Европейска седмица на фертилността 2019 - Да поговорим за фертилността!
Публикувано на: 05.11.2019г.

 

Сдружение Зачатие се включва активно в Европейската седмица на фертилността (European fertility week) на Fertility Europe oт 4 до 10 ноември 2019 г.  Тази година събитието ще се проведе под мотото "Да поговорим за фертилността!". В основата е кампания насочена към повишаване на образованието по отношение на фертилността във всички възрасти „Моята фертилност, моето бъдеще, моето семейство!“ и застъпване за включване на обучение по темата в европейските учебни програми.

Европейската седмица на фертилността 2019 идва в момент, в който Европа е призната за континента с най-нисък общ коефициент на фертилност в световен мащаб. Тоталният коефициент на фертилност е сумата от повъзрастовите коефициенти за плодовитост през съответната година. Той показва средния брой деца (момчета и момичета), които би родила една жена през целия си фертилен период (от 15 до 49 години) съобразно повъзрастовата плодовитост през отчетната година. По данни на НСИ в България средната възраст на майката при раждане на първо дете през 2010 г. е била 26.2 години, а през 2018 г. – 27.2 години. Средната възраст на майката при раждане на дете през 2010 г. е била 27.5 години, а през 2018 г. – 28.8 години. По данни на НСИ тоталният коефициент на плодовитост през 2010 г. е бил 1.49, а през 2018 г. – 1.56. За да се поддържа положителен прираст на населението този коефициент трябва да е 2,1.

Един от шест граждани на Европа среща трудности при зачеването на дете.

Само в Европейския съюз 25 милиона мъже и жени са изправени пред проблемите на стерилитета в определен етап от живота си. Европейската седмица на фертилността извежда грижата за репродуктивното здраве на преден план в европейското мислене. Чрез отваряне на вратата за честен и продуктивен разговор, Fertility Europe има за цел да разсее стигмата около фертилността и да допринесе за открит диалог по темата в цяла Европа. По време на инициативата ние призоваваме политиците на Европа:

  • Да признаят правото на гражданите да опитват да имат дете като универсално човешко право в целия ЕС;
  • Да осигурят равен, справедлив и безопасен достъп до лечение на стерилитет;
  • Да осигурят публично финансиране по всички линии на лечението на безплодието;
  • Да ангажират публичния сектор, предоставяйки по-добра информация за фертилността и стерилитета;
  • Да проведат информационни кампании по премахване на стигмата, свързана с безплодието;
  • Да насърчават здравното образование и информираността за фертилността в европейските училища. Образованието е мощен ресурс и ние можем да споделим тези знания в училищата, можем да започнем да превъзмогваме стигмата около фертилността и безплодието. Заедно можем да помогнем това пътуване да бъде по-лесно.

Това е начало на кампанията на Fertility Europe за Европейската седмица на фертилността 2019, „Моята фертилност, моето бъдеще, моето семейство“, като се застъпва за включване на информация по отношение на здравето и фертилността в учебните програми в Европа.