0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #400 -: Март 20, 2008, 19:35:43 pm »
Баракуда страхотно. В нас още на са разцъфтяли. И аз с нетърпение чакам. Като се сетя обаче за тези два снежни дни с минусови температури 8O Помощниците в градините ви страшно ми харесват.  :D
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #401 -: Март 20, 2008, 19:51:18 pm »
Страхотни иглики,направо очарователни са.  :D
Почти ги помислих за теменужки-някакъв нов и странен вид. Една питанка и от мен- какво да правя сега март-месец с Коледната звезда- да я изнеса ли на светло пред прозореца ил не, вече пуска зелени листенца.  :?
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #402 -: Март 20, 2008, 20:17:35 pm »
Тя (коледната звезда) не трябва ли да се слага сега да спи???


*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #403 -: Март 20, 2008, 22:12:05 pm »
Ели, Фани  страхотни цветя! :balk_46: Мечтая си за градинка като тази на Фани :) И помощниците са големи сладури, а не гризат ли новите листенца?

*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #404 -: Март 20, 2008, 22:37:46 pm »
Намерих и други статии за Коледната звезда, която явно много ви вълнува.
Не знам коя е по-вярна, но ще публикувам и двете.
Ако все още някой не знае, имаме тема с полезни съвети, в която са събрани всички полезни мнения, статии и споделен опит - ТУК






Коледна звезда


Понасетия – цветето, което цъфти около Коледа и се е превърнало в един от коледните символи в Америка, а в последното десетилетие на ХХ век и в Европа.


(Euphorbia pulcherima)

Родина: Мексико.

Там тя се среща под формата на храсти или дървета, достига до 3-4 метра.
Първите растения са донесени в Европа през 1843г. в саксия, със стъбло, високо само 40 см.


Семейство: Млечкови.

Листата на коледната звезда са елипсовидни с ясно очертани жилки, с дълги дръжки. Във върховете на стъблата листата се променят и образуват розетка, която се обагря в червено и прилича на „звезда". Има сортове, чиито цветове са в розово, бяло, бяло-кремаво дори в зелено. Има и двуцветни варианти.
Същинският цвят представлява няколко дребни цветчета, разположени в средата на цветната розетка.


Местоположение: Въпреки че произхожда от топла страна, коледната звезда предпочита прохладата. Затова е добре да се отглежда на светло място, неогрявано директно от слънчевите лъчи при температура 18-20 градуса.
Тя не обича отоплителни тела, пряка светлина, течение.
Най-добрият вариант за нея е южният прозорец на стая с нормална топлина и влажен въздух.
Не дръжте саксията над парното или близко до отоплителен уред!
През лятото изнесете коледната звезда в градината, на балкона или на друго място защитено от вятъра.



Размножаване:  През пролетта, чрез вкореняването на зелените върхови резници, които се потапят във вода докато пуснат коренчета.
Засаждат се в саксия с богата на хумус почва.



За красиви цветове:  За целта от месец септември трябва да и осигурите 14 часа пълен мрак т.е от 18 часа до 8 часа я дръжте на тъмно под кашон, в шкаф, в килер или на друго подходящо тъмно място. След около 8 седмици коледната звезда отново разцъфва със своите красиви цветове.



За да запазите цветовете: За няколко седмици: Докато цъфти, растението се полива с вода със стайна температура, почвата трябва да е винаги влажна и на всеки две седмици да се подхранва.


 
След като прецъфти: Края на януари, се държи на по-хладно място (около 12-15градуса) и се полива много рядко, в края на май стъблата се отрязва на височина до 10-15см. При отрязването те изпускат сок с цвят на мляко, който е силно отровен. За да се спре изтичането на сока, връхчетата на стъблата се обгарят с пламък от свещ.



Поливане: Водата трябва задължително да е със стайна температура.
Полива се според пръстта, когато усетите, че е засъхнала (а това се проверява с пипане). Не бива да подгизва от вода!
По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна.
След прецъфтяването намалете поливането.
През лятото се полива по-често, листата се пръскат с вода.



Торене: С течна тор на всеки 14 дни по време на цъфтежа.
През лятото – на всеки 7 дни.








