0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
за бабините деветини
« -: Април 19, 2007, 13:46:47 pm »
Бабини деветини-копирано от Розали

Източник: http://semeistvo.rozali.com/dnevnik-desi/p2997.html

Ей, голямо суеверие ни тресе. Понякога се учудвам на нещата, в които вярват интелигентни и млади жени. Има някои бременни, които спазват всякакви суеверия. Само им кажи някоя дивотия и ела да видиш...

Все се опитвам да запазя благоприличие и да пропускам глупостите покрай ушите си, но на моменти не мога да не избухна в смях. Това, в случай, че не са ме вбесили с настояванията си, да върша глупости, защото така трябвало. А като питаш защо така трябва, обикновено се пулят срещу теб или пак клатят глава, че така трябвало.


Не трябва да се подстригваш, докато си бременна. - Яд ме е, че го чух от собствената ми майка. На всичкото отгоре, обяснението беше, че така трябвало. Даже не си е направила труда да научи защо. Е, разбрах от други – щяла съм да отрежа пишката на бебето, ако е момче. Чудесно, то така или иначе ще е момиче, може и да съм я резнала несъзнателно, докато не съм знаела, че съм бременна първия месец и се подстригвах. Даже чух, че не трябвало да се бръснеш, че така се скъсявал живота на бебето. Май ще ми трябват и специални гребенчета, да си разресвам старателно окосмяването по краката през 9-те месеца, ако спра да се бръсна.


Не прескачай кабели. - Бебето щяло да се роди с увита пъпна връв. Ей, тая зависимост не успях да я схвана. Аз като си разнасям лаптопа из цялата къща, ако всеки път внимавах къде зарязвал кабела и колко пъти го прескачала, това бебе трябва да се е удушило досега.


Излизат ти киселини, защото на бебето му растат косата и ноктите. - Извинете, но тогава аз нося някакво чудо на природата, което още докато беше точица и си нямаше нищо друго, е имало коса и нокти. Моля, това да го регистрирам някъде, като рекорд.


Ако си откраднеш нещо за ядене, веднага се хвани за дупето. - Бебето щяло да се роди с белег във формата на нещото, което си откраднал и белегът щял да бъде там, където първо си се пипнала. Даже съм чувала страховити истории за бебе, родено с огромна ягода на ръката. За някакво бебе ми разказваха, че имало черешка на крачето и подобни дивотии. Е, моето бебе трябва да се роди с белези от всякакви видове хапки, които си крада от чинията на любимия, защото много мрази да го подяждам. Може и белези с формата на няколко Сникърса и Нестле лайън-а да се появи, които откраднах от брат ми преди време. Жалко, че не помня къде съм се пипнала.


Ако не кажеш навреме, че си бременна, бебето може и да не проговори. -Това е обратното на всичките препоръки, новината да се пази в тайна в третия месец. Чувала съм упреци, че не трябвало да се казва много рано. Добре, да приемем, че това е заради критичните 12 седмици в началото, защото после е тежко да обясняваш на всеки, ако не дай си Боже, загубиш бебето. Е, познавам и доста суеверни жени, които дори на майките и сестрите си не казаха, докато не им пролича в четвърти месец. Но това, за непроговарянето на бебето, направо ме уби. Пък и бабините деветини не споменават кога е навреме.


Ако усетиш някоя силна миризма, веднага си оближи ръката. - Тази глупост е мотивирана само с това, да не му стане нещо на бебето. Само си представете, при така изостреното обоняние на бременните, те не трябва да си вадят ръцете от устата. На всичкото отгоре, това докато ми го обясняваше една досадница, се опита да ми набута ръката да си я оближа. Да се благодари, че ми бяха заети и двете ръце с папки и нито една не я запардоса подобаващо. Едва се стърпях да не попитам, като ми замирише на хормони или на мъж, какво точно да оближа, ако са ми заети ръцете.


Да не казваш пола, дори да са го видели на видеозон. - Е, това да ми го обясни някой защо. С кое точно ще навредя на бебето или на себе си. Може пък да ги е страх да не му сменя пола, ако го спомена...


Да не се пипат космати животни, че бебето щяло да се роди космато. - В такъв случай аз знам моето даже с каква козина ще е. Жълта, като на моята лабрадор-ретривърка, която не съм спряла да гушкам.


Ако растеш на корем, ще е момче. Ако растеш на гърди ще е момиче. - Интересно ми е тази зависимост каква ли ще да е. Тези деца май постоянно си сменят пола. Първо ти растат едни гърдиии, после започва и корема. Брех, какво ли ще родя аз с тоя сутиен два номера по-голям и тоя растящ корем.


Каквото ти се прияде и припие, значи бебето го иска. - Да си призная честно, така ми се пие мартини от няколко месеца, та две не виждам. Бебето, има доста изтънчен вкус, още от малко. Браво! А това пък, лакомията мога спокойно да я обясня с исканията на бебето. Ами така де, то има нужда от две пици, един шоколад и мазна баница за вечеря. Това ракийка със салатка, водка с кола и чипс, пържени картофи с бира, със сигурност са му любими, щото аз като ги видя и ми потичат лигите.


Който ти пипне корема, ще му донесеш късмет. - Ако още някой се опита да ми пипне корема, ще изкрещя. Това да не е циркова атракция. Стига ми това, че неволно всеки те оглежда колко ти е голям корема. Хайде, не се сърдя на никого за това, нормално е и знам, че е любопитно. Обаче, моля повечето женоря да си държат ръцете по-далеч.



