0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #780 -: Декември 07, 2007, 10:08:04 am »
Докторе, а за пневмококите как стоят нещата? Като се излекуват, после вероятно пак някой кати ни кихне с коки ще ни разболее или?

Зависи. Не. Само ако е носител.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #781 -: Декември 07, 2007, 10:13:34 am »
Д-р Бьрди можете ли да ми кажете след появата на атопи4ният дерматит,ако детето приема до 1-2 дози адаптирано мляко а през другото време е на кьрма трябва ли адап.мляко да се смени с хипоалерги4но мляко?
Благодаре ви предварително
АД НЕ Е алергично заболяване. Следователно, смяната на млякото е безпредметно.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #782 -: Декември 07, 2007, 10:26:10 am »
@Violet

Не е практика да се дава вода на бебетата до момента на захранването. Освен в много горещи летни дни. Измиването,или не, на устата няма отношение към гъбичките. Не "мием устата" с вода. Не е практика  това.
 Защо за бога даваме Фризовом?

По-честото кърмене НЕ увеличава автоматично кърмата при ВСИЧКИ кърмачки. От друга страна, попитайте детето дали иска да хапва на всеки половин час. Безразборните кърмения водят до наднормено тегло, преяждане, колики, неспокойствие и още по-лошо поведение на гърдата.
Запитвали ли сте защо повечето майки имат повече кърма след дълга нощна пауза? Това говори за нужда да скъсявате интервалите или да ги увеличавате?

Нужно е да се разбере в кои часове обикновено имате повече кърма. Това по количеството на добавките се разбира. После е нужно там,където имате повече кърма да оставите само кърмене, а там където няма да храните само с АМ. Заместването на едно кърмене с АМ автоматично увеличава разстоянието между кърменията и позволява гърдата да събира повече мляко. От това в други хранения може да отпаднат АМ.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #783 -: Декември 07, 2007, 10:27:28 am »
Ето моето мнение за т.нар "кърмачески стачки"

Винаги съм твърдял, че по определени педиатрични теми би трябвало да се пише с особено внимание, и от хора, работещи материята. Когато пишат хора без връзка с предмета се получават нонсенси. Всеки един практикуващ педиатър лесно забелязва такива неща в текст.

Термин "стачка" няма, и не може да има. Той предполага активно участие на детето в отказ от кърмене. А такова активно участие просто няма. Детето спира да се кърми и/или не желае да се кърми по причини. И те трябва да ни интересуват. А не спира, защото му харесва да спира и/или го прави с умисъл.

Критичният анализ на тази статия:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=1971
ще помогне да се видят редица неща.

Абзац + коментар.

"Това внезапно отказване на гърдата, обикновено при бебета на възраст между три и осем месеца, се нарича “кърмаческа стачка” "
-> Много дълъг е този период, за да "стачкува" което и да е било дете. Трябва да се търсят причините.

"Възможно е бебе под една година да се отбие, но е много малко вероятно това да стане, ако то е на по-малко от девет месеца. Бебе, което се отбива, обикновено го прави постепенно и не изглежда нещастно заради това."
->Това  изобщо не е така. Много деца се отбиват внезапно и видимо безпричинно. Възрастта тук играе малко роля. И как ще разберем, че детето е "нещастно" ? Във всичко е нужна мярка... Истината е че децата НЕ правят разлика между АМ и кърма. Много деца са си напълно щастливи и на АМ. Това малко се променя за деца кърмени дълго-те по принцип трудно хапват АМ, макар и това да не е с толкова обобщаващ характер.

"Много майки избират да отбият детето по време на кърмаческата стачка, особено ако бебето им е по-голямо от шест месеца, но повечето пъти бебетата могат да бъдат окуражени да започнат отново да сучат в рамките на няколко дни. Това изисква търпение и решителност от ваша страна, но напълно си заслужава усилието."
->Много малко са тези майки, които издържат на плача на децата си със стоицизъм и непоколебимо желание да продължат "напред". Особено в условия, когато причината за конкретната промяна в поведението на детето е неясна. С "окуражаване" само не става. Нужно е да се търсят причините и да се работи по тях.

"Ако бебето ви прескача хранения, гърдите ви може да се препълнят с мляко и да се втвърдят и/или да се запушат канали."
-> Нормално е децата да прескачат хранения с възрастта. Защото искат да се хранят по-нарядко. Именно принудата и честото хранене, когато детето не е гладно, водят до основната грешка- принуда при хранене, от което детето става още по-нервно, и отказва и в хранения, когато по принцип е гладно.

