0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #300 -: Април 22, 2012, 14:32:15 pm »
не се обиждам хич, просто го давам като пример за нагласи - храненето с ам е хранене, част от нормата, пък кърменето е, буквално и преносно, отделна тема. не само във форума, но и извън него и затова има "фанатички" на тема кърмене, но никой не е чул за "фанатички" на тема ам, нали? това е продължение на разговора за това как кърменето е екзотика, нещо странно, не-нормалното състояние на нещата. същото е с бибероните - голяма драма е ползването на гърдата за успокоение (особено ако бебето е над 6 месеца), но бибирона е ок. не съм кой знае колко против бибероните, всеки се справя както може, казвам само, че всякакви неща, които не са майката или гърдата са по-приемливи.

мисля, че не се обиждам, а се ядосвам, по-скоро, защото го преживявам като несправедливост, вменяване на вина, да сме внимателни какво казваме, къде го казваме, защото може някой да се засегне, за да не ни етикетират фанатички, за да .... кому е нужно всичко това. аз досега не съм прочела "фанатичен" пост от кърмеща майка, но съм изчела доста крайни постове срещу кърменето.

оф не знам, сигурно нещо съм се бъгнала и аз, извинете, ако се повтарям излишно
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #301 -: Април 22, 2012, 15:50:57 pm »
Никъде не съм срещала негативни коментари относно кърменето в този форум. Разделянето на темите също е нужно и удачно.
« Последна редакция: Април 22, 2012, 15:55:57 pm от elle22 »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #302 -: Април 22, 2012, 19:12:22 pm »
За доста майки храненето кърменето е лукс(ако мога така да се изразя) налага им се да работят и нямат възможност да са с децата си, всъщност преценката спечелили или изгубили са от това и дали наистина е нямало начин ще дойде след години. Стига с тоя фанатизъм, че ще спра да кърмя да не съм фанатичка  :wink: :D
Интересното е че моят син биберона го успокояваше преди 6м, сега само гърдата. Биберона е за ръката като ще спи в количката иначе има много ядосан рев ако го дам.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #303 -: Април 22, 2012, 19:51:58 pm »
тъжното е, че педиатрите в в българия масово съветват жените ако кърмят да отбиват на 6 месеца - моя приятелка с две деца и двама различини педиатри, едното е на 2 години сега й беше казано същото - детето е на 6 месеца сига му толкова (кое, защо, каква е логиката, няма обяснение).

наистина е много неприятно, че кърменето не е естествена част от живота ни, а нещо специално - за което трябва да се отстояваме, да защитаваме, да се оправдаваме, да се гордеем. никой не прави това защото е хапнал салата на обяд, нали така? защо храненето на децата ни се превърща в такава голяма тема. за мен отговора е свързан точно с интимността на кърменето и с объркването на кърменето и сексуалността. но това са проблеми на възрастните, които доста са подкрепени от производителите на ам. тук не става въпрос за теории на конспирацията, а просто хората трябва да намерят начин да си продават продукта.



пп самият факт, че има отделна тема за кърменето, а то не е "добре дошло" в темата по хранене, мисля, е показателен

Елена, не знам на базата на каква статистика е твърдението ти в първия абзац? Аз не съм попадала на педиатър, който да съветва да се спира кърменето, нито пък майките около мен са споделяли подобно нещо... Естествено и моите впечатления, както и твоите - не са на база статистика, а на база лични впечатления, но точно в този смисъл са "сравними".
БГ-педиатрите имат друг проблем и той е свързан с ранно захранване, сокчета и други дивотии, но докато майката има кърма - не съм чула някой педиатър да й препоръчва да спре да си кърми детето, а вместо това да го тъпче с пържоли и АМ. Сериозно. /не изключвам и такива да има, ама определено не са масово/
Знам за случаи, в които педиатър е настоявал дете на 6,7,8 месеца да бъде захранено ЕДНОВРЕМЕННО с кърменето, не да спре майка му да го кърми изобщо. Знам обаче и как такива майки в коментарите си изкарват нещата различно т.е. като натиск да спрат да кърмят изобщо, а такова нещо - няма.
Знам и за други случаи, в които майката много иска да кърми дълго време, но когато детето й е на 6 месеца, или на 8 примерно - вземе, че й намалее кърмата, тя паникьосана споделя с педиатъра и педиатърът вземе, че я "успоки" как няма никакъв проблем да дава АМ. И кърмачката се обижда и се фръцне и после разправя как педиатърът я карал да спре да кърми и вместо това да дава АМ, което също не е факт. Просто педиатрите не са консултанти на ЛЛЛ и рядко имат време да вникнат в тревогите на майката за едно, или друго. Графикът им е натоварен, гледат си работата чисто формално най-често, интересуват се от това дали бебето е в добро здраве и ако то е - хич не им пука по какви причини е така, важното е че "нямат дерт с него".

