0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, преди една година ми направиха лапароскопия в Майчин дом-София. Според проф.Налбански(той ме оперира) са намерени ендометриозни огнища. Той ги бил изгорил и всичко било наред. Намало причина да не забременея до 6 месеца. Ако това не стане ми каза да почвам инсеменаций. Мина година, а бебе няма. Вчера ходих при д-р Александров-Варна и той направо спука розовия балон около мен. Ендометриозата била в начален стадий и не се препоръчва лечение със медикаменти. Предложи ми нова лапароскопия за да види какво се е случило с тая гадост през изтеклата година. И каза,че от спермограмата вижда че нещата при мъжлето са наред и, че инсеменацийте са излишни. И ако до година-две не стане по естествен ът да се подготвям за ин-витро. Вчера беше доста критичен и кошмарен ден за мен. Изплаках си сълзите. Имам страхотен съпруг, подкрепя ме във всичко. Дори когато трябваше да прави първата спермограма отиде веднага. За нищо не се дърпа. Дава ми сигурност, участва активно в борбата за бебенце. Мисля да направя лапарото, но май няма да чакам и ще се подготвям за ин-витро. Имам ли някави шансове за естесвено забременяване с ендометриоза? На 28 години съм, здравнта каса дали би ме одобрила за ин-витро? Въпросите са хиляди, но в клавата ми е абсолютна каша.
Благодаря ви че изчетохте отчаяния ми разказ, благодаря за подкрепата, която оказвате на всички тук. Стахотни сте :bighug:
Успех на всички и дано усилията не се увенчаят с успех!

*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #1 -: Август 25, 2006, 11:52:57 am »
Здравей, Muci! Всички тук сме изживявали тежки моменти. Лошите новини винаги ни сварват неподготвени... Успокой се, дай си малко време, поговори със съпруга си, обсъдете внимателно новата ситуация и едва тогава вземете решение какво да предприемете занапред.
Цитат на: muci
Мисля да направя лапарото, но май няма да чакам и ще се подготвям за ин-витро. Имам ли някави шансове за естесвено забременяване с ендометриоза? На 28 години съм, здравнта каса дали би ме одобрила за ин-витро?
Не зная какви са шансовете ти за естествено забременяване, но явно има такива, щом докторът ви е предложил да опитвате.
Ето критериите на НЗОК за включване в програмата за ин-витро:
Цитат
КРИТЕРИИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА ЗЗОЛ В ПРОГРАМАТА
Тези процедури се явяват като метод за лечение на стерилитета без алтернатива при:
1. Двустранна, пълна или частична обтурация на маточните тръби, доказана с ХСГ (хистеросалпингография) или ЛС (лапароскопия).
2. Мъжки фактор с наличие на поне два от следните критерии във всяка от задължително две спермограми в два различни центъра и направени от ембриолог със съответната квалификация:
- обем на еякулата 1 ml и по-малко;
- 20 млн./ml и по-малко сперматозоидна концентрация;
- 40% и по-малко прогресивно подвижни сперматозоиди;
- 14% и по-малко с нормална морфология сперматозоиди по стриктните критерии на Крюгер;
- хеми-зона тест 35 и по-малко (HZA);
- доказани спермоантитела (при мъжа и/или жената);
- липса на сперматозоиди в еякулата и доказани витални при биопсия на тестисите;
3. ЛУФ-синдром, доказан поне 3 цикъла с ултразвук и приложено принтер разчитане;
4. Тежка форма на ендометриоза (III – V ст.), доказана с лапароскопия (или –томия ), деструктирала в значителна степен аднексите и лекувана медикаментозно;
5. Стерилитет с продължителност една година и шест мeсeца при възраст на жената 34 години и по-малко и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 12 месеца;
6. Стерилитет с продължителност шест месеца при възраст на жената 35 години и повече и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 6 месеца;

Забележка: Препоръчителната възраст на жените, включени в програмата за лечение е от 18 до 40 год. включително (предвид оптимални резултати от терапията).

Не отговаряш на изискванията по т.4,но можеш да се възползваш от т.5.

Успех, мила! Всичко ще се оправи, само имай повече вяра!
:bighug: :balk_21: :bighug:
« Последна редакция: Август 25, 2006, 11:58:57 am от panda »
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #2 -: Август 25, 2006, 11:56:11 am »
Разбира се, че имаш шанс и естествено да забременееш. Но аз не разбрах - отново ли се е върнала ендометриозата при теб след изгарянето й. За какво ще ти правят ново лапаро? Имаш ли някакви симптоми, които да ти подсказват, че ендометриозата се е върнала - силно течение по време на цикъл, силни болки? А проф. Налбански не ти ли беше изписал инжекции Золадекс или Диферелин? питам, защото преди почти 3 мес. на мен ми правиха лапаро и ми откриха ендометриоза - начален стадий - 1-ва, 2 степен и ми изписаха Диферелин за 3 месеца. Е, аз не го понесох и ми биха само 1 инжекция. Сега се надявам естествено да забременея. За инсеминации или инвитро въобще не мисля. Успех! И чакам с нетърпение отговора ти!
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #3 -: Август 25, 2006, 12:13:35 pm »
Мила муци трудно е да приемеш и свикнеш с тази мисъл, когато ти се струва, че си на финалната права и ти съобщят, че кошмара още не с свършил, но ние сме силни и трябва да се борим. Можеш да забременееш разбира се, стига да са проходими тръбите. Направи го това лапаро и се опитай да мислиш позитивно.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #4 -: Август 25, 2006, 13:03:19 pm »
И аз попдкрепям мнението да направиш лапарото, а после вече ще решиш как да продължиш по нататък. Д-р Александров е много добър и може изцяло да му се довериш. Хайде сега се успокой и успех! :bighug:
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #5 -: Август 25, 2006, 13:06:24 pm »
Муци, важно е след новината, да намериш сила да се изправиш и да продължиш напред! Успех!
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #6 -: Август 25, 2006, 13:40:31 pm »
Първо да ви благодаря за подкрепата!
Незнам дали се е върнала ендометриозата, затова док предлага лапарото. Никога не ми е предлагано лечение. Налбански беше сигурен, че ще забременея и така. Аз никога не съм имала симптоми, дори и преди първата операция. Вчера Александров изрази съжаление, че нямам запис на операцията. За да има база за сравнение. Опитвам се да се успокоя, но дори и сега като пиша сълзите ми текат.
Да след срещата ми с Александров вчера се убедих, че написаното тук за него е много вярно. Страхотен е и мисля да му се доверя напълно. След толкова сблъсъци с "лекари", рядко някой ми грабва доверието веднага. Той просто ми обясни реално как стоят нещата, което му прави чест.
Благодаря ви пак, прегръщам ви силно и ви желая успех. По пътя по-който сме тръгнали е много трудно..........

