0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #340 -: Януари 17, 2012, 16:08:04 pm »
Въпрос към мамите, които правят пюренца вкъщи: дали е проблем от сварения картоф да оставя в хладилник за следващия ден?
И за глутена (пак), тук май повечето сте се захранили по-рано; ние, при положение, че започваме чак шестия месец (навършен), кога да го въведем? Притеснява ме да не стане пък твърде късно, нали Боби беше постнала информация за увеличени алергии поради късно въвеждане? :?

ПП Намерих си отговора за картофа две страници напред  :oops:. Извинявам се, ама пусто нали все не знам колко време ще остане и бързам да питам... :)
« Последна редакция: Януари 17, 2012, 16:45:12 pm от vanyush »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #341 -: Януари 17, 2012, 16:10:43 pm »
М-и, жълтеницата при новородените е физиологична и няма нищо общо с хепатита, ама нищо. И да, елиминира се с акото и затова не се наливат новородените с глюкоза, както обичат много неонатолози, дори и тези великите от МД.

За вит Д следя, защото не давам капки. А и Бърди твърди, че при прием над 600 мл АМ за 24 часа няма нужда от допълнителен прием.

И аз да питам, а тези които са започнали захранване на 6 месеца, кога да въведат глутена? Аз започнах на 6 и докато му дойде ред стана на 8.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #342 -: Януари 17, 2012, 16:14:31 pm »
аз също въведох глутена на 8-9м., не помня точно, не виждам да им е навредило на децата това че не е било между 4-7м. точно :wink:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #343 -: Януари 17, 2012, 16:20:45 pm »
Малееееее дисертация ще напишем за този глутен :D
Ето ви нещо полезно, на мен доста ми се изясниха нещата покрай глутена :D(
http://zahranvane.wordpress.com/2010/03/29/gluten/

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #344 -: Януари 17, 2012, 16:33:10 pm »
Глутен дадох и при двамата на 8 навършени, при втория даже не съм го захранвала, направо си го нахраних :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #345 -: Януари 17, 2012, 16:36:05 pm »
аз вече съвсем се отчайвам, то колкото чета, толкова повече чета  :(
А, аз тотално :-(  толкова чета - и тук и по други сайтове, и така се замотах, че няма накъде вече. Не помня къде какво съм прочела и в главата ми е пълна кашаа, кое как е било.
А вече почнах да захранвам и май омотах нещата ;-(


Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #346 -: Януари 17, 2012, 16:36:59 pm »
Смарайди, аз точно това имах предвид като отговарях на Боби, че няма логика да е до 6м., защото тогава се препоръчва начало на зхранването все пак и то с други продукти, но тя чете малко автоматично откякъде, както и да е  :wink: аз също след като се посъветвах тук-там и предвид другите храни до момента дадох на 8м. и беше ОК.
Варианти всякакви- всеки да си преценява, но както се казва- "златната среда" е най-доброто  :wink: И аз започнах от 5,5м. и засега хапваме почти всички основни храни за възрастта. Фифоняк, не съм чувала някои да дава готова кухня преди 9-ти м. 8O Все пак те са еднакви ястия за деца от 10м до 3 години- т.е. доста широка група и за по-малките -както казва Стефи не се дава всичко. Обикновено се избягват десертите- които освен мляко имат и много захар. За теб щом имаш домашни продукти и желание да готвиш- определено е много по-удачно.  
Аз още се чудя за Хер бебе, но ще се запиша като навърши 10месец. Остава ми да въведа само телешко/говеждо и кисело мляко, с прясното засега ще се огранича до наличието в някои пюрета.
За закуска мисля бяхте казвали, че може и качамак със сиренце и малко масълце, вместо попара- хем разнообразие, хем да намалим глутеновите хранения, че вече и на обяд хапваме спагети в пюрето.. :? Топси, да не иска да му е по-пасирана закуската и затова да плюе? пробвай..
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #347 -: Януари 17, 2012, 16:53:12 pm »
аз също въведох глутена на 8-9м., не помня точно, не виждам да им е навредило на децата това че не е било между 4-7м. точно :wink:
Ами не им е навредило разбира се. И на Андреа няма да и навреди, че и дадох на 5 месеца. Ама аз ако го кажа се скача срещу мен, а ако някой изчака, няма такава реакция.При положение, че твоето захранване води а по-висок риск от моето ( поне както казват). Аз самата никога нямаше да се хващам за тези неща, ако не се пишеха един куп безсмислени подробности тук и невярни неща. Затова дадох линка кога точно, да се престане с тези глупости как щяло да му стане нещо на детето. Аз лично не съм виждала нито един човек с целиакия, а 10 години съм работила по болници.Ти срещала ли си? Или някой тук някога чувал ли е за някой в България, който да не яде хляб?  Без да знам статистиката мога да си представя колко „често“ срещана е.


