0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #520 -: Май 25, 2011, 15:56:36 pm »

Относно темата тук - имах предвид нещо сходно на гореописания пример. Лицето Роси, или лицето Мег, които нямат медицинско образование, но имат право да говорят каквито си искат глупости на когото пожелаят в един частен разговор, да нямат право да говорят същите глупости на едно организирано и официално рекламирано събитие, което за капак е официално обявено като събиране със съвсем друга цел.
Иначе казано - щом нямаш призната от държавата медицинска квалификация и същата държава - не те е "лицензирала" да "даваш наклони" по медицински въпроси - да е наказуемо, ако го правиш все пак. И то не при разговор с комшийката, ами в зала, на нарочно организиран "семинар", който пък уж е със съвсем друга цел...Като се изхожда от презумпцията, че лица нямащи квалификация в дадена област - могат да нанесат вреди на други лица и да поставят живота им в риск.
Въпросната Роси, като дипломиран психолог, да си организира каквито ще семинари и да си говори каквото иска в областта психология - ОК. Но тази жена /примерно/ да отнася едно 10 000лв. глоба, всеки път, когато на подобен семинар, вместо за психология, вземе да обяснява как се премята пъпна връв при новородено на дивана, как се гори същата със свещ и в този ред неща, за които тя НЯМА официално призната от държавата квалификация.
Пък когато завърши медицина и държавата я лицензира да си отвори "училище за родители" - моля, да обяснява каквото си ще.
Аз виждам възмоност да се спре ако е платено или ако го наричат семинар примерно. Но иначе не виждам възможност да се спре. Ако решат да си се събират да си медитират или там каквото си правят и докато си медитират си говорят за премятане на пъпна връв, не виждам какъв ще е този закон дето ще забрани точно това, а няма да забрани на теб да ми кажеш, че ако има мускулна треска мога да изпия един аспирин. Както ние тук си споделяме разни медицински съвети, макар и много по-отговорно и винаги с препратка към лекар, така и те могат да си „споделят". Не виждам разлика от гледна точка на закона. Мисля, че  е много трудно да се узакони къде е пресечена линията на безотговорността и може да изпаднем в крайнсот да си забраним теми като тазив този форум на бременните примерно, защото си даваме съвети. Освен това всеки има право да има информация как се ражда естествено, защото всикчо се случва. Аз лично съм изчела еидн ку неща от страх да не зараждам у дома и да не знам какво се прави. И имам право да питам вече раждали майки за съвети. Не знам - ако не е платено и не е наречено семинар, не виждам как ще стане. Сайтовете могат да се здължат да дават и двете страни на монетата - това не мисля, че е проблем, но индивидуално хората не мисля, че може - да каже някой юрист. 

Както и да е. Начесахме си езиците тук и аз специално няма какво повече да кажа. Ще следя от време на време, но мисля  че каквото съм искала да кажа, съм го казала и ако няма пак някое обвинеие лично към мен, няма да се меся повече, че достатъчно ядосах хората с това, че мисля различно от мнозинството. Ако някой постигне това да се промени закона и да има наказателна отговорност и особено ако успееш да ограничиш частните разговори за раждане ( това второто ми се стурва много по-трудно), уведомете ме и аз лично ще дойда да се извиня на всички, че не съм била права.

Боби


  
*
много се въздържах досега ... но предаването остави у мен много горчивина и много стари мои страхове се събудиха  :(

В неасистираното домашно раждане има 2 момента:
- неасистирано и
- домашно

Бих призовала екстремистките, които толкова държат да раждат у дома, поне да раждат с акушерска помощ. Така и така ще нарушавате закона, поне да е в по-малка степен. Думи нямам ... Нашите баби са раждали в къщи и може да се погледне нивото на детската смъртност от тогава и днес . Изумена съм от съществуващото невежество и упорития инатлък

