0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #300 -: Януари 16, 2012, 13:37:46 pm »
Ейй, отдавна не съм се смяла така на себе си! Млъквам  :oops:

Само дето ми изникна един проблем току-що: пухчо не ще да яде по-едросмлените пюрета, тези за 8+ месеца (нито купени, нито сготвени). Седи в стола и се тръшка със сълзи. Първоначално го излъгах някак си за 1/4 бурканче, после с мъка набутах още 1/4 и сме дотук - плюе и реве; това се повтаря вече 3ти път, с различни смеси. Някой да има идея какво иска диването?
« Последна редакция: Януари 16, 2012, 15:26:25 pm от Nadine »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #301 -: Януари 16, 2012, 16:33:46 pm »
е добре, защо го мъчиш като знаеш каква е причината, просто го пасирай и готово. на 8м. е все пак :wink: на моята племенница до 2г. й пасираха, не до 10г. :wink:
« Последна редакция: Януари 16, 2012, 17:32:01 pm от StefiZ »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #302 -: Януари 16, 2012, 17:22:14 pm »
 Лелеее, като чета за глутена, колко стриктно трябва да се подходи, малко се притесних. Аз до момента съм въвела оризова каша, ябълка, круша, банан, морков и пащърнак. Опитах картоф и тиква с картоф, без успех. Едвам набутах две три лъжички. Най- много яде ябълаката с бабан именно на Pro - Bojo пюретата и май ще трябва в тях да слагам и всичко останало, макар честно, никак да не ми допада да бъркам всякакви буламачи  :oops:. нали все пак трябва и вкуса да усети детето.
 Така де, мисълта ми беше, че днес му дадох 4 лъжички от кашата на Хумана за лека нощ . Понеже е бананова и ми се искаше да му дам нещо, което явно харесва. Да, обаче тази каша има глутен. Та и за това не посмях да дам повече от 4 лъжички. Та, избързала ли съм много или все пак сме големи и мога да му дам глутена?
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #303 -: Януари 16, 2012, 17:29:35 pm »
ще пробвам следобед плодове (ябълката леко я задушавам) с АМ, защото ако няма мляко, като тези готовите каши - зърнени с плодове, ми се струва че много малко ще му остане млякото за деня, а и няма да го засити (сега имаше рев, защото намалих кашата, тъй като имаше и половин бурканче плодово с овесени ядки).
Но в тази връзка се чудя има ли ограничение колко глутен за деня трябва да приеме- т.е. има ли проблем ако и три хранения в деня са с глутен, ако вече е въведен. Защото първо попара, после пюре, като тези 8+ има доста с макарони, спагети и пр. и после и зърнена каша.. да не е много :oops:
Между другото харесах много на сънвал едно зеленчуково с просо (без глутен)и каша с лимец (той е с глутен).
Надин, леко ще ти е по-сложно, но ще трябва да допасираш съвсем малко  :wink:

P.S. и на мен не ми се вярва как се е "изходила" Кисела във форума. Според мен такива обидни изказвания трябва да се баннват, едно е да спориш, а друго да обиждаш по най-долен начин майка.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #304 -: Януари 16, 2012, 17:36:44 pm »
Привет, отдавна не съм се включвала...
При нас новото е че спрях единствената каша, която давах, защото нещо много я мъчи. По рано се бях оплакала от това че плаче и много се напъва да пръцка  :(, давам инфакол само през деня. Откакто спрях овесената каша забелязвам подобрение. ВЪпреки това обаче вчера реших да дам за закуска готово пюре от ябълка и овес, като количеството на овеса е 1с.л. на 120мл пюре. - ами грешка  :( , пак едно напъване и рев тази сутрин...
И да ви кажа за вечеря вече, освен кърмата, давам и 100мл зеленчуково пюре, просто защото незнам какво друго да давам  :( Казаха ми че вечер плодове не се давали и затова зеленчуци  :? Всичко си изяжда детето  :lol: Вие само каши ли давате за вечеря?
А за глутена намерих решение - вечер, като седнем да вечеряме на нея давам коричка хляб - все някоя и друга троха гълта и така ще е още няколко дни докато стане месец от въвеждането на глутена.

