0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #660 -: Юни 28, 2012, 10:38:24 am »
Елена,в линка който си ми изпратила намерих отговори почти на всички въпроси,които ме тревожеха!Много ти благодаря!Дето се вика теорията ми е ясна,сега остава и с практиката да се справя:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #661 -: Юни 28, 2012, 13:38:44 pm »
Теди, аз да ти кажа да си купиш Лансинох, вместо  Гармастан, защото когато почнеш да кърмиш е по добре да не се миеш точно преди и след кърмене, Гармастан-а трябва да се измива преди кърмене. Можеш да намериш всичко за кърменето в бг-мама в кърмаческата библиотека - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0 , за яденето може всичко но не по много и е хубаво, ако пиеш кафе да го правиш веднага след кърмене, и се стреми да ядеш храна с по малко е-та защото точно те отиват в кърмата, вземи си чай за кърмачки, ако не ти помогне много поне няма да ти навреди, а и е хубаво за психиката да знаеш, че пиеш нещо което увеличава кърмата. Успех и, ако имаш повече въпроси насреща сме.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #662 -: Юни 28, 2012, 22:30:27 pm »
теди, споко, практиката се усвоява с практикуване и с писане във форума, тука сме, ще се откърмите. стискам палци да ти е спокойно и хубаво раждането. вземи си детето при теб и си го дръж на гърдата и ще видиш, че всичко ще се нареди.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #663 -: Юни 28, 2012, 23:33:29 pm »
В статиите,които ми пратихте пише колко е важна психическата нагласа и подкрепата на други кърмачки за успешното кърмене,затова съм ви много признателна.Вече съм в майчинство и ще имам време подробно да изчета всички материали.А като родя и имам някакви препъни камъчета пак на вас ще разчитам,ако преди 11 години имаше такива форуми съм сигурна,че нямаше да се проваля и нямаше да имам такива лоши спомени от разранени гърди,плачещо бебе(нали чаках да минат 3 часа,та да дам храна) и всичко останало.Сега на поправителния ще се представя чудесно:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #664 -: Юни 29, 2012, 02:00:33 am »
теди, подкрепа имаш, разранени зърна сигурно пак ще имаш, но с малко помощ ще са за кратко. чети, ако имаш питанки питай по всяко време, после като дойде времето ще питаш пак. аз зная колко е важно да имаш помощ, защото ако не беше моята консултантка с информация и подкрепа щеше да е много по-нещастен период майчинството ми.  :D
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #665 -: Юни 29, 2012, 10:24:27 am »
Трябва ли да купя няколко шишета,ако да колко и какви?Помпата ми е на Авент комбинирана ел.и ръчна.Залагалка да купя ли,каква?Подплънки за кърмачки вършат ли работа,колко да взема и какви.Преди години имаше едни пластмасови неща колектори май бяха,служат да се слагат на едната гърда ,докато цедиш другата,там се събира млякото,което изтича,сега дали ги има?В понеделник отивам на лекар за да определим дата и да купя последните нужни неща,все си мисля че изпускам нещо.А капки против колики да взема ли,какви?
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #666 -: Юни 29, 2012, 11:20:29 am »
Теди, аз имах шишета с помпата за кърма. Използвах само, за да слагам в тях пликчета за съхранение на кърма, докато изцеждам. Колектори въобще не са ми били нужни.
Залъгалка имах, но нито един от двамата не я ползва по предназначение. :D
Подплънки за кърмачки ползвах и с двете деца първите месеци, докато се регулира лактацията - еднократни. От тези на Лансинох съм най-доволна. Капки против колики купувах Инфакол и Саб симплекс, но честно казано не съм видяла съществен ефект от тях. Аз пиех чай за колики за бебета с надеждата да премине в бебето през кърмата. :wink:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #667 -: Юни 29, 2012, 11:39:29 am »
И аз пих чай за колики и давах капки, ефект не съм видяла. Шише най-много едно, според мен като помпата, ако се наложи да го има. Подплънки за кърмачки-еднократни и сега ми потича мляко. Залъгалка купих и давах много упорито, защото си ядеше ръката. Колектори разбрах, че има доста късно, а вече рядко изтича чак толкова мляко и не знам до колко са полезни. Може би е добре да си носиш термометър, не че няма да ти дадат  :D
Мисля, че ще успееш с кърменето, аз дори форума открих късно  :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #668 -: Юни 29, 2012, 13:09:06 pm »
аз подплънки ползвах само в началото и то като бях навън, после просто си сменях бельото по-често. колекторите едва ли ще ти свършат кой знае колко работа - една майка тук събираше млякото от колектора и го даваше след това на детето, но производителя казва да се изхвърли, защото не е стерилен колектора. вземи си шише за помпата, има капаци за тях, които ги затварят и можеш да си ги държиш в хладилника. но така или иначе на теб в началото помпата ти трябва да стимулираш лактация, не да цедиш и съхраняваш мляко, защото даването на кърма от шише твърде рано води до риск от объркване между зърното и биберона. по същата причина залъгалка не се препоръчва първите поне 6 седмици. моята девойка отказа и шише и залъгалка, така стоят.