Вени - ти се справи прекрасно! Точна и хладнокръвна

И за да внеса малко яснота относно личните данни на родилката, че вече се изнервям ... нарушение на Закона за защита на личните данни, категорично НЯМА защото:
ЗЗЛД Чл.5.- (1) Забранено е обработването на лични данни, които: разкриват расов или етнически произход; разкриват политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии или организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели; 3. се отнасят до здравето, сексуалния живот или до човешкия геном.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато:
т.5. обработването се отнася до данни, публично оповестени от физическото лице, или то е необходимо за установяването, упражняването или защитата на права по съдебен ред;

Жената е оповестила публично данните за себеси веднъж в публични интернет форуми и втори път в телевизионни предавания. Толкоз!

ПС
Пак на мойто... НЕ НАРУШАВАЙТЕ и НЕ ЗАОБИКАЛЯЙТЕ законодателството, колкото и безумно да ви се струва. Борете се то да се промени, но не го нарушавайте.

« Последна редакция: Май 25, 2011, 16:23:47 pm от Fussii »
В очакване ....
*
 Според мен законово да се обхване подобни моменти ,означава да се определят ключовите моменти като:
                   пренатално проследяване
                   задължителена консултация  , препоръка и заключение от доктор дали дадена жена е подходяща да роди в дома си / неасистирано или асистирано /
                   да има болнични екипи / акушерки / които да могат да са на разположение при желание и нужда...
                   момента с транспорта също трябва да е решен...
                   жената да е осведомена от компетентно лице,визирам доктор, за рисковете от неасистираното домашно раждане...
                   други...

  Когато всички тези неща са изпълнени и документирани , жената отговаря и е спазила всичко , ражда неасистирано в дома си и не дай си Боже нещо се обърква ,тогава ще е виновна пред Господ...
  Ако е пренебрегнала някой от задължителните моменти,тогава ще отговаря пред закона
  Случи ли се пък грешка на придружаващата акушерка или проблем с транспортирането при необходимост, отново се знае кой ще е потърпевш ...

  Когато тези и подобни неща са налице...ми какво лошо има жената да си чете из форумите. Иска ,не иска ще и се наложи среща и с компетентно лице... което ще и даде правилни насоки...
  В интернет пространството се пише какво ли не...не знам дали има начин да се контролира това ...

 
*
Fussii , супер че уточни тази глупост с личните данни като юрист, понеже всички си мислим това, което и ти пишеш, ама пусто - учили сме други работи и не смеем да се изкажем категорично по този въпрос.

Боби, ами тези организират именно семинарчета, на които надъхват хората за подобни дивотии. Ако законът ти забранява да организираш семинар по такива въпроси, без да си медик - точка. Не, че ще се спрат, но поне ще им костава усилия да мислят къде и как да събират повечко хора и как да рекламират подобно събитие. Ще пишат в нета, ще се събират на "неформални" разговори по кафенета и апартаменти, но поне по-трудно ще постигат масовост. Пак би било нещо ;)

