0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #160 -: Август 28, 2013, 14:57:36 pm »
Цитомегаловирус и човешки папилома вирус са две много различни неща...


 osi_12 не са

я разкажи...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #161 -: Август 29, 2013, 00:22:54 am »
И в интерес на истината се прави задължително на донорките на яйцеклетки цитонамазка
Работата е там, че традиционната цитонамазка, която се прави на донорките, не е ДНК-тест.
Геника прави ПАП-тест от ново поколение (течно-базирана цитология) + HPV-високорискови типове скрининг (струва 89 лв), което е коренно различно от традиционната цитонамазка от миналия век, която се прави масово (струва 20 лв) и за която са ти отговорили.
П.П. Няма смисъл да се пита Персенска относно HPV-DNA-PCR-тест и за ПАП-тест от ново поколение (течно-базирана цитология). PCR е метод за амплификация (увеличаване на изходното количество) на ДНК от интерес, което чрез традиционна цитонамазка не може да се направи.
« Последна редакция: Август 29, 2013, 00:50:31 am от mammita2012 »
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #162 -: Август 30, 2013, 21:25:48 pm »
Вече стана въпрос за отношението ми към добрата стара цитонамазка,па макар и от миналият век.Всеизвестно е,че гениалните открития са прости,обачеееееееееее...това не работи в полза на фармацефтичните компании,които да продават скъпите тестове...за каквото и да е  :D
Двата метода са несравними,принципа им е коренно различен,но ако има кой да гледа и да вижда каквото гледа -с две ръце съм за цитонамазката(без значение колко струва).


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #163 -: Август 31, 2013, 00:26:15 am »
по въпроса със заразяването на ембриона и реципиентката
Понеже въпросът ти е важен, ще отговоря.
Никой не рискува да прави ембриони от заразени със смъртоносни вируси донор(к)и, стига да знае, дали са вирусоносители.
Именно това не се знае при донор(к)ите,
защото цитонамазката не може да определи, дали има HPV при жените, а мъжете изобщо не се тестват за високорискови типове HPV в България, въпреки, че те пренасят вируса. Цитонамазката не може да установи присъствието на вирус, а дава информация за пораженията едва, когато вирусът се е активизирал, т.е. след инкубационния период.
Вземи предвид това, че заболяването прогресира бавно, с инкубационен период дори до 10 години, през което време цитонамазката е с леки отклонения и в границите на нормалната при вирусоносители , а нищо неподозиращите вирусоносители смятат, че са здрави и разпространяват HPV към реципиентите. Такъв човек спокойно може да стане донор в България и ще бъде спрян от донорство в страни, където се прави HPV-DNA-PCR на донор(к)ите. Дори жени/мъже с доказан вирус може да нямат  признаци на остро протичащо заболяване, но да разпространяват вируса.
При бавното прогресиране на заболяването и след това само HPV-DNA-PCR (ДНК-тест) може да определи има ли HPV или не. Никоя цитонамазка по света (дори течно-базираната цитология, когато е без скрининг за HPV) не може да направи това.
Ако след 10 години обаче жена, правила ин витро, развие рак на шийката на матката, първо ще бъде обвинен партньорът й през тези 10 години и едва ли някой ще се сети за донора в ин витро клиниката.
PCR и цитонамазката не са 2 метода за определяне на едно и също нещо при донорите, та да си изберем единия метод, защото детекцията на HPV е приоритет само на PCR, цитоманазката няма такава функция.
Т.е. не става въпрос за стар и нов метод, а за метод, който детектира HPV (PCR) и такъв, който не може да детектира HPV (цитонамазка).
Да се използва само цитонамазка за донорки и никакъв HPV-тест за донори без HPV-DNA-PCR означава да се затварят очите пред вирусоносители в начален стадий на заболяване и външно здрави, но преносители на HPV донор(к)и. Това определено е игра с огъня в България.