А за това кое колко и кога започнах да следвам инстнкта си и детето си, в рамките на разумното разбира се... и гледам да не се втелясвам толкова
Боби, ти ли писа че си дала кис.мляко? Аз пък от невежество давах прясно, в смисъл на прах де - беше в кашата. Незнам защо се заблудих че като пише че е на прах е АМ :oops: :oops: :oops:
А относно това което пише на бурканчетата и кутиите според ме е и интерес да ги продават  :x . И на каши и пюрета с мляко (не АМ) съм виждала да пише от 4месец  8O Истината е да се чете, ама малко късно го разбрах  :oops:

Дидон, не си избързала, мила, споко! Хич не се притеснявай от този глутен, мноооого малко хора имат алергия. Аз на Соф ѝ дадох 5 дни преди да навърши 6месеца и то защото нищо друго не харесваше , а тази каша я хареса  :oops:

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #305 -: Януари 16, 2012, 17:53:47 pm »
Надеж, ние много харесахме каша елда, аз вечер само мляко давам(кърмя) за сега сме с 2 външни хранения( и те с мляко ако не му стигне пюрето или не ще да го яде). Всеки сам решава как да храни детето си, а и то помага за решенията де :)
Днес дадох морков на обяд, а за след обяд оризова каша надявам се да овладеем разстройството.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #306 -: Януари 16, 2012, 18:13:32 pm »
Надеж, зарежи го тоя овес, щом не му е добре на детето.  :D Пробвах пак оризова или елда, може вече да я хареса. 

За "вечеря" винаги съм давала на тази възраст плодове с каша.

Оризова каша Мilupa с пюре от сушени сливи Semper, например. Това в 17.00 часа и вечерта обилно мляко :)


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #307 -: Януари 16, 2012, 18:23:55 pm »
Аз тъкмо щях да питам как така за вечеря каша , а не мляко  , но Nina ми изясни . Понеже помислих , че говорите за  последното хранене в 21  , което е мляко при нас и викам - обърках ли нещо.Иначе в 17-18 ядем плод с каша, ама аз му викам следобедно хранене на това  :wink:
Калоян хареса и елдата , и оризовата , но май оризовата по-му е на сърце .
Сега се чудя време ли е за глутена  или месцето , при условие , че не съм въвела много зеленчуци .Дали да въведа някои зеленчук още и тогава .

Да питам с какво като марка месо захранвате.Има на Плазмон едни месни пюрета , но те са с царевично нишесте пък , а другите месни пюрета са все с разни зеленчуци , които смятах да въвеждам доста по-късно -като грах , домат  и т.н.  Това нишесте проблем ли е?
http://www.zabebo.bg/products/pyure-ot-pueshko-meso-plasmon

Да се върнем към глутена :
 да питам - срещнах някъде  ,че глутена трябва да се дава поне  1 м да се натрупал - така ли сте правили ?  И това значи ли ,че ако започна с една каша  глутенова трябва само с  нея цял месец / без елда и оризова  /  или добавям след седмица друга по  вид  глутенова каша. Но това значи в рамките на месец да не въвеждам друга нова храна ?



 
« Последна редакция: Януари 16, 2012, 18:35:21 pm от nimika »


*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #308 -: Януари 16, 2012, 18:32:26 pm »
И аз голяма чуденка се чудех с този глутен. Почнах с овесена каша и като изяде кутията набухах 7 зърна каша на Милупа. Захраних с глутен на 8 месеца.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #309 -: Януари 16, 2012, 18:45:52 pm »
 За глутен хич не ми е ясно...
 Обаче с тази каша... още нещо ме притесни, като ви четох да се внимава за съдържанието. На нея не пише, че съдържа АМ, а обезмаслено мляко. Какво да я правя сега, да давам или да купувам друга. Оф, май таткото ще я изяде
 
