0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Fussii

Какво трябва да направим за начало
« -: Януари 06, 2006, 12:03:22 pm »
Вчера следобед една от девойките във форума ме попита какво трябва да се направи за да подадеш документи за осиновяване. Аз си оставих мейла и от вчера до днес имам 3 писма от момичета, които искат да знаят същото. Естествено, че отговорих, но си мисля, че може би ще е полезно да пусна отговора си и тук – може на още някой да свърши работа


Документите се подават в Дирекция социално подпомагане:
За София – тел.
За Варна (доколкото успях да намеря в интернет) адреса е ОБЩИНСКА СЛУЖБА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ - ВАРНА УЛ. ЦАР АСЕН  43, но можете да звъннете и в общината за проверите със сигурност).

Какво трябва да подготвите преди да отидете в дирекцията:

1. Копие от Удостоверение за граждански брак

2.Копие от Удостоверенията ви за раждане

3.Медицински свидетелства,изследвания за:
- СПИН, Васерман - можеш да ги направиш във всяка лаборатория, може и чрез личния ви лекар
- туберколоза - прави се в специални диспансери, питайте личния си лекар за адресите. Първо обаче,  проверете по телефона, защото в София тези изследвания не се правят всеки ден, пък и се чака 72 часа, така че първо питате за да не се разкарвате излишно
- удостоверения от психодиспансер –те са по райони, така че конкретно за вашия пак трябва да питате  личния си лекар

4.Документ (ако има такъв) за собственост на жилището в което живеете - не е задължително да бъде нотариален акт, може - договор за продажба, договор за делба и т.н

5.Документи за материалния статус на семейството
копия от трудови договори, служебни бележки за доход

6.Свидетелства за съдимост
Вади се от районния съд. Документите могат да се подават само лично. Трябва да си носите лична карта и удостоверение за раждане. Готово е между 3 и 5 работни дни

7.Свидетелства от Национална Следствена служба/за наличие или липса на висящи дела/ .
Едното удостоверение струва 2 лева, а сумата трябва да бъде внесена по следната сметка:
ТБ Биохим
Бкод 66084219
БИН 7307010004
б.сметка 3010284002
В София знам къде е отдела (София, бул. "д-р Г. М. Димитров" 42. ), но за страната естествено ми е трудно да кажа. Може да проверите на следния линк http://lex.bg/sprav.php?op=invo&lang=bg
Ето и телефона на службата в София - оттам ще ви дадат информация 982 66 49

8.Удостоверения ,че не сте лишавани от родителски права.
Получават се от Общината по местоживеене - взимат се от отдела по гражданско състояние, необходимо е да си носиш само личната карта, там си имат образци формуляри, които попълваш на място. Готово е веднага.

9.Два броя препоръки от близки хора
Няма конкретна задължителна форма. Предлагам ви една от моите, спокойно можете да си я префасонирате леко:

До Дирекция Социално подпомагане
район ................, гр...............

ПРЕПОРЪКА

от ......................................
адрес:................, кв. .........................“ бл......, вх....., ет..., ап......
телефон:................................


   Относно желанието за осиновяване на дете от Мария Петрова Иванова и Иван                  Иванов Иванов.

   

   С Мария Иванова се познаваме от съвсем малки деца, а заедно завършихме и гимназия. През цялото време сме били близки приятелки, по късно се запознах и с Иван Иванов.

   Впечатленията ми от взаимоотношенията помежду им са, че това са двама спокойни, уравновесени и цивилизовани хора, които се разбират чудесно . И двамата имат добри професии, работят и са финансово независими и стабилни.

   Свидетел съм на огромното желание и усилията им да имат свое дете. От друга ссъм добре информирана  какво представляват асистираните репродуктивни методи - това са дълги и болезнени процедури, изключително стресиращи за психиката. В разстояние на 5 години преминаха през повечето познати процедури на асистирана репродукция, включително ин витро. За съжаление те не дадоха резултат.
   Разговаряли сме, че осиновяването е възможност за тях двамата. Обсъждали сме важността на тази стъпка и отговорността, която тя означава. Мария и Иван смятат, че за тях по- важното е да имат дете и да го обичат, независимо от факта, че няма да е техен генетичен наследник.
   Мисля, че решението им е обмислено добре и трябва да бъде уважено.
   Мария и Иван приемат акта на осиновяването като хубаво и радостно събитие в живота им, без чувство на тъга или ощетеност. Всичките им приятели знаем, че ще осиновят детенце, имат пълна подкрепа и от родителите им.
   Те са семейство, в което е весело, ведро и спокойно и мисля, че осиновеното от тях дете, ще получи много любов и подкрепа.
   Знам, че ще възпитат добре детето си, то ще знае кое е и от къде идва, но в същото време ще има увереността, че е обичано и няма да бъде изоставено. Ще обичат детето си, ще възпитават у детето честност, откритост, доверие,  уважение към другите. Ще осигурят на детето дом, изпълнен със смях, радост условия да се учи, да расте щастливо и обичано.