Дидон, лично аз съм против домашно раждане все едно от кой вид е, макар че ако се осъществи "асистирано домашно" както предлагаш, трае се някак. Само, че - не можело. Понеже им нарушаваме правата така. Никой никого не може да задължи да ходи на лекар, нито някой може да ти забрани да раждаш у вас, на нивата, или в градския транспорт. И да беше възможно да ти забранят по принцип, да го направиш планирано /а няма подобен вариант/, винаги можеш да излезеш с номера, че просто "бебето те е изненадало" и толкова.
Не знам дали при вече родено, живо дете, макар и у дома - не могат да бъдат задължени поне да извикат лекар да прегледа новороденото? Докато бебето се роди - нямало права, ОК, но когато е вече родено, всичките му там конвенции и чудеса за защита правата на детето - не дават ли възможност поне то да се възползва от съвременната медицина, въпреки нежеланието на родителите си... Все пак фактът, че едно бебе е живородено, има сърдечна дейност и диша - изобщо не е гаранция, че същото няма някой "скрит" проблем, който некомпетентните му родители - не биха могли да установят. Аз разбирам права, права, ама това вече е чиста идиотщина за мен. Явно дълбоко в себе си съм тоталитарист.  :lol:
Вероятно, от гледна точка на "естественичките", аз изглеждам луда, че при моето секцио, с целия екип който ме беше наобиколил, преди старта на операцията се изцепих: "Чакайте, чакайте!". Анестезиологът се препоти човека и ме пита нещо да не ме боли, да не ми се гади... Аз: "Не, не, дойде ли неонатолога, искам да го видя". :lol: Бяха двама неонатолози всъщност, стояха настрани и дойдоха хората до главата ми, представиха се /в еуфорията не помня имената  :oops:/, увериха ме че всичко ще е наред с Дани, но каквото и да се наложи - на линия са, ще се справят. Това мен много ме успокои в онзи момент. Искрено не разбирам, как можеш да раждаш спокойно без лекар за бебето до себе си и без нужната за детето апаратура, ако все пак има проблем.  8O


На въпросната групичка - нищо не може да й охлади ентусиазма да върши глупости, нито има чалъм административно да бъдат спряни. Със съжаление отбелязвам, че ако нещо им докара отлив на последователки - ще е именно случаят на Цвети и следващи такива, които рано или късно ще се случат, ако продължават в същия дух. :( Жалко наистина, ама - това е положението.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Боби, ами тези организират именно семинарчета, на които надъхват хората за подобни дивотии. Ако законът ти забранява да организираш семинар по такива въпроси, без да си медик - точка. Не, че ще се спрат, но поне ще им костава усилия да мислят къде и как да събират повечко хора и как да рекламират подобно събитие. Ще пишат в нета, ще се събират на "неформални" разговори по кафенета и апартаменти, но поне по-трудно ще постигат масовост. Пак би било нещо ;)

... Жалко наистина, ама - това е положението.

Ами да се събират и да си говорят, затова му викаме свобода на словото. За зрели жени говорим, не са деца. Все тая пуста загриженост за "хората", "обикновените", "неуките", "простите", които ще бъдат заблудени, подведени и излъгани.

Докато има такова съчувствено-покровителствено отношение към онези, другите съграждани, различни от нас просветените, умните и информираните, все ще се намират извинения, че някой някому за нещо е виновен, но за грешки отговорност никога никой не поема.

Жалко наистина, но преди години бяхме така добре защитени и предпазени от самите себе си, че не можехме на милиметър да мръднем от безумни предписания и правила.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Докато има такова съчувствено-покровителствено отношение към онези, другите съграждани, различни от нас просветените, умните и информираните, все ще се намират извинения, че някой някому за нещо е виновен, но за грешки отговорност никога никой не поема.

Жалко наистина, но преди години бяхме така добре защитени и предпазени от самите себе си, че не можехме на милиметър да мръднем от безумни предписания и правила.
osi_9  :good_post:


  
*
Абе хайде стига с тази "свобода на словото" моля. Идиотщините на тези госпожи отдавна са надхвърлили свободата на словото... Свободата на словото - ОК, а безотговорността в действията?!!

Ако седна сега да гледам файлове с детско порно на компютъра си - ще дойдат ГДБОП и ще ме разчекнат, защото съм съучастник в тази свинщина, при която страдат деца, само с гледането си дори. По принцип, съм свободна да гледам каквото си искам мисля, ама за някои неща - не чак толкова ;) Аз може да съм дълбоко убедена, че детското порно е готино /не съм, просто пример/, имам право да съм убедена в каквото си искам, ама като си навия на убежденията - щракват ми белезниците за такова нещо и никой не го е еня за моите "права". И правилно в такава ситуация.
Ама няма проблем да си изцвъкам детето на дивана и да го убия от простотия и болен мозък, понеже съм била имала права. 8O  И тези дето ми набиват глупости в главата - и те имат права. И от всички нас - никой не е отговорен за едно мъртво бебе. Господ бил решил така... Супер. :? Няма безкрайни права, когато обитаваш общество, в което са утвърдени дадени ценности, между които правата на децата и защитата на същите са от на-важните!
Тук не иде реч, че съм оставила котката си да ражда на дивана и не съм викнала ветеринар и тя умряла от усложнения, барабар с котенцата. :x