« Последна редакция: Април 23, 2007, 11:56:42 am от cygnus »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #1 -: Април 19, 2007, 13:54:18 pm »
 :lol:Ето това особено ми хареса: "Ако растеш на корем, ще е момче. Ако растеш на гърди ще е момиче.", ами и моят корем е голям за седмиците ми (даже много голям), пък гърдите вече гонят два номера в повече! Ха сега въпрос с повишена трудност - какъв ще му е пола на бебо?!
 Другите ме разсмяха, но наскоро сестра ми ми разказа за една бабина деветина, от която ми настръхна косата!
 Сестрата на някаква нейна колежка си дала бебето на някаква баба, за да го осоли, за да не му мирише потта. Не се знае точно какво е правила бабата, но горкото детенце постъпило в Пирогов с много тежки изгаряния по кожата.  8OКаква е тази сол дето я е ползвала не мога да кажа, но положението било страшно. Едвам го спасили!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за бабините деветини
« Отговор #2 -: Април 19, 2007, 13:59:31 pm »
това със солта и яйцата във ваната никога няма да мога го разбера?! Щурави хора!
за кво ще послужи тая сол, а па яйцето пък кво ще спомогне  :?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #3 -: Април 19, 2007, 14:07:41 pm »
Не знам, но лично мен много ме дразнят суеверията. Особено пък разните свързани със забременяването и как видиш ли лекарите не трябвало да ти "бъркат", еди каква си луна не трябвало да те "гледа", и други подобни "умности". Направо на насилие ме избиват!
Точно сестра ми ми го разказа това за бебето и моята собствена баба ми се обажда, за да ми каже, че ТРЯБВАЛО като се роди бебо, да го изкъпела във вино със сол!!! :witch:Как няма да съм лоша ми кажи! Казах и: "Само през трупа ми!" и тя сега ми е дълбоко обидена, че не се доверявам на нейната житейска "мъдрост"! Ма как можело, от столетия се правело, аз съм се мислела за много учена и за това две години не ми ставало бебето!  :witch: :witch: :witch:
« Последна редакция: Април 19, 2007, 14:10:52 pm от Lan »
Re: за бабините деветини
« Отговор #4 -: Април 19, 2007, 14:31:17 pm »
Това за солта е ужасно, горкото детенце  :x Мен в училището за родители специално ме предупредиха какво може да си докараме с точно тази "мъдрост".

Другите искрено ме забавляват написани, но ме избива на насилие, ако ги чуя като съвет.

Нашите семейства разбраха, че ще имат внуче, като бях в 14 г.с. Сега Дани няма да проговори до 5г сигурно...

А пък котето го пратихме у нашите 3 дни преди да родя и все си го галех, значи трябваше маймунче да имам :)
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
Re: за бабините деветини
« Отговор #5 -: Април 19, 2007, 15:24:34 pm »
Някои от тези неща са просто толкова нелепи, че нямам думи.
За подстригването съм чувала, че е свързано с късмета на бебето.
За неказването, че съм бременна - и ние не казахме на никого докато не влязох в 13-14 седмица. Причината беше, че самите ние се притеснявахме, толкова време го чакахме и искахме да сме сигурни, че ще се закрепи преди да споделим добрата новина.
За киселините - ами какво да кажа, не съм имала изобщо киселини, пък Мия се роди със страшно много коса.
За формата на корема си спомням една съседка, която въобще не искаше да повярва, че с моя корем ще имам момиче. Аз бях в края на осми месец и тя упорито ме убеждаваше, че лекарите грешат и ми прави 1 тест с косъм от главата и златен пръстен. Беше много смешно :lol:, ама се съгласих, че и тя да се успокои. Е пръстенът се завъртя като за момиче...
<br />[link=http:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #6 -: Април 19, 2007, 15:53:51 pm »
Моята свекърва най-сериозно ми заяви че е приготвила един буркан прекрасна мас от прасето и че е много важно бебето да се осоли зад ушите за да не се подсича.Добре че е на 150км.от нас и няма думата.А и в техният край бебетата ги осолявали със сол мас и така престоявали 24 часа.представяте ли си?
Направо се разлюлях от възмущение но тъй като да споря с нея е повече от излишно въобще не се хабих.
Re: за бабините деветини
« Отговор #7 -: Април 19, 2007, 15:59:24 pm »
А това за корема и мен ме убеждаваха всички, че докторите грешат че ще е момиче. И отделто, че не съм погрозняла и съм нямала петна.

...
Да не казваш пола, дори да са го видели на видеозон. - Е, това да ми го обясни някой защо. С кое точно ще навредя на бебето или на себе си. Може пък да ги е страх да не му сменя пола, ако го спомена...
...
Щяло късно да проговори или проходи, нещо от този род беше. Само попитах този, който ми го изцепи това бабина девитина ли е или измислица на някоя майка от парка.

Бременната да не дъвчи дъвка и да не яде слънчоглед.Защото ... бебето се лъжело, че майката яде нещо, а нищо не получавало  :lol:

Да не се гледа бебето докато спи.Незнам каква е логиката, но това означава изобщо да не си погледна детето първите месеци.

Да не се яде заек и пилешки бутчета. Че бебето съответно щяло да се роди със заешка уста или с крака тип "пилешки кълки"

това със солта и яйцата във ваната никога няма да мога го разбера?! Щурави хора!
за кво ще послужи тая сол, а па яйцето пък кво ще спомогне  :?
На мъж ми бабата ме убеждаваше, колко нежна ставала кожата от яйцето вътре във водата. А за солта пък логиката е убийствена, ама и аз категорично ги отрязох.

Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за бабините деветини
« Отговор #8 -: Април 19, 2007, 16:06:00 pm »
Цитат
Да не се яде заек и пилешки бутчета. Че бебето съответно щяло да се роди със заешка уста или с крака тип "пилешки кълки"
:lol: :lol: :lol:

а мойта рецепта за банята ще е: от всичко до тук изброено плюс 2 ванилии, 1 бакпулвер, 1 щипка сода бикарбонат и се пече в умерено загрята фурна :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #9 -: Април 19, 2007, 16:11:28 pm »
Страхотен смях падна с тези вярвания :D :D :D..Лично аз съм чувала за подстригването, че не трябвало да се прави, защото детето ще бъде глупаво.

Точно на обяд ядох пилешки бутчета.Ами сега..... :D.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: за бабините деветини
« Отговор #10 -: Април 19, 2007, 16:41:47 pm »
 :lol: :lol: :lol:


*
Re: за бабините деветини
« Отговор #11 -: Април 19, 2007, 17:48:14 pm »
а аз пък казах на всички още като разбрах, че съм бременна и сигурно затова сега Деси не млъква по цял ден :lol: а от два дни и ба-ба вика, голям смях е :lol:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #12 -: Април 19, 2007, 18:14:16 pm »
На пръв прочит бих казала - ама кой се връзва на тези глупости, обаче! после се сетих за моята съквартирантка от срудентските години, образовано момиче,  магистратура караше, бременна, но не отива на лекар, ЗАЩОТО,докато не влезеш в 4ти месец, не се ходело, не било на хубаво...

Това за солта, нямам думи...даже не го и знаех.

