0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Вчера пак слушах обсъждания за увеличаване на пенсионната възраст и си мислех, че нашите политици гледат на нас като на... работни добичета :( - според тях, трудоспособната ни възраст постоянно се увеличава, а в същото време фертилната намалява... На какво се базира тази тяхна преценка? На медицински данни, които анализират доктори като Лъчезар Иванов?

Да уточня, че аз не съм против увеличаването на пенсионната възраст. Само съм против решения на политиците, които видимо са лишени от логика. Простата логика показва, че и двете граници се определят от едни и същи фактори, следователно трябва да се вдигат или свалят едновременно. Или греша?!

А дали д-р Лъчезар Иванов няма да предложи, за жените да бъде намалена и пенсионната възраст с 4-5 години? Просто още не се е сетил да го направи. :wink:  :D

________

Dolphin, аз не мога да приема експеримента, който са направили с тази 62-годишна жена. Не мисля, че е нормален. Но иначе ми стана много приятно, като прочетох за бабата на съпруга ти. На 44 годишна възраст и то не с едно, а с 2 деца. Дано и на нас (40+ годишните) се случи такова нещо :D

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Бабата на мъжа ми забременяла и родила първото си дете на 40, след 4 години ражда и второ. И двете са живи и здрави, второто има 3 здрави деца вече в детеродна възраст, а на тая жена и е казано, че си подписва смъртната присъда раждайки, щото била с двоен порок на сърцето..
И още се чудя що толкова много всички плюете 62 годишната жена, родила с медицинска помощ, природата е позволила да износи тези 2 деца и тя ще реши дали да оцелеят или не, щото медицината не е всемогъща... а пък дали можела да ги гледа ми колко от вас са отгледани основно от бабите си??? Именно тази горе спомената баба на мъжа ми го е отгледала до навършване на пълнолетието му- глезен и гледан като писано яйце, а тя е била точно на 62 при раждането му  !!!
1.Бабата на мъжа ти не е използвала донорска яйцекелтка, предполагам.
2.Не природата е дарила тази жена с хормони за да износи децата си, а са използвани медикаменти
3.Децата не са родени доносени и особено за едното няма кой знае какви шансове(дано да оцелее, въпреки това).
4.Между 44 години и 62 има много голяма разлика от физилогична гледна точка.

Естествено, че не е използвала донорска яйцеклетка преди 60 години, всичко си е станало по естествен път, мисълта ми беше, че при много жени възникват проблеми в по-ранна възраст, но чак сега имат възможност да се възползват от напредналата медицина.
Ми дай тогава да ги забранят въобще донорските яйцеклетки, защото и при по-млади жени често се налага..
Много е тъжно но е факт, че и при по-млади жени се раждат недоносени деца, които въобще нямат шанс...
И да-природата решава, защото често въпреки допълнителните хормони независимо от възрастта не може да се износи бременноста до край, а малко ли жени на 25 имат нужда от хормонална поддръжка при износване на бременността си.
И за съжаление не можем да спрем възрастни жени, които не си правят генетични изследвания и забременяват и раждат спонтанно да имат деца с Даун и с други тежки синдроми, или пък по-млади да пият и пушат и увреждат плода си с всякакви токсини, поне при инвитро процедурите това до гоял ма степен се контролира.
Не казвам, че да родиш на 62 е най-нормалното и естествено нещо, то е ясно, че не е, но всичко си е строго до организъм, според мен не възрастта е определяща, а здравословното състояние на жената и налагането на възрастови ограничения не е никак справедливо!
И в този ред на мисли разликата между 44 и 62 при различните организми е много относително различна...
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*
Тъй като линка малко трудно се отваря - копирам статията:

Доц. Щерев вдига до 50 годините за ин витро
Днес форумът ще излезе с конкретни предложения за законодателни промени, които ще връчи на шефа на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов.

Преди да бъде прието становището на асоциацията, трябва да се проведе дискусия в обществото, която започна след случая с 62-годишната родилка от Русе д-р Красимира Димитрова, смята доц. Щерев.


Това е гласът на разума. Нужен е обществен дебат, за да не бъдат оставени шепа бюрократи да решават сами зад затворени врати какво да е възрастовото ограничение в България.

Общественият дебат е абстрактна работа, но всички ние съвсем конкретно и лесно можем да се  пишем на хората, овластени да решават съдбата ни. За да ни чуят и за да се съобразят с нас. Ако не им кажем, как иначе ще знаят каква е позицията на обществото? Кой ако не ние, кога ако не сега, се подписва една съфорумка.

