0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните №72
« Отговор #160 -: Януари 16, 2011, 13:44:24 pm »
Ледена луна, Джбрул, благодаря за споделеното мениние. Продължавам да чета. Все ще взема решение. :D
 Ася, д-р Сигридов ми изписа "Дексаметазон" еднократно в 31 г.с.
А не знаех, че вече този тест за преждевременно раждане вече е пристигнал при д-р Даскалов,бяхме говорили за него още преди доста седмици.
« Последна редакция: Януари 16, 2011, 13:48:28 pm от бясна луноходка »


“Не се заблуждавай, че щом някой се опитва да те утеши, той живее безметежно сред простите и нежни думи, които понякога ти помагат. В живота му има много трудности и тъга, далеч надхвърлящи твоите. Как иначе би намерил подобни думи!?!" Райнер Мария Рилке
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #161 -: Януари 16, 2011, 13:52:55 pm »
Аз бях много доволна от олиото на Бюбхен. Накрая се мажеш само с него ( преди това си бях взимала от почти всичко на пазара , поне по-известните) И от МАмма Дона бях доволна , но олиото ми дойде по-добре. Не омазнява , а същевременно хидратира.

Мънки , радвам се да те "видя"
:bighug:
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #162 -: Януари 16, 2011, 14:23:02 pm »
Момичета, при вас с близнаците наистина е "по-така" положението. В Пловдив си има добра неонатология все пак, по този въпрос точно - не мисля, че има място за притеснения, но моето мнение не е лекарско. Потърсете инфо и из нета, отзиви на мами, които са били в неонатологията в Пловдив, все пак си е "мнение от извора". Аз съм чела доста хвалби и добри отзиви за там, ама не смея нищо да твърдя като нямам личен опит.

Ако тръгне преждевременно раждане, до Пловдив е магистрала, от Ст.Загора е максимум час пътя, ако не бързате...едва ли ще родите за толкова време. А и щом Д-р Даскалов има вече такива тестове, "предсказващи" раждане - още една застраховка за вас. Добре е да си имате актуални изследвания, необходими за раждане /все едно естествено, или секцио/, за всеки случай, ако нещата тръгнат по-рано. Поне доктора на мен това ми заръча  :lol: Сега ще ги направя веднъж, ако малкия реши да избърза и да не чака определената за секцио дата, ако си седи мирен - 6 дни преди секциото ще ги пусна пак. Да се надяваме, че всички ще устискаме бебетата до определения краен срок, но къде, при кого и как ще се ражда, според мен поне е добре да е решено и уговорено много по-рано. И аз уж имам достатъчно време, ама Доки ведро ми каза: "е, в тези седмици може да тръгне всеки следващ момент", от което се поспекох и поразбързах с приготовленията аз.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните №72
« Отговор #163 -: Януари 16, 2011, 14:51:45 pm »
Ася мерси  :D, друго си е....вчера гледам в подписа минах в 5 месец, коремчето пораснало...щастие, щастие пълно  :D.....дано все така бавно и славно да вървя към финала  :wink:, което пожелавам и на всички девойки тук  :wink:

сега гледах снимки на Литето  8O 8O, малееееееее........милата, как се носи такова коремче,я кажи колко сега тежат бебките?
аз като гледам и аз с какви габарити раста....май и моята работа ще е същата  :D
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #164 -: Януари 16, 2011, 15:03:24 pm »
бясна луноходка, да чукна на дърво, аз също нямам индикации за по-ранно раждане (макар че съм без серклаж), но вече си направих един курс с Дексаметазон в 26 г.с.. Следващата седмица (30 г.с.) ще вляза пак за малко в болницата - за 2ра доза Дексаметазон и малко вливания на витамини и магнезий. Нямам никакви оплаквания за сега, но лекарите тук предпочитат да се презастраховат (а и аз нямам нищо против - така се чувставам по-спокойна).
За съжаление и аз нямам резервен план - какво бих направила ако недай Боже нещо се случи сега... ще се наложи импровизация. Всичко ще зависи от моментното състояние - в моя случай са 350 км до София, като само последните 60 са магистрала. Надявам се да не ми се налага да съм изправена пред подобна дилема.
marigri, до тук съм 10 кг отгоре, и то само на корем. Последните 2 кг ги качих почти насила - започнах да се тъпча, т.к. ми се виждаше нереално да съм само +8кг в 7мия месец , при това с близнаци.  Под тъпчене разбирам приемането допълнитено на една порция дневно, състояща се от 2 бр яйца, 200 гр сирене и 200 гр месо. Иначе, да чукна на дърво, се чувствам прекрасно - ходя си на работа дори  :lol: По-голям проблем са ми бременните дрехи  :oops: всички ми умаляха, но го преживях
Не мога да кажа точно колко са тежки бебоците - методиката, заложена в апаратурата, по която се смята теглото, е за едно бебе, и дава отклонения при близнаци (това ми го обясни лекар). Все пак ориентировъчно - при последния ми преглед на 04 Януари - единия беше 1030 г, а другия 1080 г.
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #165 -: Януари 16, 2011, 15:04:40 pm »
Що така бе хора, направо като я пипам там като на гущер. Иначе и аз постоянно се мажа с крема на Мустела - двойно действие - не знам дали ще има ефект, предполагам, че ще мога да кажа след 6-7 месеца  :?