П.П. Учудвам се, че някой може да не различава CMV от HPV.
« Последна редакция: Август 31, 2013, 01:26:20 am от mammita2012 »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #164 -: Август 31, 2013, 12:32:15 pm »
mammita2012,

имам няколко въпроса към теб:

1. кои са страните, в които със закон е задължително извършването на HPV-DNA-PCR на донор(к)ите?
2. кои са страните и клиниките, в които HPV-DNA-PCR на донор(к)ите се прави рутинно?

3. Ако жената е заразена с HPV, то нейната яйцеклетка "заразена" ли е, т.е. - може ли да предава вируса?
4. ако да - как? може ли да се заразиш от HPV чрез попадане на чужда яйцеклетка от заразен човек вътре в матката ти?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #165 -: Август 31, 2013, 22:53:36 pm »
В България никоя жена няма да се съгласи да плати за гамета от непознат(а) донор(ка), ако знае, че донорът е носител на смъртоносен вирус HPV (или друг такъв вирус), дори и цитонамазката (за жена) да е нормална (а така е в много случаи). Ти говориш само за жени и яйцеклетки, а къде забрави донорите-мъже, които са преносители на заболяването и изобщо не се тестват??? При смъртоносни вируси не се разчита на измиване на гаметите и вирусоносителите се спират от донорство (вж по-нататък).

Всяка жена би предпочела да плати по 10 лв заедно с другите реципиентки за HPV-тест на донора (мъж или жена), за да знае на какво се подлага и да се откаже, ако HPV на донора e (+). Питайте реципиентките, не остарелия закон. В другите страни на жената се дава списък с тестовете на донора и тя решава, дали да се съгласи. Ако донорката има само ПАП-тест без HPV-тест (а донорът изобщо не е тестван за HPV), само наивни/неинформирани реципиентки биха се подложили на донорство. Възможна е нормална цитонамазка на HPV-носител. Или реципиентката толкова желае дете, че е съгласна да рискува с бъдещо раково (или друго) заболяване, дори и прекрасно да знае риска от зараза от непроверен(а) донор(ка), понеже законът още е в тези години на миналия век, когато нямаше PCR.

Свършиха ли се жените/мъжете без високорискови HPV, та да не правим на донор(к)ите HPV-тест с цел никой да не знае (лекари, донори, пациентки и пр.) - носители ли са донорите на HPV? Това прилича на щрауса с главата в тревата.
Защо избягваме HPV-DNA-PCR теста, когато само този тест дава еднозначен отговор: има ли донорът смъртоносен вирус??? Тестът не е скъп, плащат го всички реципиентки, а за опазването на живота няма цена и закон.

В заключение, не питай мухлясалия закон, а питай жените, дали ще приемат генетичен материал от донор (мъж/жена), за когото е доказано, че е носител на смъртоносен нелечим вирус??? Ако реципиентката ти е дъщеря, би ли я допуснала до донор с HPV, ако със сигурност знаеш това от HPV-DNA-PCR теста за високорискови типове???

« Последна редакция: Август 31, 2013, 23:15:40 pm от mammita2012 »
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #166 -: Август 31, 2013, 23:05:31 pm »
Отговор на въпроси 1&2:
Ето ти линк на клиника в чужбина, където се изключват от донорство жени с HPV(+):
http://fcidonor.com/become-an-egg-donor/requirements-to-donate-eggs
вж точка 2, не се приема донорство при ПАП без HPV-тест или с положителен HPV.

Отговори на въпроси 3&4: В лабораторни условия, при пункцията на фоликули или при оплождане със заразен донор HPV може да попадне материала за трансфер. Всеки от лаборатория за работа със смъртоносни вируси знае това, както и приетите крути мерки, за да не се зарази операторът и да не изнесе вируса извън лабораторията. Затова при HPV(+) се спира донорството.

