Разговор с Илияна Тирилова - първото дете заченато по метода ин витро в България
Публикувано на: 09.05.2018г.

Темата на Денят на Репродуктивното Здраве 2018 е „30 години инвитро в България – минало, настояще и бъдеще“. По този повод „Сдружение Зачатие“ ви среща с Илияна Тирилова – първото бебе у нас, родено с помощта на този метод.  Илияна живее в САЩ от 2002 година, а днес  е 30 годишна,  красива и щастливо влюбена в приятеля си Майкъл, млада дама. 

 

 Как се чувствате от факта, че в България  сте известна като “Илияна Тирилова- първото инвитро бебе”? 

Да призная, като дете не бях особено щастлива от този факт. Сега, като по-голяма се чувствам горда от това, че съм първото инвитро бебе в България. Благодарна и изключително щастлива съм, че  страхотни  лекари,  като д-р Ватев,  са успели да помогнат на майка ми да изпита невероятното чувство да бъде майка.

Кога разбрахте, че сте зачената с помощта на асистирана технология? 

Имам чувството, че винаги съм го знаела. Не си спомням точния момент, в който съм разбрала. Майка ми ми разказваше, че веднага щом съм пораснала достатъчно, за да мога да го разбера, ми е казала. Дори сме гледали записа на раждането ми редовно хахаха…

Чувствала ли сте се някога “различна” от връстниците си, заченати по “нормален начин”? 

Никога не съм се чувствала различна. Бях си едно нормално дете като всички останали. Не мисля, че някой трябва да се чувства различен, само защото е заченат с помощта на медицината.

Чували ли сте някога неприятни изрази за себе си? 

Единственият израз, който съм чувала е „бебе - епруветка“, но това беше в училище, когато бях още дете. Признавам, че не бях особено щастлива като ме наричаха така.

Кога научихте на кого сте кръстена?

И това е нещо, което винаги съм знаела.Много съм горда с факта, че нося името на един, не само невероятен лекар, но и прекрасен човек, д-р Ватев, когото много обичам.

Спомняте ли си първата среща с д-р Ватев?

 Д-р Ватев често идваше на гости в родния ми град Рила. В главата ми се а запечатал момент как веднъж вкъщи дойде един висок и строен мъж с бежево дълго манто… Вероятно това е първият ми далечен спомен за него.

Кога за последно се срещнахте с него? 

Последно се видяхме когато си бях в България, преди четири години. Но въпреки разстоянието ние поддържаме редовно връзка.

Какво бихте искали да му кажете сега? 

Искам да му кажа същото, което ми казах и през далечната 2002 година, когато заминавах за Щатите. Тогава отидох при него, за да си направим снимки и на една от снимките написах „ Чичко доктор Ватев, благодаря  ти, че ме има!“. Сега бих допълнила само „Благодаря, че и теб те има! Обичам те!“

Какво искате на кажете на хилядите “инвитро” деца у нас? 

Искам да им пожелая да бъдат много здрави. Никога да не се чувстват по-различни и да помнят, че са едни от най-желаните бебета на света.

Какво ще пожелаете на Сдружение Зачатие?

Искам първо да благодаря за проявеното внимание и интереса към мен. За мен е голяма чест да бъда по някакъв начин част от това уникално събитие - Ден на Репродуктивното Здраве. Бъдете здрави! Обичайте се и продължавайте да помагате и да вярвате заедно с всички! На добър час!


www.zachatie.org/drz2018
Ден на репродуктивното здраве
9 юни 2018, 11 ч.
Зала Плевен
Областна администрация
Плевен