та мисълта ми е - колкото по-малко неща има да ти се въртят из ръцете, да переш, миеш стерилизираш, толкова по-добре. най-добрата помпа ти е бебето и най-добрата залъгалка е гърдата. кърмените бебета не би трябвало да имат такива проблеми с коликите ако позиционирането им е читаво и не гълтат въздух и ако не ги оставяш да се разреват преди да ги нахраниш. капките за колики са за успокоение на родителите основно :D.

не се затормозявай с такива неща, винаги можеш да си ги купиш, че даже и по интернет да си ги поръчаш в три през нощта, ако толкова решиш, че ти трябват :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #669 -: Юни 29, 2012, 13:42:43 pm »
Елена това че кърмените бебета нямат колики или че са леки е заблуда, моето кърмено бебе имаше страхотни колики не минаващи от нищо и в комплект с рефлукса беше ад. Според мен бебетата на АМ може да нямат колики, че вътре има една камара боклуци добавени, но не съм сигурна. Преди да родя си мислех, че кърменето е нещо, което ще се случи лесно и естествено и почти не бях чела по въпроса то не знаех и какво да чета като не знаех какви биха били проблемите, малко неподготвена се оказах.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #670 -: Юни 29, 2012, 14:05:18 pm »
съвсем не казвам, че кърменето се случва от само себе си, само няколко страници по-нагоре можеш да прочетеш един доста рагорещен спор, който имах с жбрул по въпроса има ли или няма нужда от подкрепа за кърменето, щото то нали било естествено.

но мога да твърдя, че в нещата, които поизчетох в последната година и нещо за коликите пише, че ако позиционирането на детето е добро (тоест - не поема въздух като суче, например), ако се предлага гърда при първи знаци, ако детето се държи в близък телесен контакт с майката - в слинг, гушнато, на корема на майката, спят заедно. та това драстично намалява коликите.

за колики и рефлукс се препоръчва бебетата да са на кърма, защото тя се усвоява най-добре и най-лесно от бебето. точно защото има всякакви неща в ам-то прави проблеми.
напълно съм наясно, обаче, че като си имала опит с пищящо бебе, всичко това освен да те вбеси, друго не прави.  :), но аз просто казвам какво съм научила от консултант по кърмене и от доста четене

в този ред на мисли Теди не знам дали биберони да си купуваш, но ще не попрочетеш малко за слинговете и не помислиш за нещо такова, на мен ми беше и продължава да ми е изключително удобно да я нося.
ето ти малко линкове, пък ако се организирам мисля да пусна отделна тема, но ще видим кога

http://www.estestveni-idei.com/prod/polezno-1/statii-sling/noseneto-kato-terapia.html
http://www.estestveno.com/taxonomy/term/54

