0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Fussii

програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #60 -: Декември 09, 2005, 16:59:13 pm »
Ами нарочно зададох въпроса засега така, защото така или иначе отчет ще могат да дадат след 31 декември. Междувременно се обадих в НЗОК на телефона, посочен в сайта им и оттам ми казаха, че касата със сигурност получава отчети от медицинските центрове, за проведените процедури. Така че информация със сигурност имат.
Въпросът е дали я обобщават - според мен да.
Ще чакаме 14 дни и ще видим
Поздрави на всички
весели и смешни събота и неделя :lol:
*

    Rommi

програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #61 -: Декември 09, 2005, 17:05:50 pm »
Цитат на: Bora82
Просто трябва да се перефразира или да се зададе допълнителен въпрос - иначе наистина рискуваме - да/не отговор и после пак догадки.
Само умувам, де!
То Fussii най-добре ще знае как да формулира писмето!
By the way, Fussii - много мерси за това, което правиш!



Докато четях всички мнения по темата, се породиха доста мисли в главата.

1.Въпреки че наближава края на годината, мисля че е още много рано всяка клиника да отчита някаква статистика. Ако има издадени протоколи за м.Декември, 2005 например, това означава, че опита трябва да бъде направен в следващите 6 месеца. Дори това не е точно така. Лекарствата трябва да се купят до 6мес, от датата на протокола, а опита може да се направи още няколко месеца по-късно. Резултата от едни такива последни бройки за 2005г. ще могат да се отчетат най-рано през есента на 2006 г.
Ако греша, нека момичета правили IVF  да ме поправят.

В тоя ред на мисли търсенето на официална статистика СЕГА, края на 2005г. е доста раничко. Програмата все още не е приключила...

2. Ако една клиника е с по-висока успеваемост, би трябвало тя самата да има интерес и да си публикува тези данни. За сега поне не се сещам за причина поради която да се крие ако успеваемостта й е висока.
Виж, ако е по-ниска от средно-статистическата , - има интерес да се сниши и да си трайка, нали така?
С това искам да кажа, че всяка клиника има интерес да си публикува данните за даден период. Друг е въпроса обаче дали ще го направят. И според кои критерии ще си направят статистиката. Видно е от всичко написано по-горе, че клиникте оценяват “УСпеха” по различни критерии. Тая тема е безкрайна ... видно е от всички досегашни коментари...

Предложението ми е следното:
Ние, от името на сдружение “Зачатие” да изпартим писменно искане до институцията, която може да изиска от клиниките такава статистика. (Не знам дали това е НЗОК или някоя друга), Fussii знае най-добре.
Ние, като бъдещи пациенти на тези клиники имаме право да имаме информация.
П.п. Видях че вече Фусси го е подготвила за пускане, но исках да добявя нещо относно Кртериите.

Предложение №2
за КРИТЕРИИТЕ

И понеже от съответната институция няма да знаят каква точно информация да изискат, (по-точно ще отбият номера....)ние може да направим писменно предложение какви да бъдат критериите. Каква точно информация искаме да получим.
Така ще избегнем разминаване, една клиника да отчита като успех положителен тест, друга като успех уставовяване на УЗИ на плоден сак с ембрион със сърдечни пулсации... и т.н. в тоя ред на мисли. И не е важно само процента успеваемост. Важно е да се знае и общата бройка на правените инвитро (икси) цикли, а не само проценти.  На кой пореден опит дадено момиче е забременяло и т.н.......

Лично аз имам големи съмнения и резерви, че някоя от институциите ще направи тази статистика спецално заради нас. Но това не значи не трябва да го направим.

За това имам и Предоложение №3
Да си помогнем сами

Ние може да го направим сами за себе си.(докато чакаме да чуем някаква офицална статистика, която пак ще се чудим по какви критерии е изготвена) и няма да вярваме на изнесените цифри.
Да направим нещо катоАНКЕТНА КАРТА, която да я попълнят всичи момичета правили ин-витро, икси. И тези по касата, и тези без протоколи от НЗОК, без да пропускаме и опитите в чужбина.
Така да бъде направена, че в един момент тези данни да могат да се обработват статистически и да можем да си направим съпоставките.

