0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Новини от вчерашната среща с НЗОК
« -: Октомври 05, 2006, 16:18:53 pm »
Вчера, 04 октомври, се проведе среща между представители на НЗОК - д-р Тодорова, директор на НЗОК и д-р Кондева, член на УС на НЗОК и представители на БАСРЗ, БАРЧЕ и Зачатие - освен мен присъстваха д-р Табакова, д-р Владимиров, д-р Дамянов, Пламен Тодоров и Ети Тодорова. Срещата беше в рамките на час и половина и протече според очакванията ми - тягостно, безперспективно. Имам една лоша новина и няколко стари истини.

Лошата новина е очакваната новина - програмата за лечение на безплодието при жената за 2006 г. е приключила. Нов прием на документи няма да има. Финансовата обезпеченост е достигната отдавна.

Малката светлина в тунела е обещанието, което получихме, за тези 140 приети и неразгледани още молби, да бъдат внесени и да се опитат, макар и с намаляване на броя на лекарствата и включване на по-евтини препарати, все пак да получат положителен отговор. Дано не съм лош пророк, според мен това ще са още 140 напразни надежди.

И второто нещо е инициатива на трите организации, което касата прие, да направим предложения за оптимизиране на работата с програмата, ако тя евентуално съществува догодина. Затова в едноседмичен срок очаквам вашите идеи, за да ги обобщим и изпратим.

Старите истини ... не зная дали трябва да ги споделям с вас, защото ако мен вчера ме заболя и се почувствах унижена, то вас ще ви заболи още повече и по-силно. Не ме питайте защо касата не обявява края на програмата, а вече месеци наред изписва един стандартен и лишен от смисъл отговор на своята електронна страница. Просто не знам отговора. Всичките въпроси за забавяне, за липса на прозрачност и т.н., получиха снизходително повдигане на рамене. И така, НЗОК прави всичко, пари няма, виновни са другите ... Пари няма, ама не само за вас, но и за много други пациенти. Не е имало проблем в началото на годината след решението на НЗОК да лиши от право на кандидатстване подалите документи миналата година. НЗОК няма да поеме отговорност за направените излишни разходи от тези хора за подготвяне на документи и провеждане на изследвания. Продължава практиката НЗОК да се отнася с хората като с безмозъчни същества, на които не дължи нищо, а още по-малко уважение.

Моето лично мнение е следното - ако вие сами не потърсите правата си - чрез жалби до институциите, отговорни за здравето на нацията и главно чрез съда, нищо в системата няма да се промени.

Болката от чакането, от излъганите надежди, от умишленото заблуждаване, от изхарчените средства могат да разплачат само моята душа, но не могат по никакъв начин да достигнат до чиновниците на касата.

Това е, мили мои, бъдете здрави и дано поне Бог се смили над вас.




"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2006, 16:25:28 pm »
Мели, благодаря за откровеността и загрижеността ти, както и за целия ангажимент, който си поела към всички нас.

Оставам безмълвна за останалото!  :|
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #2 -: Октомври 05, 2006, 16:28:11 pm »
Много ти благодаря Мели!За съжаление това се очакваше.
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #3 -: Октомври 05, 2006, 16:35:27 pm »
Благодаря ти Мели за усилията които полагаш.Остани все така борбена и силна.А за НЗОК.................................................
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #4 -: Октомври 05, 2006, 16:39:16 pm »
Божичко , Мели ,защо ли не съм изненадана! :(
Кой друг освен теб и шепа лекари ,които се блъскат да ни помогнат , знае, какво е в душите ни и колко не заслужаваме това чиновническо безразличие.
Не знам какво да кажа , освен , че сме длъжни да се изправим и да вървим напред!
Борбата трябва да продължи в български  съд или в Страсбург или Бог знае къде , ние сме длъжни да се борим заради всички нас и нашите неродени деца!
 А всички тези жалки , егоцентрични едноклетъчни служители в НЗОК да вървят на м.... си!
 Яд ме е само ,че ние ще продължаваме  да им плащаме хляба...
Да се задавят ,дано!  :fighting:
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #5 -: Октомври 05, 2006, 16:43:41 pm »
Мели, благодаря ти!
*

    naha

  • *****
  • 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #6 -: Октомври 05, 2006, 17:18:34 pm »
И аз благодаря за това, което правиш за нас. Наистина и  нямам думи да коментирам останалото. :? :( Толкова много надежди са похабени.
Съжалявам за всички момичета, чиито очи ще бъдат тъжни. Кураж на всички ни.