  
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #348 -: Януари 17, 2012, 17:04:12 pm »
.....някой тук някога чувал ли е за някой в България, който да не яде хляб? ...

Боби, моята свекърва е с алергия към глутена. Отключи се преди няколко години. Никой не можа да и обясни защо чак сега и каква е точната причина. В момента яде хляб, но сама си го приготвя- естествено безглутенов. Това беше причината и да забавя малко захранването с глутен. Четох, че при фамилна обремененост се препоръчва по-късно захранване. Не знам дали съм направила добре, но се надявам да нямаме проблеми, че е много неприятно.


*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #349 -: Януари 17, 2012, 17:10:21 pm »
Боби, честно не ти разбирам въпросите към мен :lol:
не виждам да съм казала нещо чак толкова грешно, че да ми обясняваш какви глупости пиша :wink:
всеки сам решава как да си храни децата, нали така?
аз имам "светлия" пример-баща ми, който има язва където се сетиш - на дванайстопръстника, на стомаха, на нам си к'во, преди няколко години едва го спасиха, с две животоспасяващи операции заради спукана язва. Брат ми който също има "прекрасен" гастрит. Не твърдя, за разлика от теб с такава ярост, че това е например от даването на сокчета на 40 дни, яденето на попара на т.е. глутен на 4-5м. и т.н. Просто не съм такъв човек, и колкото да ми навираш в очите разни сайтове с нам си какви проучвания и изследвания, аз все пак избирам да се доверя на собствената си интуиция, логика и преценка :)
и да допълня, така и така съм започнала :lol:
другото нещо от което ме е страх, ама наистина ме е страх това е затлъстяването при децата и в последстиве борбата с килограмите като възрастни, така че филия с шоколад, фъстъчено масло, пица, хамбургери и т.н., моите деца ще ядат когато започнат сами да си ги купуват, а до тогава се надявам да съм им изградила правилните хранителн навици. Да, сега ще кажеш, ама то това няма нищо общо, има и то много, повярвай ми :wink:
« Последна редакция: Януари 17, 2012, 17:17:07 pm от StefiZ »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #350 -: Януари 17, 2012, 17:26:12 pm »
Tanj74 аз имах подобен проблем с дъщеря ми. Горе-долу на вашата възраст беше. Ако си захранила с кисело мляко пробвай да прибавяш към храната. При нас това помогна в известна степен. Иначе това с неяденето при нас си е по дефолт ако в момента избива зъб.
Не съм давала кисело мляко.Мислех след годинка да пробваме.
И ние сме на вълна зъбки и е някакъв ад.Така хубаво си хапваше Макси преди това,а сега го храня по 1 час и успявам да го излъжа с по няколко лъжички.Пробвах да не му давам храна като не иска,но така той откара цял ден без да яде само на 3-4 бисквитки  :(
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #351 -: Януари 17, 2012, 17:32:12 pm »
Аз също въведох глутена доста късно и не за друго, а защото дъщеря ми отказваше да яде повече от 3-4 лъжички пюре, до към 8-9 месец, по надолу съм копирала за глутена, от статиите по които съм се водила.


Коректно е да се прави разлика между въвеждането на глутен при бебета, непоносимост към глутена или установена цьолиакия.