сигурна съм, че има и други, но сега не мога да намеря на български. ако ти е интересно, ще пиша по въпроса, но може и на лични, да не натоварвам темата тук.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #671 -: Юни 29, 2012, 16:15:50 pm »
Теди, и аз като теб много се чудех от какво точно имам нужда и накрая си купих всичко, за което питаш. Така знаех, че съм спокойна, каквото ми потрябва го имам, ако не ми потрябва- здраве да е, не съм се разорила. Шишета ти трябват. Само едно, което върви с помпата няма да ти върши работа. Щом ползваш Авент или си купи сета им със шишетата, или ако купуваш на бройка вземи си от малките по 125 мл, по-големи не ти трябват сега. Така или иначе ТИ може да решиш да даваш вода, ТИ може да решиш да даваш чайче някакво, без значение ние дали ги отричаме, та шишенца трябва да имаш. Аз и сега държа постоянно кърма в хладилника, има едно за вода, едно на помпата, имам 3 малки и 2 големи и се оправям. Да, от самото начало не е хубаво да объркваш бебето с шише, но аз моего го обърквах, пък да ти кажа хич не се обърка - и до сега си знае кое е гърдата, кое е шишето, кое е залъгалката, нищо че вече не я иска.

Вместо подплънки аз ползвах едни от неговите памучни кърпички. Просто купих повече, за него и за мен. Първо че подплънките ми залепваха в един момент по разранените зърна и ги отделях с вода само, второ че тия памучни кърпички ме затопляха допълнително, когато имах проблем с вазоспазмите и ми беше по-комфортно. Бях си купила перящи памучни подплънки, ами нещо плата ли не ми хареса не зная, пак не ми бяха удобни.
Колектори си купих, и то главно за да мажа зърната, хем да не се допират до бельото, хем да дишат през отворите.  Случвало се е да ми съберат мляко, и като се наведа напред и то да се излее в пазвата ми- мерси!  Имат и капачки без дупки, те са подходящите за събиране, ама са твърди пластмаси, които по-скоро се опасявам, че може да ти притиснат канали и да ти запушат. Пък и млякото е спорно дали трябва да се дава на детето. Това не ти трябва според мен, 20 лв на вятъра.
На мен при изписването мъжа ми се наложи спешно да ми носи от силиконови зърна, защото не можех да си облека дрехите. Много болеше, бяха разранени.

Капки си бях купила Инфакол.  Давах, ама по-скоро за мое успокоение, че нещо правя. Не мисля, че ми помагаха. СабСимплекса запича. На една и съща основа са, все са симетикон, но лекарите казват, че Инфакол са по-съвременните и по-чисти какпи. Вземи едни и ще пробваш. 

Пликчета за съхранение на кръма на Лансинох си бях купила от самото начало. Като се прибрахме от болницата, кърмата ми още седмица някъде беше като коластра- направо оранжева, а имах много. Исках Дани от тази първата да изпие всичко. Съхранявах я и до месец като ми се е налагало да излизам някъде, баба му го хранеше само с нея. Не съм изхвърлила от нея и съм много доволна.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #672 -: Юни 29, 2012, 19:29:51 pm »
Много полезни съвети,благодаря ви!Това дали да давам водичка или чай ми е голяма дилема,четох че на кърмените бебета не им трябва,ама ако е голяма жега,дали не трябва по малко?Мишле май и аз ще се подсигуря с нужните неща ,ей така за спокойствие,живея в малък град и ще се тревожа,че ако нещо ми потрябва няма да го има.Елена,много трудно ми се вижда връзването на пустия слинг,една дружка ми даде да опитам,ама нещо не се справих,иначе ми допада идеята за близостта  с бебка,пак ще се мъча,като му дойде времето.М-и,аз затова отсега питам и чета,че после няма да имам тази възможност,а от първия път знам ,че хич не стават от само себе си:)Млякото от колектора го давах преди,изварявах ги заедно със шишетата и помпата,не знаех че не трябва.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #673 -: Юни 29, 2012, 19:31:40 pm »
та мисълта ми е - колкото по-малко неща има да ти се въртят из ръцете, да переш, миеш стерилизираш, толкова по-добре. най-добрата помпа ти е бебето и най-добрата залъгалка е гърдата. кърмените бебета не би трябвало да имат такива проблеми с коликите ако позиционирането им е читаво и не гълтат въздух и ако не ги оставяш да се разреват преди да ги нахраниш. капките за колики са за успокоение на родителите основно :D.
Зарежи тая работа, че нямали колики.  Ивана такива жестоки колики имаше, а беше кърмена първоначално изключително( и по цели дни обшо взето) и после с добавяне по малко. Андреа пък  е кърмена 2 месеца и то не изключително и после само АМ, но никога не е имала колики. Освен това ти знаеш, че коликите не се причиняват от гълтане на въздух ( мисля, че ти беше сложила тук всички митове за коликите), защото след като спрат да плачат, в червата им има повече въздух, от колкото като започнат. Въобще никой не знае какво са колики. Единствената причина да се наричат така е, понеже са вярвали, че са спазми на червата и така са ги нарекли. А сега и това не знаят дали е. Но съм съгласна, че от лекарства за колики ефект няма.