Сега друга страна на въпроса:
Във водещите клиники на напредналите страни никой не прави цитонамазката от миналия век, която се практикува масово у нас. Никой лекар там не маже биологичен материал (който не е представителен за цялата маточна шийка, а само за част от нея) върху предметно стъкло, за да гледа друг лекар под микроскоп рамазана и неясна картина, а резултатът да е субективно написан ПАП-резултат на ръка.
Цитонамазката от миналия век има и субективен елемент на лоша възпроизводимост на заключението. Навсякъде в напредналите страни във водещите клиники се прави автоматизираният вариант на цитонамазка, наречен 'течно-базирана цитология и резултатът е ясна картина на микроскопския препарат, от която може да се правят надеждни и възпроизводими заключения.
Това е цитонамазката в напредналите страни:
http://www.genicalab.com/bg/tests/48-%D0%A2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0.html

Въвеждането на този метод е подобрило рязко диагностицирането на HPV-носители.






« Последна редакция: Август 31, 2013, 23:21:54 pm от mammita2012 »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #167 -: Септември 01, 2013, 01:30:49 am »
аз не разбрах какъв е отговорът на моите въпроси, съжалявам...

бтв, и в България са чували за liquid-based cytology
http://www.ivf.bg/dom/index.php/laboratorni-izsledvania
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Crystal

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #168 -: Септември 01, 2013, 07:56:12 am »
В Геника правят течно-базирана цитонамазка. Линкът, посочен от mammita2012 е точно от там.
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #169 -: Септември 02, 2013, 02:10:15 am »
аз не разбрах какъв е отговорът на моите въпроси, съжалявам...
бтв, и в България са чували за liquid-based cytology
http://www.ivf.bg/dom/index.php/laboratorni-izsledvania

Накратко, водещите клиники в САЩ и другите развити страни са взели в свои ръце опазването живота на пациентите и не чакат на закона да им наложи да правят това, което е заложено в Хипократовата клетва.
Ето един пример:
http://fcidonor.com/become-an-egg-donor/requirements-to-donate-eggs
т.е. изключват се от донорство всички HPV-положителни лица (HPV се доказва с цитонамазка и PCR).

Закон за това не е необходим - юристите знаят, че всичко, което не е забранено, е разрешено.
Т.е. никой закон не възпрепятства клиниките у нас да докажат професионално, че донор(к)ите не са носители на високорискови типове HPV чрез HPV-DNA-PCR и ако даден(а) донор(ка) е HPV-положителен(а) да бъде спрян(а) от донорство.
Няма причина клиниките да не правят този тест на донорите, но никоя клиника в България не го прави на донорите, въпреки че има всички условия за това в съответните лаборатории.
В чужбина можеш да отидеш в клиника, която прави HPV-PCR-тест на донорите, но в България ('няма такава държава' - цитат от екрана) няма такава клиника, понеже HPV-DNA-PCR го нямало в наредбата за донорството. Защо им е наредба, след като лекарите са полагали Хипократова клетва?

Ако имаше поне една клиника в България, която да доказва, че донор(к)ите не са носители на високорискови HPV и др., останалите клиники щяха да останат без пациентки за донорски процедури.

Всички тестове за донор(к)ите се плащат от реципиентките, като цената им, даже взети заедно, е несъизмеримо по-ниска от цената на цялата процедура.

П.П. Не обяснявам как при процедура (с иглата за пункция) и после в лабораторни условия HPV, който е бил в областта на шийката на матката на заразена донорка или в съответното място на заразен донор, може да попадне в матката на реципиентката, след като каза, че... На измиване на заразени гамети не се разчита в случаи на високорискови вируси.
« Последна редакция: Септември 02, 2013, 03:28:32 am от mammita2012 »
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #170 -: Септември 02, 2013, 02:59:14 am »
и в България са чували за liquid-based cytology
http://www.ivf.bg/dom/index.php/laboratorni-izsledvania
Отворих линка ти. Това е тест за пациентки, но не се прави на донорките, понеже бил скъп и го нямало в наредбата за донорите, макар че тестът не е скъп, платен от няколко пациентки.
Обаче къде останаха мъжете донори? Те са преносителите, а останаха в страни от картинката.
« Последна редакция: Септември 02, 2013, 03:06:00 am от mammita2012 »
*

