Нова дигитална инициатива с фокус върху репродуктивното здраве на тийнейджърите
Публикувано на: 02.11.2023г.

Моите факти, моето бъдеще! Играй и се забавлявай, докато научаваш нови факти!

 

Днес 02.11.2023 г. обявихме официално българската премиера на FActs! - новата дигитална образователна инициатива за тийнейджъри в областта на репродуктивното здраве.

FActs! е съвместен проект на Fertility Europe и ESHRE - European Society of Human Reproduction and Embryology. България е една от пилотните страни, в които се разпространява инициативата. Българското участие се организира от Сдружение Зачатие.

 Способността да имаме деца твърде често се приема за даденост, но е важно да се погрижим за репродуктивното си здраве много преди да планираме бъдещото си семейство и това трябва да се случва още в ранна младежка възраст, счита европейската пациентска асоциация Fertility Europe, която за първи път представи новата дигитална инициатива FActs!  на конгреса на Европейското общество за репродуктивна медицина и ембриология (ESHRE) в Копенхаген тази година.

Проектът се разпространява във всички страни от Европейския съюз. България е една от страните-участнички в пилотната фаза, като българското участие се организира от сдружение „Зачатие“. Официалното представяне и начало на новата дигитална инициатива в България е на 2 ноември 2023 г.

FActs!  е образователна игра-анкета и информационен портал, който има за цел да достигне дигитално до тийнейджърите на възраст между 15 и 18 години в страните от Европейския съюз, за да проучи и едновременно с това да подобри нивото на тяхната осведоменост по въпросите на репродуктивното здраве.

Статистиките показват, че едно от всеки шест европейски семейства е изправено пред репродуктивни проблеми, а през последните 50 години нивата на раждаемост в Европа показват постоянен спад. Европейските лекари и пациенти виждат необходимост от адресиране на тези проблеми и считат, че повишаването на информираността за репродуктивното здраве сред младежите може да помогне за намаляване на техния риск от безплодие в бъдеще.

В продължение на години основно информирахме младите хора как да избягват нежелана бременност. Но това не е всичко. Сега трябва да им помогнем да се погрижат за репродуктивното си здраве, за да опазят своята фертилност в бъдеще“, казва Клаудия Кордич, председател на Изпълнителния комитет на Fertility Europe.

Ние виждаме необходимост от въвеждане на образователни инициативи по репродуктивно здраве и вярваме, че младите хора трябва да разполагат с необходимите познания, за да предпазят своето репродуктивно здраве и да вземат информирани решения за своята фертилност в бъдеще“, смята Стефка Сарафова-Захариева, председател на сдружение „Зачатие“.

FActs!  е достъпна онлайн за настолни и мобилни устройства на адрес myfacts.eu. Играта-анкета обхваща четири ситуации от живота на тийнейджърите. Участниците печелят звезди за верните отговори и впоследствие могат да сравнят своите резултати с тези, постигнати от връстниците им в други страни от ЕС. Играта-анкета измерва нивото на знания за репродуктивното здраве при тийнейджърите и им дава базова информация за рисковете и начините за опазване на фертилността. Събраните данни ще бъдат ценен източник за образователните нужди на тази възрастова група и ще подкрепят инициативите в тази област. В допълнение към играта-анкета, уебсайтът myfacts.eu съдържа библиотека с информационни ресурси за фертилността и репродуктивното здраве, специално разработени за тийнейджъри. Предвиден е и раздел с ресурси за преподаватели и обучители.

Информация за организаторите

  • Fertility Europe е паневропейска асоциация, включваща 31 пациентски организации от 28 европейски държави, посветени на репродуктивното здраве и инфертилитета. Организацията е официален партньор на ESHRE.
  • ESHRE е Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология, чиято основна цел е да промотира грижите за репродуктивното здраве и лечението на инфертилитет. ESHRE обхваща лекари, учени, ембриолози, психолози и здравни специалисти, като сътрудничи в световен мащаб.
  • Сдружение „Зачатие“ е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми. Организацията има 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. Партнира си с държавни и общински институции в областта на репродуктивното здраве и лечението на инфертилитет. Член на Обществения съвет на държавния фонд за асистирана репродукция ЦАР към МЗ. Сдружение „Зачатие“ е инициатор и дългогодишен организатор на образователната кампания за тийнейджъри „Бъди в час по репродуктивно здраве!“, като се застъпва за ранно образование с цел подобряване на репродуктивното здраве на нацията и превенция на инфертилитета.