П.С. А дали се е споменало нещо за догодина??
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #7 -: Октомври 05, 2006, 17:55:40 pm »
Благодаря! :grouphug:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #8 -: Октомври 05, 2006, 18:07:45 pm »
Мели, благодаря ти за информацията и съдействието.
*

    minim

  • ***
  • 460
  • Сбъдната мечта !
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #9 -: Октомври 05, 2006, 18:51:03 pm »
да остана безмълвна...защото ако започна да говоря и да сипя ...просто незнам кога ще спра...това за касата...

а иначе...

Благодаря ти Мели, че си с нас !
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #10 -: Октомври 06, 2006, 09:08:53 am »
Благодаря ти, Мели!
По отношение на лошите новини и идеята да потърсим правата си чрез съд аз съм "за". Моите документи са подадени на 24.03.2006 г. в РЗОК Пловдив и още нямам отговор. Склонна съм и сама да подам жалба или да се включа в колективна.
Предложения евентуално за догодина:
1. НЗОК да заплаща самата процедура - да заплаща определена сума директно на клиниката, която има договор с нея, като заплащането да става след като ЗОЛ декларира, че опита е направен в дадената клиника. Така или иначе лекарствата за стимулация са индивидуални по вид и количество за всяка жена.
2. Да има повече прозрачност в действията на НЗОК по отношение на регламента за кандидатстване.
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #11 -: Октомври 06, 2006, 09:34:02 am »
Мели, благодаря!


А какво ще рече, за програмата догодина, ако има такава? 8O 8O 8O

Подкрепям и двете предложения на ТА - да се финансира процедурата, а не медикаментите и да има по-голяма прозрачност и отчетност.

Да имаше някакъв начин да се осигуряваме на друго място, а не в НЗОК. За съжаление напр. здравно осигурително дружество Закрила не финансира опити АРТ (иначе финансират почти всичко).
Някак нямам надежда, че с НЗОК нещата могат да се оправят. А и защо да се унижаваме какво да правят тези малоумници (извинете) с нашите собствени пари, а не с техни някакви!!! :x :x

Дано съдбата е с нас и да имаме сили да се борим и сами.

Ех, да имаше начин да излезна от тъпата система на здравно осигуряване в НЗОК - и без друго до GP-то не мога да припаря, и не съм си правила изследване по Касата не помня от кога.
Благодаря ти, Бени!







Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #12 -: Октомври 06, 2006, 09:42:25 am »
България е с много голям бюджетен излишък. Според мен държавата трябва да отчисли пари за своите бъдещи граждани. Тя да се ангажира с този проблем . Нали се бият в гърдите ,че се борят с демографския срив.
Да поставим въпроса пред МС. Да се ангажира, социалното министерство, министерство на здравеопазването. Може би и някои неправителствени организации .
 Не знам как е в другите страни , но си мисля ,че е държавна политика.
Но да ви кажа хич не ми се вярва.
Ситият на гладния не вярва!
Нашите правителства водят политика на ЦИГАНИЗАЦИЯ , те току така няма да променят курса си.

А иначе съм съгласна и с Фреши и с Та , не частично , а пълно заплащане на опит/и , трябва да има. И може би трябва да се създаде една комисия за контрол на средствата, в която да участва и Зачатие.
 