Ничие право на нищо, не може да стои над правото на едно дете да живее и да му се гарантира най-доброто ВЪЗМОЖНО за целта. А най-доброто възможно - не е завесата ви за баня върху меката мебел в хола. Ако беше - по целия свят нямаше да има и едно АГ отделение, да не говорим за цели болници такива.

Правото на нещо е избор, изборите ни са съпътствани с отговорности. Когато твоят избор причинява на някого увреждане, или смърт - отговорността ти не следва да се изчерпва с вдигане на рамене и едно: "ми съжалявам".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Не бих се наела да коментирам или дори да заемам позиция по отношение домашно раждане срещу болнично раждане. Не съм раждала, вероятно няма и да родя - затова по тази тема не давам мнение.

Категорично обаче възразявам срещу агитацията на който и да е да се нарушават законите.От гледна точка на родилките, най-щадящото, което мога да кажа за домашното раждане   е, че няма регламентация (с уговорката, че не съм провелявала задълбочено).От гледна точка на лекарите и акушерите е забранено, освен в условията на крайна необходимост.

Цял сайт, в който се призовава към жените да нарушават съществуващото законодателство е пълно безобразие и мен искрено ме отвращава. Отвращава ме не защото съм морална и принципна, далеч не съм такава, но защото заради някакакъв си личен екстремизъм, почиващ на твърде голяма самонадеяност, подправена с щипка невежество, ще има жени, които ще опитат, но при евентуален фал, законът не ги защитава. Същото се случва и по две други мои любими теми, ама нейсе ...

Разбира се, че има свобода на словото и то не бива да бъде ограничавано, но също така има и отговорно говорене, което уви у радетелките за НДР липсва. Коя от агитаторките ще поеме своя дял отговорност в настоящия казус... спят ли спокойно тия жени това се питам от известно време. Да,де юре, отговорността е само на майката, но де факто мисля, че всеки участвал носи своя дял вина ...За съжаление скръбта и загубата е за майката, на която дълбоко и искрено съчувствам.

Правните проблеми в казуса не са малко. А замисляли ли сте се за правата на детето да живее, а за правата на бащата да има живо дете??? И ако сега таткото рече да съди майката, че е нарушила правото на живот на детето му? ЕКПЧ има пряко приложение не само относно чл.8 - защита на личния живот и чл.10 - свобода на изразяване


« Последна редакция: Май 26, 2011, 00:04:41 am от Fussii »
В очакване ....
*
Абе хайде стига с тази "свобода на словото" моля. Идиотщините на тези госпожи отдавна са надхвърлили свободата на словото... Свободата на словото - ОК, а безотговорността в действията?!!

Аз последно писах само за свободата на всеки да си говори за каквото поиска, друго не коментирах, не ме засилвай пак в старото русло - там се изписа и каза предостатъчно. Реагирах, понеже се поде нова инициатива да им се забранят събранията и сказките.

Значи не само да не раждат както искат, ами и да не могат да приказват за каквото си искат?
Чудя се само дали щеше толкова охотно да агитираш отнемането на нечия свобода на словото, ако това засягаше пряко и самата теб?

