците, за новия заем от 5 и половина милярда - не. Задръстиха новинарските емисии със случая Сидеров и ни занимават с това три поредни дни, сякаш това е най-важното в момента.

Волен измести фокуса от 5,5 млр заем, който Борисов подписа в Брюксел

Бюджет 2016 – 5,3 млрд. лева нов дълг заради бежанците

Дали е заради бежанците или заради други разходи тепърва ще има да се коментира, но че затъваме, е факт.

Банкрутирахме – засега не публично като Гърция , разбира се това заключение не идва като следствие единствено от беженската криза, а е резултат от последователните действия на управляващи политици и финансисти в последните години.
« Последна редакция: Октомври 29, 2015, 20:29:47 pm от marsi »