0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #20 -: Април 18, 2010, 12:39:38 pm »
Здравейте Д-р Birdie,

Имам нужда от съвет или идея как да помогна на детето си да си върне апетита. Бебето ми се роди недоносено 2200 кг. в последния ден на 34 седмица поради много високи стойности на микропротейнурия - 6000, въпреки всички вливания на хуман-албумин който направихме. Бил е на сонда само ден за да видят как ще се адаптира, но веднага се е захранил. Като ни изписаха все още имаше жълтеница и голям зор видях да го храня все полусън на 2 часа, защото не изпиваше количествата за възраста му. Единствено имаше желание да суче, макар и да няма много сили. И така сучене и изцедена кърма след това - често бавно и упорито давах от моя страна.

Днес детето е 3 м. и 10 дни и е 5 кг. Добре надаваше до сега, макар и с принуда с шишето, но не винаги защото в края на 2 м. с пробно кърмене установявах вече , че суче около 60 до 105 мл. и реших да му спра мъките. За мен беше също ужас да го насилвам след като сам е пуснал гърдата, но така ме съветваше моята педиатърка.

Проблема се появи преди две седмици, когато отидохме при родителите ми в провинцията за 10 дни, или пък от както започна да вижда детето и да се заиграва. Мислех, че като спрат коликите ще се храни по добре, но стана точно обратното.  В началото започна да суче само по 3-7 минути и отказваше повече, ако го задържа на гърдата, междувременно започваше да рита, ръкомаха и да играе един вид с цица в устата подръпвайки по-малко. Сега изобщо не търси храна, вода - нищо. А беше свикнал на 3 часа и търсеше сам. Вчера 20 минути сука и като го премерих само 35 мл.
 Отчаяна съм не е наддал нито грам за 10 дни вчера го оставих гладен от 16ч. до 23ч. и като смених памперса се събуди и ревна от глад, аз му предложих шише, защото от притеснение и от неговото не ядене гърдите ми не са така пълни и той губи желание да суче така както преди. Явно струята не го удовлетворява и бързо губи интерес, а преди сучеше постоянно и за успокоение сякъш. Той ревеше и така и не захапа биберона, дръпна малко и неудовлетворен пак започна да заспива.
Отказа и двете нощни хранения, буди се но захапва и заспива, а сега и не иска да захапе. Всичко ескалира. Страх ме е да не се обезводни и му давам изцедена кърма докато се е заиграл и рита в кревата. Само така преглъща каквото изтече от биберона,много въздух гълта, и съм сигурна, че това за него не е хранене а игра. Но се засища.

Прави често докато спи позиви за повръщане и си мисля възможно ли е да съм го отвратила от яденето и какво да правя. Отчаяна съм ако не му дам насила изобщо няма да се сети да яде, а и от шише пък изпитва отвръщени.

Няма нищо видимо, ехография правихме и ПКК, CRP - нищо! Само Fe- му е малко под нормата.

Помогнете моля Ви! Може ли изведнъж да стане толкова злояд? Или съм сгрешила с това насилване да се храни?
Отчаяна съм!

П.С:
Надявам се да съм подбрала правилно темата.

Благодаря предарително.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #21 -: Април 18, 2010, 12:55:05 pm »
Детето вероятно има тежък рефлукс - или от прехранване или от насилие за "дохранване". Може обачв да има и друга причина за това >> "Прави често докато спи позиви за повръщане"
На 4м възраст би трябвало да е към 5 кг.

Може да :

* дадете за няколко дена само Хумана АР. Някои деца на кърма не спират да повръщат, нито спират да имат рефлукс. Затова за ден,два може да опитате само с Хумана АР. 5 до 6 хранения дневно! НЕ повече.
* Ако детето не яде даже Хумана АР, или ще са нужни повече изследвания, или ще е нужно да се дадат лекарства. Тук с Педиатъра трябва да обсъдите- даваме обикновено Х2 блокери или производни на Алмагел, подходящи за 3м бебе!
* преди да дадете лекарства ще е нужно да обмислите и изключите редица причини за "гадене" като симптом при малки деца.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #22 -: Април 19, 2010, 09:01:21 am »
Благодаря Ви Докторе,

До скоро детето не е повръщало, единствено връщаше по малко от устичката. Повръща само когато го насилвам да го дохранвам. Той е неспокоен и преглъща просто защото му стискам с биберона по малко мляко и каквото не изтече докато се върти го гълта. Но за да не се сърди и плаче напоследък го оставям на възглавница или в креватчето , което е леко повдигнато и така леко му пъхам биберона за да хапне поне нещо. От 3 дни започна всеки ден да повръща така, независимо че го вдигам постоянно да се урига. Да суче е търсил само два пъти. Възможно ли е да е отказал и сученето пак заради рефлукса. ДАли аз го отключих с това дохранване без негово желание? Притеснява ме да не се отвратил от храненето? Ще опитаме с Хуманата или друго по-гъсто мляко. Притесняваме само да не откаже и тях от стрес вече? Възможно ли е?


