0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #200 -: Март 02, 2015, 07:55:00 am »
Аз съм против комбинираните. Имах такава, не стига че мачкаше, ами и сушеше само половината от това, което изпере. Баща ми има някаква комбинирана и е същата работа - мачка жестоко.
Дали няма някое копче, което да намали мачкането?!

Смайл, аз дебели, плътни и тежки пердета нямам, плътните ми стоят като ленени и си ги закачам мокри и тях, но мисля, че и със сушилня биха били ок.
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #201 -: Март 15, 2015, 10:26:11 am »
Момичета, а спалното бельо мачка ли ви се в сушилнята?
На мен много ми се мачка. Първо мислех, че съм я препълнила, но после слагах само един плик и две калъфки и пак се намачкаха много.
Чудя се дали, ако ги врътна само на 400 оборота центрофуга и после ги сложа в сушилнята, няма да е по-добре.
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #202 -: Март 15, 2015, 15:58:49 pm »
Нашите не се мачкат. Аз центрофугирам на 1200 оборота например. Но винаги като се извърти сушилнята веднага вадя дрехите изтръсквам хубаво и сгъвам. Може наистина да е от самата пералня, например ми е правило впечатление, че пералнята на свекърва ми например завалва дрехите, тя пуска екстра центрофуга. Не е евтина марка, но ги мачка доста и завалва. А също и тези старите чаршафи и комплекти хасе май се казваха се мачкат ужасно в пералня и без гладене не може. Това пък си е до вида такане на материята.


Re: сушилня - за и против!
« Отговор #203 -: Март 15, 2015, 16:11:56 pm »
Ние имаме два комплекта за спалнята от Икеа. Единият е от памук, който се мачка много малко, а вторият обратно.
Но сега и двата ми излизат доста смачкани още от пералнята, а в сушилнята вместо да се поогладят се донамачкват.
Ако ги пера на 400 оборота центрофуга и ги изпъна и простря веднага са си почти ОК. Но с 1000 оборота центрофуга + сушилня = ужасТ  :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #204 -: Март 15, 2015, 18:23:08 pm »
Смаил , очевидно  при теб  и сушилнята не ви се получи любов от пръв поглед :)
Аз не забелязвам да мачка особено много.Ако престоят топли вътре и изстинат там -да -по-смачкани са. Аз имам чаршафи на  Тед , едни немски малко като крепон материята , на Калоян има ранфорс хасе , на Тач ,на Росима Дриим ... Ама аз чаршафи никога и не съм гладила  и преди сушилнята .
Но наистина забелязвам , че тези от едновремешното хасе -мачкат се повече  , не че ползвам от тях , но завивам  -покривам -обвивам  с тях в дрешника дрехи .


Re: сушилня - за и против!
« Отговор #205 -: Март 15, 2015, 21:18:18 pm »
Смаил , очевидно  при теб  и сушилнята не ви се получи любов от пръв поглед :)
:jump12:
Абе уж съм много доволна, ама с пеленките и чаршафите не ни се получава  :lol:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #206 -: Март 16, 2015, 10:41:29 am »
При мен също някои се мачкат, но като ги извадиш още топли, изпънеш и сгънеш така, се оправят. Чаршафи не гладя никога :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #207 -: Март 18, 2015, 09:14:42 am »
Мачкат си се ами  :lol:  Някой чаршафи повече, други по-малко. Тия с ластика са просто.... ама като ги опъна на леглото не им личи  :lol: :lol: Като суша на екстра, са по-смачкани, на по-слабо ги вадя топли, сгъвам и са ок.
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #208 -: Март 23, 2015, 08:58:10 am »
Топки за сушилня в Джъмбо по 1.50 лв. едната! Намират се на касите.
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #209 -: Март 23, 2015, 12:13:42 pm »
Тююю, преди две седмици се убих да ги търся в пловдивското Джъмбо. Дори младеж от персонала уж направи справка и каза, че такова животно при тях няма...
     