    Crystal

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #171 -: Септември 02, 2013, 08:48:17 am »
Стана ми интересно и се порових по въпроса в интернет. Ето на какво попаднах (имам цялата статия, ако някой се интересува мога да му я изпратя на e-mail). Статията е от 2010г., предполагам сега нещата са придобили по-ясен вид, но нямам време да ровя още.


Syrjanen S. Current concepts on human papillomavirus infections in children. APMIS 2010; 118: 494–
509.

Current evidence is strong enough to conclude that human papillomavirus (HPV) can be transmitted
both sexually and non-sexually.
The debate on HPV infections in children still continues but it is more
focused on HPV prevalence than on transmission modes. HPV DNA detection in amniotic fluid, foetal
membranes, cord blood and placental trophoblastic cells all suggest HPV infection in utero, i.e. prenataltransmission. Based on recent meta-analysis, vertical transmission occurs in approximately 20% ofcases. Most of the mucosal HPV infections in infants are incident, persistent infections in oral and genital
mucosa being found in less than 10% and 2% respectively. The mother seems to be the main transmitter
of HPV to her newborn, but subsequent HPV infections are acquired horizontally via saliva or
other contacts. Bimodal peak prevalence is seen for skin warts, oral papillomas and recurrent respiratory
papillomatosis (RRP) in younger and older age groups, suggesting similar epidemiology. Of the
clinical HPV diseases, juvenile-onset-RRP and genital condylomata are problematic; the former
because of its life-threatening potential and the latter because of possible sexual abuse. HPV6 and 11
are the most common genotypes in both the lesions. Early in life, infections by the high-risk HPV genotypes may also remain persistent for a considerable period, and should be of considerable importance


Infections with a-papillomaviruses have been regarded as a sexually transmitted disease.Detection of HPV in virgins, infants and children suggests that vertical transmission exists,but the exact rates and routes have not been well established (46–49, 72). Possible non-sexual transmission modes include vertical or horizontal transmission and autoinoculation.


Peri-conceptual transmission could theoretically occur via the infected oocyte or spermatozoon.
HPV DNA has been detected in 8–64% of the semen samples from asymptomatic men (99–106). Both seminal plasma and spermatozoa have been shown to contain HPV DNA (103).Moreover, HPV16 has been transcriptionally active in spermatozoa (102, 103). Currently, no studies exist on HPV detection in oocytes. Thus, theoretically, subsequent virus transmission might originate from the embryos soon after fertilization.
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #172 -: Септември 02, 2013, 10:05:15 am »
Най-после добих представа за отговора на въпроса си доколко е възможно заразяване на ембриона с високорисков HPV при донор(к)и, носители на вируса. Темата очевидно е важна и много интересна. Без да съм ровила и задълбавала, разбирам, че засега по-голяма е вероятността заразяване да дойде от спермата, ако не е правен ДНК-тест на донора. Явно няма достатъчно изследавния, за да се провери доколко донорка може да предаде вируса на ембриона чрез яйцеклетките си. Със сигурност обаче ще има такива проучвания.