Коледна звезда

Коледната звезда е типично растение на късия ден т. е. развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато деня е къс. Този факт има решаващо значение за успеха при отглеждането и създаването на условия за цъфтеж.

Размножаването на коледната звезда става чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. Резниците с добре развита коренова система се засаждат в не големи саксии 9-15 см. в богата, но много порьозна почва с pH =5, 5-6, 5 и достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение. В периода на вегетативно развитие – през лятото поинзецията може да се подхранва с разтвор на комплексен тор N P K = 20:10:20 в концентрация 1 г./л. за развитие на листна маса, докато през периода на цъфтеж трябва да се увеличи калиевото торене за формиране на цветовете.

В периода на развитие растенията се нуждаят от достатъчно светлина и температури 17- 21 C през нощта и 20 – 24 C – през деня в зависимост от сорта, докато в периода на цъфтеж могат да се запазят същите температурни стойности, при което се развиват по-едри прицветници, но растенията са по-изнежени и нетрайни, докато ако нощните се снижат с 2-3 градуса – прицветниците са по-дребни, но растенията са по- устойчиви в домашни условия.

Най-същественият въпрос при отглеждането на коледната звезда е постигането на нужната дължина на деня, за да се постигне оцветяване на прицветните листа / истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които се наричат "цветове"/.

Тук трябва да се спазват много строго някои лесни за изпълнение "рецепти", защото в противен случай резултатът ще бъде или неуспех, или лошо качество на "цвета". Коледната звезда е много подходяща за отглеждане на нашата географска ширина, защото намаляването на деня е точно според "рецептата" т. е. нужно е да предпазвате вашата Поинзеция от светлинното замърсяване на околната среда, с което сме свикнали до такава степен, че дори не подозираме неговото съществуване. Осигурете възможност вечер със свечеряването за коледната звезда да настъпва абсолютна тъмнина . Дори близка светеща реклама или сиянието на близка осветена улица или голям жилищен блок могат да смутят цъфтежа й.

За добър цъфтеж е нужно да се осигури 14 часа пълен мрак и 10 часа дневна светлина, което може да стане просто чрез затъмняване на помещението в което " живее" коледната звезда или тя да се прибира в тъмен килер, гардероб или даже кашон. Отглеждане в помещение, в което се свети примерно след 17ч. гарантира, че коледната звезда няма да зацъфти, което е и причината за оплакванията на 80% от неуспелите любители. Простата рецепта е затъмняване в 17 – 18 часа вечер и откриване в 7 – 8 ч. сутрин.

Поинзецията се напада от гъбни и бактериални заболявания, които най-добре се развиват при ниски температури и висока влажност, както и от вредители, от които най-упорита и досадна е белокрилката. За да се избегнат неприятностите и тъжните загуби на растение трябва да се купуват само здрави растения и се спазва хигиената от първия миг след закупуването или вкореняването до цъфтежа на желаното растение и да се извършва периодична профилактика със съответните препарати, които се намират по селскостопанските аптеки.

Сортовите серии, които са най-подходящи са Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми.
Можете да купите Коледни звезди от оранжериите на фирма Плантава.

Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #405 -: Март 21, 2008, 19:26:23 pm »

Луковичните растения



Луковичните растения не обичат глинеста почва, затова е добре да се дренира с малко пясък.
     
Луковичните цветя се садят през есента и през пролетта. През есента е добре да се насадят минзухарите, зюмбюлът, нарцисът, лалетата, за да може при първите слънчеви лъчи да се развият и да цъфнат.

През пролетта се садят гладиолите, бегониите, лилиумите, далиите (гергините) , фрезиите и други. Това са онези цветя, които цъфтят по-късно през пролетта, през лятото или през есента.

През март след традиционната топла зима по нашите земи кокичетата дори може да са прецъфтели. Но обикновено на сенчестите места кокичетата се белеят и все още хубавеят и радват окото. По това време започват да поникват и останалите луковични растения: зюмбюл, нарцис, минзухар, лалета, както и паричките, теменужките и незабравките. Всички те трябва да се плевят, да се оформят териториите им и да се наторяват.

