Европейската седмица на фертилността 2020 призовава за равен достъп до лечението на репродуктивни проблеми в Европа
Публикувано на: 03.11.2020г.

 

Инициативата на европейската организация Fertility Europe, наречена Европейска седмица на фертилността (EFW2020), ще се състои за 4-та поредна година от 2 до 8 ноември и е посветена на темата „Равен достъп до лечение на стерилитета в цяла Европа. Подкрепя ли вашата страна правото на всеки да опита да има дете?"

Преди публикуването на Фармацевтичната стратегия на Европейската комисия по-късно този месец, която нарежда равния достъп до безопасни и съвременни терапии сред своите основни приоритети, EFW2020 ще хвърли специална светлина върху неравния достъп до лечение на репродуктивните проблеми в рамките на Европа. По-често тези бариери пред достъпа до лечение са следствие от културни, идеологически или икономически ограничения, а не по медицински съображения, въз основа на безопасността на пациентите или донорите.

“Безплодието остава широко неразбрано, въпреки че засяга над 25 милиона граждани на ЕС. Това е забравената страна на сексуалното и репродуктивното здраве. Призоваваме здравните власти в цяла Европа да осигурят правото на гражданите на достъп до скрининг и лечение на репродуктивни проблеми, както и да осигурят предоставянето на надеждна информация за факторите, които влияят върху фертилитета“, заяви Сату Раутакалио-Хоканен, председател на Изпълнителния комитет на Fertility Europe.

Тазгодишната кампания ще отговори на няколко предизвикателства, пред които са изправени пациентите, страдащи от стерилитет. Например, някои страни все още забраняват достъпа до лечение за определени групи пациенти, като самотни жени и еднополови двойки. В други случаи стигмата сама по себе си пречи, което често се случва при мъжкото безплодие. 25% от мъжете в проблемната двойка не посещават специалист по мъжки стерилитет, въпреки че мъжът е причина за безплодието при 40% от двойките с репродуктивни проблеми.

“ Вярваме, че равният достъп до скрининг, лечение и информация за фертилността е въпрос на равенство, доколкото е проблем на общественото здраве. Лечението на стерилитет с научно доказана полза за пациентите трябва да се предоставя независимо от възрастта, сексуалната ориентация или семейното състояние на пациента. Гражданите имат правото да вземат информирани решения за живота си, когато става въпрос за създаване на семейство и поколение”, добавя г-жа Раутакалио-Хоканен.

За да илюстрира нагледно това предизвикателство, Fertility Europe разработва Атлас за лечение на стерилитета, съвместно с Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (EPF), който ще отразява различията в достъпа до най-важните видове лечение на репродуктивни проблеми в страните от Европа. Атласът ще бъде публикуван в началото на следващата година.