"Трябва да решите как ще давате на бебето изцеденото мляко по време на стачката."
->Тук просто няма дилеми-изцеденото се дава само с биберон. Всякакво друго даване може да създаде още по-големи проблеми-ами ако откаже изобщо биберон, и иска само лъжичка? Как ще го кърмите после? Никак. Ето защо съвети трябва да се дават от хора, работещи тази материя. Просто целият въпрос тук е да нагласите биберона да не тече като "чешма" и да се внимава да не пробивате нови дупки. Другите посочени начини за хранене в този раздел на статията, са направо опасни, и особено при малки бебета лесно могат да доведат до аспирация на храна.

"Има много причини за кърмаческа стачка. Те включват:
-никнене на зъби"

->Да, но на три месеца зъби не никнат. Въобще би било добре да "отвържете" темата със зъбките от каквито и да са били педиатрични проблеми.

"Ако носът му е запушен...овлажнител на въздуха."
->Тези овлажнители днес са забранени. По общо признание те са мега риск за дихателно алергизиране, поради факта че втечняват домашния прах и го правят лесен за вдишване и до най-малките дихателни пътища. Употребата на такива уреди днес се отрича категорично. Става въпрос за овлажнители за стая, а не за персонални инхалатори.

"Винаги, когато бебето чувства дискомфорт в устата, независимо дали от растеж на зъби или млечица, храненето с шише обикновено му е по-удобно."
->Това изобщо не е така, и писалите статията не могат да подкрепят това "твърдение" с никакви достоверни факти. Много често съм виждал деца с "огромни" млечници и се хранят с апетит, и обратното. Не винаги млечницата причинява разстройства в храненето.

"Начините за сукане от шише и от гърда са съвсем различни и пиенето от шише изисква по-малко усилия и по-малко движение на устата от сукането. Това е една от причините да се предпочита друг начин на хранене на бебето с изцедена кърма по време на кърмаческата стачка пред шишето."
->Да, но не посочват как-биберон, "човка"? Храненето от шише предполага координация в преглъщането характерна за по-големи бебета. Хранене от шише, чрез опити за пиене директно при малки бебета може да доведе до аспирация. Цялата конструкция на фразата тук е погрешна-изцеденото мляко се дава само с биберон, защото проблема с храненето на едно здраво кърмаче не е в начина, по който му давате храната. Сученето за едно нормално новородено е рефлекс.

"...Повечето бебета се завръщат към гърдата след като се почувстват по-добре, дори и да са нахранени няколко пъти от шише. "
->Наивни съждения. Повечето от децата се връщат към гърдата след като са били хранени от шише (с биберон) по други причини-по причина на това че лесно и бързо са задоволили глада си. В храненето на бебетата има голям дял психологичния момент.

"Някои бебета отговарят на негативни влияния, като отказват да сучат. Този стрес може да бъде причинен от братя или сестри, които си съперничат за вниманието на майката, докато кърми, от промяна в обстановката (като пътуване на ново място или местене в нова къща), на прекалено силна реакция на майката при ухапване от бебето (вижте статията “Никнене на зъби и хапане”), или тежък стрес в живота ви (развод, смърт в семейството и т.н.)."
->По принцип може и да е така, но е по-добре да оставим Фройд извън педиатрията.

"Когато насърчавате бебето да засуче гърдата, трябва да бъдете търпеливи и настойчиви."
->Това са общи фрази. Когато не знаят какво да правят започват с такива американски тип фразми- "вярвам ти", "Ще успееш", "Имаме ти доверие", "Не може да не стане". Нищо от това не работи в практиката-майките искат бързи решения- никой не може с дни да гледа как детето му плаче с часове през деня и изобщо не се храни.

"Кърмете в тиха, затъмнена стая, или пуснете някаква успокояваща музика. "
->Това прави децата още по-капризни и раздразнителни. Трябва да се кърми при каквито и да е било условия.

"Опитайте се да накарате млякото да потече преди да се заемете с кърменето. Това ще накара млякото да слезе и няма да се налага бебето да чака, веднъж започнало да суче."
->Да, но ако има какво да потече. Или може да има в началото, и да се заблуждаваме че все има, а то да няма. Добри са общите пожелания, но въпроса е в детайлите.

