0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #140 -: Декември 13, 2010, 00:50:08 am »
Иииии, хайде сега всички дружно да се ориентираме къл някоя ливадка, да родим натурално така, дето се вика :lol:
Без да се заяждам, но да попитам, къде се твърди, че именно д-р Стаменов е последната инстанция по всички въпроси свързани със забременяване и раждане? Значи щом нещо го е казал той, значи е меродавната истина? И ся какво стана, открихме нова причина за стерилитет - възел след секцио 8O
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #141 -: Декември 13, 2010, 03:45:20 am »
последните две страници ме провокираха да напиша нещо и аз...
Тааааа...според мен Боби е си е права от нейната гледна точка.Аз разбирам мнението и по този начин...жените са раждали сами по камъни и ливади...обаче по същото това време не са могли да се излекуват от апандисит/примерно/...
 Боби е сигурна,че в този момент ще получи необходимото внимание и това в нейната страна е така...
Именно. И през ум не ми е минало, че гинеколог се избира, за да ти обърне внимание. Съжалявам, ако съм обидила някого, но според мен това му е на него работата и не очаквам, че е реално никой да не ми обърне внимание, когато раждам. Мен честно казано повече ме бъркаше анастезиолога колко е кадърен, ама при него нямам избор. Идва който е на смяна.  Освен това тук ( не знам как е в Бг), ако зараждам през нощта няма да дойде моят лекар и без това, а който е на смяна т.е. аз пак нямам 100% право на избор, колкото и да ми се иска. Човек избира това, което е сметнал, че е важно. За мен беше важно тези, от които зависи да викат лекар, когато ТЕ преценят, да са на ниво, защото ако те изпуснат нещо, лекарят ми няма и да знае, че трябва да дойде. Интересуваше ме също  неонатолозите да са на ниво,ако нещо стане в бебето и анастезиолога да е на ниво, че да не ме осакати за цял живот. Всички тези неща се избират, като избереш болницата, а не лекаря. Поне тук е така. Нито един от тези хора не мога да избера сама. Тук не работят в екипи. Всеки си е за себе си.

Боби
« Последна редакция: Декември 13, 2010, 03:47:38 am от Bobbie »


  
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #142 -: Декември 13, 2010, 04:06:09 am »
И ся какво стана, открихме нова причина за стерилитет - възел след секцио 8O
Не знам дали е "възел", но има синдром на Ашерман.http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=829&Itemid=17
 Затова и се говори за стерилитет след кюртаж ( и това дето тук ни ядосва - след аборт). Същото може да стане и след секцио. Не знам какъв е прцента, но знам, че след кюртаж не е малък,нещо от сорта на 25% май беше. Има по-леки и по=тежки случаи и при тежките се получава безплодие. От тях 80% могат в последствие да има деца, но 20% не могат.

Мен специално заради няколкото кюртажа при миседите ме гледаха, за да видят дали това не е спомогнало за стерилитета.

Б.


  
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #143 -: Декември 13, 2010, 10:00:13 am »
при мен мисля,че точно това беше проблема...имах два кюртажа по желание преди години...и след това се отчиташе т.н. уплътнение на стената на матката...

...няма да цитирам по-горни мнения,но искам да кажа че с рогата напред нищо не се постига и именно за това българина е на това дередже...Половината от горните постове бяха чиста проба заяждане без да носят никаква стойност...  никой не съм нападнала конкретно,защото за мен форума не е война и биене в гърдите,колко съм прав...а споделяне...
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #144 -: Декември 13, 2010, 10:03:32 am »
ИИИИИИ,не сте ли чували една негласна,или може би гласна истина,че е мноооого по-ценно да си намериш близка акушерка,от колкото лекар

Чували сме, чували сме  :D Когато едно естествено раждане върви без усложнения, то се води от акушерката обикновено, лекарят е "на разположение" така да се каже, ако се наложи спешна намеса. Но си зависи и от болницата все пак. В частните клиники /както е споделила Мини/ пък, естествените раждания се водят от избрания лекар най-често, не от акушерките с които той работи. Наистина е въпрос на процедура, според избраната болница и нуждите на родилката.