много странно, ето тази каша съм купила
http://www.remedium.bg/?page_id=27&record_id=244433
тук пише без глутен, а на кутията, с глутен
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #310 -: Януари 16, 2012, 18:47:57 pm »
Да, обаче тази каша има глутен. Та и за това не посмях да дам повече от 4 лъжички. Та, избързала ли съм много или все пак сме големи и мога да му дам глутена?
Напротив Дидон, ти си постъпила възможно най-стриктно. Имаше и без това 2 седмици да го въведеш, после ставате на 7 месеца и щеше да си изостанала. Не че е кой знае колко страшно, но рискът се увеличава след 7 месеца, така че си е точно навреме. Обаче само до преди няколко години съветваха да се чака по-дълго и много хора са чакали и нищо не им се е случило. Тези съвети през няколко години се променят. Ето, откриха, че забавянето след 6 месеца не помага нищичко за алергиите и си ревизираха становището за въвеждането на храните. Кой знае догодина какво ще открият. Аз като захраних Ивана прочетох, че трябвало между 4 и 6 месеца и го разбрах, че все едно означава да се даде преди да навърши 6 ( а то е било до края на 6тия) и тя беше в последната седмица преди да стане на 6 месеца и така се шашнах, че ще я изпусна и много бързо я захраних с глутен. Ти кърмиш, а това е много по-важно. Най-малко проблеми има, ако се въведе докато детето още се кърми.

Надеж, нищо няма да му стане. Аз кисело мляко дадох много мъничко,покрай взимането на антибиотиците и сега не съм давала пак, но след 6 месечна възраст ше си давам редовно. Прясно мляко не се дава до годинка, защото ги е страх да не започнеш да даваш само мляко и да спреш АМ, а това не е добре за тях. Да дадеш малко не е проблем, нали АМ е направено от мляко и има всичко, което и млякото ( от гледна точка на алергени) само че някои неща в различно съотнощение,да не им натоварва бъбречетата. Тук млечни каши няма, но аз си мисля, че след като е в кашата,значи би трябвало да може да се дава на бебета. Там не пише ли възраст?

« Последна редакция: Януари 16, 2012, 18:53:36 pm от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #311 -: Януари 16, 2012, 18:52:38 pm »
Боби пише възраст на всичко, но не знам с какво я съобразяват(примерно пюре със захар-4м), съгласна съм с написаното от теб.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #312 -: Януари 16, 2012, 19:13:02 pm »
Боби пише възраст на всичко, но не знам с какво я съобразяват(примерно пюре със захар-4м), съгласна съм с написаното от теб.
Ами ако ти кажа, че и в АМ има захар? Тях с какво ги съобразяват? Аз купувах едно био АМ, в което после открих, че слагали сукроза ( обикновената захар) вместо лактоза ( млечната) понеже била по-евтина от био лактозата. Това е известна марка АМ и струва по-скъпо затова, че е био, но това е положението. В АМ има палмово масло и соев протеин, вече дори спрях да чета какво съдържа, че ми става лошо. Аз затова все говоря, че се шашкаме, ама за неща които знаем, а като се разрови човек и като види нещата, които е смятал, че са добри, какво съдържат и започва ( като мен) да си ревизира всички възгледи до един. Не мога да се ядосвам за всичко - искам АМ, това е което има. Другата ми опция е да давам прясно мляко, а пък АМ би следвало дори и с всичките теиз боклуци, пак да е по-полезно. Така ми казват... не знам дали е така, но слушам тези, които уж знаят. :-)
 
Специално за захарта - от гледна точка на организма, се смята че захарта е захар и няма значение кой вид е. Аз до някъде съм съгласна с това, когаоо става дума за храна, в която е добавяно нещо. Ако добавят лактоза, няма да е по-полезно.