"Предлагайте гърдата често. Не чакайте, докато бебето наистина огладнее. "
->Кардинална и груба грешка. Защо:
    *Децата с възрастта естествено разреждат храненията. Всеки опит детето да се храни, когато не е гладно, води до принуда. А това мигновено влошава нещата с кърменето.
    *плача от принуда води до аерофагия, колики, още по-голям стрес и се отваря "Кутията на Пандора".
    *преяждане, колики от преяждане.
    *неимоверно наддаване на тегло от прехранване.
    *честото кърмене НЕ увеличава кърмата, както много хора си мислят. Това е валидно само за много ограничен процент кърмачки, и почти винаги тяхното желание да си увеличат кърмата с чести хранения са диаметрално противоположни на желанието на детето да се храни на по-редки интервали.

"”Бебето суче само по 10 минути; отдръпва се от гърдата и нервничи по средата на храненето, после се държи все едно се опитвам да го отровя, когато пробвам да го сложа на гърдата отново; иска да суче постоянно вечер и не изглежда задоволено”. Това поведение е естествен етап от развитието и не се определя като кърмаческа стачка. Обикновено тези бебета сучат добре сутрин, както и през нощта. Следобедните и вечерните хранения са по-проблемни."
->Ами просто авторката на написаното не разбира, че 10 минути за голямо дете са напълно достатъчни. То и затова не иска повече. Освен ако не се е напълнило с въздух от аерофагия, и да трябва да го оригнете, за да продължите с храненето. Иначе и капка няма да приеме...

"Даже да стане голямо земетресение, то ще суче през цялото време докато трае, просто защото новороденото обича да бозае."
->Да, но по-горе авторката препоръчва хранения в "спокойна обстановка". Явно нещата не и са ясни...

"Докато новороденото е изпълнено с желание да продължи да суче, докато слезе следващата порция (спомнете си, че то няма кой знае какво друго забавление по това време), по-голямото бебе може да стане неспокойно след като първоначалната струя мляко намалее и да не иска да продължи да суче, докато чака следващото потичане."
->Нещата тук са прости и няма нужда от "смокинов лист". Има мляко-няма мляко. Ако няма мляко, няма какво да "потича" нито след 5, нито след 10 минути.

"Много от по-големите бебета също така ще започнат да се борят със съня вечер. Никога не съм разбирала този феномен, защото спането е едно от любимите ми занимания."
->Наивни неща са тези. Ясно е отдавна, че при деца, за да се влезе във фаза на подтискане се минава първо през фаза на възбуда. Това обяснява нещата. Аналог на това е например поведението при някои възрастни, които точно преди сън изпадат в бясна активност.

"Ако бебето ви е нервно вечер и иска да суче често, предлагайте му една и съща гърда, докато суче от нея поне двадесет минути. Прекалено честото сменяне на гърдата може да доведе до това, бебето да поеме повече от предното, по-богато на лактоза мляко, което може да предизвика газове."
->Да, една и съща... след като бързо свърши с млякото да се напие с въздух. За да има още повече колики след това. Това за "предни" и "задни" млека практически няма особено значение, и е голяма тема. Разликата е степенна, не рязка. От друга страна кърмата се разглежда и оценява като единен продукт, а не като 2 или 3 вида. Практически ще рече, че това,което детето приема в повече от единия тип мляко, го губи с другия вид (който е по-беден на...).

"Каквито и да са причините за отказа на бебето да суче, вие можете почти винаги да го убедите да се върне към гърдата."
->Нищо подобно, без да са ясни причините. Педиатрията е специалност на възможното. Не на желаното.

Основни причини за проблеми с гърдата и отказ от хранене:

