0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

луф синдром
« -: Юли 06, 2007, 21:23:40 pm »
лечим ли е луф синдрома .луф синдром и киста на жълтото тяло имат ли общо.?
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: луф синдром
« Отговор #1 -: Юли 06, 2007, 21:52:26 pm »
лечим ли е луф синдрома .луф синдром и киста на жълтото тяло имат ли общо.?

ЛУФ синдром ( синдром на непукнатия яйчников фоликул)......................
....При голяма част от момичета  решението е Прегнил.(таймира се ову и се слага Прегнил)
....Има и момичета при които и Прегнил непомага,тогава решението е АРТ


След освобождаването на яйцеклетката,(след пукане на фоликула) фоликулът се превръща в т.нар. “корпус лутеум” или ”жълто тяло”
При наличие на ЛУФ синдром,фоликула не се пука ,и или става на киста или претърпява обратно развитие.

*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: луф синдром
« Отговор #2 -: Юли 06, 2007, 21:52:48 pm »
луф синдрома е лечим. той е следствие на нещо - повишен пролактин, ендометриоза и др. намираш причината, лекуваш причината и не виждам причина и следствието да не се повлияе
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Re: луф синдром
« Отговор #3 -: Юли 06, 2007, 22:08:55 pm »
Много чета и затова в главата ми е каша.Накратко:
2години опити и няма бебе.Март 2007+тест.Май -мисед и два кюртажа.Последва болки в единия яйчник и много силен антибиотик.Начало на юли операция по спешност от киста /не се знае още каква е /.
Като преди това съм гледана от добри лекари  и никой не е видял дори наличие на кистичка .Някой тук казват ,че е киста на жълтото тяло .Това свързва ли се с луф синдрома.Нямам нерви да чакам резултатите от изследванията и затова питам.
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: луф синдром
« Отговор #4 -: Юли 06, 2007, 22:43:49 pm »
при луф не мисля че изобщо е възможно да има оплождане. образно казано луф-а е липсваща овулация, т.е. при такъв вариант поне за мен оплождането е научна фантастика. а ти все пак имаш забременяване, макар и с неуспешна бременност. не мисля че проблема ти е луф. ама аз не съм и лекар все пак.
кой лекар те следи в момента
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Re: луф синдром
« Отговор #5 -: Юли 06, 2007, 23:49:48 pm »
при мен фоликулите не се пукат,но ако това е хванато няколко пъти не значи,че всеки месец е така.при мен решението е прегнил.иначе пролактина ми е в норма и аз не съм наясно на какво се дължи това.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: луф синдром
« Отговор #6 -: Юли 07, 2007, 07:56:19 am »
Цитат
Много чета и затова в главата ми е каша.Накратко:
2години опити и няма бебе.Март 2007+тест.Май -мисед и два кюртажа.Последва болки в единия яйчник и много силен антибиотик.Начало на юли операция по спешност от киста /не се знае още каква е /.
Като преди това съм гледана от добри лекари  и никой не е видял дори наличие на кистичка .
Жена, я седни и се успокой /независимо дали си майката на девойката, както пишеш в една друга тема тук или самата девойка/. По всяка вероятност си направила функционална киста, от която са те оперирали. Моето обяснение е че след забременяването и миседа, от бремеността са "разбъркани" хормоните, което е довело до компрометиране на овулацията в следващия цикъл и появата на кистата. За да се говори за луф синдром трябва да бъдеш проследявана най-малко в три последователни цикъла и да се установи, че фоликула не се пука, а лутенизира. Още повече , че имаш забременяване, което е невъзможно без овулация - пукане на фоликул, изключващ ЛУФ.

Цитат
Някой тук казват ,че е киста на жълтото тяло .Това свързва ли се с луф синдрома.
По отношение на това твое изказване - извинявай, но никой тук не ти е казал такова нещо. В бг-мама са ти отговорили така:
Очевидно се касае за спукано жълто тяло, довело до кръвоизлив в корема и наложило операцията. Другите кисти не се пукат. Жълтото тяло се образува след овулацията, бързо расте и съществува 2 седмици, до настъпването на следващата менструация. Поради късливата си кръвоснабдена стена е възможно да се спука спонтанно или при провокация /най-често това е секса/ в предменструалния период

Подобно обяснение е пълна глупост и те съветвам да се отнасяш с известна доза скептицизъм на отговорите на въпросите ти, изхождащи от бг-мама
Re: луф синдром
« Отговор #7 -: Юли 07, 2007, 08:21:25 am »
Принципно при ЛУФ синдром, доста често решението е само инвитро.
Аз имам ЛУФ синдром и за 2 години съм пукала фоликули не повече от 3-4 пъти с 15 000УИ Прегнил.
Случва се да има спонтанно пукане 1 път за 1 година примерно.
ЛУФ синдрома не винаги е лечим.
*
Re: луф синдром
« Отговор #8 -: Юли 09, 2007, 20:31:25 pm »
АЗ като експерт по кистите / моля да ме извините за скромността /, но първо да кажа - тия обяснения от бг-мамата са егати м...та.Какви са тия глупости бре,лелеееее...
После,израза "киста на жълтото тяло" може да го чуеш от доктор,когато при преглед след дните на овулация види жълто тяло,което обаче е пълно с кръв/ течност / което навява на мисълта,че фоликула най-вероятно не се е пукнал.То всъщност това не е жълто тяло, а киста.

Моя съвет - я си изчакай хистологията, какво се шашкаш и пълниш главата с глупости...
*
Re: луф синдром
« Отговор #9 -: Юли 12, 2007, 11:27:26 am »
Здравейте, момичета! Четох в сайта, че ЛУФ се доказва с 3 последователни фоликулометрии. Аз съм ходила на две, третата предстои. На първата - фоликулът не се спука когато трябва /докторът прецени кога трябва да се спука и това е негова реплика/, на втората - гледахме само дали се е спукал /т.е. ходих само на 15 ден, а не и на 10 ден- цикълът ми е около 27 дни/. Докторът видя течност и каза, че се е спукал.
Много съм притеснена за трета фоликулометрия. Смятам да отида този път и на 10 и на 15 ден от цикъла, за да се проследи по-пълно процесът.
Въпросът ми е - ако фоликулът не се спука има ли ЛУФ и това ще попречи ли на планирано инсе
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: луф синдром
« Отговор #10 -: Юли 12, 2007, 11:32:26 am »
ти не си била на 2 фоликулометрии до сега. направо на нищо не си била. кви са тия половинчати простотии. следи те и той решава кога да се спука - и кво следене е това. абе къде ходиш ти изобщо.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
Re: луф синдром
« Отговор #11 -: Юли 12, 2007, 13:24:42 pm »
Лили, ходя при Владимиров :lol:
Първия месец ме гледа на 10-ти и 15-ти ден.
Прецени, че на втория месец няма смисъл да ми гледа нарастването на фоликула, защото явно там нямам проблем. Правя си тестове за ову и всеки месец - положителни.
Отидох изобщо на фоликулометрия заради неизнеността за съдбичката на фоликула след като достигне необходимите размери - намалява ли, пукали се, същия ли стои.
И ето, че първия месец - проблем - не се спука 36 часа след покачване на lh хормона. Владимиров ми изследва прогестерона на 15ти ден. Аз съм изследвала този хормон 7 дни след доказана ову - в нормите е. Чак сега разбрах, че при съмнение за ЛУФ се изследва и във фазата на ову и ако е със завишени стойности тогава - нещата клонят към ЛУФ.
Докторът знае какво прави :o
Re: луф синдром
« Отговор #12 -: Май 10, 2011, 11:54:28 am »
Момичета , виждам че някои от вас са с тази диагноза . Възможно ли е ако лечението с прегнил помогне и фоликулите се пукат навреме да настъпи бременност без да се налага инвитро . Четох доста , но не видях случаи на момичета , които са забременяли , или по - точно не пише по какъв начин  :oops:
*
Re: луф синдром
« Отговор #13 -: Ноември 16, 2011, 11:12:14 am »
В последните ми 5-6 цикъла положението е едно и също, фоликулите не се пукат. Този месец пробвахме с Прегнил 5000, но без резултат. На 17 ден на Узи се видя фоликула, и отново дуфастон. Сега се надявах с новия цикъл да се махнат, но не...Вчера на 3-ти ден фоликула си е там 3 см.голям, сега ново решение противозачатъчни Логест 21 дни*2 таблетки дневно. Чуствам се като опитно зайче, и си мисля, че вероятността да се спука фоликула и да имам месец с нормална овулация, е равна на  вероятността да спечеля шестица от тотото. ЛУФ е резултат или причина от нещо? Може и да било хормонален проблем, но нямало как да изследваме хормоните докато не се изчисти задържания фоликул, защото на практика това ще повлияело резултати от хормоналните изследвания. Това ми отговориха, когато попитах за хормони. Подготви си документи за фонда, беше другият съвет. Дойде ми в повече. Станах отегчително дълга, но отчаянието ми расте с всеки изминал ден, а най-лошото е, че сама не мога да си дам отговори на въпросите. Благодарна ще съм на всяка една от вас, в подобно положение да сподели опита си в темата.
*
Re: луф синдром
« Отговор #14 -: Май 04, 2012, 17:19:49 pm »
Ако някой може да помогне с повечко информация за луф синдрома, има темички, които прегледах, ама са малко, и някак не ми се изяснява всичко. Ясно, че луф синдрома е задържане на фоликул, липса на овулация вследствие,а може ли само единия яйчник да задържа фоликули. В две от три последователни фоликулометрии имам задържан фоликул на десния яйчник, а на левия се беше пукнал.
 Четох, че луф-а може да се получи вследствие на ендометриоза или възпаление на яйчниците, хормоните ми са перфектни, не съм имала никакви оплаквания досега и малко съм изненадана в момента. Повече от година и половина пробваме и не става, без да сме си давали зор или да е било фикс идея, ама вече притеснително. От няколко месеца ходим в Щерев и до тук луф синдром, друго всичко е наред. Моля някой да се включи, ако е по-запознат с тази диагноза  :oops:
малко объркано го докарах, извинете, ама си ми е объркано  :wink:
*
Re: луф синдром
« Отговор #15 -: Май 14, 2012, 17:03:21 pm »
никой нищо ли не знае?  :ask:
Re: луф синдром
« Отговор #16 -: Май 14, 2012, 18:43:20 pm »
Знаем, знаем. Ами кандидаствай със събраните доказателства за ЛУФ по фонда за ин-витро. Докато чакаш лекарите ще ти таймират овулацията с прегнил и или ще си правите у вас секс, или инсеминация. Един вид на късмет ще е да се спука фоликулът, просто ще пробвате и каквото стане. Не съм чула някой да се е излекувал до сега, особено ако са ти наред хормоните и не се вижда причина да не се пукат фоликулите.
Аз съм с ЛУФ, но при мен е на първо място от поликистозни яйчници, после от сраствания и прекарано възпаление. Води се по това, което ти казва лекаря и все пак си имай едно на ум, че най-добрия начин да се преодолее ЛУФ е ин-витрото.
*
Re: луф синдром
« Отговор #17 -: Май 14, 2012, 19:06:23 pm »
ЛУФ синдром LUF
Доминантният  фоликул се развива и съзрява правилно, но не се спуква. Това се случва в 5-10% от нормалните цикли. Но когато този синдром се повтаря често  или постоянно се получава  невъзможност за забременяване. Диагностицира се  чрез  хормоналните анализи и ултразвуков мониторинг. Фоликулът бързо увеличава размерите си и може  да достигне 4-5 см в диаметър.

