0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хранително натравяне
« -: Юни 08, 2008, 00:27:09 am »
  Момичета ,искам да ви споделя какво ни се случи преди време,защото преживяхме един ад, благодарение на риба тон в консерва купена от Метро.Сега се подсетих за случая по друг повод и въпреки че мина време ,все още съм в шок и паника.
 Преди няколко месеца ходихме на вилата на наши много близки приятели в едно селце,което е доста отдалечено от града.Мъжете ходиха на Метро и взели въпросната риба 2бр. в опаковка за зелена салата с риба тон.Така и не си направихме салатата и Слава Богу.След това рибата остана при нас и след време реших да направя спагети с риба тон.Мъжът ми ме беше ядосал,защото имаше много домакинска работа.Той беше в отпуска и цял ден висял на компютъра без да свърши нищо и като се прибрах от работа и започнах да готвя,той ходеше след мен като кученце с ръцете в джодовете без да ми помогне.А си ми е много добричък и винаги ми помага.
 Сервирах яденето и го понасметох,ама така се бях ядосала,че боднах 2-3 пъти  спагетки и приключих.Той няколко пъти ме пита дали не ми се струва странна рибата,но аз му изсумтях,че не ми се струва и не му обърнах внимание.А аз всъщност изобщо не съм хапнала риба.Той яде още малко да не ме обиди и накрая изхвърли спагетите.
 След 3 часа и половина.Седим си и гледаме Господари на ефира.Вече ми беше минало и нещо се смяхме и боричкахме и аз го стиснах отзад за врата(той се беше схванал) и извика от болка.Укротихме се и както се смееше, изведнъж се хвана за главата.Започнах да го питам какво става,а той мълчи.Накрая каза,че ужасно му се вие свят и иска да отиде в банята да се наплиска с вода.Стана от дивана и падна на земята едва успях да го вдигна и тръгна към банята като се блъскаше в стените.Направо беше ужас! След това пак блъскайки се отиде в тоалета с разтройство.Обадих се на Бърза помощ,а те започнаха да ме питат какви му били изпражненията.Обяснявам на госпожата,че той не може да стане от тоалетната,а тя ми вика да и се обадя пак като стане и видя изпражненията.На третото ми обаждане кандардисаха да дойдат,а през това време той започна да повръща.Няма да ви разказвам какви работи ми минаха през акъла.Случи се толкова внезапно,толкова изведнъж и бързо,че какво ли не ми мина през главата.Помислих също,че аз му направих нещо като го стиснах за врата.Беше кошмар.Той дори не можеше да говори.
 Дойде един младок,който имам чувството че беше ветеринар и започна да го пита дали не е пиян,дали не е пил поне малко и даже,,Е,не може поне една чашка да не си пийнал,, и ,,Сигурен ли си ,че не си взимал наркотици? ,,  8O Пита и за храна,но изобщо не се светнахме,защото ядохме и двамата.Накрая му каза,че било грип и си тръгна,че чак и куфара си забрави,че му викнах от терасата.Мъжът ми вика,ако можех да говоря, щях да го изгоня.
 Цяла нощ е повръщал,а аз цяла нощ не съм спала,да го слушам дали диша.Направо се побърках.Чесно мислех,че ще се случи нещо наистина лошо.
 Едва дочаках да се съмне и звъннах на един лекар,приятел на баща ми,който има клиника с много модерна и хубава апаратура.Благодаря на Господ ,че имаме такъв познат!Човека действаше като д-р Хаус.Едва се дотътрихме до клиниката.Буквално съм го мъкнала от колата до болницата.Като се изправеше и повръщаше.Хората веднага му направиха изследвания кръв ,ехографии,рентгенови снимки.Откриха му друг проблем и ако бяхме някъде другаде ,щяха да кажат,че това е причината.Извикаха и инфекционист.Поставиха диагноза чревно натравяне,макар че ние продължавахме да твърдим,че и двамата сме яли едно и също.Сложиха го на системи за 7 часа и аз се прибрах.Проверих другата консерва за всеки случай и що да видя!?Ами срока на годност е изтекъл преди 2 години.Толкова се бях шокирала от случката,толкова се бях притеснила,че изобщо не се замислих и изхвърлих консервата.То и не знам дали щеше да стане нещо,защото нямахме фактура ,нищо.Не знам просто не мислех трезво.След това цяла седмица му се виеше свят.Ами ако бяхме яли тази риба в това забито село.Ние бяхме 4-ма големи и едно дете на 8 години.Направо като си помисля ми се изправя косата.Ние ,майната ни ,ами детето.Не можеш да говориш,пък камо ли да караш кола.Щяхме да се изпотръшкаме всичките там.Чувставам се виновна и за това,че му се ядосах за такава глупост и хич не му обърнах внимание,а той яде само заради мен.За да не ме обиди!И как може да съм толкова тъпа и до последно да твърдя,че и аз съм яла.Всичко започна да ми изплува чак като видях срока на годност.  :(
  Никога не съм си представяла,че хранителното натравяне е толкова страшно.Натравянето от риба в консерва,месо и гъби са най-опасните!ВНИМАВАЙТЕ!!! Винаги гледайте срока на годност.Преживяхме един ужас и не пожелавам на никого да не се случва такова нещо.Ако се съмнявате в качеството на някоя храна-ИЗХВЪРЛЕТЕ Я!!!
 Съжалявам за дългия пост,но още и още си припомням ужаса от тази нощ.Толкова зле беше моят любим човек,че си мислех,че ще го загубя.БЕШЕ СТРАШНО!!!
*
Re: Хранително натравяне
« Отговор #1 -: Юни 08, 2008, 00:44:58 am »
леле, какво сте преживяли.пак е бил малкия дявол,че не се е случило в селото или на детето :(. аз лично храна от метро почти не купувам от както попаднах на развалено охладено пиле и броколи с изтекъл срок.или гледам внимателно срока на годност.хич не се учудвам,че се е случило със стока от там.
отравянето с риба си е опасна работа.моя близка беше стигнала до шокова зала след консумация на паламуд.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Re: Хранително натравяне
« Отговор #2 -: Юни 08, 2008, 01:02:58 am »
O, винаги трябва да се гледа срока на годност.
Перошинка, добре че сте се оправили вече, съчувствам ти за преживяното!
Благодаря ти, че ни напомни тази важна подробност! Явно, при такъв "контрол" и "коректно обслужване" всичко зависи от нас самите :(

