0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Момичета, за пръв път в моя живот се сблъсквам с такова нещо - мухъл и влага. Знаете ли как се действа в такива случаи, има ли препарати, устройства, как се почиства и третира такова нещо, само изолация външна и вътрешна ли е спасението, основен ремнонт и т.н. Стаята е чисто нова след ремонт.... На ръба на нервна криза съм, това нещо тръгва към спалнята, където е детето.
*

    Titka

  • **
  • 56
  • Вярвай в своята мечта,дори далечна да е тя.
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #1 -: Декември 03, 2007, 12:14:51 pm »
При нас е същото положение,какво ли не сме правили. :(
Казват че само изолация помага-и то външна,защото ние направихме,но само вътрешна и няма никакъв ефект-влагата пак избива.
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #2 -: Декември 03, 2007, 12:28:53 pm »
Има един препарат - Savo, за мухъл - вълшебен е. Мирише неприятно, на белина. Мухълът се напръсква обилно, независимо дали е стена, дограма, под (дори обувки съм си спасявала с него). Гледката първоначално е страшна, започват да текат едни ужасни черни вади. Но след като изсъхне, мястото става перфектно и чисто. На самото флаконче има описание как се ползва, но имайте предвид, че много силно мирише и ще трябва да се проветрява цял ден. Успех!
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #3 -: Декември 03, 2007, 12:39:18 pm »
От личен опит, вътрешна изолация НЕ правете. Само външна.

lb2f
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #4 -: Декември 03, 2007, 12:44:10 pm »
Аз препоръчвам препарат "Анти мухъл", български, много смрадлив, на белина мирише, предполагам е сходен на този Саво, за който говори импреза.  Напръсква се, без да се търка или бърше и мухълът изчезва.  Периодично се пръска, ако пак се появи, за съжаление не помага да се предпазва от мухъл, а само го премахва. 

Също можеш да си купиш влагоуловител.  Има ги в Бриколаж, сигурно и на други места.  Говоря за уреда, а не за малките кутийки.  Това поне ще помогне до ремонта/изолацията.
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #5 -: Декември 03, 2007, 13:05:11 pm »
От личен опит, вътрешна изолация НЕ правете. Само външна.

Това е истина!
Чух от колеги, че се предлага уред от типа на духалките-печки, специализиран точно за мухал и влага. Не знам дали действа и е ефикасен, но след употребата му нещата са овладяни на първо  време при тях. Нямам повече инфо, но би могло да се попита в големите вериги и да обяснат за действието му. Дано съм полезна.
никога не отстъпвай на принципите си!
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #6 -: Декември 03, 2007, 13:27:56 pm »
От личен опит, вътрешна изолация НЕ правете. Само външна.

Не знам дали действа и е ефикасен, но след употребата му нещата са овладяни на първо  време при тях. Нямам повече инфо, но би могло да се попита в големите вериги и да обяснат за действието му. Дано съм полезна.

Аз за този уред говоря.  Използвала съм го в близост до океана, на над 90% влажност, и работи.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #7 -: Декември 03, 2007, 13:45:01 pm »
ние сме с вътрешна изолация.
навсякъде има добре проветрива стара дървена дограма, само сега в стаята на детето сложихме ПВЦ дограма.
мухъл съм виждала на 2 места в къщата през всичките тия години:

1. преди да сложим изолацията, на външна стена, до която имаше долепен гардероб. голямата разлика в температурата на стената (студена) и гардероба (топла), плюс невъзможност за проветрение от затиснатия гардероб, бяха довели до мухъл. след отстраняване на тая комбинация от причини, повече там мухъл не е имало.

2. на тавана в банята, боядисан с латекс за бани. банята има една външна (студена) стена.
след като изолирахме тавана със стиропор отвътре и направихме мазилка, повече мухъл в банята не е имало.

та така. не съм специалист по тези неща, но от личния си опит установявам, че развъждането на мухъл си има причина, която трябва да се намери и отстрани - постоянна влага, идваща от някъде, теч по фуги, липса на проветрение в отделни участъци.... няма такова нещо като - "само външна изолация помага, вътрешната - не". не е вярно това, имам си пример в къщи.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #8 -: Декември 03, 2007, 14:28:05 pm »
Да допълня и аз: След подмяна на старата дървена с ПВЦ дограма, естествено, че се сдобихме и с мухъл по ъглите  :(
Последиците отстранихме със SAVO или SAVEX вече не помня ...
Профилактика правим с редовно проветряване, като
1. Избягвам да суша дрехи в затворени помещения /държа прозорците леко отворени, ако имам пране ... дори се бях заканила да си купувам сушилня за зимния период, но засега сколасвам някак/ ...;
2. Където имам повече цветя проветрявам сутрин и вечер;
4. Използване на аспиратор задължително при всяко готвене;
5. Затваряне на мократа баня - сушене само посредством вентилатора.
И въобще много чист и топъл въздух му е майката ...
П.П. Няма такъв филм хубава топлоизолация и липса на конденз през зимата ...
*
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #9 -: Декември 03, 2007, 14:44:38 pm »
Аз съм с вътрешна изолация на стените и тавана и алуминиева дограма. До сега не сме имали нито конденз, а за мухъл не може и да говорим. Но все пак може и да има значение, че се отопляваме с камина на дърва, която е локално парно на етажа.
*
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #10 -: Декември 03, 2007, 14:45:58 pm »
От личен опит, вътрешна изолация НЕ правете. Само външна.