Та в този ред на мисли - детските консулатции в БГ минават най-често през пръсти, а комуникацията лекар-пациент е на супер ниско ниво, или направо отсъства. Което в превод значи следното - на лекарите не им дреме особено ние как и с какво храним децата си и съвсем не им дреме дали ги кърмим до 2-годишни, че да си правят чак труда да ни убеждават да спрем да кърмим ;)Пускат там някакви реплики, стандартно към всички пациенти и според зависи коя майка какво прави - едни се засягат, други - не, на трети им минава край ушите и толкова.
От личен опит, мога да кажа че мен специално педиатрите ме кандърдисваха да не спирам да кърмя Дани, въпреки рефлукса. Решението да спра да кърмя си беше мое т.е. не са чак такива заклети фенове на АМ каквито често биват изкарвани. ;)



Според кого Елена кърменето не е естествена част от живота ни? Това, което аз виждам /не само в тази тема/ е противоречието у самите кърмачки, което не е привнесено отвън и няма как да бъде.
От една страна сте наясно, че кърменето е не само естествено, но и лично, интимно преживяване между майка и бебе. От друга пък - "развявате кърменето като знаме" с всякакви средства и на всякакви места, привличате обществено внимание към един съвсем естествен и природнообусловен акт и при целия този шум всъщност - сами му слагате някакви "екзотични украски" и го карате да изглежда точно обратното на това което е т.е. прецедент, нещо едва ли не нетипично, нещо което не всички правят и нещо, което се нуждае от реклама, защита, подкрепа... Подкрепа за кърмене?! Че кому е нужна подкрепа да си кърми бебето, което е най-естественият и нормален начин то да бъде хранено все пак? Тонове писания, статии и чудеса за нещо което бебето прави по инстинкт и откакто съществуваме като биологичен вид - бебетата това са правили и без ЛЛЛ и като гледам колко милиарда сме - явно са се справяли успешно ;)
Да ти кажа, аз от цялата тази шумотевица покрай кърменето, която сами си вдигате /за мен абсолютно неразбираемо защо/, като бременна се бях втресла, че едва ли не второ висше ще ми е нужно, за да си кърмя детето. Естествено - като "ударих игнор" на всичко изчетено и на консултантката по кърмене - всичко се получи бързо, лесно и безгрижно.
Не казвам, че не трябва да има инфо по въпроса, за майките които имат някакъв проблем пр. запушено каналче и други такива технически затруднения и това е напълно достатъчно да се подкрепи една кърмачка. Всичко останало идва "въз" дето има един лаф. Постоянното навиране на тази тема в лицата на всички майки от вас самите - започва да дразни. Дразни, защото всъщност никой не разбира какво искате вече и какво целите с цялата шумотевица. Хем да ви е интимно, хем да кърмите демонстративно и групово, че обществото да приемело това за нормално...пък обществото не го смята за ненормално всъщност.  :lol: Обществото се чуди защо 30 жени трябва да седнат да кърмят заедно на площада, при все че никой не им е забранил да кърмят когато и където пожелаят и поотделно?