« Последна редакция: Октомври 06, 2006, 09:47:31 am от Efirche »
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #13 -: Октомври 06, 2006, 09:58:57 am »
Мели, и от мен благодарности!
Да имаше някакъв начин да се осигуряваме на друго място, а не в НЗОК. За съжаление напр. здравно осигурително дружество Закрила не финансира опити АРТ (иначе финансират почти всичко).
Някак нямам надежда, че с НЗОК нещата могат да се оправят. А и защо да се унижаваме какво да правят тези малоумници (извинете) с нашите собствени пари, а не с техни някакви!!! :x :x
Конкуренцията е много важна, за клиентите, но в момента в БГ само магазините се конкурират. Няма конкуренция в здравното осигуряване, ел. снабдяването, водоснабдяването  и какво ли не още.Убедена съм, че ако има още 2-3 варианта за здравно осигуряване и право на избор за него, би било доста  по-добре.
Аз също съм на мнение, че е добре да се финансират процедурите по ин-витро, а не лекарствата.
И аз съ
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #14 -: Октомври 06, 2006, 10:08:36 am »
Аз съм за контрол на медикаментите и тяхното използване по предназначение! Само последната седмица прочетох 3 обяви тук и в мамата - "Продавам 45 ампули Пурегон или Диферелин депо"! Е писна ми, не е човешко! Да има отрязани по програмата и на същите тях да се продават на черно отпуснати по програмата лекарства! Каквото и да обясняват, че са си ги купили сами просто лъжат! Имам 3 опита зад гърба си с купувани от мен лекарства и знам, че те се купуват няколко дни преди стимулацията. Няколко месеца по-рано нито си знаеш репродуктивното състпяние че да си сигурен в медикамента, протокола  и дозата нито пък си сигурен кога ще е цикълът и дали няма да забременееш междувременно и да се охарчиш за всеки случай с 3000 лева. Мошеници! Ама то не е луд този, който яде баницата.
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #15 -: Октомври 06, 2006, 10:18:19 am »
Безобразие, направо ми се реве, и повярвайте ми не е от хормоните :(
просто незнам какво да кажа повече :x
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #16 -: Октомври 06, 2006, 10:19:02 am »
Трябва твърдо да се пресече тази продажба на лекарства.
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #17 -: Октомври 06, 2006, 10:40:10 am »
Благодаря на Мели за всичко, което прави.

Съгласна съм с ТА за заплащането от касата на самата процедура, а не на медикаментите и то след като тя е извършена. Така ще се избегне и тази продажба на лекарства на черно. Така също един опит ще излиза сравнително по-евтино ако се налага по-лека стимулация.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #18 -: Октомври 06, 2006, 10:47:18 am »
Покана от телевизия бтв - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=6506.0


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #19 -: Октомври 06, 2006, 10:56:46 am »
Мели, благодаря ти за всичко, което правиш и най вече, че те има!

НЗОК няма пари, това вече и умрелите го разбраха.... Всеки нормален частен фонд - има, няма пари, КОНТРОЛИРА разходите си. Не може да не се осъществява кнтрол върху отпуснатите медикаменти. И аз като вас, като прочета - "Продавам Пурегон" - ми идва да се срещна с продавача и да му избия два зъба, а като ме попита защо, да му избия още два.

За съжаление от юр. гледна точка не виждам какво може да се направи в посока - увеличаване на парите за програмата. Единствено според мен можем да ги борим за по-голяма прозрачност при вземането на решения.

Относно БТВ - ще е мтого добре, ако се съгласят да участват момичета, които тази година са кандидатствали, но не са получили лекарства. Ако никой не се престраши - аз естествено съм на линия да посъскам


П.С.
Да не ви казвам, че в момента имам клиентка, която е с множествена склероза и за тези болни, касата отпуска пари за две години. Нататък всеки да се спасява сам. Информация защо е така, какви други безплатни лекарства могат да се ползват - никаква.
« Последна редакция: Октомври 06, 2006, 11:08:10 am от Fussii »
В очакване ....
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #20 -: Октомври 06, 2006, 11:09:22 am »
И аз смятам, че е по-разумно да се плаща самата процедура (или поне част от нея). Така ще могат да се възползват и двойките, които предпочитат да пробват на естествен цикъл.
Съмнявам се обаче, че този вариант ще бъде предпочетен - със сигурност ще бъдат засегнати нечии корпоративни интереси. Все пак бизнесът с лекарства е изключително доходоносен. Предполагам, че касата (или определени хора) имат интерес парите да се въртят около лекарствата, а не около клиниките...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #21 -: Октомври 06, 2006, 11:27:21 am »
 Благодаря ти Мели за информацията и затова, че се бориш с вятърните мелници !
Защо ли не съм изненадана от резултата на срещата, от доста време насам си мислех, че нов прием няма да има.

За НЗОК просто не искам да коментирам - те са едни гадни дребни душици, които се подиграват с нас и нашето нещастие, няма да продължавам защото няма да мога да спра да сипя обидни епитети.

Дело незнам дали можем да водим, но ако има такава възможност ще е най-добре то да бъде колективно.

