0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #160 -: Май 10, 2007, 11:58:54 am »
Фуси, чак ти завидях на ентусиазма да даваш Ганчев. Моя категорично ми го повърна и от тогава не съм правила експерименти. Да не говорим, че като сме в България ми се случи да си нося пюрета, защото не иска нищо от асортимента на Хип, Гербер, Нестле и сие. Явно има някакво значение къде се приготвят. За мой късмет детската кухня много му хареса, че иначе не знам какво щях да правя :oops: Смятам сега като се приберем да продължя с детската кухня, че нея я яде и ушите му плющят. Пък може да хареса някоя от манджите на баба си, знам ли го :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #161 -: Май 10, 2007, 12:14:15 pm »
Фуси, чак ти завидях на ентусиазма да даваш Ганчев.

Ами аз нали все много знам....
И то горкото яде няколко пъти от тоя буламач...
В очакване ....
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #162 -: Май 10, 2007, 12:24:25 pm »
Той като не те е наплюл милия :lol: Щеше да видиш ти :wink:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #163 -: Май 11, 2007, 00:47:59 am »
Бебивита има две месни пюрета, които Мия много харесваше - броколи с пуйка и тиква с пиле.

а, баш! и Мартично тези ги омита за норматив.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #164 -: Май 11, 2007, 02:28:52 am »
Моля да ме извините за късните отговори!

tanja,
Съобразявай се с детето си! Не виждам никакъв проблем в това, че Мелани пие мляко, след като е яла зеленчуково пюре. Млякото е било основната й храна до този момент, а и, доколкото и аз съм чела, трябва да остане основната част от дневното меню до годинката. По-нататък, когато въведеш месото, сиренето, киселото и прясното мляко и т.н., тогава тя сама ще се откаже от АМ.
Можеш да въведеш и втора порция твърда храна за деня и без да си заместила напълно обедното хранене.

klia,
На въпроса ти за това как се процедира с продукт, породил алергична реакция, поддържам написаното от jam.
Повръщането може да е просто реакция на непоносимост към консистенцията на храната. Когато захранвах моя Стефко с домашна каша от елда, повърна няколко пъти, защото не бях смляла фино брашното. Като поправих тази си грешка, повръщането спря.

Perdeto,
Пробва ли пак с ябълка, добавена към оризовата каша?
И аз като теб съм чела на много места, че газовете може да са симптом на алергична реакция, но мисля, че става въпрос не за засилено газоотделяне, а за това, че при алергията има подуване и повишено образуване на газове, съпроводено с особено мъчително усещане, защото газовете остават в коремната кухина, без да могат да излязат.
А принципно, при алергия към пресни ябълки, може да се дават печени или от компот.
Стефко на 6 месеца незахранен (до тогава само на кърма) е бил 7,620 кг и 69 см (роден 2,830 и 48 см).

ultra,
Не се притеснявай за интервалите между храненията, щом Мони наддава добре. Щом не дава признаци на глад, не го храни насила. Моят Стефко беше само на кърма и още на 4,5 месеца ядеше през 5-часови интервали. Доста по-късно, след като захраних, минахме на по-чести хранения.

meshko106,
Не зная дали е от зъбите повишеният апетит на Миа или просто е период някакъв, но, аз бих давала повече храна, щом детето иска. Краставица дадох някъде към година и два месеца – настъргана. Не я ядеше, докато не я предложих смесена със сирене.

cygnus,
Ако Мимето и Митко хапват с ръце (солетки например), можеш да им дадеш по едно тънко резенче обелена ябълка. А може и да я настържеш на ренде и да я смесиш с готова или домашна каша.
Моят син прояде ябълка като ме видя веднъж, че аз ям и си поиска. И до ден днешен е фен на ябълките.

Fussii,
Аз леща не съм давала и досега. Бобовите по принцип се дават след годинката.
А домат и краставица дадох след годинката - настъргани на ренде. Нито едното, нито другото яде самостоятелно – приемат се единствено смесени със сирене.