« Последна редакция: Юни 08, 2008, 01:18:24 am от cygnus »
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Хранително натравяне
« Отговор #3 -: Юни 08, 2008, 07:09:30 am »
Мила Перошинка,напълно те разбирам ,какво си преживяла.......преди няколко месеца (мисля е най-много 2)и аз се натрових от рибна консерва ,само че беше някаква скумрия в доматен сос,закупена от квартлния магазин,който предимно  зарежда от метро.
Изживях голям кошмар,още след 2 часа прежълтях,започна повърщане,лека температура....не можах да стоя на краката си(няма да описвам подробности).....трябваше ми цяла седмица да се оправя........честно казано,от тогава не смея да купя консерва. :( и постоянно гледам  срока на годност(това ми беше за урок)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Хранително натравяне
« Отговор #4 -: Юни 08, 2008, 13:09:52 pm »
перошинка ,съжалявам за случилото ви се,но благодаря за темата -която е предупредително напомняне-аз иамам няколко консерви в шкафа -когато реша да правя салата -вадя  ,отварям и изсипвам-сега ги прегледах всички за срок на годност.
Не бях се замисляла колко сериозен проблем може да възникне.
Хубаво е човек да споделя за аткива  случки ,за да предупреждава всички ни да внимаваме.


*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Хранително натравяне
« Отговор #5 -: Юни 08, 2008, 14:31:26 pm »
Кошмар. Добре, че всичко е зад гърба ви.

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
Re: Хранително натравяне
« Отговор #6 -: Юни 08, 2008, 18:48:38 pm »
Здравейте. Първо радвам се, че всичко е минало добре. И наистина натравянето от храна е ужасно страшна работа. Включвам се, за да разкажа една случка,от която получих нещо като уплаха и сега две години по-късно съм толкова мнителна към храната си.
Натрових се от "Бейк Роулз(дано така се пише, онези препечни, намазни с незнам си каков неща)". Хапнах си едно пакетче вечерта и когато съмна имах чувството , че вместо глава имах камък на рамената. бях неадекватна, но го отдадох на това, че бях нощна смяна и много ми се спи. Поспах до обяд и когато се събудих започна разтройство и повръщане. Беше лято, бях студентка и сама в стаята в общежитието, съквартирантите си бяха тръгнали....В крайна сметка ме приеха в болница,където престоях седмица на системи и ужасни болки в корема , както и трудно овладяно разстройство. Написах всичко това, за да видите и от колко други много по-банални неща може да стане една голяма беля. Не бях яла нищо друго освен въпросни  Байк роулз и затова обяснението беше, че може би съм натровена от някоя боя,с която е боядисан (спомням си го , че беше със спанак...та боядисан в зелено да бие на спанак...)
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Хранително натравяне
« Отговор #7 -: Юни 08, 2008, 20:24:38 pm »
Изижвяли сте нещо ужасно. Много е страшно. Дано забравите по-бързо тази случка.
Сестра ми се беше натровила от майонеза, и като се сетя колко зле беше, ми се плаче отново. Така че, натравянето от храна е ад! От тогава винаги съм много предпазлива, а според мъжа ми са хипохондрик. Редовно изхвърлям храна, но така се чувствам по-спокойна.