Ако се чудите на кого да пишете или да се обадите, ето по-долу имената, телефоните и емайл адресите им - предполага се да работят за нас, ние им плащаме и те са на наше разположение да им кажем какво очакваме да направят.

Ако се чудите какво да им кажете, копирайте личните си коментари от темата - това е вашето мнение, изречено с ваши думи.


Министерство на задравеопазването
София 1000, пл. "Света Неделя" 5

http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=422

Министър проф. д-р Анна-Мария Борисова, 9301-101, minister@mh.government.bg
заместник-министър Десислава Димитрова, 9301 249, ddimitrovad@mh.government.bg
заместник-министър Гергана Павлова, 9301 366, gpavlova@mh.government.bg
заместник-министър проф. д-р Иван Миланов, 9301 105, imilanov@mh.government.bg
началник-кабинет, Даниела Пантова, 9301 174, dpantova@mh.government.bg
парламентарен секретар Таня Иванова Андреева, 9301 459, tandreeva@mh.government.bg

Български парламент - обратна връзка
http://www.parliament.bg/?page=feed&lng=bg&fid=3
Тук Вие имате възможност да давате предложения по гласуваните в парламента проекти на закони или по действащото законодателство. Чрез отдел "Пресцентър и връзки с обществеността" те ще бъдат предоставени на вниманието на компетентната парламентарна комисия или на посочените от Вас народни представители

Комисия по здравеопазването
гр. София, 1169, пл. "Народно събрание" 2,
Народно събрание

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&gid=233

ЛЪЧЕЗАР БОГОМИЛОВ ИВАНОВ LachezarBogomilov@parliament.bg
ВАНЬО ЕВГЕНИЕВ ШАРКОВ vanyo.sharkov@parliament.bg
ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ЦЕКОВ plamen.tsekov@parliament.bg
АНАТОЛИЙ ВЕЛИКОВ ЙОРДАНОВ anatoliy.yordanov@parliament.bg
БИСЕРКА БОРОВА ПЕТРОВА b.petrova@parliament.bg
ВАЛЕНТИНА ВАСИЛЕВА БОГДАНОВА vbogdanova@parliament.bg
ГЕНОВЕВА ИВАНОВА АЛЕКСИЕВА genoveva.aleksieva@parliament.bg
ДАНИЕЛА АНАСТАСОВА ДАРИТКОВА-ПРОДАНОВА daniela.daritkova@parliament.bg
ДЕСИСЛАВА ВЪЛЧЕВА АТАНАСОВА desislava.atanasova@parliament.bg
ДЖЕМА МАРИНОВА ГРОЗДАНОВА dzhema.grozdanova@parliament.bg
ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ ЖЕЛЕВ evgeniy.zhelev@parliament.bg
КРАСИМИР ПЕТРОВ ПЕТРОВ krasimir.petrov@parliament.bg
КРАСИМИРА ЩЕРЕВА СИМЕОНОВА krasimira.simeonova@parliament.bg
МИТХАТ МЕХМЕД ТАБАКОВ tab61@parliament.bg
НИГЯР САХЛИМ ДЖАФЕР n.sahlim@parliament.bg
СНЕЖАНА ГЕОРГИЕВА ДУКОВА s.dukova@parliament.bg
СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ СТАНИЛОВ stanislav.stanilov@parliament.bg
ХАСАН АХМЕД АДЕМОВ ademov@parliament.bg
ЦВЕТА АЛИПИЕВА ГЕОРГИЕВА tsveta.georgieva@parliament.bg
ЯНАКИ БОЯНОВ СТОИЛОВ yanaki.stoilov@parliament.bg
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
цигуларче, чудесна идея, дано този път ние, простичките хора с проблеми, бъдем чути!
Дано се усетят че чрез тези абсурдни дискриминационни ограничения не само най-младите ами и хора на средна възраст биват прогонвани в чужбина !!!
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
цигуларче, много точно в целта!  :D