Преди време следях овулация, фоликулите ми се пукаха както с прием на хормонален препарат както и сами,в един цикъл имах 2 фоликула по 14 и 5 и 15 и 5 мм като по големия се пукна а по малкия претърпя обратно развитие, тоест превърна се в жълто тяло. Аз си обяснявам Луф като синдром и то си е така на непскуния яйчник фоликул който претърпява обратно развитие и се певръща в жълто тяло.
*
Re: луф синдром
« Отговор #18 -: Май 14, 2012, 22:59:24 pm »
 :thankyousign: Благодаря ви много, че се включихте в темата.
Шмати, така и ще направим - ще пуснем документите за фонда, а междувременно ще пробваме и инсеминации. 
f_27, всъщност при мен при първото проследяване - беше кистичка, която след като пих Линдинет, на прегледа няколко дни след идването на цикъла я нямаше. На следващия проследен цикъл доминантен фоликул имаше в левия яйчник и се беше пукнал, а вдясно се бяха образували няколко фоликула (от противозачатъчното за пукване на кистата от предния цикъл), които така и не се разбра дали са се пуканли или претърпяваха обратно развитие, ама по-скоро не се бяха пукнали, и третия път - пак не се беше пукнало, така че, да претърпява обратно развитие и яйцеклетка тцъ да се отдели. Изнервя ме факта, че нямам хормонален проблем или нещо друго изяснено, и ей така ЛУФ синдром без да има ясен причинител?
Пак мерси много, наистина исках някой ей така да ми обърне внимание тук и да каже някоя и друга дума :)
*
Re: луф синдром
« Отговор #19 -: Май 15, 2012, 19:15:22 pm »
Арика, мога дълго да ти разказвам за този доста неприятен синдром, ти важното вече си разбрала. Той е вседствие от нещо, при мен се оказа, че е намаляващ резерв, въпреки че не съм толкова стара колкото доктора ме накара да се чуствам. Затова и го смених, не губи време и намери причината, защото аз загубих повече от година и половина и накрая д-р Владимиров за 2 месеца я установи. Там е работата, че вече без инвитро няма да стане. Пожелавам ти успех! osi_9