Деси, при мен също се наблюдаваха подобни динозавърски изпълнения. Моето решение е Atoderma - серията на Bioderma за атипичен дерматит (случвало ми се е и преди, в други стресови за организма периоди). Ползвам душ-гела, който почти не се пени и не изсушава, за разлика от обикновените, и крема за тяло (понякога по ползвам и за лицето, като ношен, че и то се бели). Успях да го спра, дано да имаш късмет и ти. Междудругото, ако Mustella-та не ти върши работа, може би трябва да пробваш с маслото на WEleda.
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #166 -: Януари 16, 2011, 15:23:31 pm »
бясна луноходка, да чукна на дърво, аз също нямам индикации за по-ранно раждане (макар че съм без серклаж), но вече си направих един курс с Дексаметазон в 26 г.с..
Литето, много добре правиш, че вземаш мерки въпреки липсата на индикации за преждвеременно раждане. Ще си позволя да посъветвам и останалите момичета с многоплодни бременности да направят същото - дори да нямат индикации...При мен също нямаше никакви признаци, че може да тръгне раждане по-рано - ама абсолютно никакви, моят док ме преглеждаше редовно и нито за миг не се усъмни, че нещо такова се очертава...Ако имаше и най-малко съмнение, щяхме да сме взели мерки, но тъй като всичко изглеждаше повече от отлично, така и не сложихме кортикостероиди профилактично...Сложихме едва като се спука мехура 1 доза, за 2-ра не остана време.
Някой питаше и колко време може да изкара със спукан мехур - може и да се изкара 1-2 дни, ако водите изтичат по-малко и имате късмет да не започне родова дейност, но имайте предвид, че всичко може да се развие и много бързо - при мен мехура се спука към 11 сутринта, и въпреки системите за задържане към 16ч започна родова дейност и до 23.30 бях родила...
Не искам в никакъв случай да ви плаша,момичета - просто апелирам да направите всички профилактики за дробчетата, дори да нямате индикации за ранно раждане.
 Повярвайте ми много е важно!
« Последна редакция: Януари 16, 2011, 15:26:03 pm от Counterfeit »


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #167 -: Януари 16, 2011, 16:00:12 pm »
...апелирам да направите всички профилактики за дробчетата, дори да нямате индикации за ранно раждане.
 Повярвайте ми много е важно![/b]

Заставам зад написаното с две ръце.
« Последна редакция: Януари 16, 2011, 16:13:55 pm от Lisko »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #168 -: Януари 16, 2011, 16:12:33 pm »
Каунтър, Лиско, то е хубаво да се направи тая профилактика, но много от лекарите не желаят да я правят без да има индикации. Много вного трудно се съгласяват. При мен се наложи в 24та заради кървене и слава богу, че сложихме и успяхме и двете дози да сложим, защото в 33та вече родих.
Хубаво е да се говори с лекаря и да се иска такава профилактика при близнаците. Друг е въпроса дали лекарите ще се съгласят :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #169 -: Януари 16, 2011, 16:24:51 pm »
а какъв е проблемът на лекарите, защо не искат да ги слагат тези инжекции? 8O
на мен ми звучи много логично да се презастрахова човек.....без значение има или няма индикации, пак при многоплодна бременност особено не знаеш в кой момент ще ти дойде изненада.....
най рано кога се слагат тези инжекции? доколкото разбрах в 24-25г.с.....или пак зависи от индекации...... :?да знам от кога да почвам да тормозя моя док  :lol:

Литето....ама ти си супер с килограмите, аз дотук качих 10кг  :D....предните месеци все по 2 качвах, но сега последния 3 се оказаха... :?, а уж не ям......основно супички, плодове и много сладолед  :lol: :oops:
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #170 -: Януари 16, 2011, 16:26:52 pm »
относно профилактиката на дробовете , на мен ми отказваха , въпреки че многократно питах и подканях.имало време , ако почнело раждане щели да ми сложат.:(
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #171 -: Януари 16, 2011, 16:55:02 pm »
За тази профилактика на дробчетата и аз се чудех до коя ГС е наложителна такава? Т.е. в моите седмици в момента, ако тръгне бебето, мога ли да очаквам проблем с дишането му, като не са ми слагани такива инжекции?
Лекарите ви, като отказват превантивно да поставят такива, обясняват ли ви защо? Може би има и някакви потенциални рискове и вреди и за това да не искат, ако не се налага по показания...иначе не виждам какво им пречи да се "презастраховат". :?

