0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
дискови хернии
« -: Февруари 02, 2006, 20:03:45 pm »
Имам свободен половин час и се замислих....
Ето защо не е хубаво човек да стои без работа!
Та на въпроса:
Миналата година, след много тежка криза, за първи път му беше, мъжа ми го приеха във ВМА. Кризата се състоеше в много силна болка в кръста, която премина към седалището и накрая към крака. Тоя ад продължи 20 дена, не отиде на лекар веднага, защото бяхме на море. В София го приеха веднага и след скенер, откриха 3 прелестни, тлъсти дискови хернии по цялото протежение на гръбнака. в смисъл - една над опашката и две по-нагоре.
Доктор №1 - каза, че не хубаво да се оперира , докато може да трае, защото риска при операцията бил доста висок - в смисълможел да остане инвалид.
Доктор № 2 - каза, че препоръчва веднага операция, защото при мъжете, дисковите хернии оказвали изключително лошо влияние на пикочнополовоотделителната система (незнам дали се пише слято) и можело да се стигне до импотентност (тука мъжът ми припадна  :wink: ).
Доктор №3 - тип светило  ще се срещнем с него в края на февруари и ще видим той какво ще каже НО!!!

Междувременно седя си аз и се питам, щом пък толкова влияели тез дискови хернии на половата система, дали пък тая бавна подвижност на сперматозоидите (при него нормокинетичните са 18 %, количеството си е екстра) може да се дължи на това.
Сигурно голяма глупост питам, ама все пак........ :oops:
В очакване ....
*
Re: дискови хернии
« Отговор #1 -: Февруари 02, 2006, 21:42:33 pm »
Здравей, Фуси  :D  и аз съм се замисляла много пъти по този въпрос. Преди 5 г., точно когато започнахме опитите за бебе мъже ми го оперираха от дискова херния. Тук го мотаха много време и накрая отиде в Пловдив и там на скенер доказаха дискова херния и настояваха да го оперират веднага. Само че има нещо, което ми направи впечатление и преди и след операцията: чувстваше тежест и болки в слабините, които бяха доста силни преди операцията. Лекарите ни обасниха, че това ставало от травмиран нерв /или нещо такова/, но никой не ни обясни дали това оказва влияние върху качеството на спермата. Тогава и през ум не ми е минавало, че толкова дълго ще се лутаме в търсене на отговор на въпроса "Защо няма бебе?"... Болките продължиха и след операцията...И сега понякога се появяват. А когато направихме най-накрая спермограма при добър специалист се оказа, че има проблем с подвижността и морфологията /и  искрено се надявам да се оправи от лекарствата/. Та и аз много се чудя има ли връзка между лошата спермограма и операцията?
дискови хернии
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2006, 13:36:26 pm »
Фуси, скоро имаше в сутрешния блок на Нова ТВ един лекар на гости, който горещо препоръчваше операциите и даже се подсмиваше на разни доктори от прованса, що не насочвали хората към операция, за да си подобрят качеството на живота. Беше от МА София май лекарят.

И аз имам дископатия, ма нещо не си падам по идеята да се оперирам засега...

Иначе, не съм чувала за връзка с мъжкия фактор, не знам.
Благодаря ти, Бени!







*
дискови хернии
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2006, 15:36:31 pm »
мммда,
и аз не съм фен на тия операции
В очакване ....
*
дискови хернии
« Отговор #4 -: Февруари 17, 2006, 12:19:30 pm »
Ами всъщност и аз съм си мислела за това.
Моят мъжсе оттърва също без операция но месеци наред голям зор беше. Болка освен физическа най-вече психическа заради перспективата която му очертаваха лекарите. "Да чукна на дърво" явно хернията се прибра и сега няма оплаквания но бяха екстензии беше чудо! За да го опаза се превърнах в линейка и бараба! :D  Мисля че съм задавала въпроса обаче дали хернията има влияние по нашия въпрос / май на Мели / и отговора беше отрицателен.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
дискови хернии
« Отговор #5 -: Февруари 17, 2006, 17:55:27 pm »
Да не се оперира докато може да търпи.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
дискови хернии
« Отговор #6 -: Май 03, 2006, 18:55:20 pm »
Съжалявам, че вадя стара тема, но ми се струва важно и за това ще напиша одисеята на мъжо:
1. Януари месец - хидроцеле и антибиотик;
2. Февруари месец - епидидимит и пак антибиотик. Спермограма - норма. Др Тачева каза, че това е необяснимо и говори за наличие на друг, но не и на урогенитален проблем.
3. Среща с др Кацаров , който каза, че проблема е дискова херния,  препрати ни към невролог и  на скенер се установи. Сега чакаме оперативната интервенция.
Пиша всичко това, защото в отделението, в което е мъжа ми има още двама мъже, които обаче са оперирани от хидроцеле / в провинцията/  преди да се стигне до диагноза дископатия. Доколкото ми е обяснено медианната и парамедианната дискова херния могат да повлияят  на сперматогенезата, но може и да не окажат влияние. Зависи как е засегнато, има ли коренчови изменения  / доказва се с ЕМГ/ и на нивото на кой прешлен са и така нататък.
дискови хернии
« Отговор #7 -: Май 04, 2006, 11:10:38 am »
Здравейте , момичета!
Замислих се и аз по темата поставена от Fussii. Ако погледнем логично дисковата херния е проблем ,засягащ периферната нервна система. Тя от своя страна има за задача да инервира мускулите,кръвоносните съдове,различни органи, да осигурява сетивност . От тук следва ,че тя е отговорна и за трофиката / храненето/ на гореизброените . Ако този процес бъде нарушен,в зависимост от локализацията на хернията, ще последва намалено хранене в съответния сегмент на тялото и от там евентуални функционални нарушения.
т.е. логично е да оказва ефект , но пък едва ли много сериозен.
Така си мисля аз  и ако греша ще разчитам Мели да ме поправи.