Луковичните растения не обичат глинеста почва, затова е добре да се дренира с малко пясък, за да могат да си пият вода от почвата на воля.

За новите градинари ентусиасти ще кажем, че различните луковични растения се засаждат на различна дълбочина с корените надолу и заострения край нагоре.

Минзухарът и кокичето се садят на 5 см дълбочина – най-добре е да ги садите на групи по 20-30 растения, за да може да ви се образува цветно петно. Садят се есента, за да могат да цъфнат на пролет.

Нарцис, лале се садят на 10 см. Логично е, защото самите луковици са по-големи и цветята, които се развиват са много по-високи от кокичето и минзухара.

Гладиолите и нарцисите се садят на 15 см. Добре е гладиолите да се садят в лехи и близо до водоизточник. Първо, когато порастат, знаете развиват големи тънки и остри листа и високо стъбло и често, за да не полягат по земята и да умрат преди да са цъфнали, трябва да ги укрепим с конец, забивайки колчета в двата края на лехата. Тъй като са високи, добре е да може да се напояват на лехички, без да се премества маркуча, защото пък иначе ще ги счупим.
Божурът и далиите се садят на 20-50 см.

Тъй като всички тези цветя растат и цъфтят поетапно, когато оформяме нашите градинки е добре да ги садим по височина. Най-отпред най-ниските и най-рано цъфтящите – кокичета, минзухари, зюмбюли и теменужки. След тях нарцисите и лалетата. След което божура и далиите. Трябва да имаме предвид, че последните две се разклоняват и се превръщат в малки цветни храсти, затова и трябва да предвидим повече място за тях.

Освен с тези, може да експериментирате и с други цветя, за да оформите различни цветни композиции.

Фрезията също се сади през пролетта, но трябва да имате предвид, че е много капризна. Трябва да не й е прекалено сенчесто, както и да не е съвсем на припек, да не е много влажна почвата, но и да не остава съвсем на сухо.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #406 -: Март 21, 2008, 19:58:38 pm »
Как, кога и къде да засеем семената

В желанието ни да обогатим градината си с нови цветове, закупуваме от базари, събираме от паркове и градини, разменяме с приятели, най-различни видове семенца. И когато идва моментът да ги засеем, си задаваме въпроса. Как? Кога? Къде?



Ето няколко общи правила:

Първото нещо след като се сдобиете със семена, е да подготвите почвата. Семената се садят в пръст различна от тази, в която се гледат възрастните растения. Нужно е тя да е по-лека и по-влагоемна. Създаване на такава почва става чрез наторяване с угнил оборски тор, прибавяне на листовка и повечко пясък.

Преди засяването, повърхността на почвата се заглажда и леко се притиска. Това се прави, тъй като е желателно семената да са на еднаква дълбочина. Когато сеем в градината, го правим на редове или в гнезда, а в съдове е разпръснато.

Заравянето на семената, трябва да е плитко, почвения слой над тях е да е 2-3 пъти по-дебел от тях и да е съвсем рохкав. Когато семената са много малки, не ги покривайте, просто поставете тъмен лист хартия отгоре и го махнете веднага след покълването им.

След като засадите семената е много важно, да ги полеете, а по-добре е почвата, в която ги садите да е влажна. Водата е много важен фактор. Семената поемат голямо количество , без нея те не могат да покълнат. Разбира се поливането трябва да става внимателно, особено при по-дребните семена.

Следващата манипулация е да покриете съдовете със стъкло, с цел намаляване на изпарението и поддържане редовна влага около никнещите семена. В последствие пониците постепенно се привикват към обикновените въздушни условия.

Семената се сеят в зависимост от биологичните изисквания и продължителността на живота на самите растения, както и от техните особености и големина.



1) Семена на растения, които не търпят разсаждане, се сеят направо на определеното място, където ще живеят и цъфтят. За да са на оптимално разстояние и да не си пречат, се прореждат поне два пъти.
- мак, латинка, ешолция и др.

2) Семената на двугодишните растения, се засяват в градината на полусенчесто място през лятото. Пикират се още в ранна възраст,  също на полусянка в градината и през октомври се засаждат на постоянно място. Някои от тях започват да радват с цвят още първата есен.
- теменужка, силене, незабравка и др.