И след като всички сме на мнение, че е нормално и естествено една майка да си кърми детето, а докога ще го прави си е лична работа на майката и детето й...ми просто го правете и толкова. Защо ви е нужно одобрението и разбирането на околните какво ВИЕ и детето ви правите? Питал някой докога ще кърмите...ами ако го удостоите с отговор изобщо /понеже това е личен въпрос/ - "Докогато искам" изчерпва темата. Мен като ме питат, защо не давам сок на Дани - отговарям, че предпочитам да си хапва цели плодове и зеленчуци и да си пие чиста водица и грам не ми дреме дали питащият ме бил на друго мнение.


Отделна тема за кърменето има, защото както си забелязала целият форум е изрядно подреден - с цел бързо и лесно намиране на нужната на някого информация. За АМ се пише в темата за "общо хранене", поради простата причина, че и АМ и всичко друго си го купуваме от магазина, а не си го произвеждаме сами /като кърмата/ и съветите които можем да си дадем са от различно естество. И като ти казвам, че "проблем с кърменето и приемането му от околните" има в главите на кърмачките, а не в главите на другите - ето и примерът ти с това, че за кърмене имало отделна тема.
Според теб - отделна е, защото кърменето не е "добре дошло" в темата за хранене...
Според мен - отделна е, защото кърменето е сметнато за достатъчно важно за храненето на бебето, че да му се посвети отделна тема ;)
Въпрос на възприятие.


Извинявам се на всички ви, че стана дълго, ама като опитах кратко - нещо не се разбрахме добре. Куца ми изразяването. Личната ми позиция е ЗА кърменето, неведнъж съм го казвала, ако и лично аз да не бих кърмила 2 години и да си предоставя гърдите за дъвкане с часове "за успокояване". А последното не бих, защото имам детето си за достатъчно интелигентно, че да се чувства обичано и сигурно просто сгушено в прегръдките ми, чувствайки мириса, топлината ми, усещайки ударите на сърцето ми и без да ми е засмукало гърдата в същия този момент. Което не прави лоша практиката - всичко изброено + гърдата, поне в моите очи, както им харесва на мама и бебе - така трябва да е.
Имам против и то много силно едно единствено нещо - на кърмата и кърменето, да бъдат приписвани едва ли не магични качества, за да се подчертае колко е добре и важно да се кърми. /същите резерви имам и към осцилококцинум например  :lol:/ Добре и важно е и без "да се носят от 9 кладенеца вода", за потвърждение на този факт. Твърде многото и "отвсякъде" уверения в нещо - винаги водят до олекване на коя да е теза, включително и на тази за полезността на кърменето. Това опитах и вчера да намекна, ама нейсе - не ми се получи добре.

Хайде спирам да ви спамя.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #304 -: Април 23, 2012, 21:57:42 pm »
Жбрул, много мислех дали да ти отговорям, защото не искам да влизам в дебати, мислех, че вероятно аз не съм се изразила правилно, че твърде много "се паля", но в поста ти има неща, които не мога да подмина.

няма да се занимавам с наблюденията ти за педиатрите в българия (и не само), но ще те попитам откъде знаеш, че майките са се "фръцнали" когато са им казали да включат и ам. там ли си била, че да знаеш как е протекъл разговорът и какво е казано. аз съм една от тези майки, на които в държава, където кърменето е държавен приоритет, на втория ден от раждането ми казаха да давам по 30 мл ам преди хранене, след това да дохранвам, не защото нещо й имаше на бебето, а за да сме по-сигурни. добре де, но аз дори и в онези облачни часове и дни след раждането помнех, че капацитета на новороденото е между 5 и 10 мл, как точно да стане кърменето, ако аз давам предварително ам. добре, че имах късмет с акушерката, която дойде в къщи и с консултантката по кърмене, на която се обадих, които много ме подкрепиха, че няма нужда да се дохранва бебето, защото това би направило кърменето й почти невъзможно, да не говорим, че не можейки да побере всичкото количество, което докторът "предписа" аз щях да се панирам, че не яде.

