0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Плодовете в суров вид, нали? Как намачкани на пюренце, предполагам :lol:

Благодаря ви м-и, Рачко 75  :bighug:


*
На вашата възраст може и сурови, даже може и да им даваш по-големи парчета например ябълка или круша и сами да си държат, или аз ги стържех, или мачках на пюре.


*
Аз пасирах, моят се давеше от всичко и повръщаше. Може би ако давах цели би свикнал по-рано, но психически не можех да го преодолея това давене, пък и пасирането не попречи да се научи да ги яде по-късно  :) Продават едни мрежички, в които можеш да сложиш плод, та да не гризне голямо парче и да се задави, не съм пробвала.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
А, да с мрежички им давам и аз, круши предимно, банан и ние много се задавяме, дори с късчетата месо от ДК се давим :o Но мислех и сокове да въведа, че нашата педи всеки път ми напомня за тях  :lol:


*
Соковете са гола захар, те на 10-та минута да кажем витамините им измрели, щом искаш давай. Твои са децата  :D
*
Чудя се що на педиатрите им е толкова зор да карат родителите да дават сок на бебета. Или го е пишело в някой съветски учебник от средата на миналия век?!

Защо сте толкова против соковете? Моето Кире имаше ужасен запек  и с проготвен в къщи сок от круша се регулираха нещата.Редувам с ябълка или смес от двата плода и за двете си момченца вече.Мисля да включа и морков о т.н
Защо в руски учебник?В препоръкитена СЗО за хранене през 4 месец има въвеждане на сок през,а едва след него и плодови пюрета.
*
До сега в Австрия не съм чула на нито една моя приятелка детски лекар да е препоръчал  да се дава сокове на децата, напротив винаги се съветва да се избягват. Старата школа български лекари едва ли не карат майките да наливат децата с тези сокове. Но всеки си решава за себе си.


*
В препоръкитена СЗО за хранене през 4 месец има въвеждане на сок през,а едва след него и плодови пюрета.
Не няма или ти е стара препоръката. До 6м не се дава дори вода, от там почва захранването и т.н., така пише сега (или поне преди 3г аз като захранвах).

И всъщност какво имаш предвид под запек? Нещо се търкаля или просто не ака всеки ден? Защото второто не се води запек и не се "лекува" :)
« Последна редакция: Ноември 28, 2014, 00:04:22 am от м-и »
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Благодаря за съветите, нашата педи е от старата школа, явно  :lol:

Споделете ваши рецепти за следобедна закуска(не ми се иска да ползвам от готовите каши в сух вид), нашата кухня ще почива известно време около празниците и ми се иска :P аз, да приготвям кашите за мъниците, ако има такава тема, не мога да я намеря нещо :D


*
В подфорума има тема за детски рецепти, също и дял в рецептурника. Моят син не искаше никакви каши и като изключим грис и качамак други не е ял. Купените директно в кофата отиваха.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
м-и благодаря, сега ще потърся  :)Ние не сме от много придирчивите, особено малка Теичка


*
Хоуп, нищо лично против теб нямам. Напротив, дори си ми много симпатична.
Две деца съм гледала в две държави в Западна Европа (рачко е в трета). Никога не са ми отваряли и дума за сокове.
Като си напълнят стомаха със сок (който е и пълен със захар), после не искат и вода да пият, нито да ядат. Като искат нещо за пиене, давам им вода, мляко, айрян, понякога и чай. Е, също и сок, но гледам да не е често и да го разреждам с вода. Освен това, вече не са чак толкова малки моите. Синът ми пропи сок в яслата (не знам точно кога, но след година и половина ще да е било, защото той тогава почна). А щерката, като гледа, че той яде и пие нещо, да не остане и тя нещо по-назад.
Сладките неща, които ядат, са сладолед, той понякога и от мечетата на Харибо яде. Не си пада по шоколада. Мед също обичат и двамата. В градината се радвам, че почти никога няма сладки работи за десерт (веднъж месечно имат сладолед или крем ванилия). Обикновено са плодове, понякога и обикновено кисело мляко. За пиене им дават там само вода и прясно мляко.