3) Семената на летните цветя, трябва да се засяват още през март, за да се получат цъфтящи растения през май. Те не понасят температура под 0 градуса, и затова семената им се засяват в сандъчета, намиращи се в затоплени и светли помещения. За да получим здрави и силни растения е добре сандъчетата да се изнасят през топлите часове от деня на слънце. Когато растенията нарастнат и започнат да си пречат, се разделят в други съдове, където остават докато премине опасността от пролетни слани.
- тагетес, циния, кученца,пламъче, агератум и др.

4) Семената на саксийните растения, също се сеят в съдове, но младите са по-деликатни и трудно се отглеждат в обикновени домашни условия.
- калцеолария, циклами и др.

5) Семената на градинските многогодишни растения се засяват през април – май в наторена градинска леха. Когато поизрастнат, те се пикират на 10 – 15 см. разстояние (също в градината) и през есента се засаждат на постоянно място. Те обикновено зацъфтяват от втората година.

Растенията, които не образуват семена поради хибриден характер или други причини, се размножават само по вегетативен начин.

Мартин Р. Варсано

Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #407 -: Март 21, 2008, 20:34:00 pm »
Ози, мерси много за инфото. Прати ли го на Мини да ги кажи в закованата тема?
Аз да кажа, вчера си взех поръчката с лилиуми, гладиоли, астри.......... обаче останаха ми очите на каква страшна далавера има луковици на гореспоменатите. Микс от много цветове и над 25 луковици гладиол - 10 лв. Абе направо без пари. Който го интересува в магазина на Стрелиция на пазара на Красно село.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #408 -: Март 21, 2008, 21:23:15 pm »
Мери, аз отвреме навреме  събирам по важните неща и и ги пращам да ги вкара в темата. До орхидеята всичко съм и пратила. Скоро пак ще и пратя.
За луковиците, да, изобщо не е скъпо. Ако си бях там, щях непременно да си купя. :wink:
« Последна редакция: Март 21, 2008, 21:28:41 pm от Osiana »
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #409 -: Март 21, 2008, 21:44:15 pm »
Съвети за успешно отглеждане на орхидеи



Орхидеите, които се славят като капризни и трудни за отглеждане растения, с малко повече старание и внимание от страна на любителите им, могат да красят всеки един дом.

Много важни за успешното отглеждане на стайните орхидеи са саксиите, в които растат. Трябва да се избягват саксии от глина, защото те бързо изпаряват влагата, от която тези растения силно се нуждаят. По - добре използвайте пластмасови, по възможност прозрачни саксии. Добре е светлината да достига и до корените, тъй като в тях протича фотосинтезата, една специфична особеност на орхидеите.

Отстрани на саксията и по дъното и трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода и да влиза кислород. На дъното задължително се натрошават кори от бор, премесени с блатен мъх, да се подобри дренирането на почвата.

За орхидеите се използва специален почвен субстракт, който включва натрошени кори от бор (престояли във вряла вода, за да бъдат унищожени евентуални вредители), премесени с блатен мъх, евентуално едър пясък и парчета дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо - и въздухопропусклива.

Растенията са изключително светлолюбиви, но все пак за тях пряката слънчева светлина е пагубна. През лятото ги прекривайте с леки завеси или щори. Орхидеите свикват бързо и с изкуствена светлина.

Поливането на орхидеите трябва да се извършва много внимателно. Саксията се поставя в по - широк съд, пълен с мека вода, около 2  градуса, за около половин час.

Орхидеите задължително се опръскват, тъй като естествената им среда се характеризира с висока влажност на въздуха. Трябва да се избягва опръскване, когато растението е на силно слънце или температурата в помещението е по - ниска.