Ако те определят утре за част от група някаква, например майките, които консултират д-р Бърди по интернет, вместо или преди да отидат в кабинета на педиатър. Хубаво ли ще ти е да се забрани коментирането на симптоми и препоръки за лечение, защото е потенциално опасно за детето?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Оххх, Фуси, и ние се питаме същите неща, че и директно отправяме въпросите си към защитниците на тез пусти права на майките. Мълчат, обаче, за правата на децата. И продължават да идват и да повтарят - правото на избор, та правото на избор....Живеел някой си в САЩ примерно и се пъне да обяснява колко били свободни там хората в избора си и какви права имали, и свобода на словото, и бла-бла-бла...Нищо не казват, обаче, за т.нар. прецедентно право /простете ако изразът е некоректен, не съм юрист/, благодарение на което се съдят като откачени за всякакви простотии. От съседа, който ти нагазил тревата, до тютюневите компании, които хем те предупреждават, че можеш да се разболееш от рак, а ти все пак си пушиш, разболяваш се и после ги осъждаш за това, че ти си упражнил правото си да пушиш, макар че те имат право да си продават продуктите. И какво излиза всъщност от цялата работа? Имаш уж права, ама се оказва, че реално хич не си свободен да ги упражняваш, защото всеки може да те осъди, че си решил да ги упражниш, пък на него му скимнало, че му нарушаваш така неговите такива. Ама не, имали хората свобода на словото....сладури.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Ако те определят утре за част от група някаква, например майките, които консултират д-р Бърди по интернет, вместо или преди да отидат в кабинета на педиатър. Хубаво ли ще ти е да се забрани коментирането на симптоми и препоръки за лечение, защото е потенциално опасно за детето?
Ааааа, Цигу, ще ме прощаваш, ама д-р Бърди е педиатър и е напълно квалифициран да дава съвети от такова естество :wink: Освен това човекът не прави семинарчета със значителни суми за вход, на които да надъхва майките да не си ваксинират децата, примерно, без реално да има мед. образование :wink: Разликата е значителна. Не ти е много удачен примера. Въпреки това, схванах какво имаш предвид и съм склонна да се съглася с теб, НО донякъде.И по-назад писах - когато човек прекомерно експлоатира правата и свободите си, крачката към слободията е мноооого малка и лесно се прави. Няма да обяснявам отново защо тия луди трябва да бъдат спрени или поне ограничени, вече достатъчно се изписа за това. Който схванал - схванал, който не - да си живее там сред лудите и свободните, щом му е приятно. Ние ТУК не искаме и не ни е приятно!

П.С. Извинявам се за последователните постове, исках да е по-прегледно и да се чете лесно, че опасността да не бъде разбрано не е малка :wink:
« Последна редакция: Май 26, 2011, 00:36:10 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Ако те определят утре за част от група някаква, например майките, които консултират д-р Бърди по интернет, вместо или преди да отидат в кабинета на педиатър. Хубаво ли ще ти е да се забрани коментирането на симптоми и препоръки за лечение, защото е потенциално опасно за детето?

Ами Д-р Бърди е завършил медицина, има специалност педиатрия и е практикуващ лекар. Та като такъв Д-р Бърди /аз съм го чела доста/ - не си позволява никога лукса да се изказва като последна инстанция, или да съветва някоя майка, да си лекува детето по нет-съвети от него. Та дори доста често съм чела фразата му: "не мога да коментирам без да съм видял детето". Та "свободата на словото" Д-р Бърди си я упражнява с цялата съпровождаща я отговорност и се изказва по въпроси, за които има нужната квалификация.

В случая с тези кукувици и тяхната "свобода на словото" е точно обратното. В предишен пост казах, когато завършат медицина - да си организират каквито искат семинари и курсове. Преди това - да се изказват на подобни места в рамките на познанията си, реалните, не на тези, които имат ПРАВО да вярват, че притежават, но дефакто - не притежават. И това се доказа практически по доста неприятен нчаин.

Та никъде не те "засилвам" Цигу,аз че се изказах предоволно безброй пъти - фкт, кой колко е чел и разбрал - видно е ;)
« Последна редакция: Май 26, 2011, 00:42:24 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Който схванал - схванал, който не - да си живее там сред лудите и свободните, щом му е приятно. Ние ТУК не искаме и не ни е приятно!

