0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #20 -: Ноември 14, 2006, 12:43:09 pm »
Да ви питам и вас...има струпеи на веждите и на челото точно преди косата му. Вие имахте ли такива работи и как се преборихте с тях? Аз мажа с мас и невен /едно мазило дето майка ми го приготвя/

тия струпеи се наричат крусти или млечни корички. обикновено ги имат по главата, понякога и по веждите. може да се мажат със зехтин, има и кремчета специално за такива неща - например, на Мустела или на Клоран. това мазилце вероятно също върши работа, не знам. по главата като са, се намазват, оставят се няколко часа намазани, после се измива главичката и се разресва, след няколко третирания те ще паднат.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #21 -: Ноември 14, 2006, 13:56:42 pm »
здравей. аз си бях взела тези неща, но без блузки за бебето.Освен ако в АГ където ще раждаш да е нещо по различно.Те си обличат бебетата с техните дрехи и трябва да си носиш само комплекта за изписването и 2 шишета ако не си от града.Аз се бях запасила и с доста интимни мокри кърпи - вършеха чудесна работа.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #22 -: Ноември 14, 2006, 14:49:15 pm »
На мен ми искаха повече памперси(30-35 бр.) заради секциото, а също и мокри кърпички.
Иначе ще ти трябва помпа, водонепроницаема лепенка за операцията (ако не ти поставят такава в болницата), зарядно за телефона, болкоуспокояващи (напр. аулин).Като ни изкараха от реанимация в отделението уж също трябваше да ни обезболяват ама нещо никой не ни предложи и всичките 5 жени дето бяхме оперирани в същия ден, си купувахме аулин.
На нас ни караха бебета с шишета, к-та за изписване ми го донесоа в деня на изписването.


Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #23 -: Ноември 14, 2006, 15:35:21 pm »
Наде, защо сте на АМ? Кво стана с кърмата? Ние не успяхме да дойдем - беше много студено и на мъж ми не му се пътуваше!

На Мати не са му добри резултатите от кръвната картина - хемоглобина ме у в норма, но две от съставките на хемоглобина - MCv  и MCH са под нормата! Правихме вчера контрола, но няма промяна! Ще ходя след малко да видя какво ще каже педи!
« Последна редакция: Ноември 14, 2006, 15:42:18 pm от venus_melena »
Матей - 1.04.2006 г
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #24 -: Ноември 14, 2006, 16:17:21 pm »
Вени, Тони засука веднага щом му предложих гърдата, но тогава още няма нищо и той много се гневеше, даже ми беше разранил зърното. Отделно имам и месести зърна и според педиатрите, ще е много трудно да суче. От едната гърда суче, но заспива или се сърди че трудно захапва. Сега се цедя на ръка, незнам защо с Авента нещо немога да се справя. Давам му горе долу по две хранения от по 80 мл., днес може да станат и три, ако има време.
Какво му има на Мати, пиши какво казва педиатърът.
Мами някой от вас да е изпадал в депресия след раждането, нещо много ми се реве и си рева де, ама незнам не влияя ли негативно на бебчо. Как преодоляхте натрапчивото депресивно състояние? Изгоних си бабите, дето уж трябваше да помагат. Супер съм нервна и немога да си го обясня. Всичко и всички ме дразнят, започнах да се притеснявам вече затова и пиша тук.