Оптималната температура за орхидеите в стайни условия, в периода им на растеж (пролет/лято) е 25 градуса, а вечер - около 18. Когато са в покой, орхидеите не се нуждаят от толкова високи температури.
 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #410 -: Март 22, 2008, 12:53:30 pm »
Здравейте, дами! Имам си Коледна звезда от 8 март прочетох че трябва да се реже и хоп окастрих на 19 март не ми стана много ясно след орязването тряба ли да я торя или да я приспивам, ако някой може да даде съветче ще съм много благодарна!
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #411 -: Март 22, 2008, 13:59:43 pm »
Не се тори, а поливането се свежда до минимум. Сложи я на по-тъмно.
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #412 -: Март 22, 2008, 15:45:05 pm »
Благодаря! А кога да я изкарам на светло - сега я поогледах и са тръгнали листенца още са много миниатюрни но със сигурност ще станат листенца?!?
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #413 -: Март 22, 2008, 18:08:26 pm »
Лятото може да я изкараш и на вън, но да бъде на сянка. Задължително тогава я полей с тор за листна маса.
Браво на звездата ти и листенца е подкарала, моята още не съм я рязал, но тези дни това ще направя.
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #414 -: Март 23, 2008, 11:49:24 am »
Mary : Благодаря ти, за съветите! Още утре ще купя някяква течна тор. Листенцата са съвсем в зачатък, но с всеки отминал ден пъпчиците растат ... много съм щастлива!  :balk_102:
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #415 -: Март 23, 2008, 20:02:16 pm »
:D  Moмичета, днес съм решилада ви пратя снимки на няколко нарциса, макар и във ваза , който доста труно снимах и качих и дано ви харесат:

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #416 -: Март 24, 2008, 13:41:13 pm »
Браво на фантата :balk_47: :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #417 -: Март 24, 2008, 18:06:10 pm »
И аз да се похваля с новите ми придобивки - Калатея


и Алоказия

И единствените за сега цъфнали цветенца - теменужките  :)



*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #418 -: Март 24, 2008, 18:13:26 pm »
И отново ще помоля за помощ добрите цветарки, Монстерата ми се разрастна и стъблото остана много тъничко за новите листа, слагам и снимка да онагледя проблема. Засега съм подпряла временно, но се чудя какво да направя, ако отрежа и засея направо в пръстта горната част дали ще стане или да забучвам въздушните корени и да продължавам с укрепването с каквото намеря без да я пипам??




*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #419 -: Март 24, 2008, 18:22:47 pm »
Мая, много хубави цветя. Калатеята много ми хареса. Алоказията е много капризна, нали знаеш?

Аз нямам монстера и не знам, но ще кача една полезна статийка тук. Пише че може да се хване от издънки или стъблени резници.




Монстера / Monstera deliciosa

РАЗДЕЛ: Декоративнолистни 
СЕМЕЙСТВО: Змиярникови / Araceae 
   
 
       
Описание: Първоначално младите листа на Монстера са сърцевидни. Когато започне да старее се появяват прорези и дупки, от където произтича и народното наименование на цветето - прозорче. В някои страни пък го наричат "швейцарско сирене". Друга особеност са висящите покрай стъблата корени. Цъфти в редки случаи, и то в напреднала възраст. Цветовете наподобяват големи гроздове.

Грижи: Обича нормалната стайна температура. Да се полива често с филтрирана вода. През зимата поливането е умерено, докато през лятото то е обилно. Монстерата обича влажния въздух, поради което е хубаво листата да се напръскват с хладка вода. От март до август се тори ежемесечно най-често с течна тор. Пресажда се през март-април. 

Място: Най-уютно се чувства на прозорец с източно, западно или северно изложение. Харесва тъмнината, но за предпочитане е да се отглежда на светло или на полусянка. Да се пази от преки слънчеви лъчи!
 
Размножаване: Посредством издънки или стъблени резници. Потопете резницата в чаша вода с парченце от дървени въглища. Като пусне коренчета, потопете долната му част в малко течен тор и тогава го засадете в пръстта. Вкореняването изисква голяма влажност на пръстта, затова е много важно честото поливане. След 3 седмици, когато корените се оформят, изровете резниците и ги засадете в нова пръст.
 
Съвет на градинаря: Ако листата на монстера престанат да се "нарязват", това означава, че растението се държи на твърде тъмно място. Трябва да се премества постепенно на светлина, като се започне от полусянка и се стигне до лека слънчева светлина. 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."