0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #160 -: Февруари 11, 2008, 20:02:55 pm »
пими, точно това е целта на рязането, да се разклонят и да бъде по-кичеста. И аз мин. год. като рязах напрво ми се скъса сърцето. Трябва да я отрежеш до 10-15 см. над почвата. и я поливай рядко, при напълно изсъхване на земята и по много малко. Аз веднъж преполях и тя изгни, нали си няма листа да фотосинтезира......
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #161 -: Февруари 11, 2008, 20:03:59 pm »
пими, точно това е целта на рязането, да се разклонят и да бъде по-кичеста. И аз мин. год. като рязах напрво ми се скъса сърцето. Трябва да я отрежеш до 10-15 см. над почвата. и я поливай рядко, при напълно изсъхване на земята и по много малко. Аз веднъж преполях и тя изгни, нали си няма листа да фотосинтезира......
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #162 -: Февруари 11, 2008, 21:12:02 pm »
Благодаря Мари.Аз отразях само едното клонче но сега ще взема да отрежа всичките.Относно поливането я поливам веднъж седмизно.В стаята където е сложена е много топло и пръстта много бързо изсъхва.
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #163 -: Февруари 11, 2008, 23:29:44 pm »
Като я отрежеш, даже и по нарядко, сипваш само колкото корена да поеме малко влага.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #164 -: Февруари 11, 2008, 23:37:32 pm »
Момичета, вижте на какво интересно нещо попаднах днес докато зяпах из нета :D
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=190081&photo=10 - това за съжаление като се опитам да го постна и се обръща на една страна :?




Интересни идеи да си освежим дома и да използваме стари дървении :wink:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #165 -: Февруари 12, 2008, 09:46:51 am »
Mary, здравей :)
Ами....колко съм специалист незнам,но пък страшно си обичам професията и ако мога да помогна съм насреща.Имам доста книги на цветна тематика.Въобще обожавам цветята.

Пими, относно коледната звезда-много трудно ще я накараш да зацъфти отново по същият начин.Но пък казват за нея,че е възможно,макар и трудно.Може да опиташ.Намерих това:"Основното е да се има предвид, че Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато деня е къс.
Коледната звезда се тори с комплексен тор през лятото всяка седмица, за да се развие листната маса и на всеки 14 дни, докато цъфти, като торта трябва да съдържа повече калий, за да се подпомогне формирането на цветове.
Растението има нужда от достатъчно светлина и температури 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня в зависимост от сорта. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които си наричат "цветове"), но растенията изнежват и стават нетрайни.
Растението се полива само с вода със стайна температура, тогава, когато усетите с пръсти, че почвата е засъхнала."
Незнам дали успях да помогна? :)
"Когато изпълваш живота на другите със светлина не може да не бъдеш озарен и ти"
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #166 -: Февруари 12, 2008, 10:01:46 am »
Ами незнам дано да цъфне и за следващата коледа.Предната която имах цъфна 2-3 години подред без да съм полагала кой знае какви специялни грижи за нея.Аз не съм кой знае каква цветарка по мнение на моя мъж ако искаш да се отървеш от някое цвете дай го на мен много бързо ще му сметна.Не е нарочно просто все така се случва.
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #167 -: Февруари 12, 2008, 15:07:21 pm »
При мен е мисията не възможна, но пък това ме амбицира да се пробвам все по-яростно. Толкова статии за коледната звезда изчетох и в списания и книги , и в нета, но накрая стана друго. Обаче мисля, че разбрах къде ми е грешката, та тая година шъ са поправям.
Мимче, я ми кажи кога според теб е най-добре да я отрежа, май миналата год. беше късно - април или май, не си спомням точно.
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #168 -: Февруари 12, 2008, 15:33:29 pm »
Бяха ми казвали че ако ще се реже трябва да е най-късно началото на март.Но нека да кажат по-компетентните.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #169 -: Февруари 12, 2008, 16:48:39 pm »


А тук моята палма кооолко е пораснала. :lol:

Гане, интересни снимки. Може да се черпят идейки.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #170 -: Февруари 12, 2008, 20:10:36 pm »
Mary, никога не съм гледала Коледна звезда,но се разрових за нея в един учебник и се оказва доста интересно как да я "излъжеш" пак да зацъфти.:)
Относно кога да я отрежеш- някъде към средата  на април,като оставиш около 10тина см. от стъблата.САксията трябва да е на сянка,почвата почти суха.Пресаждаш през май и продължаваш да поливаш.През пролетта се наторява.Изчакваш да порастнат новите стъбла и махаш, ако има по-слаби,за да останат силните стъбла.
В края на септември има един чалъм :), Покрива се с черна торба от ранна вечер и се оставя така до сутринта-в този период са и нужни 14 часа тъмнина.Продължаваш 8 седмици,след което се гледа обикновено....казват ,че ще цъфне около Коледа по този начин, но по-висока от преди.
Абе, голямо приключение си е според мен. :) Чудесно е че си ентусиаст.
Аз така измъчих много кактуси.Обожавам ги-много са ми интересни :)