гр. ..................
Дата
                     Подпис
*

    Fussii

като бързам- така е
« Отговор #1 -: Януари 06, 2006, 12:13:48 pm »
Документите се подават в Дирекция социално подпомагане:

За София – телефона е 02 865 11 79, а адреса - ул."Димитър Хаджикоцев" № 80 - това е срещу басейна Спартак.

Като подготвите документите, спретвате си ги в една папка и отивате в районната дирекция за социално подпомагане. Там попълвате на място заявлението и може би могат да ви поискат още документи - това по мои впечатления си зависи от служителите. При всички положения обаче изброените по-долу документи са основните и задължителните.

Поздрави на всички от мен
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #2 -: Май 16, 2006, 09:08:18 am »
След като сте взели решение да осиновите дете, трябва да посетите отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане”, на територията на която живеете. Там ще бъдете посрещнати от социален работник, който ще ви консултира относно процедурата и необходимите ви документи. Ще ви предостави формуляр на  Заявление и Приложение. При подаването на тези формуляри, вие откривате процедура по оценка на годността ви да осиновите дете. Подадените документи се разпределят от началника на отдела към социален работник, който ще направи проучването, относно годността за осиновяване. Този социален работник може да е различен от този който ви е консултирал при първото ви посещение.
Проучването включва минимум четири срещи в рамките на 3 месеца. Всяка среща е с времетраене от 50 да 70 минути. По време на тези срещи, социалният работник цели да получи повече информация за вас и семейството ви, за да може да подготви доклад относно годността ви да осиновете дете.
За да събере тази информация, социалният работник посещава домът ви, провежда разговори със съжителстващи лица, семейството ви и препоръчителите.
След като приключи проучването и вие получите положителен резултат относно годността ви за осиновяване, пълният комплект от документи се изпраща служебно в Регионална дирекция „Социално подпомагане”, където се внася в Съвета по осиновяване.
Когато Съвета по осиновяване прецени, че сте подходящи за дете вписано в регистъра на деца за пълно осиновяване ще ви уведоми писмено чрез уведомително писмо. В него ще е посочен ден и час за среща, с експерт от Регионална дирекция „Социално осиновяване”, за да се запознаете с историята на детето. Ако желаете може да направите и първата среща с детето, след което имате един месец, за да вземете решение дали ще го осиновите. В този период от време имате възможност да го посещавате.
На първата среща с детето ще присъстват социален работник от отдел ”Закрила на детето”към Дирекцията „Социално подпомагане” на територията на която се намира детето и познатият ви вече експерт от Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.
Ако решите да осиновите детето, експерта от Регионалната дирекция „Социално подпомагане” проверява отново документите ви. Тези с изтекли срокове, каквито могат да са свидетелството за съдимост /то е със срок шест месеца/ и медицинското, се подновяват.
Когато и това е направено, вие попълвате Декларация по чл.56 ал.3 т. 3 от Семейният кодекс, която се заверява нотариално.
Декларацията се занася лично в Регионалната дирекция „Социално подпомагане”, която от своя страна трябва да внесе документите в съда.
Практиката показва, че делото се насрочва най-много до 14 дни след подаване на Исковата молба. На делото се явявате Вие, като осиновители, юрист от Регионалната дирекция „Социално подпомагане”, адвокат/ако сте си наел такъв/ и прокурор.
Ако всичко с документите е съгласно изискванията на Закона, съдията взима решение по време на заседанието, „допускам” осиновяването. Решението е готово в срок от 2 до 3 работни дни. НО -Това решение може да се обжалва в следващите седем работни дни.
През този период до биологичните родители на детето се изпращат призовки, с информация че детето им е осиновено с решение на съда. След като те подпишат призовката и не обжалват това решение, то влиза в сила и вие може да си вземето детето вкъщи.
*

    balmi

Какво трябва да направим за начало
« Отговор #3 -: Май 16, 2006, 10:13:45 am »
До колкото разбирам,  родителите не могат сами да изберат детенце, а Съвета по осиновяване преценява кое дете на кое семейство да даде?
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #4 -: Май 16, 2006, 15:31:56 pm »
и аз така го разбрах, точно както си говорихме...
The impossible is often the untried [/i]
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #5 -: Май 16, 2006, 15:33:58 pm »
Сега ви пиша мнооооооооооого подробен отговор милички. Чакайте ме малко, че правя пет неща едновременно и с ни едното не успявам
В очакване ....
*

    balmi

Какво трябва да направим за начало
« Отговор #6 -: Май 16, 2006, 16:07:04 pm »
Фуси, ще ти бъда много благодарна да ми напишеш стъпка по стъпка за цялата процедура, защото и ние доста сме обсъждали въпроса да си вземем детенце.
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #7 -: Май 16, 2006, 16:09:40 pm »
Виж сега, системата в момента е такава:
Всъщност ще ти напиша как е на теория и как става на практика=

На хартия, по закон става следното:
Всичко си е както го е писала Баоо Подаваш документи по адресна регистрация. Назначават ти социален работник, който трябвада  изготви социален доклад за теб/вас, до колко ставаш/те за родител, как живееш, какъв ти е дохода и т.н. След три месеца (ако имаш късмет и соц. работник не излезне в отпуска ) по закон трябва доклада да е готов и те/ви вписват в регистъра. Оттам нататък твоите данни се разпращат в регионалните дирекции за социално подпомагане в градовете, които ти си посочила (защото можеш да посочиш от кои градове предпочиташ да осиновиш детенце. ние напр. писахме - за цялата страна). Там, постъпват и данните на  дечицата, вписана в регистъра на децата, подлежащи на осиновяване.
Като разполагат с данните от двата регистъра, соц. работници преценяват кое семейство е най-подходящо за конкретно детенце. Ако най-подходящите сте вие, предлагат ви детенцето и така....

Иначе казано, системата на хартия е добра, логична и е в интерес на детето. Аз и затова така весело заподскачах по пътечката на осиновяването. Даже се кълнях, че връзки няма да търся, че всичко ще се нареди прекрасно, че и два лева рушвет НЯМА ДА ДАМ (това последното още си го мисля, да видим докога)

На практика обаче не става така. Явно е добре да си намериш връзка в дом за медикосоциални грлижи, да преговаряш с директорката и да я кандърдисаш да "задели"  едно бебче за вас. Ако попаднеш на готина директорка, ще трябва само да дариш нещо на детския дом. Ако не - рушвет!!!!!

Е тва НИ Е СКАПАНАТА ДЪРЖАВА, в която хората, които искат да осиновят им се разгонва фамилията още в самото начало, а дечицата си раснат в домовете пот топлите грижи на Емчето Масларова  :evil:  :evil:

А пък ако ви кажа нашата соц. работничка какви варианти ни предложи в прав текст...... съвсем ще ви кача кръвното!!!

А после, що съм се скапала......  :(
В очакване ....
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #8 -: Май 16, 2006, 16:25:16 pm »
Фуси, разказвай още, и аз се интересувам, но и аз винаги съм си мислила, че ако не намери човек някоя връзка направо си е за никъде  :oops: /поне познати, които са осиновявали все с връзки е било/.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #9 -: Май 16, 2006, 16:27:55 pm »
Ами казвай, какво да разказвам още....
питай ме нещо, на линия съм.
В очакване ....
*