*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #22 -: Октомври 06, 2006, 11:47:02 am »
 ..... и потеже не мога да се стърпя да не коментирам

Явно на нашата държава не и пука за демографския проблем, скоро време ние българите ще бъдем малцинство, такаче предлагам им да сменят името България с Мангалия и всичко ще си дойде на мястото.

Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #23 -: Октомври 06, 2006, 11:50:39 am »
Meli, благодаря за подкрепата и безкрайните ти услилия!

Въобще не ме изненадва подобна реакция. Ясно е, че парите в ЗК просто потъват. Няма контрол, защото няма интерес да има.

Но има нещо, което направо ме озадачава - как никоя БГ институция (от тези власт имащите) не разглежда проблема сериозно и непрекъснато го подминава??? Дори само, за да си трупа някакви точки за изборите. Изглежда, обаче, че дебилизацията е пълна. Започвам да си мисля, че е държавна политика да се намали прираста на БГ население, а не обратното.
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #24 -: Октомври 06, 2006, 11:56:30 am »
Започвам да си мисля, че е държавна политика да се намали прираста на БГ население, а не обратното.

Да, като едновременно пречи на възпроизводството и също така се старае да ни изгони максимално бързо от страната.
« Последна редакция: Октомври 06, 2006, 11:58:40 am от cygnus »
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #25 -: Октомври 06, 2006, 15:24:09 pm »
Предложения евентуално за догодина:
1. НЗОК да заплаща самата процедура - да заплаща определена сума директно на клиниката, която има договор с нея, като заплащането да става след като ЗОЛ декларира, че опита е направен в дадената клиника. Така или иначе лекарствата за стимулация са индивидуални по вид и количество за всяка жена.
2. Да има повече прозрачност в действията на НЗОК по отношение на регламента за кандидатстване.
И аз съм "ЗА"
Мели, благодаря ти!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #26 -: Октомври 07, 2006, 09:07:26 am »
Мели благодаря ти!!!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #27 -: Октомври 07, 2006, 10:18:37 am »
Мели, благодаря ти за всичко, което правиш за нас и най-вече за това, че си откровена! За мен НЗОК са шайка разбойници, които се подиграват с живота на хората и с техните страдания. И все пак се надявам, че ще има справедливост някой ден, дано само не е прекалено късно!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #28 -: Октомври 08, 2006, 00:08:25 am »
Предложения евентуално за догодина:
1. НЗОК да заплаща самата процедура - да заплаща определена сума директно на клиниката, която има договор с нея, като заплащането да става след като ЗОЛ декларира, че опита е направен в дадената клиника. Така или иначе лекарствата за стимулация са индивидуални по вид и количество за всяка жена.
2. Да има повече прозрачност в действията на НЗОК по отношение на регламента за кандидатстване.

За прозрачността в действията на НЗОК и че не е коректно момичета взели лекарства по програмата после да ги продават на черно съм съгласна. Но ми се струва че идеята да се заплаща процедурата, а не лекарствата също не е идеалния вариант. Цените на АРТ процедурите в различните клиники са различни, целта на програмата нали беше да подпомогне финансово двойките. Да предположим, че НЗОК се съгласи от догодина да заплаща не медикаментите а процедурата, но пък представете следната ситуация, която хич не е далече от реалния живот. Цената на процедурата например е 2000лв., а на необходимите за жената лекарства примерно 3000лв. В този случай нямали двойката да заплати 1000лв. повече  и така промяната, която предлагате и повечето момичета до тук подкрепят да ощети едно такова семейство :ask:
Обещах на Ganka:)
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #29 -: Октомври 08, 2006, 04:10:22 am »
A какво пречи лекарствата да се отпускат в клиниките и на всяко да има някакъв голям печат, от който ясно да личи, че лекарството е безплатно (клиниката да не може да го продава). Жената да има някакъв документ, в който да се означава, че всяко лекарство е поставено (т. е ако има някакъв лимит). Така и жена, която се стимулира с по-малко и забременее от първия опит ще компенсира за друга, на която трябват повече лекарства (лимита може да се увеличи), а ако не, ще й остане празно място да получи още лекарства за следващ. Нали целта е не всички да получат по равно пари, а всички да забременеят! Така разчитаме на честността и почтеността на докторите в клиниките, ами ние на тях ако не разчитаме на кой друг !