П.П. Някой да знае колко е нормата за наддаване на бебетата по месеци.
« Последна редакция: Ноември 14, 2006, 16:24:17 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #25 -: Ноември 14, 2006, 16:49:16 pm »
Ето тук има и за наддаването http://www.bg-mamma.com/site/content/category/5/29/51/
"Всичко е възможно! Невъзможното просто отнема повече време"
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #26 -: Ноември 14, 2006, 17:48:55 pm »
Леле setakap, засрамих се! Нищо още не съм приготвяла, ни списъци, ни дрешки. Само 3 нощници с копчета ми казаха, че е добре да имам за болницата и ги купих и изпрах да са готови. И аз иначе се уговорих с д-р Александров, но за никакви списъци не ми е споменавал. Дано Cygnus се включи да каже кои са нещата от първа необходимост, че да стягам чантата вече. Или пък да взема да се разходя до болницата и да питам направо на седмия етаж акушерките?
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #27 -: Ноември 14, 2006, 17:59:40 pm »
значи , боровин, носиш си лични вещи за тоалет -четки, пасти, шампоани, сапуни, бебешки сапун, мокри кърпи, гребени, тоалетна хартия, интимни мокри кърпички,  хавлиени кърпи и да не изреждам повече, аз понеже съм маниак и памук и спирт. Поне 2 пижами с копчета до пъпа (за кърменето), някво елече или жилетка си вземи (аз като бях беше топло), джапанки, превръзки за родилки, пелена за родилки,  стотинки за телевизора, памерси първи номер 1 пакет, кърпички памперс,  пелени, дрешки (зимата не знам как е - ние носихме камизолка, ританки и жакетче бели памучни 2 комплекта), одеалце за детето (макар че там има). Друго не се сещам.. ако се сетя ще ти пиша, а и да забравиш мъжкото ще прескочи и ще донесе. И ми кажи малко по-рано да си планувам пътуването, защото ще дойда да те видя! И спокойно :)
« Последна редакция: Ноември 14, 2006, 18:02:54 pm от cygnus »
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #28 -: Ноември 14, 2006, 22:56:19 pm »
heart,
За „Пентаксим” – Аз имам двама педиатри – единият (GP-то) за първи път чу от мен за тази ваксина, а другият (в „Торакс”) беше информиран, но я постави за първи път на моето дете. Чела съм за изтеглянето на 6-валентната ваксина. Обяснението е, доколкото си спомням, че една от съставките (май срещу хепатит B) не давала достатъчно добър имунен отговор – дали това е истината, не мога да кажа. Не казвам, че „Пентаксим” е най-добрият избор, просто разказах аз как проучвах въпроса за тази ваксина. Другият вариант за ДТК е „Инфанрикс” на GlaxoSmithKline и отделно „Imovax Polio” на Sanofi Pasteur, например.
За схемата на поставяне – Докато проучвах ваксината, детето ми вече беше на 2,5 месеца, когато поставихме първата доза, затова решихме да поставим втората на 4 месеца и третата на 6 месеца.
В листовката на „Пентаксим” пише следното: „Дозировка:
Общата препоръчвана схема включва първична ваксинация, състояща се от три инжекции с едномесечни или двумесечни интервали помежду им, започваща от двумесечна възраст, последвани от реимунизация с една доза по време на втората година от живота.”

Съответно изместихме третия прием на ваксината срещу хепатит В на 7 месеца, а не на 6, както е според Българския имунизационен календар. По принцип, поставянето на ваксини се отлага при недоносени деца, при болест, затова мисля, че не е проблем това, че сме отложили ваксинирането.

Perdeto,
За ваксините - Можеш да прочетеш закованите теми за ваксините в здравния справочник на бг-мамма. Ще ти трябва повечко време обаче. Но мисля, че е важно, за да направиш своя избор.
Не зная търговските марки на безплатните ваксини. Личният лекар единствено има право да получи тези ваксини от регионалните поделения на ХЕИ и да направи имунизациите. Ако искаш да сложиш различна марка ваксина, трябва да си я закупиш. Много майки купуват ваксините от аптеките и ги носят на педиатрите за поставяне. В този случай е много важно съхранението на ваксината до момента на поставянето й да бъде според условията, указани от производителя й. При нас ваксините бяха доставени директно в клиниката и съхранявани там до поставянето им. Цената на „Пентаксим” е от порядъка на 60 лв. за една инжекция.

За храненето – Аз цедях само в началото (с помпа Avent – Silwi ти е обяснила каква е цаката), но за замразяване. От първия ден вкъщи бяхме само на кърма – давах да суче при всеки рев, не спазвах никакви часове. Веднъж опитах да заменя нощното хранене в 3 ч. с вода – резултатът беше, че се изнервихме и не спахме и двамата до сутринта. Повече не повторих – давах да суче и през нощта, когато е гладен, и после спокойно си спяхме двамата до следващото хранене. Малко по-късно, като заякна, детето само си направи режим. Постепенно започна да измества храненето от 3 ч. на 3 и половина, после на 4, после на 5, после започна да прескача храненето в 24 часа. Накрая изцяло се отказа от нощното хранене.

За водата – моят син и до ден днешен (на 1 годинка е) почти не пие вода. Но аз продължавам да го кърмя два-три пъти дневно и мисля, че така получава и водата, която му е нужна. Съгласна съм с jam, че от теб се иска само да предлагаш водата, а детето, ако е жадно, ще пие. Ако не – не го насилвай да изпие точно колкото ти или педиатъра сте определили.

За пъпчето – И ние третирахме със спирт, йодасепт и бивацин, но не сме слагали нито веднъж лепенки за пъпче. Нашето падна много късно и нямаше никакъв секрет, но още няколко дни продължихме третирането.