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Хранително натравяне
« Отговор #8 -: Юни 08, 2008, 22:19:13 pm »
Дано не прозвуча като някаква черна прокоба и не искам да отказвам никого, но ми разказваха преди години за смъртен случай на натровен /жена/ с консерва риба, незнам дали е бил изтекъл срока, дали е по друг причина и каква точно е била рибата. Не съм запомнила подробностите, но аз ям риба тон непрекъснато, просто обожавам и най-вероятно няма да спра, но доста често се сещам за тази случка. Човек е добре да гледа срок на годност и освен това какво купува, независимо, че и с по-качествени продукти може да се случи.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Хранително натравяне
« Отговор #9 -: Юни 08, 2008, 22:35:32 pm »
Перошинка, поразрових се малко сега, като повдигна темата. Ужасни неща сте преживели.

Ето един линк:

http://e-psylon.net/dot/index.php?action=view&article_id=857&item=article

Добре, че си била толкова бърза в реакциите си и че си запазила самообладание, че си била настоqтелна пред лекарите.

Може да не е било това, но дейсвително хранителните натравяния са ужасни.
« Последна редакция: Юни 08, 2008, 23:10:46 pm от Nina »
Re: Хранително натравяне
« Отговор #10 -: Юни 08, 2008, 23:00:17 pm »
  Нинка,това го прочетох още като сложиха мъжа ми на системи.Дано да го прочетат повече хора,защото е важно!!!Прибрах се ,проверих консервата и седнах на компютъра.Определено не си като ,,черна прокоба,, ,защото такива неща трябва да се знаят.
 Допреди случката си мислех,че е опасно натравянето само с гъби.То по-скоро си е отравяне.А от другите храни си мислех,че само дрискаш и повръщаш.Просто не се бях сблъсквала с такъв проблем и не съм се интересувала и не съм чувала нищо.След това разбрах,че например ако има колбас,който е мухлясъл не е опасно,но ако месото мирише,при консумация ферментира в червата и те направо се пръскат.
 Най-гадното беше ,че знаех че е нещо лошо,а се почувствах отчаяна след като дойде ,,Бърза помощ,,.След прегледа,каза да не се тревожа,че не било инсулт,но просто не му вярвах.Ние живеем на 10 мин. пеша от тях,а те дойдоха след 15 мин. и то след като им се молих по телефона да дойдат.Доктора направо се подиграваше с нас с тъпите си въпроси и се зачудих що за лекар е щом не може да рзграничи един много дрогиран или  пиян човек от наистина болен.Сигурна съм,че им се обаждат много откачени,ама чак пък толкова...
*
Re: Хранително натравяне
« Отговор #11 -: Юни 08, 2008, 23:01:40 pm »
КАкъв ужас.В МЕТРО рядко ходя, но пазарувам консерви точно с риба че много обичам.Едва ли повече ще си взема оттам.Благодаря за предупреждението
Re: Хранително натравяне
« Отговор #12 -: Юни 08, 2008, 23:08:24 pm »
peroshinka, настръхнах докато четях поста ти  :(
Добре, че всичко се е разминало.
Консерви с риба тон и аз купувам, но следя срока на годност, който не винаги е показателен.
Имала съм доста случаи купена стока в срок е развалена (най- често мляко). Имам си едно наум и винаги пазя касовите бележки. При нужда не се свеня да ги използвам и връщам закупените продукти. Доста мои познати не одобряват това, но аз смятам, че точно този е правилният начин.
*

    daniski

  • ****
  • 550
  • Моят дар от Бог-Грант Даниел
Re: Хранително натравяне
« Отговор #13 -: Юни 11, 2008, 06:39:49 am »
peroshinka, настръхнах докато четях поста ти  :(
Добре, че всичко се е разминало.
Консерви с риба тон и аз купувам, но следя срока на годност, който не винаги е показателен.
Имала съм доста случаи купена стока в срок е развалена (най- често мляко). Имам си едно наум и винаги пазя касовите бележки. При нужда не се свеня да ги използвам и връщам закупените продукти. Доста мои познати не одобряват това, но аз смятам, че точно този е правилният начин.

