Проф. д-р Илия Ватев: Историята на първото „бебе в епруветка“ в България
Публикувано на: 10.11.2017г.

В България опитите за "бебе в епруветка" започват още през 1976 г., в Медицинска академия.
През 1988 г. България става първата страна в Югоизточна Европа, в която се ражда "бебе от епруветка". Раждането става събитие в половината социалистически блок, понеже това е първото ин витро бебе в цяла Източна Европа.

Името на това бебе е Илияна Тирилова. Тя се ражда в 16:11 ч. на 3 януари 1988 г. в Института по акушерство и гинекология към Медицинска академия - София. По време на раждането снима екип на Българската национална телевизия. Идеята за ин витро програмата е на ръководителя на биологичната част  д-р Илия Ватев (днес професор д-р Илия Ватев).

Пред репортерите той коментира първия голям успех на българската репродуктивна медицина като успех на един голям екип от специалисти биолози и акушер-гинеколози. С гордост и умора той нарича това научно постижение Еверест на българската репродуктивна медицина и изразява надежда след това бебе да се родят още много живи и здрави бебета по метода ин витро, което е било и целта на неговата дългогодишна изследователска дейност.


Кадри, заснети от БНТ по време на раждането на първото българско бебе, заченато по метода ин витро

Първото българско ин витро бебе Илияна донася дългоочакваното щастие на младото семейство Таня и Крум Тирилови от град Рила. Радостни прегръдки последват думите на акушерката Нора Цанкова, поела първа детето: „Роди се момиче!”. Бебето е здраво и хубаво, тежи 3,650 грама и е с дължина 52 сантиметра. Раждането е с цезарово сечение, с местна (епидурална) упойка, която позволява на майката да бъде през цялото време в контакт с дежурния екип и веднага да види детето си. „Много се радвам, че всичко мина благополучно – коментира Таня Тирилова веднага, след като целува дъщеря си. – Искам да пожелая много щастие на всички, които се грижеха за мен. А благодарността си с моя мъж изразяваме с това, че ще назовем рожбата си Илияна на моя доктор Илия Ватев, който извърши оплождането“.

Само една седмица след раждането на Илияна се ражда и Христо - първото момче ин витро в България. През 1998 г. в лабораторията са заченати и първите български ИКСИ - бебета (чрез микроинжектиране на сперматозоид в овоцита), при това близнаци – момче и момиче. Последват ги първите българчета - близнаци и тризнаци, заченати по лабораторен път.

 

Проф. д-р Илия Ватев и Илияна Тирилова - първото българско бебе, родено по метода ин витро оплождане

България влиза в международния регистър на успешните страни със свои „ин витро” деца през далечната 1988 г.,а през 1996 г. лабораторията представя страната ни в Съвета на Европа по проблемите на новите репродуктивни технологии. Катедрата по биология към Медицинския Университет получава международен сертификат за интелектуална собственост върху метода „ин витро” оплождане.

 Проф. д-р Илия Ватев въвежда ново направление в българската медицина чрез фундаменталните разработки на техники за „ин витро” оплождане, микроманипулации върху овоцити и ранни ембриони и основаване на специализирана лаборатория за „ин витро” оплождане и предимплантационна ембриология. За своята дейност през 1982 г. той става  лауреат на Младежка научна премия за медицина.  В областта на асистираните репродуктивни технологии (АРТ) и на репродуктивната биология, проф. д-р Илия Ватев е автор на повече от 100 научни разработки.

 
Орден Стара планина І степен на проф. Илия Ватев заради заслугите му в развитието на българската (баща на техниките за ин витро оплождане у нас) и световна репродуктивна медицина

През 2014 г се му присъжда награда за цялостна преподавателска и научна дейност (въвеждане на ново направление в българската медицина) на името на проф. Стоян Киркович. През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев го награждава с висшето държавно отличие – орден Стара планина І степен, като предложението за тази награда е от Министерския съвет, заради заслугите му в развитието на българската (баща на техниките за ин витро оплождане у нас) и световна репродуктивна медицина.


Проф. д-р Илия Ватев
Медицински център "Технобиос" СОфия