Преди седмица ходихме при бабата на мъжа ми и тя - питка, та питка, че на 40дена ставало. Викам - хубаво. И като седнахме да я ядем, като взе малка хапка с мед и се мъчи да му я натика на бебето в устата, така се правло - няколко трохички да си вземело...Много беше обидена, че не й позволих :lol:
Re: за бабините деветини
« Отговор #13 -: Април 19, 2007, 23:18:32 pm »
Изобщо не вярвам на такива работи. А най се дразня като започнат майка ми и баба ми да се възмущават, че вече съм купила количка и дрешки за бебето. Предварително нищо не се купувало, защото не било на хубаво. Е, как да им обясня, че без кошче за кола няма да ме пуснат от болницата? Или че дрешките все пак мисля да ги изпера и изгладя преди да му ги облека? Никой не мисли с мозъка си, само разни суеверия ми рецитират нали ми е малко стреса. :( А ето това ми е любимото: "Първите 40 дни майката не трябва да излиза навън след залез слънце" Защо? Не е ясно разбира се.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #14 -: Април 19, 2007, 23:25:36 pm »
Да бе, дразня се, че иначе са интелигентни хора. Едни пердета да тръгнат да си купуват и четат за тях - материя, мачкаемост, начин на прихващане, модели. Обаче за здравето като стане дума и се връщат горе долу десетина века назад и най-важното е "Една жена каза еди как си, той лекарят не знае!". Всякакво суеверие е добро дошло, дори и грам смисъл да няма в него.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: за бабините деветини
« Отговор #15 -: Април 19, 2007, 23:38:24 pm »
И прането - бебешките дрешки трябва да се приберат до залез слънце, до 16 ч.  :lol: :lol: :lol:, Ако ги приберете след това, например в 17 ч. просто нямам идея какво ще стане... :lol: вие имате ли?
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    stanley_78

  • ***
  • 408
  • Твоите деца не са твои деца, те са рожба на копнеж
Re: за бабините деветини
« Отговор #16 -: Април 20, 2007, 08:51:17 am »
Браво, страхотна тема, много забавно и наистина е странно, че понякога интелигентни жени се хващат на подобни глупости. naiema, чудесно попадение, поздравления за хубават тема.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #17 -: Април 20, 2007, 09:10:42 am »
Изобщо не вярвам на такива работи. А най се дразня като започнат майка ми и баба ми да се възмущават, че вече съм купила количка и дрешки за бебето.
И аз няма да си купя, освен няколко чифта дрешки, не защото вярвам, че това ще провокира съдбата. Представям си как ще ги погледна тези вещи, ако все пак нещо трагично му се случи на бебо и като си представя океана от сълзи, гледам да не се излагам на такава опасност.  :lol:Обаче съм си решила предварително да си харесам всичко - количка, легенче и т.н. и да направя списък с магазините на Милото и той да купува когато му дойде времето.
« Последна редакция: Април 20, 2007, 09:19:10 am от Lan »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #18 -: Април 20, 2007, 09:16:49 am »
И прането - бебешките дрешки трябва да се приберат до залез слънце, до 16 ч.  :lol: :lol: :lol:, Ако ги приберете след това, например в 17 ч. просто нямам идея какво ще стане... :lol: вие имате ли?
Това явно е от онези моменти дето луната не трябва да ги гледа. Въобще луната хич не е долюбвана от суеверията...
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #19 -: Април 20, 2007, 09:17:36 am »
Изобщо не вярвам на такива работи. А най се дразня като започнат майка ми и баба ми да се възмущават, че вече съм купила количка и дрешки за бебето.
И аз няма да си купя, освен няколко чифта дрешки, не защото вярвам, че това ще провокира съдбата. Представям си как ще ги погледна тези вещи, ако все пак нещо трагично му се случи на бебо и като си представя океана от сълзи, гледам да не се излагам на такава опастност.  :lol:Обаче съм си решила предварително да си харесам всичко - количка, легенче и т.н. и да направя списък с магазините на Милото и той да купува когато му дойде времето.

Лан, това е и моят план.  :lol:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #20 -: Април 20, 2007, 10:11:33 am »
Абе в голяма част от бабините деветини има резон.  Като е нямало научно познание хората са опирали до емпиричен опит.
Ето например - да не се пипа куче от бременна - хората не са знаели, че има токсоплазмоза и, че гостоприемник са домашните животни, но ...
За дрешките след залез слънце - ами всичко може да ги полази навън или препикае, хората навремето са простирали навън прането си - в двора.
За некупуването на дрешки, момичетата по-горе са го написали. И да не забравим колко е била висока детската и майчина смъртност, когато не е имало медицина и доктори.
Мазането с мас, когато не е имало парно отопление и климатици е предпазвало бебето от простуда.
Да не излизат и да не се срещат с външни хора родилката и бебето също има своето обяснение и според мен донякъде важи и за днес - имунната система е все още слаба на бебето, а майката също в този период е по-податлива на инфекции.
« Последна редакция: Април 20, 2007, 10:15:18 am от cygnus »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #21 -: Април 20, 2007, 10:12:20 am »
А мен страшно ме дразни това, че трябвало от всичко да си хапва бременната жена, което някой й предложи, иначе бебето щяло да бъде злоядо и като започнат да ми предлагат хапни си, та хапни си - е направо се изприщвам... А аз по принцип съм си лакомия и си ям, каквото и когато ми се ще - не, когато някой се е сетил, че съм бременна - та да си хапна - ама, ха де...