Ние тук обаче си говорим за донор(к)ите. Но по същия начин стои въпросът и за пациентите. Ако мъжът в двойката е носител на високорисков HPV, той е също толкова опасен за процедурата. Ако на мен, примерно, ми установят наличие на HPV от опасните групи при течно-базирана цитонамазка (каквато се прави в някои клиники, но не е рутинна), тогава какво се случва? Нося си риска и вземам мерки роденото дете да бъде изследвано и по възможност лекувано. Просто разсъждавам, не знам дали съм права.
*

    Crystal

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #173 -: Септември 02, 2013, 12:47:05 pm »
От това, което аз разбрах (а нямах време да прочета внимателно цялата статия, освен това тъй като не съм лекар, не съм в състояние да разбера всичко) бебето може да се зарази с HPV вътреутробно, като единият начин за това е от сперматозоид, който е заразен, а другите начини са от майката по време на бременността или при самото раждане ако е естествено (макар че не се изключва възможността и при секцио да се зарази). Не знам как трябва да се поцедира с бебето-струва ми се, че в БГ ако поискаме бебето да бъде изследвано за HPV ще ни се изсмеят  :( А това вече излиза съвсем от темата.
Беата, не се тревожи сега за това. А и не мисля, че е разумно по време на бременността ти да ти правят цитонамазка. Като родиш, здраве и живот, тогава може  :)
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #174 -: Септември 03, 2013, 23:35:22 pm »
Някой беше питал, как принципно се изследват мъже (и донори) за високорикови типове папилома вирус (HPV)? HPV типове са широкоразпространени сред хората. Високорисковите типове са 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 56, 58, 59, 66 (пиша ги, понеже някой беше писал, че са само 2 до 4 типа, за съжаление са много повече и са широкоразпространени).

Жени: цитонамазка + HPV-DNA-PCR (само цитонамазка не определя има ли HPV, има случаи на нормална цитонамазка на вирусоносители)

Мъже: HPV-DNA-PCR на семенна течност след определен брой дни въздържание

И двата теста (първият е комбиниран с материала от цитонамазката) се правят в Геника.

« Последна редакция: Септември 03, 2013, 23:38:29 pm от mammita2012 »
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #175 -: Септември 05, 2013, 19:48:20 pm »
Момичета ,помагайте. Днес ми излезе  АМХ
AMH         0.76ng/ml  при референтни   N>0.7, Bord.0.3-0.7
Какво мислите?
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #176 -: Септември 07, 2013, 01:23:39 am »
Interpretation   AMH Blood Level
High (often PCOS)   Over 3.0 ng/ml
Normal                   Over 1.0 ng/ml
Low Normal Range   0.7 - 0.9 ng/ml
Low                           0.3 - 0.6 ng/ml
Very Low   Less than 0.3 ng/ml

AMH обаче се интерпретира заедно с инхибин В. Ако инхибин В ти е нормален, няма да се притесняваш, нищо че АМН ти клони към ниските, но още задоволителни стойности.
Колко ти е инхибин В?
« Последна редакция: Септември 07, 2013, 01:27:03 am от mammita2012 »
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #177 -: Септември 07, 2013, 08:29:50 am »
здравейте аз съм  на 41 год. имам 15 год син винаги винаги съм искала второ дете със спирала съм мц ми беше на 3/08/13год на 30/08013 год не  ми дойде  ходих на лекар  след 6 дена закъснение каза че нищо не се вижда още било много рано искаше да ми изписва лекарсто да ми дойде но аз отказах ако ще ми идва да си е нормално  незнам какво да правя може ли да съм бремена
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #178 -: Септември 07, 2013, 12:25:39 pm »
Mammita2012 , инхибина го изследвах преди 6 месеца и е нисък 21,55 при реф. >45. Тогава FSH беше в норма ,но Е2 беше висок. Имах задържан фоликул. Сега  FSH  е 13 при реф до 8,5 и ме изпратиха за AMH. Ходих на фоликулометрия и на 6 ден имам по 5 фоликула в двата яйчника, като доминантния е 14 мм. На 10 и 12 ден пак ще ходя ,за да видим какво се случва и има ли овулация. Тая надежди ,че ще ми направят поне стимулация , но проблема е в годините и незнам дали ще се наемат на такова нещо.
Хубав ден !
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #179 -: Септември 16, 2013, 14:55:46 pm »
leti какво става с теб? Ходи ли на лекар? Какво се установи?
Поздрави!