Веднъж въведен глутен, не означава успешно въведен.
Симптомите за непоносимост към глутена се проявяват най-често между 1-вата и 2-рата година или между 9 и 24 месеца според различни източници.
Симптомите при деца са по-специфични.

Късното въвеждане също може да бъде рисково.
Става въпрос за възраст след 7-8 м.
Причината е, че за кратко време в менюто се включва по-голямо количество глутенова храна - на възраст 8-9 м. децата ядат повече и по-често.
Има редица съвременни изследвани по въпроса, това обяснява защо според повечето европейски педиатрични школи глутен се въвежда на 6 м.

Непоносимостта към глутена не е сериозен повод за притеснение, ако:
- няма наследствена обремененост (това е факторът с най-голяма тежест)
- възрастта е подходяща = 6 или 8 месеца (най-опасната възраст е преди 4 м.)
- се кърми по време на въвеждане на глутена
- се кърми след въвеждане на глутена
- глутенът се вклюва плавно (от храни с ниско към храни с високо съдържание на глутен)
- глутенът се предлага редовно в началото (за да се проявят евентуални проблеми)


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*

    fifonqk

  • ***
  • 175
  • вярвах и чудото стана
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #352 -: Януари 17, 2012, 17:33:33 pm »
sami,аз незнам ти от кой град си ,но както споменах вьв Варна е от 9-ти месец,но това няма значение защото много майки си намират бележки и я започват по рано,комшийката ми го записа на кухня малко след 7-я месец,нищо не му е навредило да детенцето,хапва си,не твьрдя че трябва да си записваме всички децата по рано,но 9-ти месец си е напьлно нормално,дори доскоро вьв Варна кухнята е била от 6-ти месец. Мерси за сьветите за домашно приготвената храна,ще се пробвам пьк да видим на финала ще се яде ли или ще пьтува в канала:)))
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #353 -: Януари 17, 2012, 17:39:50 pm »
...вьпросьт ми е мога ли да започна да им готвя и да пасирам,но не всеки ден,а да направя по голямо количество и да замразя вьв фризера,направо в бурканчетата от пюретата,или е по добре ден за ден да готвя...
Вари месото както са те посъветвали преди мен и него замразявай. Аз го замразявах във формички за лед и после го прехвърлях в плик. Колкото до замразяването на готова храна... Аз предпочитам да готвя за 2 дни, в смисъл яде 2 поредни дни едно и също и не ми се налага да отделям време всеки ден. В началото като въведох месо и жълтък  ги редувах, като отделях първо порцията, в която ще има жълтък, после в останалото си добавях месото и го оставях да си пусне аромата за 1-2 мин. Съхранявах в хладилник.

tanj74, ако пие мляко си му давай по-често, ще му мине. Илияна ми го е правила този номер  и при нея с мляко минаваше. Два-три дни и си започва да яде нормално. Ей сега сме пак в същия период с 2 кътника на хоризонта, последните 3 дни е основно на мляко и банани, като днес започна да яде горе-долу прилично... А пробва ли да му дадеш нещо, което да яде сам, в смисъл храна за ядене с ръце!?

Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #354 -: Януари 17, 2012, 17:41:51 pm »
Дано не обидя пак някой, но се чудя какво очаквате да стане, че да разберете дали навреждате на детето си? Много ми е интересно някой като каже: "Захраних на 2 месеца и нищо му няма на детето". Една приятелка, на която детето и кашляше в продължение на 2 месеца и се опитвах да я убедя, че не е нормално се беше изцепила: "На моята кума детето изкара няколко пневмонии и нищо му няма."
Нали не очаквате на челото да им излезе надпис "Има ми нещо"

В повечето случаи вредите се проявяват след години, а много често дори не можем да разберем каква е била причината. За съжаление е така с повечето вредни неща. Иначе щеше да е много по-лесно да се откажем от цигарите например...Представете си ако след всяка изпушена цигара ви се налагаше да лежите в болницата с белодробна недостатъчност :)
« Последна редакция: Януари 17, 2012, 17:46:26 pm от джиджи »