Все пак didon, позволи ми да отбележа, че при едно планово секцио /както се очертава при мен/ изборът на лекар и анестезиолог, е много по-важен от изборът на акушерка. Поне аз не знам да има акушерки-хирурзи все още ;)

Абе, то е желателно всички работещи това да си разбират от работата всъщност и да не се налагаше предварително да си "избираме", да се "подготвяме" и "да се сближаваме" с когото и да било. Ама разликата между "желателно" и "реално" в България -  поне за момента е големичка.  :? В случая на Боби конкретно, недоразумението /според мен/ възникна от това, че в държавата в която тя живее и здравната система и процедурите и болниците и каквото се сетите още "стоят" доста по-различно, отколкото при нас. В държавата, в която живее Ганка - също. И естествено при тях "изборите" са с един акцент, при нас в България с друг, защото обстоятелствата са различни.

Хубав ден на всички!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #145 -: Декември 13, 2010, 23:11:37 pm »
Аз си мисля, че всички много добре знаем за какво говори Боби, ама някои предпочитат да се правят на "ущипани моми"
Изобщо не трябва да ни е работа и да ни занимава това да си намерим "най-добрия лекар за раждане". Трябва да се чувстваме спокойни да родим където и да е и при който и да е.
Боби, пожелавам си да мине малко време и тогава всички да сме от твоята страна - да можем да кажем не е важно при кой лекар раждаме.
Но, докато това стане не е нужно тук да се дърляме и да прехвърляме от пусто в празно.
Момичета, много се отплесна темата, моля ви да пишем по същество.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #146 -: Декември 13, 2010, 23:48:48 pm »
То по същество в тая тема отдавна не се пише, поради простата причина, че темата е безсмислена и грешно формулирана.
Иначе, по принцип всички знаем за какво говори, Боби. Обаче на "ощипани госпожици" не се правим ние, а тези, които забравят къде живеем. Нека не се правим на луди и си признаем, че въпреки, че не е редно, тук в БГ НИ СЕ НАЛАГА, щем не щем, да се интересуваме, да си избираме и т.н. лекари, акушерки и всякакви други....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #147 -: Декември 13, 2010, 23:53:05 pm »
Сиксенс, изобщо не ми се спори.
Сама си написала, че тук ни се налага да се интересуваме и да избираме, значи темата не е безсмислена, нали така?
Аз мога да говоря от личен опит - не съм избирала. Отидох при лекар, който не познавам и, въпреки че ме попита как искам да родя аз казах - Както Вие прецените.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #148 -: Декември 14, 2010, 00:23:28 am »
Аз не споря. Темата е безсмислена, защото е неправилно формулирана - "секцио или нормално раждане" - не мисля, че това винаги е въпрос на избор, да не говорим, че когато все пак е, отново опира до лични възгледи и възприятия. Но ние не това обсъждаме в момента.
А това, което се дискутира в последните 2-3 страници изобщо даже не е по темата. Аз писах и по-назад, ама както винаги няма кой да прочете, затова ще си позволя да се повторя - коментираме изказването на Боби, че няма значение кой е лекарят, който води раждането, независимо дали е нормално или секцио. Та това няма хич общо с темата дали, или.
А това, че ни се налага да избираме и да се интересуваме, значи именно, че е важно кой е доктора, за да сме мааалко по-спокойни за нашия и на бебето ни живот. И отново няма общо с темаата, понеже както вече казах, не е толкоз просто да решим как да родим. Темата би била полезна, ако участниците в нея просто описваха своя опит, без да се опитват да формират мнение за или против даден вид раждане. Както Jbrul по-назад каза, личния опит не е аргумент, а просто помощ. Ако беше озаглавена - "разкажете как мина вашето раждане", тогава можеше да се намери някаква полезност. Ама "или, или" е просто безумие.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #149 -: Декември 15, 2010, 11:24:01 am »
Jbrul i Kроки...точно това е истината...иииии именно това ме подразни,че всъщност тези,които живеят в белите страни,нямат никаква вина за нашето положение...
Хубав ден!

Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #150 -: Декември 18, 2010, 10:48:19 am »
Влязох в тая тема защото мен наистина ме интересува въпросът "секцио или нормално раждане". Исках да разбера защо след дългогодишен стерилитет и инвитро се препоръчва секцио? защото е по-безопасно за бебето ли  и как при различни момичета е минало възстановяването, и кога виждаш бебока и т.н. Наистина от първите няколко страници ми се изясниха доста неща. От там нататък просто стана такава боза че нямам думи. Има няколко известни акаунта дето съм забелязала че са на "всяка манджа мерудия" и общо взето ползват форума за надприказване и надцакване с  останалите момичета които споделят и обменят опит. Ясно се откроява тенденцията да са винаги отгоре и да са с последното мнение. Много ми е странно ако някой намира дадена тема за безсмислена защо влиза в нея и започва безспирно да спами? Защо не си направи отделна тема "Надговаряне" и там да отприщи цялото си красноречие?

P.P. Естествено че и моя пост е чист контраспам,  :D но по същество не е по - различен от много други - далееееч не по темата  :wink:
Естествено че ще последва реконтра спам, на който обаче няма да отговоря, така че да не се напъват напразно.
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 10:56:44 am от dessi-kk »
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #151 -: Декември 18, 2010, 12:05:24 pm »
 :good_post:
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #152 -: Декември 18, 2010, 13:29:18 pm »
 :lol: :good_post:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #153 -: Декември 18, 2010, 14:51:52 pm »
 На мен никога не са ми препоръчвали секцио. Дори на лекарката начина да ме уплаши като не спазвах точно диетата си ( нали имах гестационен диабет) беше, че ако продъжавам така ще свърша със секцио. А имам дългогодишен неизяснен стерилитет, освен това имам няколко помятания, а и родих на 35.

Аз например въобще не разбирам какво общо има начина на забременяване с раждането. Не, нека се поправя - знам, че няма нищо общо. Опасностите при раждане не са по-различни от естествено забременелите момичета, ако само начина на забременяване е различен. Друг е въпросът, че при много от нас често има и други проблеми и тогава вече може би е различно. Но да се препоръчва секцио на общият принцип, че си имал стерилитет ми е много странно.  


Боби

П.П. Раздвам се, че се върнахме пак на темата  :?
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 15:10:22 pm от Bobbie »


  
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #154 -: Декември 18, 2010, 17:05:22 pm »
Помня, че някъде в по-предните страници съм писала секцио или нормално. Тъй като аз съм раждала и по двата начина, и двата пъти след ИСКИ и двата пъти близнаци и двата пъти преждевременно.
При нормалното се случи така, че имаше спукан мехур, инфекция, бебетата бяха много малки, имах разкритие и решиха да ми сложат система и след 22ч контракции и няколко напъна родих двете си дъщерички. След няколко часа вече влязох да се изкъпя, на сутринта се прибрах и много бързо се възстанових. Имах няколко шева.

Вторият път решихме да е секцио, за да можем максимално да пощадим децата, родени в края на 7 месец, 30 г.с., т.е. по лекарски причини и мой избор. Два дни не знаех на кой свят съм от болка, на 3 се изкъпах и започнах да броя по колко пъти ставам, на 4 ден станах 7 пъти и даже  отидох в Неото да видя Марти и Йо и да занеса коластра (дойде ми на 2 ден след секциото).
На 6 ден се прибрах и лека по лека се възстановявах. Не мога да кажа, кое е по-добро за мен. Важен е крайния резултат. Но определено при нормалното раждане ме болеше много повече, имам предвид контракциите, напъните и т.н.