Да да! :lol: :lol: :lol:

 Ние сме последен етаж, изцяло външен апартамент, панелка.Мухъл да ви види окото.Едната стена, която обхващаше спалнята и всекидневната беше зелено-черна, на места чак розова вода течеше.Хванахме се с моя, самички, защото нямахме пари за майстори, пък и разстоянието между двата блока не позволява алпинисти-вътрешна изолация-фибран.Бяхме чували, че уж нямало ефект, ама да си пробваме.Сложихме фибран на 3 от 4те стени на всекидневната, а тапетите налепихме директно върху фибрана без мазилка.Това беше 2003та година, още грам мухъл не е излязъл в стаята!Миналото лято -айде и спалнята по същия начин.Брей, то се живеело бе!В спалнята се принудихме, защото Тедка започна да хърка като диша.Ние не усещахме поражения от влагата и мухъла, но когато при нея взе да се показва, вече няма накъде.Ми вече 1 година и там не се е появило мухъл.Говорихме с майстор, който беше клиент на мъжа ми и той каза-не ви се е появил мухъл, защото сте лепили тапетите директно, не сте правили мазилка.Мазилката нещо си спарвала и затова се появявал мухъл.Така че ако някой реши да слага отвътре-да не прави мазилка отгоре.Директно тапетите.Не си личи фибрана, уверявам ви!Единсвено във всекидневната си личат дюбелите, т.е главичките им, ама само като се вгледаш.Кой да ни каже, че при вътрешна изолация няма нужда от дюбели  :oops:, ние чули-недочули, пробивахме панелката.Ама в спалнята не повторихме тая грешка.И в спалнята не си личи фибрана по никакъв начин.
Общо взето ние с моя си правиме сами ремонтите. За толкова години още майстор не е влязъл в апартамента ни-изолации, таванки, ламинат-всичко двамцата.Тапетите вече ги сменяме за добро утро. :lol:
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #11 -: Декември 03, 2007, 15:02:29 pm »
Явно е различно при всички.
Ще разкажа по-подробно, за да не звучи отговоря ми като лозунг  :lol:
Родителите ми живеят в краен апартамент, панелка. Не сме слагали мебели до крайната стена, но мухъл избиваше.
Първо налепиха стериопор в хола (беше преди години, когата за изолации не се говореше и материали не се продаваха). Така си и остана без шпакловка. Мухъл там и до днес няма, което обеснява опита на Мимка.
В стаята направихме вътрешна изолация, по всички правила, с добри материали, шпакловка, латекс. Мухъл изби още първата зима  :?
Преди две години направихме външна изолация. Трябва да кажа, че темперетурата в апартамента се качи с няколко градуса (за зимата става въпрос). Лятото е по-хладно, щото и това си е проблем в панелките  :?
В стаята пръскахме с препарати против мухъл и всичко беше ок... до следващата зима  :? Отново изби  :? Пак казвам, нямаме мебели до стената, проветряваме, но няма спасение. След консултации с майстори, решихме сега да махнеме вътрешната изолация.
Дано помогне.

lb2f
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #12 -: Декември 03, 2007, 15:06:36 pm »
jazzy, с каква дограма сте? има ли конденз по дограмата? а вариант някоя фуга да има теч обсъдихте ли?

при нас е също краен панел, но както виждаш - положението е съвсем различно. ако се касаеше за за общо физично явление, свързано с вида на изолацията, би следвало и при вас и при нас да е еднаква ситуацията?

мухълът се свързва с наличие на постоянна влага. в едно помещение постоянната влага може да идва или от прекалена влажност на въздуха (поради прекалена изолация и липса на често проветрение), което води до конденз и намокряне на стени, тавани, тапети и мазилки; или от постоянен приток на скрита влага някъде (от теч), където дори не можете да я видите.

