0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Ти докато го мислиш лятото дойде  :) А и нали сте на АМ - там има достатъчно вит Д.

Аз искам друго да попитам, относно вит Д и слънцето. Лятото преустановява ли се приемът на вит Д ? И до каква възраст се приема допълнително, на капки ?

Ако:

*извеждате детето достатъчно
*следите с храна да се набавя Вит Д
*давате логични количества мляко след 12м възраст ( когато се въвежда нормалното мляко при децата)
*детето не страда от заболявания, компрометиращи метаболизма на Вит Д и калций

Не е нужно да давате Вит Д след 12 м възраст. Има известни разногласия по този въпрос и "призиви" да се дава и след 12м възраст, но излишък на Вит Д е с други крайно нежелани последици. Поради това, аз лично съм против даване на Вит Д след 12м възраст, освен ако няма строго други показания.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Докторе, до сега не съм се включвала, но днес искам и аз да ви питам нещо. Днес бяхме в контакт с дете, което преди 3 дни беше с 39 градуса и леко зачервено гърло. Майката го беше извела и каза, че от вчера няма температура. После се оказа, че също вчера го е водила на деж.лекар понеже имал обрив и той им е казал, че е варицела. Днес пъпките се скрили и ги няма, водила го този път при личната му лекарка, която казала, че е облазен от нещо. Много съм притеснена тъй като аз също не съм карала шарки освен рубеола и ако се тръшнем и двамата с малкия ще е много трудно. Аз лично не видях пъпки по другото дете, но то беше и доста облечено все пак. Това, което забелязах е че трудно пази равновесие т.е. залита, а ходеше доста спокойно-то е на 1год и 2седмици. Има ли нещо, което мога да направя като превенция или вече е много късно. Предварително благодаря.
« Последна редакция: Юни 13, 2011, 20:10:10 pm от shanoar »
*
След сериозния въпрос да пусна и моя...гледам по клипове от болниците,че новородените като ги къпят , ги мокрят целичките,имам предвид и пъпчетата. Защо там не пазят пъпчетата,а ние в къщи трябва да не ги мокрим?
*
Гледам, че от бързане съм написала варицела, а става въпрос за скарлатина.
Дидон, мият ги на чешмата, в този смисъл пазят пъпчето-бебето се слага по коремче върху дланта на едната ръка, а с другата миеш.
« Последна редакция: Юни 14, 2011, 22:05:09 pm от shanoar »
*
Така и аз си го представям,но попадам на много клипове от болници,където са напълнили мивките с вода и са ги топнали бебчетата  :?
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Дидон,точна така е на запад,както си го гледала по клиповете.Пъпчетата не ги "пазят".Дори нашата марля я свалиха още в болницата на 3тия ден.Пъпчето го мокрихме постоянно и го почиствахме със спирт на клечка за уши.Толкоз.

Колкото до популярното къпане в БГ с главата надолу тук не се практикува.Нещо повече,смята се за едно от най-опасните начини за миене на бебе!

Ето как ги миеме тук
http://www.wezooz.nl/video-baby/babybadje

и така
http://www.youtube.com/watch?v=QHH-OtWDVZY&feature=player_embedded
« Последна редакция: Юни 14, 2011, 23:34:14 pm от fibo »
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Фибо, какво е това къпане надолу с главата-това което аз съм написала въобще не е надолу с главата.
*
На мен ми казаха в болницата, да не "кисна" пъпчето при къпане, до пълно зарастване на пъпния остатък. Имаха предвид - да не къпя бебето, както го къпя сега - покрито с вода, в коритото и се цамбурка по 15 мин. поне, а не изобщо да не го мокря пъпа.
Беше ми по-удобно до 2-я месец да го къпя на чешмата всъщност, а и на него повече му харесваше така в онзи период. Веднъж пробвах в коритото, като беше на окло 20 дни - съдра се от рев, беше притеснен явно и си се върнах към чешмата.
После като се поосвести - взе да се кефи в коритото и да не иска на чешмата  :lol: бебешки му работи.

Само споделям как аз процедирах, без претенции за правота. А и на моя син пъпа му падна в болницата и ми го донесоха надлежно увит в марля на 3-я ден, та...не е имало и какво да се старя толкова. Чистих със спирт профилактично известно време и това беше. На инструктажа в болницата, имаше подробни обяснения и демонстрации какво се прави с непаднал пъп в домашни условия, но по обясними причини - не ги слушах внимателно. Честно казано, бях много благодарна, че не ми се налага да се занимавам с пъп. Нямам рационално обяснение защо, но ме беше страх да пипам там  :oops:...пък в същото време - смело се справях с всичко останало и то очудващо добре.