StefiZ,
Пюрета с чушки наистина имат само Ганчев. Иначе червените чушки даже се препоръчва да бъдат едни от първите зеленчуци при захранването, защото съдържат много витамин С, който спомага за усвояването на желязото от другите продукти.
Аз самостоятелно пюре от чушки не съм давала – просто ги пропуснах в калабалъка. Доста по-късно вече ги добавях към други пюрета.

ribarca,
Прочете ли закованата тема, както те е посъветвала jam?
Ще отговоря само на единия от въпросите ти, на който май не сме отговаряли досега- Има ли определена възраст до която трябва да е опитала от всичко?
Не зная какво имаш предвид под „всичко”, но определено такава възраст няма. За повечето храни има минимална възраст, тоест такава, преди която не е препоръчително да се включват в храненето на бебето и детето, но аз поне не съм срещала някъде да пише за някой продукт, че трябва непременно да бъде опитан до еди коя си възраст.

*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #165 -: Май 12, 2007, 11:00:01 am »
Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че държа Симеон гладен :?
9-9,30 - 150 мл вода + 5 лъжици мляко = ~ 160 мл
спи от 10.30 до 13-13,30
13-13,30 - 50-60 гр зеленчуково пюре + 160 мл АМ
17-17,30 - 100 мл вода/АМ (според кашата) + 4-5 лъжици каша + 50-60 гр плодово пюре
21 - 160 мл АМ

Ултра, ние спим и се храним по абсолютно същия график. от 2 седмици си лягаме в 7.30-8 и спим до сутринта, така че, храненията ни станаха 4. просто не мога да сместя и пето при това положение. какво направих аз за да компенсирам. увеличих първото и последното мляко на 200-230 мл. и давам по около 80 г. плодово пюре в 6-7.
не мисля, че Симеон гладува. детето ще си покаже, ако не си дояжда. аз пък се страхувам от прехранване.
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #166 -: Май 12, 2007, 17:22:53 pm »
Момичета,как правите попарата?
Мисля вече да давам на мойте сутрин
за закуска.


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #167 -: Май 12, 2007, 17:44:39 pm »
Момичета,как правите попарата?
Мисля вече да давам на мойте сутрин
за закуска.


Сами, всички рецепти ги има в закованата тема за захранването. Ето ти рецептата, пусната там

Попара със сирене и масло – 200 гр.

Надробяват се в купичка малка филийка леко препечен бял хляб или сухар и малко парче изкиснато сирене. Прибавят се 2 чаени лъжички захар и непълна чаена лъжичка краве масло. Всичко се залива с чаша гореща вода или шипков чай и се захлупва за няколко минути да се задуши хлябът. Размачква се добре, първоначално може и да се пасира.
Попарата е висококалорична храна. Дава се обикновено за закуска след 7-8 месечна възраст. Някои деца по-трудно свикват с нея. Не настоявайте много. Може да я заместите с кифла или козунак с мляко, ако детето ги предпочита

П.С. Аз не слагам захар, а от адаптираното мляко на малкия, докато свикне с вкуса на попарата.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #168 -: Май 13, 2007, 09:50:32 am »
ами, заформят ми се тук няколко въпросчета:

1. ходих да проверя въпроса с детската кухня при нас и се зачетох в менюто. в състава на храната пишеше АМ Фризопеп! защо ще го ползват за всички деца? нещо не ми е ясно, пък е и доста скъпо мляко, ми е казала джама?! остава вариант да е било менюто за алергични дечица, но друго меню нямаше...
2. нещо не схващам смисъла на попарите с вода и бял хляб. то, че калорично-добре, но защо са ни тия празни калории. то аз не ям бял хляб, та на детето ли да дам? като въведа глутена мога ли да давам пълнозърнест хляб? опасението ми е, че има семена и може да се задави-те за да омекнат им трябва време.
3. откъде купуваме извара? в смисъл, за какво внимаваме при нея, или случаят е елементарен - където има :D
4. от темата за дневното меню оставам с впечатление, че всеки ден децата ядат месни пюрета. не се ли редуват през ден със зеленчукови? и давате ли мляко след зеленчуковите?
5. на Гане Алекс пие чай, та откога и какви чайове могат да пият децата. защото аз мнооого обичам и вкъщи е като чайна-имам всякакви.