удивлява ме пренебрежението, с което говириш за майките, които кърмят и получават откровено грешни съвети от лекар. да той не е консултант на ЛЛЛ, но е длъжен да знае някой базови неща, като например документите на СЗО - препоръчващи да се кърми до 2 години и подкрепени с достатъчно доказателства защо това е важно; елементарно знание за физиологията на кърменето, тоест, че няма такова нещо като спонтанно намаляване на кърмата на 3, 6 или 8 месеца - има или не-добра организация на кърменето (ако това е така би трябвало да насочи към консултант по кърмене) или не знание от страна на майката, че (например) децата с възрастта сучат по-успешно, тоест за по-кратко време, че настъпват промени в гърдите, които се усещат така сякаш вече не произвеждат мляко и тн. това са базови неща. ако не ги знае човек (макар, че лекар педиатър е недопустимо да не ги знае) поне да има здравия разум да насочи към някой, който знае. да, вероятно имам твърде големи очаквания към качеството на грижите, които се предоставят, тъй като зная, че това не винаги е реалността си правя труда да чета, тъй като зная, че не всички имат желание, време или възможности за това си правя труда да пиша, особено по теми, които смятам за важни - кърменето е една от тях.

по повод изблика ти около това колко кърмещите майки "сами си вдигат шумотевица около кърменето". да оставим настрана делението ние-вие, което е любопитно. но ти сериозно ли задаваш въпроса кому е нужна подкрепа за кърменето? по тази логика кому е нужна подкрепа за бременеенето, раждането, отглеждането на деца. че нали човечеството оцелява без тях вече толкова време. да, има общности, в които няма доброволци на организации за подкрепа на кърменето, но там пък има друга форма на подкрепа - неформална, постоянна, от майки, сестри, съседки, приятелки, които имат повече опит. съществуват култури, в които крос-кърменето е норма (тоест, ако има жена, която има трудности с установяването на кърменето, жена с по-голямо бебе и вече установено кърмене не само помага "технически", но често дава на новата майка по-опитното бебе, а новороденото на по-опитната майка, за да се научат и двамата. за нас това вероятно звучи скандално, но е практика, защото кърменето е нормална и естествена част от живота, но не означава, че като всяка човешка дейност е безпроблемна. "малките технически проблеми" както ги наричаш никак не са малки, толкова не са малки, че са те отказали да кърмиш теб самата. запушеното каналче (от личен опит) само да ти кажа, че боли страхотно, да не говорим за кървящите зърна и тн. и човек има нужда от помощ, за да не се случват тези неща.

що се отнася до нагласите в обществото, ти казваш ли, че не трябва да се говори за, например, правата на майките на работното място, защото жените вечно са раждали и работили и какво толкова има да се говори. ако ти можеш да разпологаш с времето си, доста други жени не могат, това да имат възможност да се цедят на работното място, например, е изключително важно, както за тях самите, така и за бебетата им. защо да не се случва разговор и промяна, така че повече жени да могат, ако искат да се върнат на работа, без това задължително да става за сметка на кърменето.

има негативни нагласи към кърменето на публично място и това хора ти го казват от личен опит само два поста по-нагоре, защо решаваш, че можеш да спориш с личното им преживяване. не зная дали знаеш, но има случай, в които се вдигат скандали на жени, а тук в англия на няколко пъти са викали и полиция, защото "било неприлично". до такава степен, че вече има закон, който изрично забранява да се санкционират жени, кърмещи публично. мислиш ли, че това е направено, защото английския парламент няма с какво да си запълни графика.

и да вдига се шум, защото в европа процента на кърмените деца е далеч под 10. не зная дали има сведения за българия, в англия е около 6. и тук говорим само за първите 6 месеца. тоест кърмените деца и кърмещите жени са малцинство и като всяко малцинство се срещат с различна степен на неодобрение или невежество или желание да не са пред очите на останалите (абе кърмете си, ама тихичко, под шала, в тоалетната, няма какво толкова да вдигате шум по въпроса) или пък с идеализация.
много хора се отказват да кърмят защото нямат достатъчно информация, защото им се пълнят главите с глупости от типа "ако кърмя не мога да ям обичайните храни и ще трябва да съм само на картофи и ориз" или "ще си разваля фигурата" и хиляди други глупости. като всяка промяна и тази се случва бавно и има нужда от това да има информация и да се вдига шум. с риск да ме обвиниш отново в параноя, но аз на ден виждам по около 6 реклами на ам, но нито една за кърменето. кой точно вдига повече шум?