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #210 -: Май 02, 2015, 14:53:34 pm »
Отдавна съм се наканила да пиша пак в тази тема, но все не ми оставаше време.
След 5 години вярна служба нашата сушилня зануси умря. Както си работеше и спря. Много работа ми свърши, но уви толкова от нея.  Бяхме я купували за около 600 лв. Добре сушеше  и програмите и бяха около 2часа и половина.
И така поради липсата на много свободен капитал , наши близки ни насочиха да си купим Миеле втора употреба. Аз бях много предубедена, защото не съм фен да си взимаме електроуреди които вече са употребявани. Но се оказа , че имат 2 години гаранция.
И така взехме я за 350лв и към този момент съм влюбена в тази марка. Ако преди ми трябваха 2 часа и половина за сушене, сега времето е намалено на 30-40 минути  ако не е пълна сушилнята(около 4-5 кг пране) и на 1 час ако е пълна сушилнята. Дрехите излизат съвсем сухи.
Със Занусито пусках след 2 часовата програма втори път за доизсушаване. Сега след като изключи, ако пусна втори път ми съобщава, че са сухи дрехите(и са си сухи).
Мачка дрехите точно толкова, колкото и старата , но аз винаги си гладя дрехите за да си ги подредя в гардероба.
Та това е
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #211 -: Юни 19, 2015, 16:29:02 pm »
От 12 години имам сушилня, няколко и най различни. Живея в чужбина и сушилнята присъства във всеки дом. Аз почти НИКОГА не използвам моята. 2-3 пъти съм я ползвала за 12+ години.

Тъй като имам наблюдения за две различни държави, начинът по който сушилнята св използва е различен.

Англия: сравнително малки на площ жилища, в двора вали няколко пъти на ден. Въпреки това сушилнята се използва главно за сушене на хавлии, за да са меки. Всичко друго се простира на простора.

Америка: огромни къщи и дворове, лятото не вали. Въпреки това никой няма простор и не суши на въздух, всеки ползва сушилня, не само за хавлии, а за всичко.

Извод: сушилнята може да ви се струва по-лесният вариант, но (дори и да може да си позволите сметките за ток, както в Америка могат), природата страда от използването на сушилни. Аз като върл природозащитник имам (за в краен случай, но) НЕ използвам сушилня :)

Според мен хората, които са свикнали да им е лесно, не биха се затруднили, само и само за да опазят природата. А може би биха?

Не налагам своето мнение, просто давам насока за мислене :)

Ох, ето и линк за разликата м/у американеца (който замърсява 3 пъти повече околната среда от европееца) и европееца. На английски е, но с две думи --> ако французина и англичанина могат да си позволят сушилня, то те не я използват, защото имат екологично мислене. А отвъд океана (където липсва екологична информираност и агитация) американецът смята, че природата му е длъжна и в никакъв случай не би се затруднил, за да я защити. http://e360.yale.edu/feature/what_makes_europe_greener_than_the_us/2193/

Усмивки и хубав ден със или без сушилня :)
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #212 -: Юни 19, 2015, 16:59:10 pm »
Аз не съм "еко", признавам си  :D. Но мисля, че сушилнята, която използвам през зимните месеци, е много по-безвредна за околната среда от пушека, който бълват комините на къщите около нас и заради който трудно се диша от края на октомври, та до началото на април.
     
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #213 -: Юни 19, 2015, 18:02:34 pm »
 makiyaki, в общия случай - Хмериканските сушилни работят на газ и не са с кондензни изпарители. С к'во точно замърсява природата изпарена чиста вода - лично аз не мога да си представя честно казано. Моята у дома - Арчи ток, ок. Но като технология на работа - преобразува отделената пара при сушенето във вода, която попада в контейнерче, което аз изливам после в мивката. От всички електродомакински уреди - баш сушилните не са от най-ощетяващите природата. Отделно, че щетите по природата - главно са от промишлена консумация на ресурс и "депониране" на отработени след ползването му отпадъци, а не от битовите "луксове" на населението. Тоя "грийн уош" из Европа е мега малоумна история за мен и колкото и да е странно аз да го кажа баш - в това отношение американците имат повече здрав разум от нас.