айде ще се озаптя засега :D и мерси в аванс!
« Последна редакция: Май 13, 2007, 10:26:58 am от manhattan »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #169 -: Май 13, 2007, 11:48:41 am »
Ман,
1. За детската кухня не мога да ти кажа нищо конкретно. Ползвам я само когато съм в България и понеже съм въвела много от нещата и е желателно да ядем обща храна - рядко се зачитам в менюто, освен ако не ми направи нещо фрапантно впечатление, като ми сипят яденето.
2. За попарите - повечето се правят със сухар и до колкото знам се дава като сутрешна закуска за енергия. Все пак ако греша, нека ме поправят. Аз също не ям бял хляб, затова я правя със сухари.
3. За изварата - не мога да помогна. Аз карам на сирене. Бяло, саламурено. При нас се продава в кутии. Узряло е и не е солено, та мога да му го давам.
4. За месните пюрета - аз специално редувам месни със зеленчукови, но след като заместиш хранене, вече няма нужда от мляко.
5. И понеже моя момък даваш като пример :lol: - ние пием чай от скоро. Давам на Хип чая с ябълка и маточина, в добавка слагам вътре и чай от мащерка, понеже бяхме доста болни. Та можеш след 7 месец да даваш чая с червени плодове на Хип и след 12 месец - с цитрусовите. При мен това са чайовете, които се пият най-много
Надявам се да съм ти била поне малко полезна :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    lisiche

  • ***
  • 239
  • БОРКО СТАНА НА 2
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #170 -: Май 13, 2007, 21:13:21 pm »
момичета, един въпрос и от мен.
кога да почвам с кашата от елда?
за сега давам плодово-млечна на Hipp и пюрета зеленчукови и плодови. моя малък мъж не иска вече мляко иска манджа човека  :)
Блъскането на главата в стената изгаря по 150 калории на час. (Не правете това у вас ..... но може би на работа...

*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #171 -: Май 14, 2007, 10:17:34 am »
Ман, аз редувам пюретата така:
1. Местно
2. С извара или сирене
3. Постно с жълтък

За попарата - понеже аз много мразя - и на него не съм му давала много. Сиренето той си го получава от обедното пюре, когато му е ред. Витамините, съдържащи се в хляба си ги поема от овеса, ръжта, ечемика, и т.н. зърнени простотии, дето му ги слагам в следобедните каши. Така че, не виждам смисъл да давам на Никола попара, а и мен ме втриса само като я видя.

Сутрин, вместо попара яде кисело мляко с плодове и много рядко по една плазмонка вътре. Нямам оплаквания засега  :lol:

Извара, свекър ми купува от един магазин на "Млечен път " на женския пазар. Продава се неопакована на килограм. Жестока е - адски е вкусна

За чая - и аз съм луда на тема чай (ходила ли си в магазин "Слънчогледите"?). Давам му истински чай от лайка с много малко захар. Не е очарован да ти кажа
В очакване ....
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #172 -: Май 14, 2007, 13:52:34 pm »
Ман, здравей.
По ред на зададените въпроси:
1. В нашата детска кухня правят десертите с краве мляко и поради това още не ги ядем. Забелязала съм, че от кухня до кухня разликата е огромна. Нашата се водила за възраст от 10 месеца до 2 години.
2. За попарата -моята педиатърка ми е казала, че мога да я правя и с черен хляб, даже бебетата го предпочитали, или най-общо казано с каквото ядем вкъщи. Мия не харесва попара нито със сухари, нито с черен, ръжен или бял хляб. Пробвала съм я и с чай и с нейното мляко, все не я харесва и спрях да й предлагам. Мисля, че няма да има проблем с пълнозърнестия хляб, ако я пасираш в началото попарата. Аз първите 2-3 пъти я пасирах.
3. Извара не съм купувала, но 2 пъти съм давала пюре с извара и двата пъти, включая преди 2 дни Мия се подсече страхотно. По метода на изключването реших, че няма от какво друго да е освен от изварата, та няма да давам в бъдеще. Иначе към сиренето не е правила реакция.
4. Редувахме месно и зеленчуково пюре през ден на обяд. В зеленчуковото слагах половин жълтък, а сега вече сме на кухня и редът не е съвсем такъв.
5. Чай не съм давала откакто спрях онзи за коликите -не съм се сетила да давам чай. Ще й предложа.
lisiche, колко сте големи? Аз елда дадох късно преди 2 месеца, но нещо не й понесе на коремчето, получи колики и двата пъти, та спрях.
<br />[link=http:
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #173 -: Май 15, 2007, 17:22:09 pm »
Майчета помагайте, дребния вече 12 дни не иска да яде. Нито АМ, нито плодово пюре, нито каша, незнам какво да правя в истерия съм вече. Мисля да минем на 4 хранения, да видя дали ще има ефект. От АМ изяжда със зор 120 мл., само сутрин понякога по 170 мл., каша 50 мл. един ден 100 мл., пюретата пък въобще. Само като види лъжицата и полудява, оставяла съм лъжицата за два дни, после опитва но съвсем по малко само няколко лъжички. А от моркова изпада в неутешим рев, дори и АМ немога да дам след този зеленчук. В чудо се видях, аз много добре знам, че немога да го накарам да яде като не иска, но ако някой има идеи за възбуждане на апетит на драго сърце ще ги изпробвам.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #174 -: Май 15, 2007, 22:05:01 pm »
момичета, един въпрос и от мен.
кога да почвам с кашата от елда?
за сега давам плодово-млечна на Hipp и пюрета зеленчукови и плодови. моя малък мъж не иска вече мляко иска манджа човека  :)