Който е наясно, моля да обясни подробно каквото знае по темата. Предварително благодаря!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #172 -: Януари 16, 2011, 17:00:30 pm »
По принцип това са инжекции, кортикостероиди, които помагат за по-доброто разгръщане на дробовете на бебетата и съответно подпомагат да се избегне по-дългия престой в кувьоз.
Не знам защо в България отказват такива неща. При многоплодни бременности, чувала съм, не гарантирам да съм права, че се поставят около 33-34 седмица, за да се избегне евентуален проблем, ако все пак има по-ранно раждане. Бебетата, които имат поставени такива инжекции, по-леко преминават през кувьозите. Но това е въпрос, който трябва да се обсъди с лекарите, които ще поемат раждането.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #173 -: Януари 16, 2011, 17:13:00 pm »
При многоплодните бременности, поне според доктора при който аз раждах, тези инжекции е добре да се поставят между 29 и 31 седмица, защото според него след това (след 31-ва седмица имам предвид) има по-голяма вероятност да започне раждане преди планувана дата, ако има такава.
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #174 -: Януари 16, 2011, 17:20:26 pm »
Добре де, какво излиза сега. Че по чужбината е едва ли не стандарт при многоплодна бременност, да се поставят тези инжекции превантивно, а у нас - лекарите отказват и чакат последния момент за това? Поне така ми звучи на мен, а някакво обяснение защо нашите се дърпат имате ли?
Аз освен презумцията, че няма безобидни медикаменти и без належаща нужда - не се приема нищо, не мога да се сетя за друга "причина" за подобни откази. Особено пък в ситуации, в които майката настоява многократно, а лекарят не ще и не ще...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #175 -: Януари 16, 2011, 17:26:20 pm »
А, чакай сега, не съм казала, че е стандарт. Просто се преценява и се прави по преценка на лекаря. Но все пак е ясно, че е възможно да се направи и си има някакви срокове, в които го правят. Не мога да обобщавам, все пак всеки лекар е различен и процедира различно според случаите.
В България, повечето лекари, които се занимават със следене на проблемни бременни, предпочитат да направят такива инжекции при многоплодни бременности. Въпреки че съм чувала, че например д-р Александров е отказвал и е считал, че няма нужда от такова нещо. В Токуда, д-р Масларска беше отказала, защото било късно.
Не знам, не се наемам да коментирам защо това е така или иначе. Според мен момента с говоренето и убеждаването на лекаря дали да се постави или не е леко деликатен все пак, тъй като ние не сме лекари и по-трудно може да се аргументираме. Не върви да кажеш "прочетох в един форум и трябва да ми ги сложиш".
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #176 -: Януари 16, 2011, 17:26:46 pm »
Добре де, какво излиза сега. Че по чужбината е едва ли не стандарт при многоплодна бременност, да се поставят тези инжекции превантивно, а у нас - лекарите отказват и чакат последния момент за това? Поне така ми звучи на мен, а някакво обяснение защо нашите се дърпат имате ли?
Аз освен презумцията, че няма безобидни медикаменти и без належаща нужда - не се приема нищо, не мога да се сетя за друга "причина" за подобни откази. Особено пък в ситуации, в които майката настоява многократно, а лекарят не ще и не ще...
Jbrul, някои лекари отказват, някои не. Нямам статистика кои са повече:)
На мен по принцип ми се вижда неправилно, майката да настоява да и бъдат поставяни медикаменти каквито и да са те. Би трябвало да е обратното, предвид, че лекарите са тези на които разчитаме.
Нямам обяснение и за себе си. Казвали са ми, че тези инжекции ако не помогнат, немогат и да навредят на бебетата. Колко е вярно...немога да знам.
*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #177 -: Януари 16, 2011, 17:34:57 pm »
Лиско, естествено че ние не сме толкова компетентни, че да си самоназначаваме лечения и профилактики - изобщо нямам това предвид. Както и ти пишеш - щом от въпросните инжекции няма потенциални вреди и самата майка не възразява да й ги поставят, странно ми е защо лекарите не искат. Това имах предвид. Е, както става ясно - не всички лекари не искат, само някои, но аз естествено още по-малко имам статистика кои са мнозинството.
Явно освен да разчитаме всичко да е наред с децата и нас - друго не ни остава. Е, освен доверито в преценката на лекаря де /който има такова/.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните №72
« Отговор #178 -: Януари 16, 2011, 17:55:45 pm »
Разбира се че има и риск при поставянето на подобни инжекции, за това се назначават при нужда, лекаря е човека който прави оценка на риска.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #179 -: Януари 16, 2011, 17:58:33 pm »
Лиско, естествено че ние не сме толкова компетентни, че да си самоназначаваме лечения и профилактики - изобщо нямам това предвид. Както и ти пишеш - щом от въпросните инжекции няма потенциални вреди и самата майка не възразява да й ги поставят, странно ми е защо лекарите не искат. Това имах предвид. Е, както става ясно - не всички лекари не искат, само някои, но аз естествено още по-малко имам статистика кои са мнозинството.
Явно освен да разчитаме всичко да е наред с децата и нас - друго не ни остава. Е, освен доверито в преценката на лекаря де /който има такова/.  :D
:)Аз разбрах какво имаше предвид:) не съм помислила обратното:), но пак казвам, не зная какви рискове има и дали има, при поставянето на тези инжекции.