  
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #313 -: Януари 16, 2012, 20:11:53 pm »
м-и, знам за кашата от елда, ама живея в малта и тук такава няма  :( След 10-тина дни ще си идваме такаче ще си накупя и каша и елда на зърна  :D
Нина, кашата от ориз пак я пробвах, но пак проблем със стомахчето  :(
Боби, тия дни, на Соф като ѝ беше много зле на коремчето, ѝ давах Linex baby - пробиотик, който ми препоръча педиатърът от Бг, той е за запек, разтройство, колики, при неправилно хранене и при прием на АБ. 
А за АМ-то си права - все и от нормално прясно има вътре  :)Аз още не съм почнала с киселото мляко... То тука е едно фалшиво, трябва да потърся някое по-качествено (италЯнско например  :lol:) Ти как мислиш да го даваш, в смисъл какво ще добавяш вътре? Нали наскоро писах че купих натрошени бискити на Плазмон, та те са с обезмаслено мляко, дали мога да ги слагам в кис. мляко? 

Мойта щерка и АМ непие вечер - пищи като види бутилката и за това се принудих да давам по малко каша и сега вече зеленчуково пюре, че само кърма нещо не ѝ стига... Не че пак не се буди по 3-4 пъти да похапва, ама какво да направя  :oops: :? Като легне м/у 20 - 21ч. спи 4часа и после се почва през 2-3 часа да се буди за похапване. Как да я оттуча да не яде през ноща  :(?

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #314 -: Януари 16, 2012, 20:15:29 pm »
В АМ има палмово масло и соев протеин, вече дори спрях да чета какво съдържа, че ми става лошо. Аз затова все говоря, че се шашкаме, ама за неща които знаем, а като се разрови човек и като види нещата, които е смятал, че са добри, какво съдържат и започва ( като мен) да си ревизира всички възгледи до един. Не мога да се ядосвам за всичко - искам АМ, това е което има.

Има го този момент  :D, аз също стигнах до това. Уча се да подреждам по приоритети.

Аз досега не съм давала жълтък и риба по препоръка на педиатъра. Докога да чакам?
Днес смятам  да дам лъжичка кисело мляко, другата седмица - сирене.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #315 -: Януари 16, 2012, 20:17:04 pm »
е добре, защо го мъчиш като знаеш каква е причината, просто го пасирай и готово. на 8м. е все пак :wink: на моята племенница до 2г. й пасираха, не до 10г. :wink:

Щото не съм убедена, че това е причината - той си яде с кеф първата 1/4, после нещо му докривява; освен това яде без проблемно и при песничка от компютъра, всичко омита; и попарата си омита безапелационно, нищо, че и там има по-едри парчета сухар, които трябва да се дъвчат. Не би трябвало да е от едрите частици тогава, те са си все така едри. А и не мога да си позволя да яде само напълно пасирана храна до 2г възраст - няма кой да му угоди така като се върна на работа след 3 месеца.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #316 -: Януари 16, 2012, 21:19:29 pm »
Според мен си го яде с кеф в началото щото е гладен :D,а после го домързява.Това е кофти със връщането на работа защото човека хич не го е еня-той си търси удобното и лесното. :)
Може да греша-мое мнение.Просто за проба защо не го пасираш,за да си сигурна че не това е причината поне?

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #317 -: Януари 16, 2012, 21:21:04 pm »
ми пускай песнички тогава, пак казвам, период е, няма да яде цял живот пасирано, нито на песнички, а след 3м. ще е с нов номер, ако ме разбираш какво искам да кажа.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #318 -: Януари 16, 2012, 21:22:42 pm »
 Благодаря, Боби. Продължаваме с кашата  :)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #319 -: Януари 16, 2012, 21:34:35 pm »
Дидонка, тази каша на Хумана, дето си дала линка е безглутенова, с грис е. Объркали са гадовете превода вероятно.
Имам случай, пак каша на Хумана, безмлечна с ябълка. Чета само превода и там НЕ пише, че има витамин Д и аз увиках мъжа ми, защо е купил няколко такива каши. И една сутрин спя си и аз, и той идва и крещи "паток, паток, на кутията на немски си пише, че има вит. Д". Вярно съм паток  :lol:!






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.