Винаги може да се постигне отчетност и да се избегнат спекулациите, стига да има желание това да се направи и на някой да му пука! А какво пречи също да се поемат и медикаментите за инсеминация? Защо само ин витро?
« Последна редакция: Октомври 08, 2006, 04:17:00 am от cygnus »
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #30 -: Октомври 08, 2006, 05:25:06 am »
Мелинка, благодаря за информацията!
Тези от НЗОК срам нямат.
Пари, че имат е ясно, но се харчат за разни облаги.
Нямат публикуван финансов отчет за 2005, нямата и междинни за 2006.
Каква ли е причината да не се публикува тази информация?
Аз отговор определено имам!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #31 -: Октомври 08, 2006, 10:43:53 am »
Cygnus  :good_post:
Обещах на Ganka:)
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #32 -: Октомври 10, 2006, 16:57:56 pm »
Ето моите предложения за оптимизиране на работата с програмата:

1. Подаването на документи за кандидатстване да се отдели по мъжки и женски фактор
   - Двойките само с мъжки фактор да подават една проста молба за кандидатстване, придружена единствено от спермограма, доказваща стерилитета + списък с лекарствата, необходими за стимулацията, издаден от лекуващия лекар
   - Двойките с женски фактор да предоставят едно единствено изследване, доказващо стерилитета, придружено с молба и списък с назначените лекарства
   - А двойки с двата фактора - подават или спермограма или друго изследване на жената, което според лекуващия лекар е в най-голяма степен определящо стерилитета на двойката. Или и двете изследвания, ако е необходимо (по преценка на лекаря).

    В цената на лекарствата защо пък да не е включена и цената на манипулацията.

2. След като НЗОК е убедена в стерилитета на двойката, изчилява сумата, необходима за ин-витро опита и определя сумата, който ще поеме.

3. Ин-витро центъра, който пациента е избрал, има депо от лекарства на склад (нещо като консигнация), които касата осребрява срещу подпис от пациента, че са усвоени. По този начин може да се контролира количеството на лекарствата и да не се изтегля повече от нужната за конкретния пациент дозировка. Така ще се пресече и черния пазар на лекарства. Няма да се плащат и лекарства на жени, забременяли по естествен път или на свои разноски.

А защо не самите центрове да не започнат да внасят сами лекарствата или да ги купуват на едро. Лекарите са достатъчно заинтригувани и съпричастни към пациентите си, за да не товарят с излишни надценки цените на лекарствата.

4. За да не стане тромава кореспонденцията между касата и ин-витро центровете - центровете и без това правят планиране на пациентите и стимулация не се започва от днес за утре. Винаги има някакъв период на изчакване - на цикъла или на нещо друго. През този период центровете подават заявките си и осигуряват "депото" от необходимите лекарства.

Това са само повърхностни идеи, които разбира се трябва да се обмислят сериозно, за да се ограничи до минимум спекулацията и източването на пари от НЗОК по програмата.

Разбира се всяка дискусия би породила нови идеи.

Момичета, призовавам ви да споделите предложенията си, ако имате такива, тъй като срока от 1 седмица, който Мели постави в началото на тази тема, изтича скоро. Сега ни е дадена възможност да опитаме да променим нещо за догодина, ако изобщо понятието "догодина" ще съществува.
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #33 -: Октомври 10, 2006, 17:21:32 pm »
Според мен не може да се разчита и на лоялноста на лекарите, защото личният финансов интерес е преди интереса на пациента. Дори да пише на лекарството безплатно! Те пок ще ги продават. Та нали взимат пари под масата за мого от тъй наречените безплатни процедури.  8O А за това което правят Мели и другите момичета поклон.  :youwoman:
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #34 -: Октомври 12, 2006, 14:23:48 pm »
Подкрепям идеята на Ази да се опростят и документите за кандидатстване - поне да не се харчат толкова пари на този ранен етап без ясен изход от молбата за финансиране от НЗОК :x

Според мен все пак е по-добре да се поема част от процедурата - нея я има при всички случаи - напр. да се изчисли там някаква сума като по клинична пътека, да се включат изследвания на хормони и т.н. - тези работи много оскъпяват процедурата, не са само лекарствата. Би било много по-просто така, иначе за контрол на лекарствата е много по-трудно да се направи читава система.

Имам и едно предложение - да забраним на нашите сладурки бременни да четат темата - аз как се вбесявам, като чета, ако и те така ... не е добре за здравето :D
Благодаря ти, Бени!