няма логика видът на изолацията да причинява мухъл сам по себе си.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #13 -: Декември 03, 2007, 15:11:30 pm »
А дограмата има ли едни малки отворчета. Виждала съм, че ПВЦ-то има едни отвори които изглеждат като тапи, на нас направиха такива отвори. Мисля си, че са за конденза, така като има от къде да изтича влагата, може да не се образува мухъл. Знам ли.
Иначе нашата изолация си има всички шпакловки,латекси и т.н.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #14 -: Декември 03, 2007, 15:16:29 pm »
Благодаря много за отговорите. Темата е много неприятна. И към спалнята е плъзнало малко, так където е детето.
Импреза, сдобих се с този препарат - Саво. Мисля да пробвам с него, и малко в нашата спалня утре сутин и цял ден проветрение, детето ще спи за ден-два в друга стая.
Джам, влагата е тръгнала зад гардероб...Май ще се окажеш права, там е разковничето. От вътре гардероба е с мъхъл и мокър, прилепен е към стена, външна. Утре като има повече мъже у нас ще преместят. Представям си какво е отзад и нестръхвам. Действително у нас от както се помним мухъл не е имало и влага....
Овлажняваме повече заради печките и детето, но явно съм сгрешила. Сега като си давам сметка - по-добре по-сух въздух, от колкото това чудо.
Дограмата ни е ПВЦ, но не е от нея, навсякъде сме така, а ние сме в къща и имаме много стаи - никъде няма, освен в нашата спалня и съседната стая.
Изолацията и според мен е добро решение, но явно е комплексно - добро проветрение, търсене на причните, висока влажност....
Още веднъж благодаря за инфото, много ми е полезно, дано да е и за някой друг.

Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #15 -: Декември 03, 2007, 15:20:32 pm »
jazzy, с каква дограма сте? има ли конденз по дограмата? а вариант някоя фуга да има теч обсъдихте ли?


Дограмата е PVC. Сложихме я заедно с външната изолация. Имаше мухъл и преди новата дограма (старата беше дървена). Няма конденз, проветряваме често. Няма логика никаква, но е факт. Аз затова така съм настроена срещу вътрешната изолация.
Фуги изключвам, защото ги запълниха, когато правих външната изолация.
Странна работа, но говорихме с майстори, които потвърдиха, че се случва често.
А и в моя приятелка се получи същото. Тя ми казваше не правете вътрешна изолация, аз обаче не й повярвах. При тях е в детската стая  :?
И аз чакам племенник (брат ми и снахата са във въпросната стая), не може да дойде детето и да избие мухъл в стаята му  :?
Сега започват ремонт и ще свалят вътрешната изолация, дано помогне.

lb2f
*

    naha

  • *****
  • 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #16 -: Декември 03, 2007, 19:49:11 pm »
Да се оплача и аз. Ние живеем в панелка на последния етаж няма стая в апартамента, в която да няма мухъл. Разбира се борбата на свекитата ми отпреди аз да доида да живея тук и за сега остава безуспешна защото покрива не е добре изолиран. Сигурно се сещате за какво става дума  :( :( :(. Всяка година мазане лятото, зимата наново чернилката и течовете си ги има. Да ама от тая зима ще има бебе в нашата стая и ума ми не побира бяса, който изпитвам заради това положение. За сега одържаме положението още, но и времето като цяло все още не е толкова валежно. То е ясно, че докато не се оправи покрива ще е кошмар, но трябва да измислим някакво макар и временно решение :(. Мисля си за тея влагоуловители, но се чудя дали си струва. Да пръскам с препарати някак си не ми се вижда удачно с бебето като ще сме. Аз забърсвам с полу влажна кърпа мухала(обаче това не е добра идея защото спорите му се разпръскват, и проветрявам много след това) и с чиста белина  моя минава. Но стените са ни в жълто и оранжево и там не става с белина. Сега чакаме гардероб да ни донесат и откачам като знам на каква стена ще трябва да го сложим :? :x, но нямам избор. Ако някои ползва влагоуловител и е доволен от него да сподели и марката също. Не знам колко ще ни е от полза, но май само това е като вариянт за сега.
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #17 -: Декември 03, 2007, 20:07:47 pm »
И при нас се появи мухъл една година след ремонта. Сложихме външна изолация (някаква уж дишаща била мазилката отгоре) и ПВЦ дограма. Една година (по-точно една зима) нямахме никакъв проблем, но сега се появи мухъл само в едната стая (където се готви) и то само на стената където е изолацията. Вярно, че сутрин има конденз, но пускам абсорбатор при всяко готвене и често проветрявам... В спалнята също сутрин има конденз, понякога там суша и дрехи, но мухъл няма. Първия път напръсках със SAVO и ефекта беше изненадващ...все едно никога там не е имало черно-зелени петна. Но след около месец започна отново да се появява  :x Мислихме за такъв влагоуловител, но ни казаха, че една печка с реотани върши същата работа. Не знам...за сега още мислим как да се отървем от тази досада.


*

    naha

  • *****
  • 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #18 -: Декември 03, 2007, 20:14:14 pm »
Дестита а тоя Саво колко време има ефект?
Re: Мухъл и влага , има ли начин да се справя?
« Отговор #19 -: Декември 03, 2007, 23:04:15 pm »
Дестита а тоя Саво колко време има ефект?
Около един месец, поне при нас започна да се появява отново след месец. И между другото забелязвам че сега е много по-малко от преди.