Е те за това разправям и аз. Сред лудите, ама свободните. :D
Аз по този въпрос си направих избора преди много години и си обрах крушите.
Хубаво е човек да има избор.
*
Който схванал - схванал, който не - да си живее там сред лудите и свободните, щом му е приятно. Ние ТУК не искаме и не ни е приятно!

Е те за това разправям и аз. Сред лудите, ама свободните. :D
Аз по този въпрос си направих избора преди много години и си обрах крушите.
Хубаво е човек да има избор.


Така е. :D Въпросните госпожи, освен всички други права, имат и право на свободно придвижване. Като не им изнася тук - да се преместят при вас и да си лудуват на воля, да раждат в кенефа, да си убиват децата случайно и от добри намерения - нямам нищо против. Пък ти ги аплодирай. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Ами, Цигу, чудесно, направила си своя избор и вече живееш там. Много хубаво. Имаш право да се вълнуваш там кой кого ограничавал и какви права имал. Ние пък, живеем тук, с избор, без избор, тук сме. Нека и ние имаме правото да се вълнуваме как искаме да е тук, може ли? Нали за прословутите права говорим де? Ми недейте така да ни ги ограничавате. Ние сме тук, вие сте там. Стойте си сред лудите и свободните и не ни се месете, щом искаме пък да сме ограничени и нормални :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Jbrul, sixsense, само не разбрах, освен думите за тежките и големи теми, които изписахте, с някакви дела подкрепихте ли така присърце взетия проблем? Инициатива за законова промяна за неасистираното домашно раждане, друга за ограничаване на изявите на привържениците на такова раждане...?

Възмущението ви и тази жежка дискусия имат ли цел и ще имат ли някакъв резултат?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Нямаш вече какво друго да кажеш ли, Цигу? Ами замълчи тогава де.
Целите на тази дискусия отдавна бяха коментирани, но кой да прочете, нали е по-лесно да влетиш и да обясняваш на хората как да живеели в държава, в която ти вече не живееш и реално последиците от акълите ти няма да ги изпиташ на гърба си :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Ами, Цигу, чудесно, направила си своя избор и вече живееш там. Много хубаво. Имаш право да се вълнуваш там кой кого ограничавал и какви права имал. Ние пък, живеем тук, с избор, без избор, тук сме. Нека и ние имаме правото да се вълнуваме как искаме да е тук, може ли? Нали за прословутите права говорим де? Ми недейте така да ни ги ограничавате. Ние сме тук, вие сте там. Стойте си сред лудите и свободните и не ни се месете, щом искаме пък да сме ограничени и нормални :wink:

sixsense, помниш ли времето, когато за виц вкарваха в лагер?
В друго време и друга страна, фюрерът е бил най-прав и бащица на нацията.
Два режима, еднакъв тормоз. Човек докато не загуби нещо, не го цени, а трябва.
Иначе нито новините ще са новини, нито книгите ще са книги. И елементарни разговори с роднини и колеги стават сложна работа.
*
Нямаш вече какво друго да кажеш ли, Цигу? Ами замълчи тогава де.
Целите на тази дискусия отдавна бяха коментирани

Целите на тази дискусия са да си чешем езиците, приказки на кантар. Това правя и аз в момента, преди да влетя в задръстването на път за къщи.
Единствено Вени зае гражданска позиция и излезе пред половин България да си каже каквото мисли.
*
Цигу, ами упражнявам си свободата на словото, не може ли?  :lol: Или само ако съм с жълта книжка, или живея в САЩ може?

Ама щом питаш - да ти отговоря все пак конкретно. Срещнах се с депутата в моя избирателен район и поставих въпроса пред него, в качеството си на гражданин. Това са всичките мои права да реагирам, на ниво държавна администрация в България към момента. Ти като "даваш наклони" пред монитора в САЩ по тези въпроси, какво конкретно направи, за защита на правата на тази групичка от такива като мен, освен че ми пишеш тук по въпроса?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!