За депресията – Не се притеснявай. Нормално е! Аз се шашках за всяко нещо – защо спи толкова много, защо не иска да спи толкова много, защо плаче сега, защо не плаче сега и глупости от сорта, дори проверявах дали диша, докато спи. Доста сълзи изтекоха още в родилното, но постепенно добих увереност и престанах с реването и дразненето от всичко. Позволявах си да почивам и спя, винаги когато можех. Докато имахме баба на разположение, излизахме само двамата с половинката – дори за половин час – действаше ми много добре.
Ето ти един цитат от една доста добра книга, според мен – „Изкуството да бъдеш родите”. Дано ти подейства успокоително!
"Майката трябва добре да разбере, че всички тези тревоги са нормални. Неумение, паника, яд – такава е съдбата на всяка млада майка. Мисълта, че новороденото не е нито толкова мъничко, нито толкова крехко, колкото ви се е сторило отначало, ще ви споходи постепенно. От милиони години бебетата знаят как да преодоляват несръчността и незнанието на младите си майки. И вашето новородено ще преживее и едното, и другото. С опита самоувереността ви ще расте – ще го държите по-удобно, ще го кърмите по-лесно и когато навърши месец, ще си дадете сметка, че има сериозни шансове да оживее..............Разбира се, голяма утеха е да се поговори с други майки и да се види, че и те изпитват същите чувства. Ще откриете, че вашият случай не е единствен. Споделянето на дълбоките ви чувства с другите е добро лекарство за вас. Така че говорете с други майки, за предпочитане опитни. Но не правете грешката да се отнасяте към съседката или към друга майка като към висш авторитет. Така именно постъпват много млади майки, когато се паникьосат...........Използвайте мненията на другите майки като лакмус, за да проверите собствените си чувства. Но не ги смятайке за пророчици. И никога не забравяйте, че детето ви е единствено по рода си. Това, което е било полезно за съседката и бебето й, не важи задължително и за вас.....
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #29 -: Ноември 14, 2006, 23:09:02 pm »
На Мати не са му добри резултатите от кръвната картина - хемоглобина ме у в норма, но две от съставките на хемоглобина - MCv  и MCH са под нормата! Правихме вчера контрола, но няма промяна! Ще ходя след малко да видя какво ще каже педи!
А за какъв проблем говорят тези две съставки? Какво казва вашия педиатър?

Perdeto, и аз бях в едно ревливо настроение в началото. Почна още в родилния дом и ме държа повече от месец. Ще мине, само помни, че ти си най-добрата майка за твоето дете. То не иска друга.


*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #30 -: Ноември 15, 2006, 00:05:46 am »
venus_melena,
Сега видях темата ти за „пълнежа” в бг-мамма.
Мисля, че не е нужно да се притесняваш излишно. Ние имахме почти същите стойности. Ако искаш, ще ти пиша на лични повече подробности.
Тук ще напиша само референтните граници на „Торакс” – Пловдив:
                            мъже                 жени                  деца
HGB (g/l)             140-180             120-160              110-140
RBC (T/l)             4.5-6.5              4.1-5.5               3.8-5.2
HCT (l/l)              0.36-0.54           0.32-0.45            0.30-0.42
MCV (fl)              80-103               80-97                 72-86
MCH (pg)             27.0-32.0           26.0-32.0            24.0-30.0
MCHC (g/l)           320-360             320-360              320-340
RDW (%)             11.5-14.5           11.5-14.5            11.0-15.0

Вярно е, че лабораториите си имат различни референти граници според методите, които използват, но, като гледам стойностите, май в твоята лаборатория просто не са разграничени за жени, мъже и деца.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #31 -: Ноември 15, 2006, 00:55:05 am »
Verdi, два въпроса към теб по повод ваксината - 1. как понесохте Пентаксима? 2. как уредихте документално нещата с джипито, след като ваксината е слагана в частен център?

два въпроса към майките на по-големите бебета и дечица

1. от кога се започват опити за пиене с чашка?
2. малко съм притеснена за Мартин - почти не гука (е, изгуквал е няколко пъти, но като цяло не го прави). освен това не винаги ме гледа в очите като му говоря. сутрин е весел, хили ми се, осъществява визуален контакт, но следобед обикновено не го прави или много за малко. примерно, погледне ме, може леко да се ухили, ако му говоря смешно, след което извръща поглед като срамежливко. това нормално ли е, според вас? какъв е вашият опит? аз се очертавам твърдо като майкахипохондричка и ми се въртят едни неприятни мисли в главата... :( успокойте ме...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #32 -: Ноември 15, 2006, 08:28:27 am »
Абе jam, ти нямаш ли си работа, сериозно? Как ти идват на ума всякви измишльотини не знам. Ти да не би да искаш стихотворения да ти казва на годинката? Я , по-кротко, ни мой всички да са умни и бърбориви като тебе.  :P :lol:
Колкото повече приказваш и пееш по-бързо ще се научи да приказва, е все пак и от детето зависи.

За чашата, според мен е много рано, към 8-9 месеца предполагам, аз още не съм се замисляла. Пусни си БТВ да не забравиш, че след малко започва.
« Последна редакция: Ноември 15, 2006, 08:33:28 am от cygnus »
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #33 -: Ноември 15, 2006, 09:10:26 am »
Ох и аз се чудех Деската що не ми отговаря като я питам що реве :wink:
Ся сериозно, да не повтарям Дони, само ще ти кажа, вземи се в ръце. Като се замисля за доста други неща можеш спокойно да се притесняваш и да оставиш зетя намира да расте детето :D
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #34 -: Ноември 15, 2006, 09:42:34 am »
Благодаря за разбирането мамчета :D много сте ми милички. :bighug:
Искам да попитам с какво се хранят кърмещите майки. Като прочетох колко храни не трябва да ям , то нищо не остава  8O, освен ориз и картофи. Вече се чудя какво да се готви и в интерес на истината нещо нямам никак апетит. Вие спазвалили сте някакво въздържание откъм храни. Опитвам се да давам кърма на бебчо, но само с оризи картофи ми се струва малко смешно да е пълноценна кърмата. Верно ям и зеленчуци и плодове, но освен ябълките май друг плод няма, който да не предизвиква колки.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #35 -: Ноември 15, 2006, 09:52:02 am »
Къде го чете тва бе Наде? Аз ям всичко!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #36 -: Ноември 15, 2006, 09:53:32 am »
Наде, как така да не може, само зеле, лук и лютиви работи не бива.

Джамата, моите така и не се научиха да пият от чаша (и досега не могат като хората).  :lol:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #37 -: Ноември 15, 2006, 10:19:39 am »
Джамооо, ще ти късаме ушите вече. Остави детето спокойно да си расте. На теб не ти ли се е случвало майка ти и баща ти като си говорят, ти да си правиш оглушки. И моя не ми отговаря . Реагират си децата когато искат. Аз съм си правила опити с Алекс - викам го, приказвам му, когато той има желание за комуникация - само тогава се осъществява. Ако на прегледите реагира добре според педиатърът - нямаш повод да се притесняваш. Важно е от време на време да те следи с поглед и да може да захваща играчките. Можеш да пробваш как реагира на различни шумове. Нашия се стряска от кихане и кашляне, иначе спи като пън на всякакви други шумове.
За чашата - вода при нас не се пиеше, но от скоро проявява интерес и понеже от 3 дена имаме гости, непознати хора за него, всичко с тях му е интересно. Та си хареса миналия ден нейната стъклена чаша и така се учи да пие. От два дена пием вода от чаша, като си я искаме самички. Така че и твоето ще ти покаже времето само. Иначе от специалните детски чашки с плоския биберон не иска и да ги сложи в устата си.
Наде, не се ядат само пикантни храни - люто, хубаво е да избягваш чесън защото пръцкат доста после, зеле, твърдо смилаеми храни. Иначе можеш да ядеш всичко. Не е желателно сирена от типа - бри, синьо и такива подобни заради това, че не са доузрели. Аз не съм правила ограничения в храненето си. Не е желателно и алкохол да приемаш.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #38 -: Ноември 15, 2006, 11:04:17 am »
Jam, и аз като всички да кажа, че не намирам нищо притеснително в поведението на Марти. Юлия също с напредването на деня се изморява и вечер не просто не раздава усмивки ами направо реве.  Пък и нали Марти се роди малко по-рано, а като се гледа развитието на детето се има в предвид датата на термина, не на раждането.
В книгата на Трифонова пише, че детето трябва да се отучи да пие от шише с биберон към 7-8 мес. Ако искаш можеш да вземеш една от преходните чаши и да му я дадеш за да видиш дали ще проявява интерес.

Наде, като имаше колики и аз се ограничавах ама резултат нямаше. Сега ям почти всичко и няма проблем.


*
Re: Седмица 13.11-19.11.2006г.
« Отговор #39 -: Ноември 15, 2006, 11:11:05 am »
Аз в 8-9 месец купих такава преходна чаша на Авент и така и не пожела да пие от нея.Ползва я за игра , и за всичко друго , но не и за пиене.От шишето си мина направо на нормална чаша.Друг е въпроса, че в началото с такъв замах я надигаше, че цялото съдържание от чашата беше върху дрехите.Е сега вече на почти 2 г си пие нормално.
17.01.2005                                                                              21.11.2013