Първо,да си призная,че чела-недочела сънена по малките часове,нещо се изказах неподготвена в частта за препоръките на СЗО :)Моля да ме извините за некорекността!Няма такава препоръка за сок или каквото и да било през 4 месец,а само че децата на АМ между 4 и 6 месец се захранват по препоръки на педиатъра.Е,аз следвам тези на нашия и давам само прясно изцеден сок,буквално на момента,ако едното дете спи,првя само за другото,за да не го оставям да престои.Като стане-тогава.Оставям интервал между сока и храненията,така че не им пречи на приетото кпличество мляко.И това упражнение със сока ще бъде за кратко, докато въведа другите храни и в частност-суровите плодове,за чието даване говорите по-горе.Няма да си тъпча децата със сок с добавена захар.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Момичета, като казах сок имах впредвид само прясно изцеден :lol: Какви захари в него има :o каквито и в плодовете, които се дават в суров вид :wink: Моя е грешката, че предварително не уточних това, но не предполагах, че ще визирате някакви други сокове :lol:


Мнението на д-р Бърди за соковете :P

"Плодовите сокове са концентрирани въглехидратни разтвори.
Плодът е балансиран продукт.
Има много причини за да се избягват плодовите сокове преди 12-16 м възраст като рутинно даване.
Пристрастяване към сладко, хипоглигемии, подтискане на апетита (или усилването му) са някои от тях.

Даването на "сокчета" под 7-8м възраст е недопустимо.
Започването със "сокчета" при захранването е също недопустимо-захранването има за цел детето да започне да се храни с твърда храна, а не да пие-то знае да пие :) (АМ и/или кърма).
По принцип на захранването се гледа като на голяма стъпка напред от позиция на психо-моторното развитие, а не като проста смяна на вид храни. В този аспект, лъжичката е инструмента за постигането на тази цел. Друг аспект на този въпрос е вкуса. АМ или кърмата са малко или повече еднообразни. Докато предлаганото с лъжичката е разнообразно по вкус и много различно. Ето защо при захранването се поставя ударение на даването на пюреобразна храна с лъжичка, а не на пиене на безкрайни количества "сокчета" и "кисели", с което никакъв напредък в храненето на детето не се постига.

Лъжичката е процедура,траеща с месеци. При някои деца е по-бързо, при други-по-бавно.
Това не се разбира достатъчно, и бързо се прави грубата грешка-"принуда за хранене". После следва гонене с лъжичка, театрални представления при хранене, наднормено тегло.
А просто трябва да се следват и рзвиват вкусовете на детето с ДОМАШНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА. "
*
Плодовата захар също е захар. Организмът не ги дели на видове. Блу е писала защо не се дава, възможно е и да дразни стомаха.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Оф, вече съжалявам, че попитах :x Плодовете, да не би да нямат плодова захар :lol: Тях може, а изцедени и във вид на сок -не. Странна работа

Стомаха, може да се раздразни и от храна, а и ние вече гоним годинката, не сме на месец-два :lol:
« Последна редакция: Ноември 28, 2014, 21:10:32 pm от dess_dess »


*
Целите плодове и зеленчуци са за предпочитане пред плодовия/зеленчуковия сок, тъй като те са по-щадящи за бебешкия стомах и освен витамини и минерали съдържат фибри и други хранителни вещества полезни за бебето, които отсъстват в сока. И всъщност се опитвам само да ви информирам, не да се налагам на някой :) Някога се е захранвало рано със сок, после бебетата са хранени с кисело мляко, най-късно в 4м., но сега се твърди, че това е неправилно. Вярвам, че няма да увредите децата със сок, но те цял живот могат да го пият. Според мен хранете си ги с АМ(кърма), до годината те са най-важни за бебето, защото от тях усвоява  най-добре ценни и полезни съставки. Въвеждането на храни се води захранване и запознаване на бебето с новите храни.
*
Дес, не съжалявай, просто всеки изказва мнение.Аз също не съм давала сок, но много майки покрай мен са.Аз самата много рядко го пия, предимно зимата и то само грейфрути.