разбира се че това е правилния начин!!!Защо не се обаждате и в ХЕИ?Помня, че те имат санкции за продажба на храни с изтекъл срок на годност.
Тука в САЩ биха отишли на съд за такова нещо и без да имаш фактура от магазина.
Re: Хранително натравяне
« Отговор #14 -: Юни 11, 2008, 08:52:32 am »
Аз много държа на коректността на търговците,затова и почти изпадам в ярост когато някой се опита да ми пробутва нещо старо :x Трябва да бъдете много наблюдателни за всякакви нарушения по цялостта и вида на опаковката,защото също така съществуват и практики срока на годност да бъде отстранен внимателно с ацетон от продукта.
Какво да се прави-като тръгнеш от политиците ни,та стигнеш до търгаша на дребно наречен едноличен търговец,всеки гледа само как да те прекара.Ние сме си виновни защото не сме свикнали да си гтърсим правата.На първо място има хора които правят компромис с качеството на продукцията за сметка на по-изготната цена-запомнете,в България в повечето случаи промоция означава че се опитват да ви пробутат нещо със съмнителен произход и срок на годност!!!А що се отнася до РИОКОЗ те винаги са на разположение ако искате да подадете сигнал,правете го за да научим търговците че за потребителя най-важно е здравето.Не е правилно да оставяме такива неща безнаказани,защото ако ние не постродаме,ще пострада някой друг!
 Нека да си търсим правата,хора.Всички разчитат,че няма да го направим и точно там е силата ни! :fighting:
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си


*

    daniski

  • ****
  • 550
  • Моят дар от Бог-Грант Даниел
Re: Хранително натравяне
« Отговор #15 -: Юни 16, 2008, 06:36:15 am »
Браво на Роситка13!!!няма да мълчите!!!Вие сте клиентите,вие плащате!!!Те продават благодарение на ВАС!!!
Re: Хранително натравяне
« Отговор #16 -: Юни 17, 2008, 11:44:06 am »
Перошинка, наистина ужасно преживяване, слава Богу, че вече сте добре!
Благодаря и аз, че сподели. Аз сега съвсем съм изперкала да не изям нещо кофти, пазя се дори може би прекалено, но ето че човек не знае откъде ще му дойде. Например за бременните всичко в консерва уж е ОК. Ние пазаруваме основно в Била, но и там ми се е случвало да видя изтекъл срок на годност, или пък изтичащ (рядко, ама се е случвало). Аз си гледам срока обикновено, като пазарувам, но не ми е много приятно да го правя - би трябвало човек да може да разчита на магазина си и да не е всеки път с очи и на гърба, да не стане грешка, егати.
Искам да повдигна и още един въпрос - кога ли тук ще се въведе практиката да има два срока - единият да се продава до.. а другият - да се консумира до.. както е в Англия, предполагам и на други места. Не обичам да си купувам неща, дето са в срок на годност, но той е към края си.
Благодаря ти, Бени!







Re: Хранително натравяне
« Отговор #17 -: Юни 17, 2008, 11:46:01 am »
Пък този от бърза помощ пиян ли е, наркотици ли взима, не е ли пил поне една чашка ....

Пфу!
Благодаря ти, Бени!







*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Хранително натравяне
« Отговор #18 -: Юни 17, 2008, 11:52:56 am »
Миналата седмица правим ремонт, аз на крак да мушна някакво кексче - режа го и нали съм лакома, налапах цяло парче. Направо щях да припадна, ужасен вкус на плесен в устата ми. Изпюх го, гледам кекса - нищо му няма, обръщам го и отдолу цялото мухлясало. Погледнах срока на годност - ами не е изтекъл /демек освен да гледа човек срока, трябва и да си вземе лупа и да тарамешка всяка една стока, да я огледа от всякъде дали е наред/. Питах баба от къде го е купила и отидох до кварталното гаражче да го върна. Продавачът каза, че преди пак се било случвало. Оправданието на производителя било, че имали нови сладкари и са объркали рецептата и затова мухлясва и преди да е изтекъл срока  8O Явно не са набутали достатъчно консервант. Егати боклуците дето ги ям и аз, а тези сладкиши, които се правят по разни мазета наистина са отврат. Знам на село как в една къща правят сладки, без никакъв контрол. Ама на, и ние купуваме, по скоро аз не купувам такива неща, баба ми, но пуста лакомия, на очите ми се "яде" повече, от колкото да съм гладна.... Трагедия е с тия храни. Да се внимава!!!
Re: Хранително натравяне
« Отговор #19 -: Юни 17, 2008, 19:04:40 pm »
   И аз имам информация за най-голямата и ,,престижна,, верига супермаркети във Варна,че например такива дребни сладки с изтекъл срок си ги препакетират,с нова актуална дата за консумация. Не знам дали е вярно,каза ми го позната която работеше там,но вече нищо не може да ме учуди.