*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #355 -: Януари 17, 2012, 17:50:20 pm »
аз вече съвсем се отчайвам, то колкото чета, толкова повече чета  :(
А, аз тотално :-(  толкова чета - и тук и по други сайтове, и така се замотах, че няма накъде вече. Не помня къде какво съм прочела и в главата ми е пълна кашаа, кое как е било.
А вече почнах да захранвам и май омотах нещата ;-(

Нейде бая отдавна в същата тази тема се намира едно мнение на Echy, което няма как да не цитирам. макар и по памет, точно по случая: "Харесваш си една схема за захранване, хващаш я и караш по нея..."  :lol:  Помага  :wink:
« Последна редакция: Януари 17, 2012, 17:57:54 pm от Nadine »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #356 -: Януари 17, 2012, 18:50:37 pm »
  Боби, няма какво да ми развалиш по схемата. Аз не се втелясвам. Основно ще спазвам забраните за алергените. Другото, ами опитвам... за сега без успех. Отваряме голяма уста само на първата лъжичка.
  Джиджи, с напредване на възрастта, имунната система започва да отслабва. Именно и поради тази причина, се случва да се отключат алергии в някой етап от живота ни, без на младини да сме имали такава.
 Мисля, че при бебетата, реакциите от дадена храна, са, айде не мигновени, но много скоро след въвеждането.
  За яйцата, четох го в препоръките на световната асоциация за захранване и хранене на бебето и детето. Мисля да го спазвам. Нашия татко е с висок холестерол... въпрос на избор, разбира се
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #357 -: Януари 17, 2012, 19:01:45 pm »
Ето тези съвети за всичко свързано със захранването на мен ми бяха безценни: http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66
има за всички зеленцуци, плодове млечни храни, подправки, глутен, много разбираемо е написано.
Въпреки че имам горното разпечатано,сега се зачетох ,че  хранене до 1г  не се замества изцяло с твърда храна .
Добре де-след храна с пюре на обяд или каша /плод следобяд -кърмите ли /респективно давате ли Ам ,ако детето изяжда задоволителна порция храна ?

« Последна редакция: Януари 17, 2012, 19:10:30 pm от nimika »


Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #358 -: Януари 17, 2012, 19:03:44 pm »
   Джиджи, с напредване на възрастта, имунната система започва да отслабва. Именно и поради тази причина, се случва да се отключат алергии в някой етап от живота ни, без на младини да сме имали такава.
 Мисля, че при бебетата, реакциите от дадена храна, са, айде не мигновени, но много скоро след въвеждането.
  За яйцата, четох го в препоръките на световната асоциация за захранване и хранене на бебето и детето. Мисля да го спазвам. Нашия татко е с висок холестерол... въпрос на избор, разбира се


Съгласна съм, но като говорим за "вреди" тук не става въпрос само за алергии.. Става въпрос за това, което говори Стефи например. Едно ранно захранване може да доведе до проблеми, но в по-зряла възраст. Това, че храним децата си с неподходящи за възрастта им храни също....спомням си че по времето на племенника ми /той е почти на 12/ детската кухня /държавната/ започваше доста преди 10 месечна възраст и включваше пържени кюфтета, свинско с кисело зеле и още много подобни неща/изобщо не се шегувам/. Хубавото сега е поне, че има много информация и ако има желание човек може да се информира. Преди 12 години беше много по-различно...поне в бг.

Аз например съжалявам, че не се информирах навреме за това, че не се замества цяло хранене докато детето не навърши 1 годинка. Жалко, че кърмих толкова време, а не съм го направила както трябва. Ако имам късмет Бог да ми даде още веднъж да стана майка това е едно от нещата, които ще "поправя".
« Последна редакция: Януари 17, 2012, 19:07:31 pm от джиджи »


*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #359 -: Януари 17, 2012, 19:59:00 pm »
 Това със заместването на хранене, за съжаление и педиатрите така казват на пациентите си. Наш Коко само два пъти успя да изяде по 60гр пюре и после цока толкова малко следобеда, че направо се изплаших. Нито вода пие, нито цица. Сега повече от лъжичка не яде. Може би ще имаме проблем със захранването, но насила не става и това е