*ГЕРефлукс-всички феномени на "отдръпване" след първи глътки мляко са почти сигурни белези на езофагит и болка от това, при първите преглъщания на храна.
*промяна във вкуса на млякото
*липса на мляко, недостатъчно количество, не покриващо растящите нужди на детето от количество.
*рядко мляко-много майки нямат гъсто мляко, колкото и време да минава след началото на храненето.
*неправилни техники на кърмене
*нервни бебета, нежелаещи да се кърмят-има такива деца и това е психологичен феномен. Хранят се чудесно с биберон (кърма или АМ)
« Последна редакция: Декември 07, 2007, 10:47:29 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #784 -: Декември 07, 2007, 10:35:29 am »
Д-р Бърди страшно съм Ви благодарна, че ми помагате, в момента съм наистина много объркана и притеснена.
Относно Фризовом - ами знам ли защо му давам, по съвет на педиатърката ни, защото синът ми не можеше да се изходи дълго време, тогава беше на кърма и НАН ХА, и тя реши да минем на Фризовом заради акането - честно да ви кажа от тогава няма проблеми с изхождането, вече е редовно. Аз я бях питала дали Омнио не е по добро и тя ми каза, ами добро е, но понякога може трудно да го намираш, така че по добрият вариант е Фризовом - какъв е вашият съвет, ако не се справя с кърмата, към кое АМ да се насочим, аз честно казано нямам представа.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #785 -: Декември 07, 2007, 10:44:32 am »
Детето се изхожда по-добре заради увеличеното количество храна,която приема.Недостатъчността на кърмата Е ОСНОВНА ПРИЧИНА за по-нередовните изхождания при бебета. Тоест-досега 3-4 дневно, а изведнъж 1 на 2 дена. Такава промяна, съчетана и с недобро наддаване веднага буди подозрения за недостатъчност на кърмата.
Освен това, Фризовом съдържа "разхлабващи" субстанции.
Но дали детето ще се изхожда 1 път дневно на нормално АМ или 4 пъти с Фризомов няма никакво значение. Следователно-избира се нормалното АМ. Специалните млека са за специални нужди.

Бих предпочел Хумана 1- нормално АМ. В достатъчни количества-оставете детето свободно да избира колко да хапва. Не спирайте нощните хранения!!
« Последна редакция: Декември 07, 2007, 10:49:39 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #786 -: Декември 07, 2007, 10:54:46 am »
Благодаря ви д-р Бърди, сега отивам да се опитам да го кърмя, ще говоря с педиатърката ни за преминаване към обикновено АМ. Относно нощните хранения - оставила съм  едно такова, тоест в денонощието му се събират 7 хранения по около 90 мл., от днес вече е в 4-та седмица - според Вас това достатъчно ли е като бройка и грамаж, той понякога като че ли иска по голямо количество, но като съм му давала по 100-110 гр. е имало връщане, а аз си мислех, че бебета знаят кога са се наяли  :D
Благодаря Ви за подкрепата!!!!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #787 -: Декември 07, 2007, 11:10:34 am »
Благодаря ви д-р Бърди, сега отивам да се опитам да го кърмя, ще говоря с педиатърката ни за преминаване към обикновено АМ. Относно нощните хранения - оставила съм  едно такова, тоест в денонощието му се събират 7 хранения по около 90 мл., от днес вече е в 4-та седмица - според Вас това достатъчно ли е като бройка и грамаж, той понякога като че ли иска по голямо количество, но като съм му давала по 100-110 гр. е имало връщане, а аз си мислех, че бебета знаят кога са се наяли  :D
Благодаря Ви за подкрепата!!!!
Може да "връщат" по малко- не е проблем това. Нито повод да ограничаваме храната.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #788 -: Декември 07, 2007, 13:55:15 pm »
Здравейте д-р Бърди!
Бих искала да изразя благодарност за всеки безценен съвет ,който получавам от вас чрез постовете на другите майки.БЛАГОДАРЯ ВИ! Бъдете жив и здрав!
Моете бебе е на 3 месеца и днес бяхме на консултация.Имам няколко въпроса:
1.тегло-6700гр,ръст-62см.роден е 3250 и 52см.От предния месец е наддал 900гр.Храним се с кърма и АМ-аптамил.Об. на глава-42,5см,гърди-42см.Лекарката ни увеличи дозата на вигантола на 2 пъти по 2 капки и добави по половин ампула Калций.каза,че има начална форма на рахит.Следя редовно мненията ви знам мнението ви и за Вигантола и за Калция ,НО какво да правя в нашия случай????Мисля,че не е редно да приема тези медикаменти
2.Постаниха ни ПЪРВА доза Пентаксим.тя твърди,че се правят всеки месец.Знам,че е през месец.кое е вярното и как да постъпя???
3.какво мислите за ваксината Пневмо23 -твърди,че е добра колкото Превенар.Имат ли нещо общо?
Благодаря ви!Знам,че въпросите са обсъждани многократно, за което се извинявам
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #789 -: Декември 07, 2007, 14:04:08 pm »
Колко Аптамил дневно изпива в мл?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #790 -: Декември 07, 2007, 16:27:22 pm »
Около 400мл Аптамил
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #791 -: Декември 07, 2007, 16:32:44 pm »

"Трябва да решите как ще давате на бебето изцеденото мляко по време на стачката."
->Просто целият въпрос тук е да нагласите биберона да не тече като "чешма" и да се внимава да не пробивате нови дупки. Другите посочени начини за хранене в този раздел на статията, са направо опасни, и особено при малки бебета лесно могат да доведат до аспирация на храна.


