0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Като я сложа да седи в мен и я придържам седи много добре,но ако я сложа някъде ми се струва, че й се натоварва гръбнака и затова мисля да изчакам още, няма да има проблем ако не я слагам да седи и да я отрупвам с възглавници :)...
За хранене, дала съм вече картоф, морков, пащърнак,тиква и оризова каша...в 5-тия месец.. Като отначало по 2лъжички и после повече..
Сега започнах плодови и безглутенови млечни каши.... Благодаря за съвета Ще изчакам 10 дни без пюрета, но нали няма да й навреди или да й липсва нещо,защото ние не се кърмим...За пъпките, мажа я с био-дерма и съм махнала биберона, мисля че ще се махнат...
Относно парфюмите и червилата: Напълно съм съгласна, че около едно бебе не трябва да има такива аромати, не давам да я целуват по лицето,по ръцете и по пръстите на краката :).. За щастие и понякога за нещастие съм далече от родата (моята и на мъжа),но когато идват не са били маскирани ... И моя мъж забавяше, че има брада, но като му показах какво причинява на бебка, се бръсне всяка сутрин и не слага афтършейф защото когато слагаше малката не искаше да стои в него....
*
Кашите нали ги яде? Ако ги яде продължавай с тях. А плодови пюрета даваш ли? Какво количество успява да изяде от зеленчуковите?
Нищо няма да й стане, ако по принцип 10-на дни е само на АМ.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
От зеленчуковото изяжда от 1-до 5 лъжици максимум... А плодовото си го хапва, от кашите яде готовите тип лека нощ ма хип
*
vaci, защо смяташ че ще хване някой херпес? Момичета, някой ден и ние живот и здраве ще имаме внуци, ще ви е приятно ли да ви забранят да ги целувате? Аз лично не бих забранила на родителите ни да се радват на децата, още повече пък ако живеех в чужбина и ги виждам рядко.
Има и други начини да се демонстрира обичта и радостта към едно бебе/дете от това да го покрива с целувки. Хигиената настрана (все пак, всякакви вируси се разпространяват чрез слюнката, а и се повдигна темата и за алергии), не всеки обича да го целуват. Защо да си подлагам бебето на това, ако мога да му го спестя.
А страхът от херпес е напълно реален – аз съм носител, мъжът ми също - дали наследствен или не - факт е. Затова ние не целуваме детето по тези места (лице, ръце, крака). Ако ние се въздържаме, мисля е редно да изискваме от околните да го правят. :)


Ох, аз пък не мога да устоя да целувам бузите на моя син  :oops:  А иначе не съм кой знае каква целувачка  :P


Ох, аз пък не мога да устоя да целувам бузите на моя син  :oops:  А иначе не съм кой знае каква целувачка  :P

И аз съм така!
*
аз не мога да си представя да не я целувам. даже сега напоследък съм определила дни за целуване - щото не сме си поцял ден заедно и да наваксаме  :D. аз също съм с херпес, имах на два пъти поне херпеси - в активната фаза се опитвах да не я целувам, но не винаги мога да й хвана ръцете, да не ме пипа по устата. и досега за щастие тя няма проблем.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Според мен въпросът е в това, че щом родителят не е съгласен с целуването, пипането и каквото и да било, околните би трябвало да се съобразят. Иначе, аз целувам на корем собствените си деца, но чуждите не пипам, освен по чорапките  :D.
*
taina_x  не слагай детето от веднъж седнало. Надигни нивото на шезлонга или количката като се разхождате. Няма как изведнъж да застане седнала.
За захранването щом не харесва детето зеленчуци, давай плодове и каши. Тя все пак е на 6мес. тепърва ще въвеждаш храни. Аз захраних с плод и не съм имала ядове на по-късен етап със зеленчуците.

Колкото до целувките, Никол я  целувам по бузите от може би 2-3мес. Докато не навърши година не съм си позволявала, да не говорим за някой друг! Със свекървата сме имали мнооого спорове по този въпрос  :D
*
И аз имам същият проблем само че с майка ми. Казах и 100 пъти да не целува бебето по лицето, но тя просто отказва да ме чуе. На всичкото отгоре тя пуши и аз я усещам как мирише на цигари от 5 метра и даже настръхвам като гледам че държи бебето с тия ръце, да не говорим пък за целуването. След сумати предупреждения уж тя престана да я целува, докато не я хванах буквално как се крие от мене и я целува зад гърба ми - аз побеснях естествено и след поредния скандал тя ми се обиди жестоко и даже ми каза че "нямало повече да ми приближава детето с нейните смърдящи ръце" ( това по повод, че и казах че мерише страшно много на цигари ) 8O.....А това е интелигентна и много разбрана жена попринцип, но явно си е загубила ума покрай внучката... :lol:  Та, Ваци ако някой иска да я целува, едва ли ще го спреш..Дано твоите роднини са по-разбрани :)
« Последна редакция: Юни 01, 2012, 14:15:16 pm от Krisi88 »