Сушилня имам от 2010 апропо, малко преди да се роди детето. Към онзи момент живеех в апартамент с три спални - две от които по цяла зима ползвах за сушилни помещения. И бяхме само двама души, възрастни. Като се роди дребното....ми добре, че е сушилнята да ти кажа, че не знам къде и как бих смогнала да суша иначе. Може би твърде много пера пък аз - възможно е и това. Като се разведох и се преместих в по-малко жилище, само с една не особено голяма тераса и без неупотребяеми спални - ни зима, ни лете - мога да си представя къде бих простирала пранетата, ако не е сушилнята. Не ползвам такава само на село - една ливада огромна, едни телове - кеф ти да простираш за казарма, може някоя реклама на "Ариел" с чаршафи да се снима даже тук.  :lol: Ама тук съм само лятото все пак, а и през останалото време на годината - все пак не Одим неопрани. Та лесно, лесно...ми по-лесно ми е със сушилня - факт и няма нито една разумна причина да си го правя по-трудно.

"Еколог" съм до степен, че палто от норки, било и от "ферма" за такива - няма да си купя и изобщо нищо от кожа на екзотично животно. Ама вече за "зелените психарии" - и Господ не може да ме спечели лично мен де. Но пък на който му е ОК и вярва и в тях - нЕам нищо против аз, важното е хората да живеят в мир със себе си :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: сушилня - за и против!
« Отговор #214 -: Юни 19, 2015, 18:18:46 pm »
Аз си падам по "еко" неща, но не много задълбочено, признавам си.
Сушилня имам отскоро. Зимата и когато вали я ползвам непрекъснато, а сега като вече е топло, простирам на терасата и само ако не ми стигне мястото, пускам и сушилнята.
И за мен е по-важно да се гледа кой колко енергия изразходва общо за всичко, а не само за един конкретен уред. На мен сметката ми за ток не беше се качвала повече от 20-25 лв. докато не се роди детето. Сега стига вече 45 лв.  8O Много голям консуматор е този малкия, ей  :lol:
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #215 -: Юни 19, 2015, 23:02:31 pm »
Аз не съм "еко", признавам си  :D. Но мисля, че сушилнята, която използвам през зимните месеци, е много по-безвредна за околната среда от пушека, който бълват комините на къщите около нас и заради който трудно се диша от края на октомври, та до началото на април.

Дани, точно както си го описала  :D тези кумини, дето пушат, за да топлят през зимата, по същият начин се произвежда електричество, но в промишлени количества и промишлени кумини :)

Jbrul, сушилните в Америка са на ток, не на газ. За мен "излишно" е само това, което може да се избегне. Примерно, за да чуя новините, трябва да консумирам електроенергия. Няма как да ги "чуя" ако не консумирам електроенергия. А прането може да си изсъхне и от само себе си, без да се пъха в сушилнята. А тази вода, дето изливаш в мивката е дистилирана и е идеална вода за ютия (ако гладиш)  :D 

Иначе за това, как в бг ( и други държави ) зимата е влажна, студена, жилищата са малки и прането не съхне, следователно е необходима сушилня, или домакинства, които по необходимост ползват сушилня, не говорих.

Не мога да се съглася, че целият приземен етаж в Америка (айде и там има изключения, но като цяло си ги мързи) е перално помещение, в което не могат един простор да опънат, а вместо това си сложили телевизор, диван (които използват веднъж в годината, защото холът с големият телевизор и диван са на другият етаж), а сушат в сушилни от мързел.

Иначе за здрав и за разум и за американец в едно изречение и дума не може да става :р Едно време като заминах в Англия и все си виках "ех, българите кви сме тъпи и загубени, защо не може и нашата държава да стане така добре организирана като Англия", но откакто се преместих в Америка, заобичах България с цялата си душа и вече наистина разбрах какво е тъпост, глупост, назадничавост и идиотщина. И то НЕ е в българина или в България... :)

Иначе за екологията, по-лесно е, когато не ни минава през ума и не ни се налага да знаем, че проблем подобен някъде съществува. Но това не прави проблемът по-маловажен или по-малко съществуващ. Най-лесно за обяснение и за разбиране --> ние дишаме кислород и издишаме въглероден диоксид. Когато се произвежда ток (пушека в кумините --> въглероден диоксид) все едно сме дишали и издишали. Проблемът не е в тока толкоз, колкото в изсичането на горите и дърветата. Защото те фотосинтезират, превръщайки въглеродният диоксид в кислород, страхотно нали   :D

Така че ако не ви се лишава от сушилнята, садете дръвчета, цветя и/или им се радвайте. И дори и да решите, че екологията не е за вас, подкрепяйте хората, които са се вманиачили :) защото като всеки ресурс (в случая кислород), когато потреблението  е повече от производството, един ден ще се събудим и няма да има какво да дишаме.