Докторе, Кристина е на 4,5 месеца, но още суче с биберон (2) с две дупки, тези които купувам с 3 дупки за бебета след три месеца я задавиха и веднага след първото хранене с тях си върнах биберона с две дупки. Това проблем ли е и има ли период, в който все пак трябва да преминем на 3 или да оставя детето както му е удобно /предполагам това е съвета ви, но да питам/.

"Ако носът му е запушен...овлажнител на въздуха."
->Тези овлажнители днес са забранени. По общо признание те са мега риск за дихателно алергизиране, поради факта че втечняват домашния прах и го правят лесен за вдишване и до най-малките дихателни пътища. Употребата на такива уреди днес се отрича категорично. Става въпрос за овлажнители за стая, а не за персонални инхалатори.


Тук бих желала да споделя, след като и във вашата тема се похвалих от уред за овлажняване, но вие деликатно не направите забележка  :? Аз вече споделих на други майки, но... След употребата на уреда за овлажняване по стените на гардероба в спалнята се появи мухъл и страхотна влага, а това у нас НИКОГА не го е имало. Представям си какво щах да причиня на детето, ако този мухъл и влага бяха плъзнали навсякъде и към креватчето и....След като спраях ползването, изчистих, изпрах всичко в гардероба, проветрих и добре изсуших стаята - няма и следа от мухъл и влага. Въздухът е приятен и свеж и само след често проветрение. Т.е. категорично употребата /може би неправилната от моя страна/ на уреда за овлажняване доведе до това положение у нас. Апелирам и аз за внимание, въпреки, че този уред е специално "бейби кеър"  :? Всеки да преценява, аз споделям.  

И всичките ви коментари и от лични наблюдения споделям и ви благодаря за отзивчивостта, за това, че ни помагате!
Поздрави!

« Последна редакция: Декември 07, 2007, 16:36:35 pm от Nina »
*
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #792 -: Декември 07, 2007, 16:45:58 pm »
Докторе, как да кажем в гръцка аптека Превенар и Менингококова ваксина тип С, така че да ни разберат? Бихте ли написали точните названия на латински, за да можем да се разберем все пак в аптеката?
Ако направим първата доза Превенар на 4м.3седмици, кога и колко дози още?
Кога се прави Менингококовата ваксина, първа доза и още колко дози трябват?
Благодаря предварително!


 :lol:Докторе, моите първи два зъба са изникнали на 3м! За това пък абсолютно безпроблемно, нито стачки, нито температурки, нито нищо.
« Последна редакция: Декември 07, 2007, 16:49:21 pm от Lan »
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #793 -: Декември 07, 2007, 17:51:05 pm »
Здравейте д-р Бърди!
Бих искала да изразя благодарност за всеки безценен съвет ,който получавам от вас чрез постовете на другите майки.БЛАГОДАРЯ ВИ! Бъдете жив и здрав!
Моете бебе е на 3 месеца и днес бяхме на консултация.Имам няколко въпроса:
1.тегло-6700гр,ръст-62см.роден е 3250 и 52см.От предния месец е наддал 900гр.Храним се с кърма и АМ-аптамил.Об. на глава-42,5см,гърди-42см.Лекарката ни увеличи дозата на вигантола на 2 пъти по 2 капки и добави по половин ампула Калций.каза,че има начална форма на рахит.Следя редовно мненията ви знам мнението ви и за Вигантола и за Калция ,НО какво да правя в нашия случай????Мисля,че не е редно да приема тези медикаменти
2.Постаниха ни ПЪРВА доза Пентаксим.тя твърди,че се правят всеки месец.Знам,че е през месец.кое е вярното и как да постъпя???
3.какво мислите за ваксината Пневмо23 -твърди,че е добра колкото Превенар.Имат ли нещо общо?
Благодаря ви!Знам,че въпросите са обсъждани многократно, за което се извинявам

AM е обогатено с Вит Д. Ако детето изпива над 450мл дневно, то набавя нужното количество. Рахите е недостиг на Вит Д. Ако детето има източници откъдето да приема Вит Д, за какъв недостиг става въпрос? Тези 4 капки, предписани Ви + Вит Д от млякото са огромни дози Вит Д. Ненужни. Ако имате съмнение как да постъпите-направете изследвания. Тук не даваме с толкова лека ръка такива огромни дози.