В тая връзка - една приятелка, мама на двама юнака, се възмущаваше вчера в парка от някаква баба, която си отчупила от баницата, която до преди малко дъвчела, че да даде на дечицата, щото видите ли - момченца са, да хапнели, да не им стане нещо, ако само гледат...
« Последна редакция: Април 20, 2007, 10:14:04 am от Bora82 »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #22 -: Април 20, 2007, 10:19:17 am »
 :DЧе "злоядите" деца обикновено са по-здрави от добре охранените! С тези двама  "пухкави" родители, много добре ще ни дойде едно "злоядо" дете, не че ми се вярва. Той генът си е ген и е преди бабините деветини.
 :witch: - за бабата с баницата!
« Последна редакция: Април 20, 2007, 10:25:05 am от Lan »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #23 -: Април 20, 2007, 10:37:24 am »
:DЧе "злоядите" деца обикновено са по-здрави от добре охранените! С тези двама  "пухкави" родители, много добре ще ни дойде едно "злоядо" дете, не че ми се вярва. Той генът си е ген и е преди бабините деветини.
 :witch: - за бабата с баницата!
Лан, и в това донякъде има логика. Затлъстяването крие доста рискове, а в периода до 3 годишна възраст никак не е добре да затлъстяват децата.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #24 -: Април 20, 2007, 10:40:37 am »
Аз да си призная без бой...най се връзвам на това за подстригването.. :balk_133:
Не заради това, че съм щяла да отрежа пишката на детето, ами по-скоро уж си режеш късмета,ала-бала...Обаче, смятам да го преодолея като ида на фризьор, защото до края ще ми цъфне косата до горе! :D Ще изплаша горкото бебе като ме види!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за бабините деветини
« Отговор #25 -: Април 20, 2007, 10:41:36 am »
:DЧе "злоядите" деца обикновено са по-здрави от добре охранените! С тези двама  "пухкави" родители, много добре ще ни дойде едно "злоядо" дете, не че ми се вярва. Той генът си е ген и е преди бабините деветини.
 :witch: - за бабата с баницата!
ти не хич си пухкава, сега вероятно си "бухнала" малко :wink:, но иначе си беше 1 джезве кокали, я ме виж аз каква съм кравенка  /65 кг./ lol: :lol: :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #26 -: Април 20, 2007, 10:52:41 am »
Гена си е важен, женкиии!
Елате да го видите сина ми - винаги си похапваше добре, проблеми с яденето - никога (аз си бях същата бременна и преди 18 години - пак си отказвах, ако нещо не ми се яде  :D), ама той сега е 195 см, с 48 номер обувки, без грам излишно тегло и яде по 6 пържоли на сядане...
Важното е какво ядат децата - и това зависи от нас, е най-вече в първите годинки, разбира се! Ние нали затова сме умни и всичко изчитаме по въпроса  :P
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #27 -: Април 20, 2007, 11:23:40 am »
evro, ти ме видя в много различен период. Иначе от седми клас до миналата година си бях 70-71кг.  :lol:И майка ми и баба ми са пълнички, генът си е "пухкав"!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: за бабините деветини
« Отговор #28 -: Април 20, 2007, 14:39:29 pm »
Лан, по въпроса за купуването на разни неща за бебето - аз бях подготвила всичко предварително. Оказа се, че имало защо. Ако бях оставила на милото да се справя, щях да си изляза с бебо по долни гащи от болницата. Оказа се, че има толкова много неща да се подготвят и после и да изникват в последния момент, че на мъжа ти свят ще му се извие. При нас - трябваше да се намери помпа, понеже кърмата не тръгна, да се купят няколко по-малки дрешки, че не му ставаха тези, дето му ги взех, да се намери млякото дето ни го препоръчаха от болницата... Нямаш си на идея колко неща станаха в последния ден. А пък и не купувайки нищо си отказваш една от най-големите радости - да избираш сама нещата за детето си. И мен ме беше страх, но просто реших, че съм над тези неща и се налага да мисля позитивно.
А по въпроса за яденето на децата - акушерката, която идваше да ми помага, каза, че препоръчва децата да са малко по-пухкави в началото, защото като се разболеят това е най-лесния начин да смъкнат и да се оправят бързо, а ако са кльощави - ще е по-трудно. Последните боледувания на Алекс доказаха, че е права.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #29 -: Април 20, 2007, 15:38:43 pm »
Лан, за купуването на разни неща, подкрепям Ганка, от моя скорошен опит.
И аз нищо не купих и на никого не позволих да купува, точно поради твоите съображения - страх ме беше, че ако нещо се случи, няма да понеса всички тези вещи. Но може би човек трябва да гледа по - оптимистично. И аз бях харесала предварително всичко та мъжът ми да го купи. Но после бяха купени съвсем други неща - магазинът бил затворил, нямало го вече това нещо... Като родиш ще настане такава лудница сред близките ти хора, малко или много и ти ще си в стрес и хич няма да е лошо човек да се е поподготвил. Мен поне допълнително ме натовари фактът, че не се бяхме подготвили, мъжът ми също беше изнервен и стресиран, че трябва супер бързо да набави толкова неща, от които грам не разбира.
И ето на, страхотните детски тапети, които едва купих, след голяма вътрешна борба, стоят неналепени - няма кога :D
Пожелавам на всички ви в тази тема страховете ви да са напълно неоснователни и вярвам, че ще е така!
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #30 -: Април 20, 2007, 17:21:11 pm »
 :lol:Аааа аз дрешки, биберони, памперси, помпичка и др. от първа необходимост ще си купя.  :lol:Говорех основно за по-големите покупки - количка, креватче, легенче и евентуално столче за кола, както и голяма част от дрешките.
Re: за бабините деветини
« Отговор #31 -: Април 20, 2007, 17:22:38 pm »
Lan, и аз разсъждавах като теб в началото, но желанието ми да съм готова и да имам от всичко победи страховете ми. Пък и мъжът ми каза, че когато бебето се роди иска да е максимално време с мен в болницата, а не да търчи по жегите да пазарува и тепърва да сглобява креватчета и колички. А и много ме е страх, че бебчето може да има нужда от нещо, което аз нямам под ръка. И наистина пазаруването е най-голямото удоволствие! Но ако ще ти е по-добре да изчакаш, изчакай. Само че на теб ти е малко рано май. Подозирам, че като наближиш 9-тия месец и като те подгони треската, може да се изкушиш и да се втурнеш да купуваш дрешки и шишенца :D

