Смайли, аз държа на Клисурския по сантиментални, че и някакви суеверни причини в добавка
Не, че и в самата Стара Загора няма прекрасни храмове (както знаеш) и наблизо - също има.
Клисурския е на 15 км. от Вършец, а не мен там ми минаха летата в детството и няма храм, в който да съм ходила повече от въпросния в живота си. Буквално през ден с други хлапетии си правехме екскурзии до там и пикници в двора му сме правили по големи празници. Та целият регион ми е много на сърце и в душичката. Отделно, че точно във Вършец бях като видях толкова време чаканият положителен тест за бременност... Тази година вече и Дани водих във Вършец - е, още го приказва и пита кога ще ходим пак, а не е да не съм го водила и на 1000 други места, но само за там е питал и не спира да пита. Изобщо...решила съм, че там е мястото и там трябва да е кръщенето и това е. Нека е суеверие, но така го усещам. Аз не съм и особено религиозна, да не кажа никак, но в случая - натам ме дърпа, въпреки сложнотията да го организирам.
От друга страна - не ми е мерак за кръщенето точно, да правя някакво егати партито, както сега е модно. С все поръчаните украси, покани, сувенири...като мини-сватба. Много е красиво, да, но не изпитвам такава потребност по този повод баш. Не знам защо. Предпочитам и да няма много хора, даже - искам да сме само аз и баща му и кръстниците. Просто родата и някои приятели сами се натискат да идват и е грубо да им кажа НЕ. Но като не им е удобно мястото и датата - може и сами да се откажат
Ще ми се да го направим с поне две нощувки, в хотела, в който бяхме - хем релакс, хем кръщене и след самото кръщене - просто да седнем в ресторанта, да се почерпим по случая и така. Без помпозно парти. Все пак - ритуалът следва да е важното, а не плюскането после. А напоследък като ме канят на кръщене - някак обратното се получава. В църквата се претупва, 90% от поканените гости даже не идват там, ми после направо за софрите.
Тези пари - предпочитам да ги дам за хотел и всичко по престоя за нас и кръстниците, вместо да храня Сульо и Пульо, дето не съм ги виждала 20 години и да плащам гипсови сини мечета по 5 лв., които после хората да се чудят къде да нварат, че да ги хвърлят - грехота.
Но само си споделям своите виждания по тази тема, не че и кръщенетата с квалитетно парти не ми харесват - напротив. Много е красиво и впечатляващо наистина, но...не е по моя вкус лично да го направя, по този повод точно. Виж, ако пак се омъжвам - сватбата ми ще е по-пищна и от първата де.