През месец "Пентаксим? Да, това е минимално позволения интервал.
Пневмо 23 е полизахаридна ваксина. Крайно неподходяща и без ефект при деца под 2-3 годишна възраст. Защо? Защото децата имат много лош отговор към капсулни антигени и полизахаридни ваксини.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #794 -: Декември 07, 2007, 18:00:47 pm »
@Nina
Както е удобно по отношение на биберона.
Много правилно сте направили по отношение овлажнителя. Мухъла, събран в помещението и вдишан (вдишван) е също голям проблем.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #795 -: Декември 07, 2007, 18:03:50 pm »
Много ви благодаря за отговора!
1.А размерите на грава и гр.кош нормални ли са за възрастта?Има ли нещо притеснително?тегло-6700гр,ръст-62см.роден е 3250 и 52см.От предния месец е наддал 900гр.Об. на глава-42,5см,гърди-42см.
2.Педиатърката ни препоръча ваксината Пневмо 23 след 2год,т.е. преди детската градина.Питането ми е: двете ваксини, Пневмо23и Превенар имат ли нещо общо или предпазват от различни заболявания?
3.Значи...Пентакс- 3,5,7 месец и четвърти прием на 15 месеца?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #796 -: Декември 07, 2007, 18:05:04 pm »
Докторе, как да кажем в гръцка аптека Превенар и Менингококова ваксина тип С, така че да ни разберат? Бихте ли написали точните названия на латински, за да можем да се разберем все пак в аптеката?
Ако направим първата доза Превенар на 4м.3седмици, кога и колко дози още?
Кога се прави Менингококовата ваксина, първа доза и още колко дози трябват?
Благодаря предварително!


 :lol:Докторе, моите първи два зъба са изникнали на 3м! За това пък абсолютно безпроблемно, нито стачки, нито температурки, нито нищо.
"Prevenar" "Neis-Vac-C".
Ако направите първата доза "Превенар" на 5 месеца, 5,7,9 и трета доза на 12-15 м възраст.
Ако направите първата доза "Превенар" на 7 месеца, 7,8 и трета доза на 12-15 м възраст.
За противоменингококовата, може да я направите след навършване на 12м възраст- само една доза тогава Ви е нужна.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #797 -: Декември 07, 2007, 18:09:34 pm »
Много ви благодаря за отговора!
1.А размерите на грава и гр.кош нормални ли са за възрастта?Има ли нещо притеснително?тегло-6700гр,ръст-62см.роден е 3250 и 52см.От предния месец е наддал 900гр.Об. на глава-42,5см,гърди-42см.
2.Педиатърката ни препоръча ваксината Пневмо 23 след 2год,т.е. преди детската градина.Питането ми е: двете ваксини, Пневмо23и Превенар имат ли нещо общо или предпазват от различни заболявания?
3.Значи...Пентакс- 3,5,7 месец и четвърти прием на 15 месеца?
Цифрите са добри.
Двете ваксини са коренно различни. Пневмо 23 не се прави никъде масово. Тя е за особени случаи и след 3 годинки.Превенар има добра защита до около 5-6 годишна възраст.

Дозите "Пентаксим" зависят от националните Имунизационни календари. Минимално допустимия интервал е 1 месец между основните дози.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #798 -: Декември 07, 2007, 19:26:20 pm »
 :oops: Едно въпросче малко извън темата...Най-близките населени места до Бг-границата са села, мога ли да се надявам, че в тамошните аптеки ще има Превенар или направо в града Thessaloniki да отиде мъжът ми? И дано не ме изтрият модераторите вече, но как е "аптека" на гръцки?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #799 -: Декември 07, 2007, 19:40:33 pm »
В Серес има Аптеки. Серес е близо.

"Фармакио" е Аптека.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.