А дрешки аз лично не съм купила много, но не от суеверия, а от практична гледна точка - не знам колко голямо ще се роди, не съм сигурна с какъв темп ще започне да расте и не искам да имам неща, които няма да облече нито веднъж. Засега съм взела няколко бодита, чорапки, ръкавички и два чифта панталонки.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #32 -: Април 20, 2007, 17:25:08 pm »
Тъй де - и аз за това така с дрешките. Пък и Милото иска да участва в процеса, не мога да му отнема това удоволствие.  :lol:
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: за бабините деветини
« Отговор #33 -: Април 20, 2007, 18:05:21 pm »
Тук кошчето за кола е абсолютно необходимо и аз нямаше как да изляза от болницата без него. Поради тази причина беше купено. Количката я получих още втори месец като бях - беше подарък от най-добрата ми приятелка, така че реших, че щом тя е добронамерена, няма начин да се случи нещо. Оказах се права :lol:
Дрешки бях купила съвсем малко, даже се оказа че трябва да купувам нови, но все пак всичко си бях изпрала и нагласила предварително. Имай предвид, че свикването с памперсите и повръщането са най-големия враг на малкото дрешки :lol: Креватчето също беше купено по-рано и преди да тръгна за родилния дом милото го сглоби. Все пак и там трябваше всичко да се изпере и изглади. А за количката - исках да си е по-рано при мен, защото още на 8мия ден след раждането, нищо че беше февруари излязохме с малчо на разходка.
А иначе милото участва навсякъде с пазара :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #34 -: Април 20, 2007, 18:12:02 pm »
Аз за кошчето за кола казах "евентуално", защото просто си нямаме кола, ако се сдобием до тогава ще стане задължително. Сега за едно прибиране от болницата в Бг даже и заядливите катаджии няма да направят проблем. :lol:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #35 -: Април 20, 2007, 18:23:49 pm »
Аз се чудя, това дали не се предлага като услуга. Логично е някой от магазините да е въвел "пакет за новородени", т.е. предварително да отидеш да си ги поръчаш и щастливят татко да ги напазарува с едно ходене?
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #36 -: Април 21, 2007, 13:01:17 pm »
Добра идея е със списъците или "пакетите за новородени" - аз особено много си падам по тях - много ме улесняват. Те, в Пакостник имат някакъв подобен списък - можете да минете с мъжлето на оглед, да отбележите нещата и като дойде моментът - ще му е лесно на човека...
Аз иначе вчера направих първите покупки - няколко леки, памучни одеялца и бодита, и не мога да им се нарадвам - направо ме сърбят ръчичките за още - много обичам да пазарувам, МНОГО  :P
А, големите неща засега са само набелязани, че ще правим малък ремонт на стаята за бебето и тогава ще се развихря  :D
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: за бабините деветини
« Отговор #37 -: Април 21, 2007, 13:58:08 pm »
Само внимавайте със солта, защото всяка година в България от такова варварско отношение умират по няколко новородени деца. Всичко друго е безобидно.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: за бабините деветини
« Отговор #38 -: Април 21, 2007, 15:18:51 pm »
Добра идея е със списъците или "пакетите за новородени" - аз особено много си падам по тях - много ме улесняват. Те, в Пакостник имат някакъв подобен списък - можете да минете с мъжлето на оглед, да отбележите нещата и като дойде моментът - ще му е лесно на човека...
Това наистина е добра идея. Много улеснява нещата. Аз изпринтих тоя списък и го дадох на една близка майка с малко бебе и тя ми отбеляза нещата, които въобще не са й потрябвали, за да не ги купувам предварително. Ако искате можем да коментираме тук 1 списък, за да се ориентирате по-лесно. Аз си бях купила дрешки, чаршафчета, одеалце, памперси, залъгалки, бебешката козметика след като влязох в седмия месе. Всички по-големи покупки ги избрахме предварително, но ги купихме след раждането. Изключение прави стерилизатора и кошницата, защото бяха на промоция.
<br />[link=http:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #39 -: Април 21, 2007, 15:27:38 pm »
И мен ме беше мнооого страх да купувам нещата за бебето, но към края на бременността се престраших и не можех после да се спра. И не съжалявам, че накупих всичко предварително! Е, отидох малко в другата крайност - бях купила и някои неща, които после изобщо не използвах...
Съпругът ми беше с мен в болницата, но и да не беше, му нямам доверие да пазарува. На него ако му кажеш да ти купи овца, от цяло стадо ще ти донесе кучето... :lol:
От всичките изброени деветини, спазвах само тази да прибирам дрешките от простора, но не заради суеверие, а защото синът ми е зимно бебе, а около нас са все къщи с екологично отопление и привечер такава мъгла настава...
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #40 -: Април 21, 2007, 15:34:48 pm »
Страх, не страх - такива изкушения има, чеее.... :oops:

Аз по моя списък започнах даже да отбелязвам кое къде съм го видяла, какъв цвят ми е изборът, от кой магазин, дали е онлайн, съответно линкове или адреси, и т.н.

Знам, че е рано, ама стои ли шило в торба  :P То, мамите, американки след 5-ия месец не мож ги удържа  :D ама те си нямат баби да ги плашат  :D
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #41 -: Април 21, 2007, 18:06:37 pm »
Само внимавайте със солта, защото всяка година в България от такова варварско отношение умират по няколко новородени деца. Всичко друго е безобидно.