Пими незнам, може пък и през март да има успех. Нямам опит.Може пък едната година да опитаме март,другата април.:)В офиса имаме една малка звезда, ще я ползвам за експеримент и ще разкажа,ако е имало успех :)
Osiana,супер е палмата. Моята я нападнаха акари и никак не изглецда добре...вече :)МАй се преборих с тях,обаче.
"Когато изпълваш живота на другите със светлина не може да не бъдеш озарен и ти"
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #171 -: Февруари 12, 2008, 23:42:33 pm »
Копирах тук една идея за кошничка. :wink:


Цветна градина в кошница

Ако нямате търпение да видите цъфналите в градината пролетни цветя, можете да създадете малка уханна градинка в ... кошница. Тя може да грее на перваза ви или да краси масата в гостната.




Какво ви е нужно:

* малка кошница с желана форма
* 3 найлонови торбички, срязани хоризонтално до височината на кошницата
* 3-4 вида подправки (мащерка, салвия, майорана)
* цъфтящи цветя (мини нарциси, лалета, зюмбюли, примула)
* торфен мъх или почвена смес за луковични
* малки камъчета


Ето как:

Вътрешната част на кошницата покрийте плътно с найлона. Насипете малки камъчета по дъното за дренаж. В средата на кошницата поставете по - високите цветя, а по - ниските - по ръба. Поставете луковиците със заострената част надолу. Отгоре и отстрани разпределете мъха или пръстта. Полейте. Дръжте кошницата на топло и пръскайте обилно с вода.





 baby_s, а ето тук нещо за лимона, дано съм полезна :)


Лимон / Citrus limon

РАЗДЕЛ: Декоративнолистни 

 
   
Описание: Представител на семейство Rutaceae.
Цветовете на лимона са нежнобели и уханни. Растат в изобилие, но само малка част от тях връзват плодове.
 
Грижи: Растението се нуждае от богата почва и допълнително подхранване с естествени и изкуствени торове, смесени с вода, по време на вегетацията. Торенето с органичен тор се извършва през вегетацията, особено когато растението плододава и се е оформило като голямо дръвче. Използва се добре разложен, пресят през сито и обеззаразен оборски тор, като количеството му зависи от големината на съда. Еднократно се внася около 1 кг. За целта повърхностният слой почва внимателно се изгребва и на негово място се слага оборския тор. Полейте обилно. Това се прави веднъж на 1 месец до есента.

За да плододава растението, е много важна резитбата. Тя трябва да се прави от началото, така че да се оформят 3-4 второразредни летораста (разклонения) от стъблото с дължина до 20 см, а в следващите резитби да се оставят на всеки летораст по 2 клонки от трети и четвърти разред с дължина 12-15 см. Лимонът плододава на клонките от четвърти разред.
При добро гледане лимонът ще има 2 или 3 растежни импулса годишно, след всеки от които трябва да се извършва резитба. Тогава се оформят само последните, най-малки клонки, от които ще се развият плододаващите разклонения.

Лимонът цъфти обилно и ако го отглеждате с декоративна цел, оставете всичките цветове. Но ако искате да плододава, то тогава трябва да оставите  3-4 цвята, разположени към върха на клонките, а останалите (пъпки и разтворени) да отстраните.
Лимонът се цени не само заради богатите си на витамин С плодове, а и за това, че съдържанието му на фотонциди в кожестите му листа действат като естествен антибиотик и убиват микробите в стаята където расте.

Място: Най-благоприятната температура за развитие на лимона е между 18 и 25 градуса, поради това той не може да расте целогодишно на открито.
Препоръчва се през летния период да бъде изнесен на двора, в градината под шарената сянка на някое дърво, за да не прегори от пряката слънчева светлина.
През септември, когато времето започне да захлажда, го приберете в топла, южна стая и намалете поливането.
 
Размножаване: Лимонът може да се размножава семенно, но това е доста бавен процес – отгледаните по този начин растения дават плодове едва след 10-ата година. Затова през август лимоните може да се ашладисват от специалисти.
Възможно е да захванете лимон от листен резник. Откъснете от растението майка съцветие при върха. Отрежете 1/3 от краищата на листата и директно вкоренете в малък съд. Похлупете с буркан и поливайте обилно. По време на процеса на вкореняване е възможно лимонът първо да цъфти. Отстранявайте цветовете, докато не се появят първите нови листа.