Аз промишлената и другата консумация не мога да контролирам. За мен е важно, като се огледам и си задам въпроса "ощетих ли аз днес с нещо природата" и "мога ли по някакъв начин, било то и чрез затруднение, за "оттрудня" природата" да съм доволна от отговорите и от действията си.
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #216 -: Юни 19, 2015, 23:39:23 pm »
makiyaki, не че това е най-важното, но мисля Боби сподели, че нейната сушилня там бачкаше на газ. Помня, че ми предлагаха и печка и сушилня на газ, когато правихме парното на апартамента. Доста по-развита е в САЩ мрежата за газоснабдяване, та в този смисъл казах, че доста от електродомакинските им уреди, вкл. сушилни - така бачкат. Не, че и на ток нямат зер.

Да се самоцитирам от предишния си пост: " Тоя "грийн уош" из Европа е мега малоумна история за мен и колкото и да е странно аз да го кажа баш - в това отношение американците имат повече здрав разум от нас." Та мнението ми за "здрав разум" и "американец" по принцип - мисля е ясно, че затова казвам, че по изключение - по тази тема точно за мен са "по в час". Вероятно не от много акъл, а защото даже не се и замислят по нея де...  :lol:

Уважавам твоите разбирания по въпроса, казах и напред - кой както се чувства в хармония със себе си - така бива да постъпва. Гледам и ти това казваш за финал. Аз по тези въпроси се замислям, информирам, но личното ми мнение все пак - не е, че битовото потребление на това и онова - нанася главните щети, нито ограничаването му със всички сили и средства - може да ги компенсира дори, да ги поправи - съвсем. Поради което - лично аз не свинствам, но и чак в "зелени крайности" касаещи бита , удобствата ми и качеството ми на живот - не съм склонна да изпадам.

Та нали...сушилнята си я ползвам все пак. Виж обаче - не гладя, глади сушилнята ;) Ама така пестя ток от ютията и съм Уеко зелена пък оттам.  :lol: И да! Мързи ме, честно си казвам. Всичко що е "слугинаж", освен готвенето ми е дълбоко омразно и каквото мога да спестя оттам - винаги.  :oops:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #217 -: Юни 20, 2015, 00:34:43 am »
Извини ме Маки, ама това просто не е вярно. Масовата сушилня в САЩ е на газ, тока е само за да върти барабана, топлината е от газ. Вероятно и твоята сушилня е свързана така и с тока и с газта, освен ако не си някъде където не е газифицирано. Освен това, сушилните там са коминни, т.е изпарява се водата в атмосферата както се случва и с твоите дрехи когато ги простираш.
Цитат
Не мога да се съглася, че целият приземен етаж в Америка (айде и там има изключения, но като цяло си ги мързи) е перално помещение, в което не могат един простор да опънат, а вместо това си сложили телевизор, диван (които използват веднъж в годината, защото холът с големият телевизор и диван са на другият етаж), а сушат в сушилни от мързел.
Хм, и защо не можеш да се съгласиш. Аз също суша всичко... от мързел. Да си опъва простори, който го влече.  Аз всъщност не разбирам ти защо въобще притежаваш сушилня Знаеш ли колко е замърсило природата, производството и?

Впрочем 50-85% от кислорода в атмосферата се произвежда в океана.


« Последна редакция: Юни 20, 2015, 00:39:04 am от Bobbie »


  
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #218 -: Септември 08, 2015, 14:27:42 pm »
в магазина обаче нито пералните, нито сушилните работят.
сушилните горение били с някакви гумени вакуумиращи крака и могат да се слагат върху пералня без никакви свързващи елементи.
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #219 -: Октомври 13, 2015, 11:47:03 am »
Здравейте, предстои ни закупуване на комбинирана пералня и сушилня . Сега въпросът е коя да е марката, защото няма място само за сушилня, а сега като изпера дрехите нямат отсега изсъхване, не ми се мисли зимата пък какво ще е. Имам опасения обаче , че дрехите ще са много измачкани след сушенето. Така ли е? Сега продължавам да чета коментарите по темата , но ми е пълен хаос  :?