0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Хоуп, аз беля пащърнака с картофобелачка. Ако е по-голям почиствам ликото между сърцевината и външната част като го разрязвам на 4 по дължина, после режа на око само сърцевината по дължина покрай ликото(вижда се), изрязвам ликото от външната част и го изхвърлям.Остават сърцевина и външна част - тях ги варя на пара после пюрирам във всякакви комбинации зеленчуци и месо.  Днес примерно пюрето беше пуешко,  няколко шушулки зелен фасул, розичка карфиол, розичка броколи, малко пащърнак и ч.л. зехтин. За утре елда с жълтк, сирене, масло и зеленчук, който като дръпна чекмежето на фризера и ще избера.... май се отплеснах.  Захраних само с пащърнак, като еднокомпонентно готово пюре, защото не беше сезон на пресни и подходящи за захранване зеленчуци. Ако искаш като за начало сложи малко пащърнак във вече познато пюре, по-нататък увеличи количеството му, става на тиквата да го добавиш.  Дано да е им е вкусно и да хапват. Често бебетата в началото не изяждат много - докато свикнат с лъжичката, да не я избутват с езиче, също и с храната като консистенция и че трбва да я придвижат назад към гърлото. Голямо омазване ставаше в първите дни и седмици.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Да,както казва авалон,на едното ми момче проблемът му е самата техника на ядене с лъжичка на твърда храна.Върти езичето и избутва навън част от пюрето Изморява ае и се изнервя,дори започва да плаче понякога и тогава спираме и дояжда с мляко.
При какви количества изядено пюре заменихте изцяло млякоти,защото те пият по 180 от него,а това ми се стеува непостижимо количество за сега за пюрето.Нужно ли е да го достигнем.Все пак е твърда храна,няма ли да се заситят от по-малко пюре?
Хоуп, и Дани в началото ядеше пюрето трудно, защото избутваше с език съдържанието навън (не защото не му харесва, защото му беше трудно).
После започнах да го правя по-гъсто и го ядеше по-лесно.
Според мен трябва да изяждат поне по 120-150 гр. пюре, за да заместиш цяло хранене, но после огладняват по-бързо да знаеш.
hope-love, пащърнака в комбинация с морков е чудесен. Приготвяш го, както и моркова. Аз винаги съм го взимала на готово пюре, но би трябвало да се готви като морков.
<br />[link=http:
*
Да,както казва авалон,на едното ми момче проблемът му е самата техника на ядене с лъжичка на твърда храна.Върти езичето и избутва навън част от пюрето Изморява ае и се изнервя,дори започва да плаче понякога и тогава спираме и дояжда с мляко.
Дай му още малко време, да се научи, ще свикне.
Количеството пюре долу горе да е същото на млякото. Аз не съм мерила, а на око, като захранвах от бурканче 190мл., визуално шридобих представа колко ще са 200 гр.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
В момента в Билла има пащърнак (хем нашата е от малките Били).
hope-love, a на каква възраст сте? С Явор много трудно заместих хранене, той за 2 дни не успяваше да изяде цяло бурканче от -забележи -80 гр. Така, че дълго време си беше хем на пюре, хем на кърма. Когато захраних с месо, започна да изяжда цяло бурканче, но пак от малките на хип -125 гр., а е бил на 7 месеца тогава. С кашата беше трагично докато не купих каши на Милупа, които много му харесаха и почна да си изяжда цялата порция. Твърда храна в по-големи количества започна да хапва, когато започнах да му взимам храна от частната кухня -някъде на 9-10 месеца. по 190 гр. бяха порциите в бебешкото меню и някои ги изяждаше изцяло, други почти.
<br />[link=http:
*
Мария днес стана на 6 месеца и започнах да я захранвам.
Започнах с 2 лъжички картофено пюре (от сварен картоф и малко АМ). Много и хареса и искаше още, даже се разсърди като и дадох шишето с мляко.
Сега утре колко лъжички да дам, около 3-5 ли? И с колко да увелича, за колко дни да давам картоф? После мисля да пробвам морков.
*
Сега утре колко лъжички да дам, около 3-5 ли? И с колко да увелича, за колко дни да давам картоф? После мисля да пробвам морков.
Удвоявах количеството на новата храна от предходния ден Захранвах с нова храна 3 дни, след тях добавях във вече познатото пюре нещо ново - пак три дни. Изместих обедното хранене за по-малко от две седмици, може и десетина дни да са били. След три дни картоф можеш да добавиш морков към картофа (както си решила), като оставиш картофа за основа.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Stoeka, или както ти е казала Авалон или според някои теории първата храна се дава малко по-дълго 6-7 дни, следващата да кажем 5 дни, и после вече може и на 3-4 дни.