Това което lita написала за себе си е добре. Иска ми се обаче да е доста по-разширено.
Ако намирате че има някаква рационална идея в предложенията ми, можем да обсъдим в отделна тема какви въпроси да включва една такава анкета.

Идеята ми е да има точен въпрос, да следва точен отговор, и след това да има нещо като място за коментар, така че момичето все пак да разкаже и нещо повече, не само сухата статистика...някакви нейни впечатления, какво според нея е било различното ако това не й е първи опит ... и разни такива неща.
Като тук опита на момичетата правили IVF e от най-голямо значение.
И като се разберем за въпросите да си направим анкетата, тук в сайта.
Мисля си че ще е достатъчно достоверна.

Така всяка една от нас, на която й предстои да тръгне по тоя път, ще има както факти, така и коменар за опита в дадена клиника, и ще бъде по-лесно да се избере към коя клиника да се насочи.
А тези които са успели, най-отдолу могат да дадат линка към темата, където са разказали за дългия път до успеха си. Това ще действа много окуражаващо....

Аре стига съм писала, че пак се поувлякох....
Чакам ваште мнения.
Пък аз тръгвам за срещата, надявам се и там да пообсъдим темата на по бира. :D
*

    Fussii

програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #62 -: Декември 09, 2005, 17:24:33 pm »
В сайта на НЗОК прочетох, че програмата е приключила през юни 2005. Тогава са изчерпани бройките по програмата.
За съжаление единствено НЗОК има законово задължение да предоставя информация. Едва ли ще получим информация от самите клиники. Макар че тази, в която ходя аз е публикувала резултатите сив интернет, не знам, може и други да са го направили...
Другия вариант - но това ще мога да направя в понеделник е да се свържа с центъра за здравна информация и да попитам дали правят някакви статистики (те основно с това се занимават), свързани с репродуктивното здраве.

Не съм социолог, но малко се съмнявам, че ако се пусне анкета тук в интернет - ще може да се добие адекватна представа за истинската картина.......
*
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #63 -: Декември 09, 2005, 19:30:56 pm »
Цитат на: Fussii
Не съм социолог, но малко се съмнявам, че ако се пусне анкета тук в интернет - ще може да се добие адекватна представа за истинската картина.......

Определено оттук не може да се добие представа:

1. Малка част от момичетата влизат в интернет
2. Голяма част от тези, които влизат само четат и не пишат - не знам дали биха се включили и в такава анкета

( за да не съм голословна - забележете, че редовните списващи във форума не са повече от 100 - мксимум 200,  сайта се посещава от над 5400 посетители дневно. С много хора съм говорила пред кабинетите, които са споделяли, че редовно ни четат, но не са се включвали никога)
Такава анкетна карта можем да помолим НЗОК евентуално за съдействие, макар че пак не може да се разчита на това. Според мен информацията е в клиниките и те би трябвало да я предоставят.
*
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #64 -: Декември 10, 2005, 13:29:25 pm »
Мисля че rommi е обобщила много добре нещата

Аз подкрепям идеята за Анкета тук в сайта. Наистина момичетата които пишат тук са част от опитващите IVF, но нали именно от думите на пишещите момичета се опитвам да се уча и да си съставя мнение. Интересува ме опита на будните, тъсещи, падащи и ставащи отново, силни еви, които съставят това общество Зачатие. А и те с готовност ще участват в такава анкета.
Тя ще отговори на двата въпроса които ме терзаят, както и повечето от нас, като виждам бурната реакция по темата:
колко пъти средно се опитва и къде са постигнали успех бъдещите майки.