Не знам как е само със сол, но да се потопи дете във вино със сол ми се стори страшно! Че и се киснело не знам колко минути! Просто си представям нежната кожичка как го попива това вино и как се изгаря от тази сол...Ужас! :(
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: за бабините деветини
« Отговор #42 -: Април 21, 2007, 20:25:06 pm »
Бе те мариноват ли ги тези бебета, или какво?! Сол, вино, ракия, оцет, не мога да повярвам 8O че в 21 век, хората се осоляват като херинги и такива подобни глупости, чак до такава степен, че както Мели казва, има и смърни случаи. Недоумявам 8O 8O
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Re: за бабините деветини
« Отговор #43 -: Април 21, 2007, 21:44:57 pm »
Алкохола прониква моментално в кръвта на бебетата, затова на деца не се правят компреси с ракия, примерно. Та, резултатът от натопено бебе във вино е напиянено бебе  :(
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: за бабините деветини
« Отговор #44 -: Април 22, 2007, 07:29:02 am »
Е вреча не гледахте ли по "Такъв е живота" помакинята как изкъпа бебето с вода с жълти цветенца и въглен. Па кат го затръска върху горящата печка - ужас, ми ако го изпусне?!?
Аз мисля че, съм суеверна, но си подстригах косата, не ям всичко, което ми се яде, тегля майната на разни доброжелатели, които ме питат дали съм бременна /то вече се вижда де, но преди/ и въобще не ми пука.
Колкото за покупките - еми кеф е да си пазаруваш за бебо. Лично вече приключих с дрешките, спалното бельо, количката и креватчето. Останаха стерилизатора, бибероните, средства за лична хигиена и кошницата за кола.
Между другото някой по-компетентен да се изкаже защо всички кошници за кола от 0-13 кг предвиждат бебето да е свито в полуседнало положение? Лично на мен ми се вижда неправилно такова положение за гръбначния стълб, но коя съм аз ... Та в тая връзка като ще си купя на финала едно порт бебе за първите три месеца и ще им тегля една на всички хвалби за ползване на бебешките кошници за кола.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: за бабините деветини
« Отговор #45 -: Април 22, 2007, 08:39:17 am »
Аз лично също накупих всичко предварително на детето, като тръгнах да раждам нямахме само количка, креватче и скрин. Креватчето го купиха докато бях в болницата, а количката я поръчвахме по интернет- чак като стана време да излизаме.
Между другото някой по-компетентен да се изкаже защо всички кошници за кола от 0-13 кг предвиждат бебето да е свито в полуседнало положение? Лично на мен ми се вижда неправилно такова положение за гръбначния стълб, но коя съм аз ... Та в тая връзка като ще си купя на финала едно порт бебе за първите три месеца и ще им тегля една на всички хвалби за ползване на бебешките кошници за кола.
Лейди, нашата количка в момента представлява само кошница за кола  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #46 -: Април 22, 2007, 08:53:24 am »
Лейди, не се притеснявай, на бебетата им е супер в кошниците, все пак са специално измеслени за новородени. Инъче кошницата на Чико има специално добълнение за новородени - една мека дебеличка възглавничка за цялата кошница. И моля те, не вози бебето в портбебе на седалката :)
А за покупките и аз бях някъде към 28-29 седмица като си купихме почти всичко :D Не бих се лишила от т'ва удоволствие да обикаляме двамата с татито по магазините и да си харесваме нещата, че то си е почти толкова готино, колкото да гушкаш бебо после :wink:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #47 -: Април 22, 2007, 09:07:09 am »
Пия си кафето в момента и се заливам от смях, невероятно тези щуротии за съжаление имам чувството, че са за масово използване.Това с ракията не съм се замисляла, че прониква директно и бебето е пияно, за свинската мас само дето за къпане не съм чувала. Искам да ви споделя за още един метод за лекуване на хрема със стрит лук, тъй като от лютото загрявало, това посъветвала една баба приятелката ми, която на всичко отгоре е пом. фармацефт и беше приложила това на пет месечното си бебе.Резултата сами може да си го представите.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: за бабините деветини
« Отговор #48 -: Април 22, 2007, 11:17:20 am »
Лейди, кошниците имат такава специална форма, която е свързана все пак с превозването на бебето с кола. Кошницата се поставя така, че бебето да е с гръб по посоката на движението. Кошницата има за цел да го предпази при едно по-рязко спиране от счупване на вратните прешлени, тъй като е все още доста слабо и няма никаква мускулатура. Освен това формата е съобразена с това, недай си боже, ако стане катастрофа, да бъде предпазено максимално бебето. Закрепяш я с коланите на колата, има на всяка кошница схема как точно става. Освен това вътре самата кошница има регулация за различните килограми на бебето. По принцип не се препоръчва да стои вътре бебето повече от час. Иначе няма проблеми да го държиш вътре по време на пътуване, а дори и после може да ти бъде удобен помощник за приспиване (това от опит :wink:)
Ето ти една доста добра кошница за кола
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: за бабините деветини
« Отговор #49 -: Април 22, 2007, 15:42:39 pm »
Междудругото и аз се чудех за стойката на бебетата, когато са в кошницата за кола, но на курса за бременни ми обясниха същото, което каза и Ганка. Първите няколко месеца бебето е обърнато с лице към задното стъкло, за да се предпази крехкото вратле при внезапно спиране. Всички кошници вървят с една мека възглавничка,която обгражда главата на бебето, има колани, които се затягат, за да го придържат. Продават и специални огледала, които се прикрепят над кошницата, така, че като погледнеш в огледалото за обратно виждане да можеш да видиш какво прави бебето. Хубавото е, че когато е съвсем малко вместо да го местиш в количката можеш направо да си го разнасяш с кошницата. Можеш да прикачиш и няколко играчки отгоре, които да задържат вниманието на бебето. Аз вече съм си купила няколко такива. Това за мен си е първа и най-важна необходимост. Направо ми се изправят косите като чуя за хора, които никога не са ползвали.
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Re: за бабините деветини
« Отговор #50 -: Април 22, 2007, 15:55:41 pm »
чакай и аз да споделя мнение.
И аз съм чувала много неща за бабините деветини.
За корема,че ако ти бил напред,ще имаш момче.
На мен ми беше точно така корема,напред,и всички ми викаха:
"момче е".Оставаха много учудени като им отговарях:
"не е момче,момичета са и са две"!
И най различни други неща.
За това че не се купуват дрешки преди да се роди бебето,не знам.
Аз си бях купила почти всичко,дрешките,количката,кошниците за кола,
само креватчетата ги купих после.
Та аз нямах търпение да ми порасне корема и да ходя по магазините да
пазарувам.