Вие нямате и 5 мес още. Рано ми се вижда за елда още... Тя се води алерген. Ние на вашата възраст почнахме да се захранваме.


Re: Въпроси и отговори
« Отговор #175 -: Май 16, 2007, 09:26:37 am »
Наде, пробвай да му дадеш и той да държи лъжица!
Да не му растът зъби?
Най-лошото е да му придиряш и час по час да го гониш с лъжицата! Имала съм злоядо дете/ и още го имам/ и знам какво е, така че те разбирам напълно! Много е трудно да не се притесняваш, но мога да те уверя, че той няма да се остави да умре от глад! Ако можеш, се успокой, разреди храненията на 4, ако не иска да яде, не го насилвай и изчакай следващото хранене! Пробвай за няколко дни, стисни зъби и не го мисли!
Матей - 1.04.2006 г
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #176 -: Май 16, 2007, 10:05:26 am »
Да не му растът зъби?
Нали ни прорязяхя двата резци отдолу, но още не са порастнали. Много време ми се струва това гладуване, да кажеш от зъбите да не яде два, три, седмица дори, ама почти половин месец.
Ще пробвам с 4 хранения та да видим.
Вени дадох лъжица уж да я държи, ама така си я напъха в гърлото, че едвам го спасявах и засега немисля да повтарям.
Мерси за съпричастността, явно ще са мъки и с яденето.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Въпроси и отговори
« Отговор #177 -: Май 16, 2007, 12:17:33 pm »
Перденце, да не би да не е готов за хранене с лъжичка? чела съм, че някои деца много трудно свикват с лъжичка. Защо не пребваш да му даваш шейк - на обяд примерно със зеленчуково пюре, с което вече е захранен, а следобед с плодово. Прави се в съотношение 50% АМ и още толкова пюре. Виж дали бибероните са му удобни или пробвай да ги смениш с друга марка. И давай течности, за да не се обезводни ако продължава да яде малко. Дано нещо му хареса все пак.
<br />[link=http:
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #178 -: Май 16, 2007, 12:37:57 pm »
С лъжичката нямаме проблем, защото сме имали и ящни дни, когато я зяпал с широко отворена уста. Много добре си преглъща с лъжицата, ама повечето моменти неиска. И шейкове съм пробвала и отново отказ получавам. Пие малко защото е гладен, ама като се усети и плюе ревейки, когато му дам само АМ поне малко изяжда. Иначе вода пропихме незнам от жегите ли от твърдата храна ли, но някъде към 50 мл. на ден, когато не искал да яде пък въобще нито твърда, храна нито АМ, само водата ни спасява. Мда така сме ние ... :(
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Въпроси и отговори
« Отговор #179 -: Май 16, 2007, 14:11:17 pm »
а какво адаптирано мляко пиете? Милумил действал много добре точно на злояди децар може да го пробвате. Съчувствам ти. мога само да си представям колко безсилан се чувстваш, но не забравяй, че бебетата са много по-устойчиви отколкото си мислим.
<br />[link=http: