0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Cipralex и бременност?
« -: Март 16, 2007, 17:33:58 pm »
Здравейте, искам да ви попитам дали знаете нещо за Cipralex и влиянието му ако се пие по време на бременност. Аз имам проблем с нервите :(, който за съжаление на моменти ми пречи на физическото състояние. Това лекарство определено ми помага, и засега е единственото такова, което ме вкарва в час и ме прави отново работоспособна и изобщо способна... Психиатърът (единственият при когото съм ходила) твърди, че то няма влияние върху плода при евентуално забременяване, казва, че е имал пациентки родили здрави бебета, докато са пиели ципралекс или други антидепресанти. И все пак, няма достатъчно изследвания върху бременни (нормално), които да потвърждават този факт. От 4-те години, в които правим опити за бебе, половината време съм пила ципралекс, и въпреки това, винаги с едно наум, че може би не е добре. Сега съм го спряла от няколко месеца, но чувствам, че не издържам. Чудя се дали да се боря със себе си като свиня с тиква или да си взема пак хапчетата, които ме правят човек. А и с тези нерви, които ме тресат (по-често без конкретна причина), не знам мога ли въобще да забременя... (досега конкретен проблем не са ми открили)

Извинявам се за дългите словоизлияния, просто исках да попитам дали евентуално някой има опит или мнение по този въпрос.

*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Cipralex и бременност?
« Отговор #1 -: Март 16, 2007, 18:48:10 pm »
Ти сама каза, че не са правени изследвания на това лекарство върху бременни. Истината е, че повечето лекарства са изрично забранени по време на бременност. Дори и обикновенния аналгин, който е най-използваното хапче у нас против главоболие, също е забранено да се пие. Моя съвет е в името на една бременност и едно здраво бебе да потърсиш друг начин за отпускане на нервите-пробвай да потърсиш съвет от добър лекар-хомеопат. Просто споделяй всичко тук с момичетата и съм ситурна, че те ще ти дадат много добри съвети за всичко. Успех мила и ако искаш сподели с нас проблемите си. :bighug:
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
Re: Cipralex и бременност?
« Отговор #2 -: Март 16, 2007, 19:18:27 pm »
Здравей Pippi,

Наистина специално за ципралекса някои психиатри казват, че са лекували и лекуват жени, които са забременяли или искат да забременеят и са родили здрави деца. Когато бях на ципралекс не съм правила опити за бебе. На мен не ми понесе и го смениха със Золофт. Когато реших преди година, че искам да забременея уведомих лекарката ми и тя категорично ми отсече - лекарства и бременност - НЕ! Моите колеги могат да поемат каквито си искат рискове, аз не! Така или иначе за мен това и още други неща бяха мотив и стимул да ги спра.....и успях! Така, че моят съвет....ако искаш наистина много силно да имаш дете, опитай да ги спреш, но е много важно в този момент, да вярваш на човекът до теб, да те разбира, окуражава, а ти самата, когато се почувстваш зле, да използваш мисълта и желанието да забременееш и износиш здраво бебе, като мощно успокоително и огромен стимул, и както и да се почувстваш в даден момент да си кажеш - аз ще преодолея всичко в  името на това, което искам! Ако пък на този етап ти е абсолютно невъзможно да спреш антидепресанта потърси още мнения, консултирай се за евентуалните рискове и вземи трезво решение! Наистина има жени родили без никакви проблеми здрави деца, но нали се сещаш, че рискът да си една от тези, при които може да има някакви евентуални последствия си го поемаш ти. А дали пречи на забременяването, е много индивидуално. На мен ми бяха казали, че по принцип няма проблем да забременееш. Стискам ти палци ако може да забременееш съвсем скоро и без лекарства!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Cipralex и бременност?
« Отговор #3 -: Март 16, 2007, 19:22:27 pm »
Да разбирам ли че от 4 год. страдате от стерилитет? Щото ако е така, точно това може да е причината за депресията ти, аз си мисля че ако сега си нестабилна и в момента си в депресия - то иди пак при твоя психотерапефт и го обсъдете. Аз съм пила антидепресанти, но не съм спирала да правя опити за бебе. Но ако можеш да се владееш и положението не е критично - опитай с някакъв вид терапия или хоби.
Успех!!!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Cipralex и бременност?
« Отговор #4 -: Март 16, 2007, 19:38:28 pm »
Всъщност, ти казваш, че за 4 години не са открили никакъв конкретен проблем. Все пак какви изследвания сте правили? Възможно е причината да е само психогенна, но може пък да има и нещо друго недогледано.... И всъщност някой доктор потвърдил ли е, че намя друга причина освен в случая най-вероятно психологическа?
*
Re: Cipralex и бременност?
« Отговор #5 -: Март 19, 2007, 10:44:17 am »
Благодаря ви за отговорите.
Проблемът започна още преди да реша да забременея. пих ципралекс година и нещо, после спрях и тогава решихме да започнем с опитите за бебе. междувременно се наложи да започна пак да пия ципралекс:( после пак го спрях (преди 5 месеца), като единствената причина беше на инат - че вече трябва да се появи бебе и по-добре без хапчета... но явно не беше подхощия момент, защото сега май пак се налага да почвам. Иначе опитите си ги правим, ходила съм на лекари, правили са ми излседвания, засега няма открит конкретен проблем, но определено има изследвания които не съм правила, продължавам с тях.
Струва ми се обаче, че състоянието, в което съм - нервно ми е и ми е лошо почти постоянно не би позволила и на съвсем здрав човек да забременее и да износи здраво дете... а от друга страна съм чувала че бремеността влияе добре върху такива състояния