Честита половин годинка на Мария  :P Браво на детето, че му харесва картофа.

Аз да ви питам грах и царевица как давате (имам предвид от консерва, замразени или не са добри тези два начина)?
*
Аз до трети ден съм увеличавала, после давах колкото му е вкусно, но моят беше от злоядите, та това не е било повече от 60мл в началото.
stoeka71  аз увеличавах количеството по 2, т.е. 2 лъжички, 4, после 8, 16 и така за около 5 дни стигаш количеството на цяло пюре.  След като е захранен вече с дадена група -било зеленчук или плод или каша, следващ продукт от същата група въвеждах за 2 дни, т.е. половината пюре от новото и половината от нещо, с което вече е захранен. То в нашия случай пак ставаше дума за няколко лъжички, че не изяжваше по-големи количетсва. Успех.
<br />[link=http:
*
Благодаря, утре ще видя как ще бъде и ще дам 4льжички.
*
Да си кажа, яде си картофеното пюре без проблеми и важно е че и ходенето по голяма нужда си е редовно и не се промени.
*
stoeka71, браво на Мария! Явно на нея картофът й харесва.
Ние започнахме със сладък картоф и ни се получи много успешно. Когато обаче предложих картоф, получих пълен отказ. После постепенно го въведох заедно с други зеленчуци и сега го ядат с удоволствие. Много малко храни са им били неприятни или трудни за възприемане - например броколи. А пащърнака и аз го открих покрай децата. Всички много го харесваме. Купувала съм и от Женския пазар. В Кауфланд също има от време на време.

47 Smiles, грах и царевица давам замразени, защото в консервираните има сол. Първия път дадох грах от консерва и много го харесаха, но после се усетих, че не е добре да има сол.

И аз имам чуденки относно менюто и кое кога е добре да се дава. Плодовете ги давам преди обед заедно с някакви зърнени ядки, просо или елда. Сега вече намалявам неплодовата съставка, за да ядат повече на обяд. Основното ни ядене е зеленчуково пюре или с месо, или със сирене/извара, като добавям и жълтък два пъти седмично. Пюретата не ги пасирам, а само ги намачквам и са малко по-сухички вече. По-късното ядене е каша, като понякога давам и паста с малко сирене и масло, но Ани нещо не я харесва. Яде й се сладичко. Давам и кисело мляко с надробени сухар и бебешки бисквити. Ако млякото е по-кисело обаче, не се приема :).
Чудя се как ще ни се получи яденето на супи, но засега изчаквам с тях. Може би ще опитаме първо тези от детската кухня.
Все още не съм заместила напълно ядене. След всяко хранене сучат по малко, ако искат. От скоро пропускам да ги кърмя след обедното. Караме я плавно :).
47 Smiles, грах и царевица давам замразени, защото в консервираните има сол. Първия път дадох грах от консерва и много го харесаха, но после се усетих, че не е добре да има сол.
Beata, точно така направих. Взех замразен грах и вчера сложих малко за пръв път в пюрето.
*
Аз замразен ползвам.Веднъж го пюрирах и от там на татък цял.Сега като и готвя, направо го слагам да се свари с другите зеленчуци.

*
И аз така правя граха, ползвам замразен и готвя директно с отстаналите зеленчуци. Много вкусно става грах с тиква и малко праз.



Ra4ko75, праз може ли вече?
*
Аз слагам по съвсем мъничко от скоро, че той си е по-лек от лука. И на Марти започнах долу-горе на тази възраст да му слагам. Но не на всяко готвене, само на определени рецепти. В тази тема има интересни рецепти, има и с праз. http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10055.0