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
Re: за бабините деветини
« Отговор #51 -: Април 22, 2007, 16:26:48 pm »
Малко избягапме от темата, ама и аз да си кажа.
Започнах да купувам в шести месец и в осмия вече бях приключила с всички дрехи, шишенца и т.н. В началото на деветия даже сглобихме леглото, най-вече за да се отмирише и да видим къде ще ми е най-удобно да бъде разположено. Също така изпрах, изгладих и наредих всички дрешки и чаршавчета.
И аз си падам леко суеверна, но реших да не се лишавам от това огромно удоволствие да обикаляш бебешките магазини и да купуваш разни ситни неща за бебето.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
Re: за бабините деветини
« Отговор #52 -: Април 22, 2007, 16:47:18 pm »
Орхидеа, какъв беше резултата от съвета на пом.фармацевта за стрития лук.Между другото и аз съм го прилагала разреден с преварена вода и ефекта беше изключително добър.Лично аз предпочитам да му люти от лук отколкото от ксилометазолин.По мое мнение това не спада към графа - бабини деветини, след като го има описано в стари билкарски книги и е изпитан метод,по който са се лекували хората едно време.Всеки си преценява сам.Иначе по темата - всичко съм си пазарувала от рано, изпрала ,изгладиа и подредила.Ходила съм и на фризьор и дано не съм "одрязала късмета й'' :lol:
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #53 -: Април 22, 2007, 16:53:38 pm »
Ния, в паниката си приятелката ми го беше стрила просто и го сложила, не накиснат предварително и резултата беше дете реве майката също.Ще и предам,че е объркала прилагането.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: за бабините деветини
« Отговор #54 -: Април 22, 2007, 19:30:16 pm »
Цитат
Инъче кошницата на Чико има специално добълнение за новородени - една мека дебеличка възглавничка за цялата кошница.
Е малко ще се размина с Чикото. Мисля си за Макси-кози.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: за бабините деветини
« Отговор #55 -: Април 22, 2007, 20:33:07 pm »
Лейди, аз съм с Макси-кози и съм много доволна. По принцип тук по немските сайтове с най-добри краш тестове и тестове за сигурност са Макси-кози и Рьомер. Като класика в жанра са Рьомер. Те се водят кралете на седалките за деца. Сега голямата ни седалка е такава и е с доста екстри. Ние преди да си вземем доста почетохме кои са най-сигурните кошници и седалки.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #56 -: Април 23, 2007, 00:07:37 am »
Лейди и аз съм с Макси Кози и много съм доволна.и аз след дълго обикаляне и питане се спрях на тази марка и не съжалявам.в интерес на истината нямам нищо на Чико освен ножичката.зА седалката не съжалявам - страхотна е.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: за бабините деветини
« Отговор #57 -: Април 23, 2007, 10:19:08 am »
много моля просветете невежата - що е то осоляване и как се (не се) прави. от много време слушам за тая варварщина и мисля, мисля и не мога да го измисля как точно го правят идиотите тоя номер.
сори за офа ама вече не издържам на напрежението - просто ще пукна от любопистство
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за бабините деветини
« Отговор #58 -: Април 23, 2007, 10:44:54 am »
Ми аз мисля че във водата за къпане се слага - ама само предполагам. може и друга да е тайната?! :o

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #59 -: Април 23, 2007, 10:47:46 am »
Ми аз мисля че във водата за къпане се слага - ама само предполагам. може и друга да е тайната?! :o
В нашия край е в подгрято вино, не знам точните пропорции сол-вино, но рецептата е страшна! Хем напиване през кожата на детето (защото при тях проникването е голямо, а издръжливостта на алкохол никаква), хем изгаряне от солта. :(
Смятам, че цялата процедура трябва да е подсъдна, иначе няма изкореняване...
« Последна редакция: Април 23, 2007, 10:53:46 am от Lan »
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: за бабините деветини
« Отговор #60 -: Април 23, 2007, 10:52:50 am »
Ми аз мисля че във водата за къпане се слага - ама само предполагам. може и друга да е тайната?! :o
В нашия край е в подгрято вино, не знам точните пропорции сол-вино, но рецептата е страшна! Хем напиване през кожата на детето (защото при тях проникването е голямо, а издръжливостта на алкохол никаква), хем изгаряне от солта. :(

И аз като Лили не мога да издържа и питам. За какво аджеба се прави тая идиотщина?? 8O
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: за бабините деветини
« Отговор #61 -: Април 23, 2007, 10:54:30 am »
прави се та да не му мирише потта като порасне :wink: :x. обаче как е изненада
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #62 -: Април 23, 2007, 10:55:53 am »
Вярва се, че солта, ще намали миризмата на потта, а от виното ще се "закали" и ще стане по-здраво. Снощи баба ми пак ми се накара заради тази процедура, не знам с какви думи да я убеждавам вече.  :(Като изкара "желязния" аргумент: "И ти си осолявана, нищо ти няма!". :(
« Последна редакция: Април 23, 2007, 10:58:16 am от Lan »
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: за бабините деветини
« Отговор #63 -: Април 23, 2007, 10:57:41 am »
Аха, разбирам...ако оживее обаче   :? :(
« Последна редакция: Април 23, 2007, 11:04:06 am от Osiana »
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за бабините деветини
« Отговор #64 -: Април 23, 2007, 11:03:24 am »
в тоя ред на мисли съм чувала, че на ревливи и буйни са им давали попара от хляб и червено вино :x

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: за бабините деветини
« Отговор #65 -: Април 23, 2007, 11:05:10 am »
в тоя ред на мисли съм чувала, че на ревливи и буйни са им давали попара от хляб и червено вино :x

Да се успокоят и заспят...т.е. напият?!
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #66 -: Април 23, 2007, 11:08:26 am »
в тоя ред на мисли съм чувала, че на ревливи и буйни са им давали попара от хляб и червено вино :x
8O Стига бе! Това сериозно ли е?! 8O
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: за бабините деветини
« Отговор #67 -: Април 23, 2007, 11:11:03 am »
в тоя ред на мисли съм чувала, че на ревливи и буйни са им давали попара от хляб и червено вино :x
8O Стига бе! Това сериозно ли е?! 8O