  
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #674 -: Юни 29, 2012, 20:40:34 pm »
Теди, в горещо време никой не живее без водичка. Жив човек е това бебе. По мое мнение, а и на специалисти, които уважавам, предлагай на детето водичка. Ако иска ще пие, ако не иска няма да пие. Има бебета, които не искат.
По малко, разбира се, не да си напълни коремчето с вода, да не е непосредствено преди или след ядене.
Моето бебе виждаш колко е голямо, към момента в жегите изпива не повече от 30мл дневно, и то понеже си поставям за цел да му предлагам. Мисля, че е нищо това.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #675 -: Юни 29, 2012, 21:00:07 pm »
Теди, в горещо време никой не живее без водичка.
Мишле, то не си остава без вода, защото кърмата е предимно вода, а и на АМ да е пак е така, знаеш колко вода се сипва в него. Ако е жадно пак може да си пие кърмата или АМто за жажда. Иначе аз също не виждам нищо лошо да пие по мъничко вода да и свикне с вкуса, че моите и двете имаха голям проблем с водата. Андреа още не пие вода въобще и не знам как ще я накарам, а с Ивана беше доста трудно да я науча.


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #676 -: Юни 29, 2012, 21:07:01 pm »
мишле, въобще не съм съгласна с изказването ти за водата, тъкмо в най-топлият континент дори и в момента се препоръчва да не се дава вода на бебетата, заради рискът от бацили във водата. ако детето е кърмено на поискване няма нужда от вода - той си приема течностите, които му трябват. това не е добър съвет, особено за новородено, когато то има нужда от абсолютно всички хранителни вещества, които се съдържат в кърмата. да не говорим, че в течение на деня тя променя състава си и тн.

да, никой не знае какво са коликите, дори както писах по-горе има едни учени хора, които казват, че коликите са културален феномен (има едни култури, в които са напълно непознати като явление). ще потърся, но съм чела изследвания, че при кърмените бебета са по-малко разпространени и по-леки. пък боби, ти сама знаеш, че това че твоето точно бебе не се вписва в резултатите от изследването не означава, че то е ненадеждно.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #677 -: Юни 29, 2012, 21:32:44 pm »
Аз просто споделям своя опит, не държа да сте съгласни с това, което правя. Това, което казвам на Теди е, че не е престъпно да предложи на детето си вода.
Ели, какви бацили в преварената вода има?
Боби, аз знам, че не остава без вода, като състав на кърмата и АМ. И ние приемаме вода с краставиците, плодовете и пр., пък пак сме жадни. Колко вода се слага в АМ честно да ти кажа не зная, не съм се интересувала. Но със сигурност приема от него така, както и от кърмата.
Важното е майката да не се чувства виновна от това, че е дала вода на детето си, не го е отровила и не застрашава живота му.  Както не искаме да оставяме усешането за вина в майката, която не се справи с кърменето, така мисля, че няма нужда от излишна вина за това, че е дала вода. 

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #678 -: Юни 29, 2012, 21:40:13 pm »
Елена, няма нужда да ми търсиш, знам че кърмените имат по-малко. С колко по-малко не знам, ама е по-малко - с 5%, с 10%? Ако искаш това потърси за своя информация. Аз го написах, понеже си и казала, че щом е кърмено нямало причина да има колики,а то не е така. 
Вода не се дава не заради бацили а заради прословутата водна токсичност, понеже водата му „измива“ електролитите ( натрий, калий, и т.н.). Така че мъничко вода не е вредно, но трябва да се внимава, особено с мъничко бебче.


  
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #679 -: Юни 29, 2012, 21:42:34 pm »
Къде се намират тия електролити? В червата ли, в стомаха ли?
А кърмата не му ли ги "измива"? Нали и в нея вода има.