 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #172 -: Февруари 13, 2008, 00:16:58 am »
Мимче, ми точно в това се дължи моя провал, аз я затъмвах стриктно, под час. Де к`во има телефон и часовник дома, всичко бе навито да я не пропусна. Но аз разбрах къде греша. Първо температурата през лятото ми е добра, но есенната май ми куца и второто най-важното, аз не съм и слагала никакъв тор за листна маса, а той е задължително. И след това тор за цъфтене, но сега съм се подготвила, купих си някакъв уж по скъп и хубав, специално за нея - подготвям се от рано. Е и другите намазаха покрай нея де. Аз нали съм си тъпа и упорита, мин. година уморих една звезда, та затова сега си купих три.
В моята градинка 2 съм описала подробно начина на затъмнение, което й прилагах.
Ози, само ако знаеш от кога се каня да си направя една такава цветна композиция, но за пореден път, мързела в мен говори. Даже онзи ден ходих до магазина на разузнаване, за да видя какви плетени съдове има и кое ще ми е най-подходящо.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #173 -: Февруари 13, 2008, 00:20:59 am »
Ми айде направи бе Мари.
Аз моята я направих няма и за 15 мин. В кошничката найлон, цветенцата в малки саксийки, толкова големи че да не излизат от коничката. Цветенца всякакви стават. Малко декорация  на фантазия и готово. Някоя корделка, малко мъх или нещо друго и готово. :wink: :lol:
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #174 -: Февруари 13, 2008, 00:44:31 am »
Голяма съм мърла станала, но добре че си ти да ме попобутнеш.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #175 -: Февруари 13, 2008, 11:10:33 am »

Cycas

Това е най-новото ми попълнение. Подарък от половинката за днешният ден. :D

И тук малко инфо за самото цвете:

Цикас / Cycas revoluta

РАЗДЕЛ: Папратови 

       
Описание: Цикасът е изключително древно растение. Името му в превод от гръцки (Kykas) означава палма. Това не е точно палма, но много прилича по външен вид на всички палмови. За разлика от палмите, цикасът е двуполов и съществуват мъжки и женски растения.
Произхожда от Югоизточна Азия (Япония и Тайван ) и Австралия. Той расте много бавно и може да живее дълго у дома при подходящи грижи.
Младите листа на цикаса са завити спирално, както при папратите. Те са крехки и доста нежни, по-късно обаче стават твърди и жилави.
При покупка трябва да внимавате, защото е скъпо растение и обикновено стои дълго по магазините, където условията не са много подходящи или го преполиват поради незнание относно нуждите му. Убедете се, че не са повредени централните листа, а крайните не са започнали да пожълтяват. Най-подходящи за покупка са растения с 3 до 5 развити листа.
Грижи: Температура: Умерена, зимата предпочита по студени помещения при температуре 12-16°C, минимум 8°C.
Лятото го преместете на балкон или в градината, като внимавате да не е на течение и през първите няколко дни засенчвайте, за да не прегорят листата.

Поливане: Полива се обилно от пролет до есен, зимата намалете поливането. Попадналата вода в средната част може да предизвика загниване. Водата не бива да остава в подложката на саксията.

Пресаждане: Трябва да се прави много внимателно, тъй като корените са много нежни. Младите се пресаждат всяка година. По - възрастните, според растежа и запълването на саксията. Почва - 2 части листовка, 1 част прегорял оборски тор, 1 част чимовка, 1 част торф, 1 част пясък и към всичко добавете дървени въглища. На дъното поставете камъчета или натрошени глинени саксии.

Торене: На 2 седмици през активния период. Зимата не се тори.

Влажност на въздуха: Всекидневно пръскване. За да расте и изглежда добре, почиствайте листата всеки месец. Ако ги миете с вода, покриийте стеблото.

Място: Осигурете топло, светло, но защитено от слънчевите лъчи място. Подходящо изложение е южно или югозападно.
Размножаване: Чрез издънки. След отделянето, поръсете с прах от дървени въглища. Поставете в смес от торф, пясък и дървени въглища. Поливайте умерено.
Възможно е и със семена при подгряване отдолу.
И при двата случая отнема около 2 месеца.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #176 -: Февруари 13, 2008, 13:17:13 pm »
Леле Озииииии, супер. това е доста скъпо и капризно растение. Аз на няколко пъти отивам да си купя, но все се отказвам в последния момент и взимам други. Хвърлила съм око на един по-малък, та ако го уморя, да не ме е яд чак толкова.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #177 -: Февруари 13, 2008, 13:25:14 pm »
Надявам се да не го уморя. :lol:
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #178 -: Февруари 13, 2008, 16:05:23 pm »
Преди около 2 месеца си купих две семенца. Изобщо не вярвах че нещо ще тръгне. Да обаче, тръгна..... Това би трябвало да стане Стрелиция.
Ето снимчица:



А тук, как би трябвало да изглежда като порасне:


И още две снимки на зимните ми цветенца:




Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #179 -: Февруари 13, 2008, 16:17:58 pm »
 :D Мари, че ти цяла Одисея със звездата,бре :)
Ще погледна в Моята градинка-2, още не съм я чела. Дано този път и трите дето си купила да станат :)
"Когато изпълваш живота на другите със светлина не може да не бъдеш озарен и ти"