Ми аз не се учудвам, щом може да се осоляват и други подобни, значи може и да се напиват.  :x
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #68 -: Април 23, 2007, 11:24:54 am »
На мен ми се е случавало  няколко пъти да слагам сол във водата за баня. Във водата се слага съвсем малко солчица, по-малко от лъжичка - на толкова много вода. За загряване се прави. А след това се изплаква хубаво. Правила съм това  няколко пъти като е било студено или са настинали, а след това съм мазала краченцата с мас (измита, но не знам как се прави това - свекърва ми я направи) и после с по-дебели чорапки.
« Последна редакция: Април 23, 2007, 11:37:32 am от cygnus »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #69 -: Април 23, 2007, 11:42:39 am »
От бабините деветини най-много съм се драzнела zа повръЩането на бременната, дето било причинявано от косата на бебето! Едно, дето се повръЩа в първите месеци, ама и тая плацента доста Ще е "рехава", Щом "косата" гъделичка преz нея  :x.
Това zа попарата с вино съм го чувала и си мислех, че е виц, ама явно съм се лъгала  :?.
Иначе относно покупките zа бебето, няма ниЩо по-хубаво от това, да обикаляШ бебеШките магаzини и да паzаруваШ спокойно. ОЩе повече има опасност бебо да се появи по-рано и тогава стресът е оЩе по-голям.
Аz много се успокоих след като бях купила основните и по-големи неЩа, а дреШките вече бях иzпрала и иzгладила. Толкова много неЩа са необходими zа едно новородено, че неzнам как би се справил един мъж с подобен списък. Тук във всеки бебеШки магаzин ти предлагат списък с необходимото zа първо време и ако трябва всичко да се купи на един път, сумата става четирицифрена в евро  8O! А и така удоволствието от паzаруването намалява. Друго си е да се радваШ на всяка дреболийка  :D.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #70 -: Април 23, 2007, 11:42:51 am »
cygnus :lol:, това е съвсем различно, аз и на домашните ми любимци (сладководните рибки) им слагам по една супена лъжица сол на тримесичие...Осоляването беше от рода на - половин килограм сол в пет литра червено вино (и то домашно, с много високо съдържание на алкохол и подгрято като вода за баня). Дали не беше и един килограм сол! 8O Варварска практика, която трябва да се прекрати веднъж за винаги!
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #71 -: Април 23, 2007, 11:47:00 am »
Толкова много неЩа са необходими zа едно новородено, че неzнам как би се справил един мъж с подобен списък.
Аз вярвам в моя мъж  :lol:, пък и аз самата съм толкова безобразно "боса" в тази област, че ще гледам точно като него - втрещено, като ми се наложи да пазарувам. От няколко дни чета в bg-mama, че тука ме амбицирахте и съвсем като пате в калчища се чувствам...Ама ще се справим все някак си.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #72 -: Април 23, 2007, 12:16:31 pm »
Lan, ние направихме списък с по-големите неща, които сме харесали. Например - кошари, количка, вана за баня, спално бельо, кошници за кола и т.н. в един магазин. Направиха ни калкулация на една разписка. Оставихме капаро - 100-200 лева - не помня. Ние бяхме ходили доста пъти и  ни бяха запомнили, отделно 20 дни преди раждането изобщо нямах намерение да съм в Бургас, така че момичетата от магазина бяха запомнили мъжа ми и по списъка натовари всичко веднага като се родиха бебетата. Иначе има неща, които просто няма как да не се купят предварително. Но започнах да пазарувам едва след като влязох в 8-я.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #73 -: Април 23, 2007, 12:23:58 pm »
Тъй де, и аз точно така мисля да направим.
Re: за бабините деветини
« Отговор #74 -: Април 29, 2007, 23:12:22 pm »
Аз също съм била солена.Ама като гледам резултатаа...
Вярно че не се разболявам от разни инфекциозни болести,колкото и вирусоносители да има покрай мен.Ама иначе си имам други болести пък-основно свързани с жлезите с вътрешна секреция.А за потенето-дрън-дрън.Вярно че не "ухае",ама като дойде лятото
и се потя до под гърдите.Тъй че хич не си мислете ,да солите децата си.
Re: за бабините деветини
« Отговор #75 -: Май 03, 2007, 01:24:06 am »
Малко по-нагоре стана въпрос за покупки, та да ви питам като мисля да кърмя стерилизатор ще ми трябва ли? Или по-точно казано има ли смисъл да купувам? И до каква възраст се ползва? И последен въпрос: колко шишенца ще ми трябват? Засега имам около 4: 2 малки и 2 големи. Мисля, че са достатъчни.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: за бабините деветини
« Отговор #76 -: Май 03, 2007, 05:27:48 am »
Определено ще трябва стерилизатор, най-малко заради подсладената водичка в началото която се дава, може чай да предлагаш. А пък и може да ти се случи да дохранваш докато се регулира кърмата, на мен ми се налагаше. Аз лично ползвам този за МВ на Чико, още е жив и здрав, върши прекрасна работа.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: за бабините деветини
« Отговор #77 -: Май 03, 2007, 08:47:21 am »
Цитат
Малко по-нагоре стана въпрос за покупки, та да ви питам като мисля да кърмя стерилизатор ще ми трябва ли? Или по-точно казано има ли смисъл да купувам? И до каква възраст се ползва? И последен въпрос: колко шишенца ще ми трябват? Засега имам около 4: 2 малки и 2 големи. Мисля, че са достатъчни.

Лично за съм си харесала електрическия стерилизатор на чико за осем шишета, защото е по-голям. Дори да не трябва да кърмиш, стерилизатор ти трябва за залагалките, за помпата за кърма.
Възнамерявам да кърмя, но от септември като започна работа е ясно, че ще се храним със биберон. На първо време съм купила три шишета - две на чико и едно на нук, а биберони малко повече - и силиконови, и каучукови - пък бебо ще си покаже с кои му харесва повече.
Re: за бабините деветини
« Отговор #78 -: Май 03, 2007, 20:04:16 pm »
Много я спамнахме темата, ама да кажа и аз за стерилизатора. Оставих тази покупка за след раждането и ето на, вече сме на 1 месец и още нямам. Изключително на кърма сме и от време на време малко вода. Изварявам в тенджерата. Имам две шишета, като едното е почти излишно. Купихме го като изцеждах няколко пъти кърма. Така че, ако нямате излишни пари може да оставите тези покупки за след раждането. А и помпата купихме от болницата на излизане, някаква за 4,50 лв. тип спринцовка, но верно че аз не се изцеждам, а само по някога след кърмене. Имаме и две залъгалки и една лъжица на Авент за разни капки, че само тя можела да се изварява.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

Re: за бабините деветини
« Отговор #79 -: Май 04, 2007, 14:45:13 pm »
Благодаря за инфото. Ето този ми е подарък от свекито. Мъжът ми ме убеждаваше, че няма да ни влезе в употреба и че ще е по-добре да го заменим за нещо по-полезно, та затова питах. Ама като ни е безплатен, ще се поглезим. Wassilena, това беше неговият основен аргумент. :wink:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #80 -: Май 26, 2007, 17:29:26 pm »
доста интересни неща.Някои и аз съм ги чувала.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #81 -: Май 27, 2007, 15:09:36 pm »
Благодаря за инфото. Ето този ми е подарък от свекито. Мъжът ми ме убеждаваше, че няма да ни влезе в употреба и че ще е по-добре да го заменим за нещо по-полезно, та затова питах. Ама като ни е безплатен, ще се поглезим. Wassilena, това беше неговият основен аргумент. :wink:

Аз го ползвам този стерилизатор вече 5 месеца. Стерилизирам всичко в него - помпа, чинийка, лъжички, биберони и шишета. Супер е! Браво на свекърва ти за хубавия подарък!