    balmi

Какво трябва да направим за начало
« Отговор #10 -: Май 16, 2006, 16:28:22 pm »
Просто нямам думи !!! Каква държава, какви хора !!! И сме тръгнали за Европа !!!! Подиграват се с трагедията на децата и хората които искат да си имат детенце !!!!
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #11 -: Май 16, 2006, 16:29:51 pm »
Предполагам, че доста време минава докато се уреди всичко? Колко ли голямо детенце ще предложат? Имаш ли идея?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Какво трябва да направим за начало
« Отговор #12 -: Май 16, 2006, 16:29:54 pm »
Ами то май излиза, че е по-сложно отколкото да опитваш за свое  :x
А и това, че социалните избират кое детенце да предложат не ми звучи много добре  :? . Какво става ако например семейството не го хареса или пък детето не ги възприема - друго ли им предлагат или край на процедурата?  :roll:
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #13 -: Май 16, 2006, 16:35:48 pm »
По принцип процедурата е такава, че кандидат осиновителите могат да направят до три отказа на предложения за дечица. На хартия, след първата среща, социалните преценяват дали детенцето и осиновителите са едни за други. Как го правят - не ме питай - нямам отговор изобщо. Как преценяват психиката на едно 3-4 месечно бебе и после оценяват осиновителите подходящи ли са или не са - незнам!!!

Копринкова, да ти кажа честно, не само е трудно, ами понякога е и доста гадно. Затова човек трябва наистина да е много силно мотивиран за да пристъпи към такава крачка. Макар че никога не можеш да си подготвен за простотиите които те очакват. Аз поне не бях. Ама нямада се дам на системата де..... поне не още и не без бой
В очакване ....
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #14 -: Май 16, 2006, 16:41:21 pm »
Цитат на: Fussii
Как преценяват психиката на едно 3-4 месечно бебе и после оценяват осиновителите подходящи ли са или не са - незнам!!!

Наистина не е ясно как  :x . А деца на каква възраст предлагат обикновено?

Цитат на: Fussii
Копринкова, да ти кажа честно, не само е трудно, ами понякога е и доста гадно. Затова човек трябва наистина да е много силно мотивиран за да пристъпи към такава крачка.

Права си Fussii. Аз затова отлагам, защото не съм убедена, че ще ми стигнат силите за всичко това, а и за после също трябват много сили  :oops:
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #15 -: Май 16, 2006, 17:01:27 pm »
Грейси, зависи от теб. В заявлението, което попълваш вписваш какво детенце предпочиташ - пол, възраст, етническа принадлежност, здравословно състояние.

Можеш разбира се и да впишеш, че нямаш претенции - това е въпрос на личен избор.
В очакване ....
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #16 -: Май 16, 2006, 17:03:41 pm »
Цитат на: pkoprinkova
  Аз затова отлагам, защото не съм убедена, че ще ми стигнат силите за всичко това, а и за после също трябват много сили  :oops:


Точно защото расъждаваш по този начин съм убедена, че ще бъдеш прекрасна майка!!!!!  :balk_21:
В очакване ....
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #17 -: Май 16, 2006, 18:19:18 pm »
Мили момичета,
процедурата наистина не е лека и доста хора споделят, че след бюрокрацията започват дълго очакване да ги повикат от Съвета по осиновяване за среща с дете. Все пак всеки одобрен за осиновяване, осиновява. А нали това е целта?
Fussii,
ако социалният работник е предложил варианти за осиновяване, които не са вписани в закона, можеш да подадеш сигнал за това в Държавната агенция за закрила на детето.
*

    kareliya

  • ****
  • 542
  • Ако живота ти поднесе лимон,направи си лимонада
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #18 -: Май 16, 2006, 20:20:57 pm »


      Много внимателно прочетох всичко дотук.Още не сме обсъждали този въпрос,но съм почти сигурна,че едва ли ще имаме разногласия с мъжа ми.Искам да попитам следното..В един от постингите Фуси беше споменала,че се изпращат призовки на биологичните родители и те трябва да ги подпишат.А ако не бъдат открити родителите?Или не са съгласни с осиновяването?Има ли някакъв срок,в който те се издирват примерно?И гарантирана ли е анимността на осиновяването?За да не тръгнат родителите да го търсят след това.Макар по закон то вече да е наше примерно...никакъв закон не може да го задържи при нас,ако то срещне въпросните и иска да е с тях.
*
Какво трябва да направим за начало
« Отговор #19 -: Май 17, 2006, 10:15:51 am »
Не, не, това го беше писала Баоо, дано я да ти отговори, аз не съм сигурна.

Баоо, това, което жената предложи, беше такава простотия, че доли не си заслужава да го коментирам......
А и дори да напиша сигнал, по никакъв начив не мога да го докажа..
От известно време насам, гледам въобще да не забелязвам нещата, които ме вадят от равновесие. Не винаги успявам, ама..... Много ти благодаря за обясненията, мисля, че ще са много полезнина момичетатат тук
Поздрави
В очакване ....