не мисля, че е полезно за когото и да е да пренебрегваш по такъв омаловажаващ начин както преживяванията на хората в този форум, които споделят, че имат проблеми, както с кърменето, така и с нагласите около него, така и фактът, че голяма част от практиките по отглеждане на деца са културно обусловени и, че в западната култура са загубени много ценни практики, които имат негативни последици за самите деца (например, ужасяващият за всички синдром на внезапната детска смърт, който в едни части на света е напълно непознат, не защото нямат статистика, а защото не се случва). нужно е време и много "шум", за да се даде възможност на хората наистина да избират как да си гледат децата, а не да се чувстват притиснати или обвинявани за изборите, които правят.

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #305 -: Април 23, 2012, 22:14:07 pm »
...за това си правя труда да пиша, особено по теми, които смятам за важни - кърменето е една от тях.



И този километричен и "съдържателен" постинг помогна много на младите майки, които се чудят откъде да я захванат... Браво!
« Последна редакция: Април 23, 2012, 23:01:20 pm от elle22 »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #306 -: Април 23, 2012, 22:32:23 pm »
елле, ако ти можеш да го направиш по-добре от мен, моля те, заповядай.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #307 -: Април 23, 2012, 23:45:40 pm »
Напълно съм съгласна с Елена!!!
Ако не беше ЛЛЛ, още в самото начало да бях дала на Севи ам. Тогава всички познати и роднини ми разправяха да дохранвам (та нали всички бебета край мен са изгледани с ам!). Благодарение на информацията и подкрепата от ЛЛЛ аз все още кърмя Севи и сега всичките ми роднини са изключително горди от този факт.

Но не искам да влизам в спорове, защото с всеки следващ пост се ядосвам все повече.

п.п. Имам усещането, че ако в тази тема има консултант по кърмене, ще бъде изяден с парцалите!
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #308 -: Април 24, 2012, 00:03:55 am »
Краси, донякъде позна ;) Преди време няколко пъти съм засичала да "ядат" Йоанна-Сперанца Семпре /дано не греша ника/ за мен лично незнайно защо...


*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #309 -: Април 24, 2012, 01:00:34 am »
Постингите на Йоанна са изпълнени със съдържание и полезни съвети, които са помогнали и на мен, и на много други момичета във форума и не разбирам какво общо има.
Има всякакви хора на този свят с различни разбирания и възпитание, но смятам, че в този форум към кърменето се подхожда с необходимото уважение. Точно поради тази причина не разбирам защо е това разделение на "кърмещи" и "некърмещи" и във всеки коментар се търси повод за конфронтация.
С известно чувство за вина, че спамя на място, където хората имат нужда да четат по същество, призовавам всички, които искат да ми отговорят, да го направят на лични.
« Последна редакция: Април 24, 2012, 02:01:53 am от elle22 »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #310 -: Април 24, 2012, 03:27:51 am »
Има всякакви хора на този свят с различни разбирания и възпитание, но смятам, че в този форум към кърменето се подхожда с необходимото уважение. Точно поради тази причина не разбирам защо е това разделение на "кърмещи" и "некърмещи" и във всеки коментар се търси повод за конфронтация. .

Съгласна съм, това е и моят опит тук, доволна и благодарна съм.

И не съм от тях, како Сийке, но ми се струва, че проблемът не е в неправилно набедения фанатизъм на кърмачките, а в позата на морално превъзходство, която някои кърмещи жени заемат. Това дразни и предизвиква негодувание и присмех у други жени, които по различни причини не са кърмили (изобщо, достатъчно дълго, успешно и пр.)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #311 -: Април 24, 2012, 12:01:50 pm »
Точно поради тази причина не разбирам защо е това разделение на "кърмещи" и "некърмещи" и във всеки коментар се търси повод за конфронтация.
И не само в тази тема! От няколко дни чета задните теми за захранване и темите за помощ за деца 0-12м и с всяка нова тема ми коства все повече време опитвайки се да пресея полезната информация. Съгласна съм, че този форум е място за свободен изказ, но все по-често дебатите и личните нападки надделяват над споделянето на обективни факти и опит.
« Последна редакция: Април 24, 2012, 12:49:25 pm от vaci »


