До 40% от двойките с репродуктивни проблеми в Европа са засегнати от мъжки стерилитет
Публикувано на: 02.11.2021г.

Време е да предизвикате шансовете!

Първата седмица на ноември е Европейската седмица на фертилността и тази година за първи път ще хвърли светлина върху проблемите с мъжкото безплодие и здравето на мъжете.

БРЮКСЕЛ, 25 октомври 2021 г. – Европейската седмица на плодовитостта помага за повишаване на осведомеността относно проблемите на фертилитета и се застъпва за равен достъп до грижи за репродуктивното здраве в цяла Европа от 2016 г. 

Fertility Europe e паневропейска организация, представляваща асоциации на пациенти в областта на репродуктивното здраве и заедно със своите членове и партньори, стартират общоевропейска кампания, за да помогнат на хората да се противопоставят на стерилитета.

В сътрудничество е с Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), Инициативата за мъжко репродуктивно здраве (MRHI), Европейската академия по андрология и Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (EPF), „Мъжкият фертилитет. Предизвикайте шансовете.” Кампанията ще бъде разгърната в европейските страни, за да се повиши осведомеността относно факторите на начина на живот, влияещи върху плодовитостта, и да се предостави повече информация за опциите за подкрепа и лечение, които са налични в различните страни.

Като част от кампанията, във виртуално събитие, европейските заинтересовани страни в областта на общественото здравеопазване ще обърнат внимание на актуални проблеми в подходите за скрининг на стерилитета и лечение, пропуски в образователните и политически рамки и ще обсъдят потенциални решения за осигуряване на равен достъп до грижи за репродуктивното здраве за всички в цяла Европа.

Събитието ще се проведе на 3 ноември (13:00-15:00 CET) с участието на членовете на Европейския парламент Предраг Фред Матич (Хърватия, S&D), Франсис Фицджералд (Ирландия, EPP) и Бартош Арлукович (Полша, EPP) , видни учени и представители на европейски и национални медицински дружества и пациентски организации в областта на сексуалното и репродуктивното здраве, както и експерти по андрология и защитници на мъжкото здраве.

Повече от 25 милиона граждани на Европейския съюз днес са засегнати от безплодие, като мъжкият фактор се среща в приблизително 40% от случаите. Темата за мъжкото безплодие обаче е голямо табу и мъжете често остават извън дискусията за собственото си сексуално и репродуктивно здраве” – обяснява Сату Раутакалио-Хокканен, председател на Изпълнителния комитет на Fertility Europe. „За да се намали стигмата и да се нормализира дискусията около мъжкия фертилитет и сексуалното здраве, е необходимо повече информираност и образование относно мъжкото и женското сексуално и репродуктивно здраве“ – добавя тя.