Статистиката от такава Анкета наистина ще е далече от нивото на което sygnus и fussii искат да имат информация, но ще е ценна за всички които влизат тук всеки ден и търсят отговор на въпросите си. Аз също се присъединявам към благодарностите към fussii и чакам с надежда резултата от нейната работа.  

Не знам дали има възможност за такава сложна Анкета - това ще кажат програмистите, които "списват" нашата страничка :) Моля ви опитайте да направите такова нещо!

Косето е на небето.
*

    Fussii

още едно заявление
« Отговор #65 -: Декември 13, 2005, 16:37:28 pm »
Националния център по здравна информация е институцията, която по принцип следва да се занимава с мед. статистика. Предлагам да ги питаме и тях изобщо водят ли статистика, свързана с проблемите на стерилитета
Това заявление ще го пускам утре, давайте предложения за други въпроси
Целувки от мен

ДО
г-н Християн Грива
Национален център
по здравна информация



ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ



Уважаеми господин директор,

   Моля на основание закона за достъп до обществена информация да ми бъде предоставен достъп под формата на справка на хартиен носител от следната информация:

1. Водят ли се статистики, свързани с проблемите на стерилитета в България. Ако да – какви са те

2.Водят ли се статистики, свързани с асистираната репродукция. Например - разполагате ли с данни за:
- брой на стерилните двойки в България
- брой на двойките, използвали методите на асистирана репродукция, както и разбивка по методи
- информация за успеваемостта на различните  методи асистирана репродукция
-  причини на стерилитета – проценти на мъжкия/женски фактор

3.Ако във Вашия център не разполагате с подобна информация, бихте ли ме насочили към институция, която събира и обработва подобна информация.


   Надявам се, че ще получа достъп до исканата информация в законоустановения 14 дневен срок.
*
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #66 -: Декември 13, 2005, 18:39:17 pm »
не знам дали е тук мястото, но да вземем да питаме за жени като мен -на 38 год., защо здравна каса да не поема някакви разходи (нали и аз плащам осигуровки като всички)
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #67 -: Декември 13, 2005, 18:42:31 pm »
Цитат на: bubata
не знам дали е тук мястото, но да вземем да питаме за жени като мен -на 38 год., защо здравна каса да не поема някакви разходи (нали и аз плащам осигуровки като всички)

Бубка, касата поема лекарствата на жени до 40 г.
Виж ТУК
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #68 -: Декември 14, 2005, 12:34:10 pm »
А защо като поема на жени до 40 преди няколко дни в един известен инвитро център ме попитаха дали съм направила 30 че ако съм трябвало всичко да плащам  :( Това ми прилича на източване на здравната каса от клиниките. А в същото време хората си плащат и лекарствата и осигуровките.  :x
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #69 -: Декември 14, 2005, 12:37:06 pm »
Старлет, отнесли са се несправедливо към теб. Съжалявам. Смени клиниката.
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #70 -: Декември 14, 2005, 12:38:26 pm »
Ами нали уж е най-добрата. Ще ти пусна лична бележка
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #71 -: Декември 18, 2005, 14:48:29 pm »
ето малко инфо от дир.бг
380 бебета ин витро се чакат през 2006
18 декември 2005 / News.dir.bg
380 бебета заченати ин витро ще се родят през следващата година, съобщиха от Българската асоциация по стерилитет.
През 2005 година НЗОК пое изцяло заплащането на скъпоструващите лекарства за 1255 жени. От асоциацията очакват през 2006 година 1500 жени да бъдат включени в програмата за ин витро оплождане. Според проф. Станимир Кюркчиев в България има 250 хиляди бездетни семейства, а очакванията са броят им през следващите години да се увеличава, предаде БНР.
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
По Нова телевизия
« Отговор #72 -: Декември 18, 2005, 19:49:19 pm »
Цитат на: wa_wa
ето малко инфо от дир.бг
380 бебета ин витро се чакат през 2006
18 декември 2005 / News.dir.bg
380 бебета заченати ин витро ще се родят през следващата година, съобщиха от Българската асоциация по стерилитет.
През 2005 година НЗОК пое изцяло заплащането на скъпоструващите лекарства за 1255 жени. От асоциацията очакват през 2006 година 1500 жени да бъдат включени в програмата за ин витро оплождане. Според проф. Станимир Кюркчиев в България има 250 хиляди бездетни семейства, а очакванията са броят им през следващите години да се увеличава, предаде БНР.