*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #7 -: Август 25, 2006, 14:32:47 pm »
Мила, поплачи си да ти мине, след това се стягай и давай смело напред. Всичко ще се оправи, защото всички тук го заслужаваме. :D
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #8 -: Август 25, 2006, 16:37:45 pm »
Мила, поплачи си да ти мине, след това се стягай и давай смело напред. Всичко ще се оправи, защото всички тук го заслужаваме. :D
От вчера все това правя, май вече са на пресъхване сълзите ми. Благодаря ви, незнам какво бих правила без вас. След съпруга ми вие сте хората които научиха кофти новината. Дори майка ми незнае още. :balk_21:     и  :bighug:  много!

Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #9 -: Август 25, 2006, 17:53:28 pm »
Хей мила Муци горе главата ние сме с теб всички сме ги минали тези гадни моменти,знам какво е удари има много но трябва да бъдем силни  :balk_602:
желая ти успех!!!! :bighug:
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #10 -: Август 25, 2006, 18:05:00 pm »
Благодаря ти за подкрепата:)
Но психиката ми явно има праг на поносимост. Винаги приемам тежко нещата, после вдигам главата и вървя напред. Защо да е лесно, като може да е много трудно?
И аз те  :bighug: много

*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #11 -: Август 25, 2006, 22:02:48 pm »
 Муци знай само едно - "В живота няма невъзможни неща" , стига човек да го желае и да вярва в него. А колкото до отчаянието то е временно. За съжаление има и трудни моменти с които трябва да се пребориш, а ти знаеш за какво се бориш - дете...ето тази мисъл трябва да те крепи и да те кара да не се отказваш никога.

Успех!
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #12 -: Август 25, 2006, 23:29:35 pm »
Късмет миличка! Каузата си заслужава и накрая, когато гушнеш своето бебе ще забравиш всичкия ад, през който си преминала!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #13 -: Август 25, 2006, 23:39:13 pm »
Много ви благодаря за подкрепата. Без вас нещата изглеждат доста зле, но това е само докато се намесите.
Успех на всички! :bighug: :balk_21:

Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #14 -: Август 28, 2006, 22:42:24 pm »
Надявам се да те успокоя и да ти вдъхна малко оптимизъм!
Аз имах ендометриоза на левия яичник,миналата година,на 03.05 ми правиха лапаро.На 08.06 -инсеминация(имахме и лек мъжки фактор),в края н месеца обаче се оказа,че пак няма да ставам майка! Моят доктор ми препоръча да си почина един месец и после да мислим за ин-витро.Та през юли се върнах в Бг,море,релакс....През август се прибрах в къщи(ЮАР)и...... в началото на септември забременях най-неочаквано,по естествен път!!!!!!!!
Сега малкият ми син е на 3 месеца,всички отрицателни емоции останаха в миналото!!!!!!!
Като сме БЕЗДЕЛНИЦИ,да не сме БЕЗ ПРАЗНИЦИ !!!
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #15 -: Август 29, 2006, 13:37:34 pm »
Здравей, това наистина ми вдъхва кураж. След като осмисля стващото, ще направя лапарото, после ще му мисля. Ще пускам докумени за ин-витро.
Много ти благодаря и да ти е живо и здраво детенцето:)

Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #16 -: Август 30, 2006, 16:32:57 pm »
Е да се опитам и аз да ти вдъхна кураж. След лапаро и 3 степен на ендометриоза, половин десен яйчник, усукана лява тръба,6 месеца лечение със Золадекс, 3 инсеминации и едно инвитро, не виждах никаква надежда да имам дете някой ден, така че чудесно те разбирам. Чудеса се случват, чакам с нетърпение февруари месец, за да се срещна с моето толкова желано бебе, заченато единствено и само с любов, пожелавам искрено и на теб!
Александров е много добър специалист, смятам, че правилно те съветва, не се отказвай да се бориш, каквото и да ти коства това.
Успех! :D
*
Re: Ендометриоза(живях в заблуда една година)
« Отговор #17 -: Август 30, 2006, 17:06:22 pm »
Благодаря ти за подкрепата:) Прекалено дълго вървя по този път, че да се отказвам сега:) Гледам само напред и се надявам, че чудото ще се случи и на мен:)
Пожелавам ти безпроблемна бременност и раждане:)