След това, което писа Fussi за д-р Анна Борисова, съм решила да й изпратя лично писмо. Ще му дам CC и към зам. министрите (Благодаря за идеята!). Само имам 2 колебания:
- дали да е наистина "лично", т.е. да говоря само за себе си, като конкретен случай или да е по-общо и "делово"?
- дали наистина тези писма стигат до министърката? Как да е направено, така, че да премине цедката на чиновниците, които сортират пощата... ако въобще има шанс да премине. Или може би е важен просто броя на писмата по дадена тема? Ако е така, няма смисъл да се вживявам в съдържанието (че моите писания винаги се раждат в тежки мъки...) :D
« Последна редакция: Май 15, 2010, 18:28:02 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
След това, което писа Fussi за д-р Анна Борисова, съм решила да й изпратя лично писмо. Само имам 2 колебания
- дали да е наистина "лично", т.е. да говоря само за себе си, като конкретен случай или да е по-общо и "делово"?
- дали наистина тези писма стигат до министърката? Как да е направено, така, че да премине цедката на чиновниците, които сортират пощата... ако въобще има шанс да премине. Или може би е важен просто броя на писмата по дадена тема? Ако е така, няма смисъл да се вживявам в съдържанието... :D

plumeria, личната история с делово заключение ми се струва най-добрият вариант. И ако наистина достатъчно хора заявят становището си, личното ще придобие обществен характер.

Обърнете внимание кои депутати в Комисията по здравеопазването са от вашия избирателен район - ако пишете точно на тях и споменете факта, може би ще четат по-внимателно.

Аз мисля да спомена в писмата си до всички на кой друг съм писала. Да е ясно, че взимам въпроса присърце.
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Познавам д-р Борисова лично, тя лекува майка ми. Освен ,че е изключителен специалист в областта си, земен човек ми се струва, а и имайки в предвид, че е нова и още е близо до народа, а и нали трябва да блесне.. може би ще обърне внимание на нашите гласове. Но ако трябва да прочете всяко лично мнение, емоционално и често без подкрепа на медицински факти.. това ще стане досадно и невъзможно, най - малкото съм убедена, че цедката ще е още на ниво асистент, през който минават мейлите.. та може би ако селектираме същественото от всички мнения на двете страни и после се направи по една подписка с всички имена в подкрепа на становищата..
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
http://www.btv.bg/news


Тук има анкета за проучване на мнението на обществото за това трябва ли да има възрастово ограничение и колко да е то.Гласувахте ли?


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
Аман от тоя абсурд! При повечето жени проблемите поради които се налага ин-витро нямат нищо общо с възрастта, в много от случаите в борбата си и мечтите си някой ден да имат собствена рожба те са били успокоявани и залъгвани от много кадърни лекари. И какво се получава- напреданалите технологии в репродуктивната медицина в България, редом с напредналите интернет технологии, масовото разпространение на информация и лесния достъп до нея са през последните 5 години.. ами жените, които не са дочакали това време и вече са достигнали 50, а иначе всичко би им било наред, ако примерно нямаха запушени маточни тръби или пък, ако пък не бяха с мъжки фактор?! Защо ако на тази жена физически и психически всичко и е наред да не може да има деца.. Ми тя природата си решава дали плода да оцелее или не, дали да се износи бременността до край или не, колкото и да е напреднала медицината, в тая част от природа никой не може да се меси! Защо една жена на 50 да речем, която най-вероятно има добра професия, дом и може да осигури добра среда на детето си да е с по-малко права от мен, която съм на 25 и дори нямам собствен дом??! Какво повече бих дала аз на детето си?!
Бабата на мъжа ми забременялаа и родила първото си дете на 40, след 4 години ражда и второ. И двете са живи и здрави, второто има 3 здрави деца вече в детеродна възраст, а на тая жена и е казано, че си подписва смъртната присъда раждайки, щото била с двоен порок на сърцето..
И още се чудя що толкова много всички плюете 62 годишната жена, родила с медицинска помощ, природата е позволила да износи тези 2 деца и тя ще реши дали да оцелеят или не, щото медицината не е всемогъща... а пък дали можела да ги гледа ми колко от вас са отгледани основно от бабите си??? Именно тази горе спомената баба на мъжа ми го е отгледала до навършване на пълнолетието му- глезен и гледан като писано яйце, а тя е била точно на 62 при раждането му  !!!
Браво!Подкрепям с две ръце!
Моята първа братовчедка също е отгледана от баба си, майка и е починала след раждане, а баша и е пътувал. Освен това след ранната смърт на жена си се е пропил и не е помагал. Освен това баба й преди това е отгледала 3 сина , последният от които е родила на 40 г. ( моят баща ! ).Явно някои жени имат енергия и над 60 г.
Бих искала да съм като тях.
Поздрави .