Момичета, токущо в новините по НОВА съобщиха за 380 бебета, които се очаква да се родят по програмата на НЗОК за лечение на безплодието при Жената. Отбелязаха, че наименованието на програмата не е много правилно, тъй като при половината от бездетните двойки причината е в лоша спермограма. Участвали са около 1200 жени в програмата, като казаха, че стерилитета е проблем за повече от 250 000 семейства. Ако съм разбрала правилно (че много се развълнувах!) при двойки с неуспешен опит ще се отпускат средства за втори и трети, по един на година.

Хем си казах, че "вече съм железна" и пак се разплаках...
*
Re: По Нова телевизия
« Отговор #73 -: Декември 18, 2005, 22:14:41 pm »
Цитат на: borovinka
Ако съм разбрала правилно (че много се развълнувах!) при двойки с неуспешен опит ще се отпускат средства за втори и трети, по един на година.

Хем си казах, че "вече съм железна" и пак се разплаках...

Правилно си чула миличка, защото и ние с мъжа ми го чухме същото и много се зарадвахме(дано само да е истина), все пак държавата може би е помислила и за такива като нас.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #74 -: Декември 18, 2005, 22:21:23 pm »
Цитат на: Starlet
А защо като поема на жени до 40 преди няколко дни в един известен инвитро център ме попитаха дали съм направила 30 че ако съм трябвало всичко да плащам  :(


ИЗЛЪГАЛИ СА ТЕ!

цитирам от програмата:

"Препоръчителната възраст на жените, включени в програмата за лечение е от 18 до 40 год. включително (предвид оптимални резултати от терапията)."

както виждаш, дори и горната граница то 40 години е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА, а не задължителна.
ето пълния текст на програмата, имаме я публикувана на сайта:
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=214&mode=thread&order=0&thold=0

на твое място само за идеята бих си я разпечатала и бих отишла да шляпна с нея по главата оня, дето ти е казал тия глупости... като му кажа, че пращам оплакване в НЗОК...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: По Нова телевизия
« Отговор #75 -: Декември 18, 2005, 22:23:23 pm »
Ехааа! Сега и по късните новини на БТВ гледах репортажа - още по-хубав от този на НОВА,
щото видях Мели :thankyousign:
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #76 -: Декември 18, 2005, 22:38:29 pm »
споменаха за 47 годишна жена. не съм 100 % сигурна де.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #77 -: Декември 18, 2005, 23:03:46 pm »
да,и аз гледах новините то БТВ-и правилно си чула за жената на 47 ,ЛУНА:)
*

    Eli_

  • ****
  • 516
  • Тъпа и упорита !!!
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #78 -: Декември 18, 2005, 23:52:45 pm »
И аз гледах ! И аз видях Мели !Първо казаха по "М-Сат" - Варна,че все повече се увеличават стерилните двойки поради стреса,в който живеем т.е. - психологическия фактор много влияел ,че вече има специализирни кабинети и клиники и т.н. и после - по БТВ - гледам една мацка и пише Д-р Даскалова :lol: Викам си - аха,ето го нашия човек :balk_81:
*

    Eli_

  • ****
  • 516
  • Тъпа и упорита !!!
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #79 -: Декември 18, 2005, 23:55:21 pm »
А и още нещо ,забравих - казаха,че имало доста върнати протоколи от забременели по естествен път жени, след като са се успокойли,че са намерили изход.. :balk_600: Дай боже всекиму,дет се вика...