Това е мисля прекалено крайно.. Жената е стигнала до там да се крие, за да се порадва на детето. Не и се сърди. Моята майка /бог да я прости/ пушеше страшно много и не ме целуваше, за да не ме разглезела.. Аз също съм бивш пушач и някак си съм по-строга с пушачите, но си мисля, че е прекалено да се забранява чак толкова и да вдигаш скандал на жената, че обича много внучето.
*
Много емоции покрай въпроса за целуването на бебето :) Наистина за мен въпросът се свежда до това, да взема обективно решение (в случая - да огранича пипането и целуването на бебето по определени деликатни места по ред причини) и останалите да се съобразят с това решение, така както аз бих се съобразила от своя страна с чуждите (както и elle22 сподели). Обидени винаги ще има, но мисля решенията на майката са на първо място (когато са в разумни граници разбира се).
Благодаря отново за споделените мнения!!


*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Според мен въпросът е в това, че щом родителят не е съгласен с целуването, пипането и каквото и да било, околните би трябвало да се съобразят. Иначе, аз целувам на корем собствените си деца, но чуждите не пипам, освен по чорапките  :D.

За това беше цялата работа мисля ама изместихме темата.

Въпросът не е дали ние да целуваме децата си а да накараме хората около нас да се съобразяват с нашите желания, когато става въпрос за нашите деца. И то когато има "опасност" за детето.

Аз моите деца не спирам да ги мачкам и целувам даже когато не ми дават целувам "на сила":)а те се заливат от смях.
Когато свекърва ми дойде и си измие ръцете и не е полята с одеколон и намазана с тон пудри и червила също може да целува децата. На този етап от мен зависи да им опазя кожите доколкото е възможно. Като порастнат сами да се пазят.

Ваци, направи каквото мислиш за редно а който иска нека се сърди. По добре малко повече предпазливост (дори да се окаже излишна) и здрава кожа (грубо казано) отколкото после да се сърдиш на себе си или детето на теб, че не си опитала.
« Последна редакция: Юни 01, 2012, 16:08:07 pm от Lisko »
*
Понеже се повдигна въпросът за пушачите около бебето, моето разрешение с двама пушачи у дома е да носят ризи или някакви връхни дрехи, докато пафкат навън, а после да ги събличат и да си мият ръцете и зъбите. Така избягваме пренасяне на прах с никотин и катран върху детето.

Мъжът ми и сестра му имат история на алергии и астма, затова опитвам да намаля риска за моето бебе.
Дъщеря ми е на на 3,6г. Целуваме я само аз (десетки пъти на ден) и баща и. Никой друг не си е позволявал, не че щях и да разреша. Пушачи около нас няма.
*
добре де, а другите хора от семейството, на мен пък и през ум не ми е минало да забранявам да я целуват. но днес ми се случи друго - аз моята дъщеря я нося в кенгуро, не ползвам количка и забелязвам, че много повече хора реагират на бебето, когато е носено и някой от тях освен, че й се радват и тн я докосват. оказа се, че хич  не ми е приятно. вие как процедирате? не мога да се скарам, ясно е, че го правят с добро, но от друга страна тя има право да не я пипат всякакви хора (да оставим настрана хигиената и тн).
*
Елена ще започне да протестира, спокойно  :) аз като видя, че моят син се свива и отдръпва от тях и го завъртам на друга страна.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Калоян много обича да посяга с ръка към хората ,когато го закачат .А те веднага му я пипат и редовно посягат да му целуват пръстчетата -ей,избеснявам направо . И все повтарям -"моля недейте,че си лапа пръстите ". Хората не се усещат явно ,но ми е много неприятно.Миналата вечер мъжа ми държи дребния,спира някакъв познат -брадат и мустакат - казва Здрасти,целува му ръчичката и тръгва.Аз бях на няколко крачки ,тръгна ,докато доближа .Иначе мъжа ми щеше пак да чуе,че имал лоша жена.

А иначе за целуването и херпесите -ами  опасно  си е за бебета.
Посещавала съм  херпесен вирусолог и ясно помня как още преди 15г ми обясни и даде напечатани указания бебета  да не се целуват по лицето.Всеки може да е носител на  херпесен вирус без изява.



*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Елена, Ади скоро ще проходи и сама ще започне да пипа хората, не знам дали може да бъде предотвратено.
*
elle, така е, мен не ме притеснява това, че тя пипа хората, притеснява ме, че нея я пипат без задължително тя да иска. идеята, че и бебетата са хора и може първо да питаш дали им е приятно да ги пипат или не, явно е чужда на повечето хора.