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #312 -: Април 24, 2012, 23:51:42 pm »
Ама много големи различия има между статията от Боби и препоръките на СЗО
В крайна сметка всеки вярва в това, което е най-близко до неговите представи.
Абсолютно ниаккаква разлики няма! Препоръките не се промянят от това, че кърмата помага по един, а не по друг начин. Факт е, че милиони деца са спасени от стомашно-чревни инфекции чрез кръмене, особено в страните от третия свят. Аз съм пример как ако съм била кърмена, сигурно съм шяла да съм много по-добре. Вместо това майка ми прави мастит и и казват да спира,а аз хвашам още в болницата стомашно-чревна инфекция и едва не умирам. 4 месеца по болници с едно излизане за 2 седмици на 33 дена. Вероятно, ако бях кърмена това нямаше да е така или щеше да е много по-леко.
Не знам къде намери ти разлика - едното са препоръки за кръмене, другото обяснява какво прави кръмата.


  
*

    Misty

  • ***
  • 273
  • "Най-хубавото предстои!"
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #313 -: Април 25, 2012, 22:06:14 pm »
Здравейте момичета!
да ви се похваля:ходихме на консултация и наш Борис е надал за 1 месац 1.500 кг :lol:Само на кърма без дохранване!!! 8)
Срещтнах по разходките много познати, които са кърмили  до година година и нещо и мнаго ме амбицираха и аз да кърмя до толкова...
Да попитам нещо отоносно приема на медикаменти, по точно на разхлабващи средства .Имате ли наблюдения дали се отразяват на кърмата и на бебето...Борис има ужасни колики.
И другото нещо, не знам дали е тук мястото, относно Ротавирусната ваксина.Какво ви е мнението, правихте ли я на вашите бебета?!Извинявам се ако тук не е мястото за този въпрос.
Иначе сме добре кърмим се, посвикнахме и двамата, вече ми си струва толкова "естествено" да кърмиш...Само на вън още не смея,че голяма пъчене пада с тези колики...но след третия месец,ще се пробвам харесала съм си местенца  вече...


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #314 -: Април 25, 2012, 22:18:52 pm »
ееее, мисти, колко хубава новина, страхотно е, че и двамата сте добре и малкия става тоолкова голям, толкова бързо. само да кажа, да знаеш, че ще наддава с бързи темпове само на кърма, но докъм 3тия, макс 4тия месец, после ще започне да наддава доста по-малко (при нас разликата беше драстична от кг и нещо на 300-400 гр) но това не означава, че не му стига кърмата, напълно нормално е да е така. айде и да ви е хубаво времето за кърменията навън.

не зная за лекарствата, но си мисля като има колики, да не би да не захапва добре зърното или силно да тече млякото и той да поема въздух и затова да има колики. как се кърмите? удобно ли ти е да го кърмиш легнал върху теб, това ще му позволи да контролира по-добре струята на млякото.

пак да пишеш и пак хубави неща  :D
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #315 -: Април 25, 2012, 22:24:05 pm »
Мисти
Ротавирусна ваксина аз сложих, защото моя мъж всяко лято поне два пъти лепи нещо и много тежко го кара, а знам, че на малките се отразява още по-зле. Не съм забелязала странични ефекти, чувала съм, че ваксинираните деца дори и да хванат ротавирус(ваксината защитава само от най-разпространените) го карат по-леко.
Разхлабващи аз съм пила Дуфалак-сироп и през бременността и след раждането. Не съм забелязала да му се отразяват. Ако му даваш капки против колики може да му правят друг дискомфорт.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #316 -: Април 25, 2012, 22:43:33 pm »
Браво, мисти! Много се радвам да чета такива новини :)
И аз исках само да споделя, че и нашата Севи също като Ади (на Елена дъщеричката) първите три месеца качваше по повече от килограм, после един месец качи около 600г и след това по около 200-300г (а миналия месец даже само 100), но напълно подкрепям Ели, че това не означава, че кърмата не стига.