Забравих да кажа, че от скоро започна да се изкашля сухо, да дъвче нещо постоянно - сякъш езичето си? Сега като се връщам назад това е от около 3-4 седмици назад? Тогава леко полеко започна и да се извива назад докато суче. Аз от самото начало го слагам на възглавница в скута ми да легне без да го повдигам. Вдига крачета и малко по късно отказва да продължи. Напоследък даже се разплаква като му предложа гърда. Дано се оправим. Че ми е много мъчно като го гледам, а и съм притеснена да не му се свие коремчето и да приема малки количества храна ако проблема не се реши вече.

Благодаря.
« Последна редакция: Април 19, 2010, 09:15:36 am от rangely »
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #23 -: Април 19, 2010, 12:24:20 pm »
Простете, но не разбирам защо тези "усилия" да "дохранвате", щом детето не иска?

"...започна и да се извива назад докато суче."
>> това е белег на рефлукс! като първа причина, разбира се.

Много деца имат рефлукс и повръщат безспирно на кърма. Никой не знае защо, но е реалност понякога. Повръщането не винаги е задължително! Може и да няма повръщане, но да има гадене, болки при хранене, безапетитие.

Внимание! С оглед възрастта на детето трябва да изключите всички други възможни причини за ставащото преди да приемете рефлукс като причина!

НЕ давайте бийо-гаи, мезим-форте, Ентерол, Креон и т.н., които толкова обичат да дават на бебета в Бг.

Изключете категорично пилорна стеноза и/или метаболитни причини за ставащото!
АБКМ също може да е причина за ставащото... . Има АБКМ и към съставки на кърмата, макар и рядко.
« Последна редакция: Април 19, 2010, 12:28:50 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #24 -: Април 19, 2010, 13:54:30 pm »
Простете прав сте за "дохранването"!

В момента обаче детето нищо не хапва. Дори и да е гладен хапе ръцете си до лакътя, но сложа ли го на гърда засуква за секунди и пуска облизвайи се, захапва отново и пак пуска. След което прави гримаса, че не му харесва сякъшш? Биберона от начаото не го иска и на знам как да се храним с АМ.

Къде е най-добре да го заведа на тестове за АБКМ и въобще гастроентеролог, в Детска педиатрия?

Винаги е акал много често по 4-5 пъти на денонощие, сега разбирам че не е нормално. А от извесно време са толкова течни, че се абсирбират от памперса. Напоследък зеленеят повече.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #25 -: Април 19, 2010, 14:20:26 pm »
Трябва да заведете да го видят. И да направите съответните неща.
По Интернет не става, за съжаление.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #26 -: Април 21, 2010, 10:23:40 am »
Здравейте Доктор Birdie,

Благодаря Ви за отговорите до момента. Пиша за да споделя, че обиколихме няколко специалиста - д-р Маринова - алерголог в Поликлиниката на Педиатрията заяви само от пипане на кожата на коремчето и крачетата на бебо, че имало слабо изразени признаци на алергия към белтъци и ми наложи диета. Доктор Лазарова - гасто от Ткуда ни успокои, че няма сериозен рефлукс и ако има неразположение е от недоразвитата храносмилателна система на бебо. Масларса в Токуда каза, че детето е с чудесен тонус и да продължавам да го кърмя. Но детето не иска нито да суче нито шише. А е гладно и плаче. Като ми предложа гърда или венага заплаква или захапва и пуска, прави гримаса, че му е неприятно и се дърпа.

Вече съм сигурна,че аз съм предизвикала това отвращение с настояването си да наддава добре и яде с принуда макар и не ежедневно. Мисля, че е намразил вкуса на кърмата. Имате ли идея как да поправя грешката си, защото съм в безисходица. Педиатърката ми казва да го храня на 2 часа с по 50мл., но това е ужасно и той още почвече се отвращава, пък и е невъзможно да продължава и за мен и за него. Мислите ли ,че трябва да го оставя гладен и сам да се пренастрой. Има моменти когато се решава и засуква, но е за около 5-7 минути или по-скоро за приспиване и не винаги гълта. Дайте идея ако има някаква оправия.
Съзнавам грешката си, не так аме съветваше педиатърката и аз в стремежа си да не сгреша някъде си сасипах детето.

Предложих НАН АР и дори Пре НАН(имах от преди), но неиска. Не иска и в посънено състояние.

Не мога да го оставя на фотосинтеза. Незнам как да подходя и каво да опитам.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #27 -: Април 21, 2010, 10:38:40 am »
Оставете го на 4.5-5 часа ( 5-6 хранения дневно).
За начало... .
Ако изобщо не иска кърма на 4.5-5 часа, може да опитате с биберони на НУК и Хумана АР. Ако няма в Бг Хумана АР, може да дадете обикновена Хумана с 1 мезурка бебешко оризово брашно (каша).
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Въпрос към Birdie за отказ на бебето да суче
« Отговор #28 -: Април 21, 2010, 12:24:54 pm »
Оставям го, но той е раздразнителен и леко затваря очи и се унася. Педиатърката ми каза, че имало деца който като са гладни заспивали, а не плачели. Падала им кръвната захар от глад. Но той до сега се дереше като огладнее. Имам чувството, че нещо пропускаме, но може и просто да е от тези деца който се хранят в полузаспало състояние. Обаче той и тогава не засуква , а аз му слагам именно НУК и стискам за да глътне млакото в устат му. Нещата са трагични. Така го хранех в начлото, защото си го взехме с жълтеница и той само спеше. До скоро му жълтееха склерите. Вече "търса под вол теле", май?