Дано съм била полезна.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #155 -: Декември 19, 2010, 00:35:52 am »
dessi-kk  :good_post:

*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #156 -: Декември 20, 2010, 18:01:41 pm »
 :youwoman:
Най-накрая да прочета нещо по темата.
Моят лекар от ЖК например се изказа че щом е ин витро е по различно,относно самата бременност и раждането.Така и не разбрах защо го каза,но аз мисля че след самото забременяване разлика в бременноста не би трябвало да има.Или греша?
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #157 -: Декември 20, 2010, 22:40:25 pm »
Моят лекар от ЖК например се изказа че щом е ин витро е по различно,относно самата бременност и раждането.Така и не разбрах защо го каза,но аз мисля че след самото забременяване разлика в бременноста не би трябвало да има.Или греша?
Не грешиш разбира се, а мислиш трезво и логично.  Има значение самата бременност, а не начина на забременяване. И аз не знам за какво го казват. Аз всъщност забременях точно един месец преди планирано ин витро и съм го споменавала пред моят лекар, (който щеше да прави ин витро-то) и той също така не разбра каква е връзката.
Някои излизат с теорията, че понеже толкова трудно е станало забременяването и не искат да поемат никакви рискове. Според мен те не би трябвало да поемат рискове с ничие бебе. Може ли да се каже, че ако някоя жена е забременяла лесно и естествено, значи с нейното бебе може да се рискува? На мен ми звучи абсурдно.


Б.
« Последна редакция: Декември 20, 2010, 22:46:02 pm от Bobbie »


  
*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #158 -: Декември 20, 2010, 23:18:31 pm »
Начинът на родоразрешение - няма пряка връзка с начина на забременяване.
Връзка имат други неща. Как протича бременността, общото състояние на майката, хронични заболявания, състояние на плода...все неща, различни от механизма на зачатие.
Остава едно впечатление, че ако бебето е "ин витро", едва ли не непременно се налага секцио и лекарите настояват за това, само защото зачеването е, чрез АРТ - което не е вярно. Просто в повечето /не всички/ случаи, родилките минали през АРТ имат съпътстващи заболявания, услужняващи общотото им състояние, често са в по-напреднала възраст, често бременността е многоплодна и протича с рискове и усложнения, поради което се избира и вариантът секцио, като по-щадящ и сигурен и за бебето/бебетата и за майката. Ако една бременност си протича съвсем нормално и нито майката, нито бебето имат някакви проблеми и няма медицински показания за секцио, едва ли лекар който си държи на името ще ви каже, че "трябва секцио, защото е ин витро". Та в този ред на мисли, ако искате естествено раждане и няма медицински причини за обратното - няма причина да се отказвате от този вариант.

Бъркат се малко нещата със заключения, че естествено заченатите бебета и майките им биват неглижирани един вид и с тях се поемат рискове и няма такова чудене дали секцио, или естествено, пък за забременелите чрез АРТ - има "трептене" по въпроса, само заради начина на зачатие.
Простата истина е, че в български условия - стриктно си следят бременността именно жените с репродуктивни проблеми, те са контингент на добрите специалисти и те четат, питат и се интересуват в пъти повече кое, как и как ще е по-добре и защо.
Момичетата забременели без проблеми, най-често се осланят на кварталния гинеколог от ЖК-то, бременеят си без страхове, въпроси и истерясване и едва ли някоя от тях ще седне да чете в тази тема /или в този форум изобщо/ и да ги мисли като нас нещата. Което е съвсем разбираемо. Сега, че кварталният гинеколог неглижира всичко и всички на общо основание и не е от най-компетентните е съвсем отделен въпрос.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Секцио или нормално раждане?
« Отговор #159 -: Декември 20, 2010, 23:39:53 pm »
Малко извън темата,но в контекста на това, което Жбрули ...
...четох вчера списанието Hallo и там имаше скромна статия за инвитрото,прираста в БГ и т.н ... и ето още една грешна представа за инвитрото именно подхранвана и от неграмотни журналисти. Там има такова изречение
     " ...в БГ повече от 270 000 семейства не могат да имат  собствени деца..." и статията продължава с темата за инвитрото...И после след подобни не добре подбрани думи идват "доброжелателите"

Сигурно се досещате какво имам предвид.На тези двойки/и ние сме от тях/ им се помага,лекува се стерилитета им с инвитро процедури.Това значи ли ,че децата им не са техни...
  Извън темата е,но някак намерих сходство с това "като си забременял инвитро трябва да раждаш секцио..."