Фибо, какво е това къпане надолу с главата-това което аз съм написала въобще не е надолу с главата.
Предполагам, има предвид при къпане на чешма, когато се мие главата - тук съветват бебето да се наведе силно напред / да не му се пълнели ушите/ и напрактика - то наистина е с главата надолу. Все пак - дупето му щом е в по-висока позиция от главата - така излиза... Аз не съм го навеждала така миейки главичката де, просто миех на мнооого тънка струя и пазех ушите сухи. То какво ли има и толкова да се мие една бебешка главица, ама нейсе...
Като казва моят лекар: "СПА процедурите на бебето"  :lol:
« Последна редакция: Юни 15, 2011, 01:02:07 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз моята първата седмица въобще не съм я къпала в корито, а само я измивах с влажна кърпа, защото си ме беше страх. Дупето миехеме с вода всеки път, но не с мокри кърпички, защото в моята книга пише, че те били за след месец, та я миех с хавлиени парцалчета. На пъпчето слагах спирт и пак му  отне цели 17 дена да падне. Аз дори не си спомням да е имала марля  на пъпа. На пъпа в болницата и бяха закачили някаква пластмаса, която представлявала аларма против крадене. Въобще този пъп не са го пазели кой знае колко, макар аз да бях по-вниматлено в къщи.



  
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
На пъпа в болницата и бяха закачили някаква пластмаса, която представлявала аларма против крадене.
Брей,тая щипка за  туй ли била?Аз все се чудех за кво са го защипали така :lol:

Фибо, какво е това къпане надолу с главата-това което аз съм написала въобще не е надолу с главата.
Шани,аз нямах лично твоя пост в предвид,а говорих по принцип.Просто споделям тук какво казат... :)Но Джбрул вече ме е пояснила де :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца.
« Отговор #710 -: Юни 15, 2011, 10:29:20 am »

Брей,тая щипка за  туй ли била?Аз все се чудех за кво са го защипали така :lol:
Ами не знам при теб, защото ако е била мисля, че шяха да ти кажат. Моята имаше щипка и на щипката алармата. На мен специално ми обясниха, че вкарали нова сиситема ( други болници тук я нямат), при която ако тръгна да излизам с бебето, започва да вие аларама и всички асансьори блокират ( все едно не мога да слезна по стълбите). Абе чудят се къде  да си харчат парите, защото въпросната болница е с такъв статут, че трябва да си реинвестира печалбите,ако искат да не плащат данъци и ако знаеш какви глезотии са направили - не е истина. Чак се ядосвам, защото някои са пълни глупости, а да смъкнат цените на никой през ум не му минава.

Качвам снимка на въпросното нещо, щом ти е интересно.

« Последна редакция: Юни 15, 2011, 10:35:55 am от Bobbie »


  
*
Боби, на моя син щипката беше същата такава жълтичка само че без аларма :D Още я пазя. Чудихме се къде да я хвърлим и още не сме го измислили.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, на моя син щипката беше същата такава жълтичка само че без аларма :D Още я пазя. Чудихме се къде да я хвърлим и още не сме го измислили.
Искаш да кажеш къде да хвърлите пъпа ли? На Ивана и махнаха щипката преди да я изпишат. А каквото е останало от пъпчето като падна , съм го прибрала и също още не сме измислили къде да го хвърлим, но ще е в България.

Боби


  
*
Боби, тук не махат щипката и го изписаха с нея, та като падна пъпчето, пъпния остатък остана на щипката. Той се е мумифицирал вече и не може да се махне мисля, та затова говоря за хвърляне на щипката. Между другото честита рожденничка-сега видях, че имате прзник. Нека расте умна и добра и много да те радва.
« Последна редакция: Юни 15, 2011, 10:57:29 am от shanoar »
*
Боби, тя Ивана с тази  щипка с аларама, като стока в магазин  :D!
Жива и здрава да ви е!






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, тя Ивана с тази  щипка с аларама, като стока в магазин  :D!
Жива и здрава да ви е!
Точно като стока :-).
Мерси.


  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Честита малка рожденничка Ивана !  :D
Страхотна е снимката, шапката й е като калпак .
Луксозни болници - луксозни стоки :lol:

И за да не е само спам - и аз имам щипка и остатък от пъпче на нея. Не знам какво да я правим...мъжа вика да я хвърлим в някоя гора/река...да, горска фея или русалка ли ще става детето ?  :lol:
Та сега сериозно - какво да правя с тази щипка ? Как да я хвърля някъде ?
( представям си как влизам в банка/съд/галерия... и неволно изпускам щипката, после минава чистачка и го замита...абе малко странна ми е тази схема. Май ще си седи при мама  :lol: )
Боби, да ти е жива и здрава Ивана!
Много да те радва и да бъде горда кака :)

Тази "щипка" с пъпчето на Ники стои при златото у дома :) Тъй де, злато да има детето в живота :)
[/url][/url]
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
това е много хитро !  :D хем при мама , хем със злато  :lol:
*
 Жаси,ххахахаха...при златото...
 Аз искам да ви питам,преди време говорехме за дрешките за изписване ,та няма да ви разпитвам отново.Искам обаче да споделя какво екипче съм приготвила на момчето за деня,защото таткото ми се смее,че това не било за бебета,щели да ми се смеят в болницата.
 Та,сложила съм едно боди без ръкав, чорапки, шапчица и ръкавички / ако има нужда от тях / .Върху бодито една блузка с къс ръкав ,за долната част панталонки / не ританки / ,ако е студено още една блузка,само че с дълъг ръкав и памучна пеленка/от тези двулицевите,които стават и за одеалце...
 Аз си мисля,че такива дрешки принципно рядко се обличат на новородени,понеже на новоизлюпените мами им е трудно да ги обличат.Обаче нали акушерките в болниците са печени,та и за това си мисля,че таткото е виждал бебета само с цели гащеризончета
 Казвайте,приемам критики...