Кръгла маса
Публикувано на: 14.09.2009г.

На 11 септември в пресклуба на БТА се проведе Кръгла маса: "Фондът "Ин витро" - предизвикателствата", организирана от Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе". На кръглата маса беше представена досегашната дейност на Център "Фонд за асистирана репродукция" към МЗ и бяха обсъдени резултатите от работата. В работата взеха участие както хора от неправителствения сектор, така и народния представител Венцислав Върбанов, заместник-председателят на Здравната комисия на парламента Ваньо Шарков и депутатът в Европейския парламент Надежда Михайлова.

Участие взе и бившият председател на НС доц. Борислав Великов, както и представители на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването и директорът на Център „Фонд за асистирана репродукция” д-р Николай Лалев. В кръглата маса се включиха и водещи медицински специалисти в областта на репродуктивната медицина. Изказвания направиха бившият председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве /БАСРЗ/ д-р Павлета Табакова, бившият секретар на БАСРЗ д-р Явор Владимиров, проф. Кюркчиев, д-р Георги Стаменов и др.

Участниците в дискусията се съгласиха с мнението, че Център „Фонд за асистирана репродукция” работи успешно и макар че е първи по рода си и съществува съвсем отскоро, работата му вече дава резултати. Всеобщо беше изразено мнението, че Фондът не бива да преустановява своята дейност и трябва да получи бюджетно финансиране и за следващата година, тъй като кандидатите са твъде много, а средствата, отпуснати от държавата, са единствената надежда за мнозина от тях да успеят в борбата си за дете. Стана ясно, че до този момент са подали молби над 4 000 двойки, като близо 1 300 от тях вече са получили заповедите си за безплатно „ин витро”. Ръководителят на отдел „Майчино здравеопазване” на Министерството на здравеопазването д-р Емилия Ташева увери присъстващите, че в предложенията на ведомството е заложено искане за финансиране на фонда и за следващата година, но засега не е уточнена конкретната сума. Тя обаче спомена за планирани 10 милиона лева. Депутатът Венцислав Върбанов поиска министерството да отпусне 30 милиона и предложи средствата за фонда да постъпват и от други бюджетни пера.

По време на кръглата маса председателят на Сдружение „Зачатие” Анна Зашева изнесе тревожни данни от анкета, проведена от неправителствената организация, според която много жени, които са планирали да стартират ин витро могат да изгубят работата си, заради честите отсъствия, които се налагат по време на процедурите. 10 % от респондентите са отговорили, че вече за изгубили работата си, а други 3 на сто са били предупреждавани от своите работодатели. Според 7 % от анкетираните по време на интервюта за постъпване на работа им е било заявявано, че не са желани, ако планират бременност. 30 на сто отговарят, че се страхуват да кажат на работодателите си, че планират бременност или процедура по асистирана репродукция.

Анна Зашева акцентира и върху необходимостта да се направят промени в нормативните актове, така че от Фонд Асистирана репродукция да могат да се възползват и жените с изчерпан яйчников резарв. Тя обърна внимание на факта, че се наблюдава дискриминационно отношение и по възраст спрямо жените над 43 г., които желаят да направят ин витро процедура. Всуички присъстващи лекари от инвитро клиниките бяха еднодушни и подкрепиха исканията на Сдружение Зачатие.

Представи се статистика на успеваемостта на процедурите, финансирани от Фонда. Успешните бременности са между 35 и 50%, а средната възрастова граница около 38,5 години.

Г-жа Надежда Михайлова се ангажира да проучи как могат да се приложат европейските практики за защита от уволнение на жени, подготвящи се за инвитро процедура.

Г-жа Зоя Паунова от Български форум на бизнес лидерите спомена няколко начина, по които бизнеса може да подпомогне борбата на двойките с репродуктивни проблеми:

- ще настояват за постоянна държавна политика
- ще пледира пред всички членове на борда (200 бизнесмени) да насърчават в качеството си на работодатели раждаемостта сред служителите си
- ще се ангажира да осигурява допълнителни средства като дарение към Фонда

Заместник-председателят на Здравната комисия на парламента Ваньо Шарков спомена за допълнителни начини за усвояване на средства за Фонда по модела на Фонд за лечение на деца в чужбина:

- допълнителни суми от глоби и санкции 
- прехвърляне на депозита на партиите, които не са успели да прехвърлят 1%-та бариера за влизане в парламента
- залагане на процент от излишъка от бюджета на правителството, който да се прехвърля в сметката на Фонда

Председателят на УС на Фондация „Искам бебе” Радина Велчева изтъкна необходимостта от цялостна държавна политика по отношение на репродуктивното здраве, а не еднократни актове. Според нея е необходимо да се направи мащабно проучване за реалния брой на хората с репродуктивни затруднения. Велчева, която е и член на Обществения съвет на Център „Фонд за асистирана репродукция” към МЗ беше категорична, че Фондът работи прозрачно и подкрепи продължаването на неговата работа, защото от такава структура е значително по-трудно да бъдат отклонявани средства, тъй като пациентите сами избират клиниката и лекарите. При този модел парите следват пациента, който се подписва под всички документи и под протокола, а средствата се превеждат на клиниките след извършването на процедурата. Тя заяви, че фондът ще въведе правила и клиниките, които сключат договор ще спазват правилата, а онези, които не сключат договор се страхуват от тези правила.