За съжаление обаче, и аз не мога да кажа нищо за лекарствата. Най-добре питай лекар или пък на аптеката.
Ротавирусна ваксина не съм слагала.

Боби, права си - СЗО дава препоръки да се кърми до еди колко си време, защото... , а  в статията е дадено обяснение за едно от свойствата на кърмата :)


[/url]
*

    Misty

  • ***
  • 273
  • "Най-хубавото предстои!"
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #317 -: Април 26, 2012, 12:00:54 pm »
не зная за лекарствата, но си мисля като има колики, да не би да не захапва добре зърното или силно да тече млякото и той да поема въздух и затова да има колики. как се кърмите? удобно ли ти е да го кърмиш легнал върху теб, това ще му позволи да контролира по-добре струята на млякото.
пак да пишеш и пак хубави неща  :D
Ами кърмя го само в една поза държа го в скута си като сменяме страните само...Легнала нещо не ми е удобно.Изпуска зърното..Не зная аз ли нещо не мога да се наместя или той ...Иначе е лакомичък...Суче полулегнал  и напоследък започна да се задавя докато суче, то като се цедя гледам,че към 7-8 струики кърма от гърда ми излизат 8O.А за захапването не знам, захапва зъното и малка част от ареолата..така мисля, че е правилно ?!
Добре, че ме предоупредихте за надаването щях да се притесня, ама по добре така че после по малко надават, че лявата ръка така ме боли на китката, че трудно си служа с нея .
За Ротавирусната ваксина май ще се въздаржа...ще си помисля, но на каката не сме я слагали...Достатъчно ваксини ще му слагат...
Капки за колики му давам "Инфакол", нещо не съм очарована, но всички казват, че докато не стане на 3 м. няма да минат.Гледах да пия аз чайеве от копър и анасон, но пък после акото му става рядкоот прекалено много течности.. :D
« Последна редакция: Април 26, 2012, 12:04:11 pm от Misty »


Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #318 -: Април 26, 2012, 12:48:29 pm »
Здравейте момичета!
да ви се похваля:ходихме на консултация и наш Борис е надал за 1 месац 1.500 кг :lol:Само на кърма без дохранване!!! 8)

Eто за това, не ми пука, че тук са ме наричали фанатичка, че след доста мои коментари са се изказвали негативно за съветите и препоръките ми. Имам много какво да коментирам, но ще се въздържа. Радвам се, че напоследък се разбра, че темата е за кърмене и все повече жени се опитват да кърмят изключително и по дълго, и спряха коментарите за дохранване и колко е грозно да се кърми проходило дете.

Мисти, за коликите ти препоръчвам няколко минути след започване на кърменито да спреш и да го оригнеш и после пак да продължиш да кърмиш, да избереш поза в която бебето да е по изправено (това важи и при рефлукс), също така на нас ни помогнаха така наречените бели шумове, може да си свалиш от нета, а ако имаш възможност си купи играчка, ние имаме такава : http://shopix.bg/Prince-Lionheart-igrachka-za-prispivane-na-bebe-Tummy-Sleep-Plus , още заспива с нея.

За ваксината, ние я сложихме, виждала съм племеника ми на година и половина с ротаврус, и даже и да има 10% само бебето да го изкара по леко, не бих се колебала.

Бях ви пуснала сайт за дрехи за кърмачки, готова е лятната колекция и поръчки се приемат само до 6 май, ето къде може да поръчате: http://www.facebook.com/events/340058402722670/


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #319 -: Април 26, 2012, 15:36:58 pm »
мисти, точно това имам предвид, че струята му е силна и той се опитва хем да суче, хем да смогва да гълта, затова ако имаш възможност виж се с консултант по кърмене (имам скайпа на една жена, с която си говорех за лекарства преди това, може би ще можете да се видите по скайп, ако не на живо) да ти покаже други пози и да види как захваща зърното, макар, че вероятно ако беше от самото захващане щеше да те боли. ти в софия ли си?

йоана, благодаря за сайта.