Глава 21: Вторичен стерилитет
Публикувано на: 05.09.2009г.

Вторичен стерилитет – Притиснати между световете на плодовитостта и на безплодието

За повечето хора, безплодието извиква картина на двойка, която няма деца - но какво да кажем за съпрузите, които имат едно дете и сега искат да увеличат тяхното семейство, но разбират, че не са в състояние да го направят?

Какво е вторичен стерилитет?

Вторичен стерилитет е невъзможността да се зачене след една или повече успешни бременности. От медицинска гледна точка, причините са подобни на тези при първичното безплодие и включват проблеми със спермата, тубарен фактор, ендометриоза, проблеми с овулацията. Въпреки това, има и различия. Те са, че двойката е по-възрастна, поради което времето е от първостепенно значение!

Нещо повече, има и емоционални аспекти, които са уникални. Двойките с вторичен стерилитет често не могат да срещнат разбиране и съчувствие от семейството, приятелите и близките. Тъй като имат едно дете, повечето хора предполагат, че двойката няма проблем да има друго дете. Дори другите безплодни двойки предлагат малко съчувствие! Пациенти с първичен стерилитет често негодуват срещу двойки, които имат вече едно дете и вярват че тяхната собствена болка би изчезнала, ако и те биха могли да имат макар и едно дете. Обичайната забележка е "Вие имате едно дете - трябва да сте благодарни за това." Тези двойки са притиснати между два свята - плодовития и безплодния – и са изключени и от двата!

Вината и разочарованието са типични емоционални реакции. Разочарованието се поражда от изненадата, защото двойката не е мислела, че ще им бъде трудно да заченат втори път (освен ако не са имали затруднения и при първото забременяване). Така или иначе, само защото са успели първия път, не означава, че имат имунитет срещу всички заболявания, които могат да причинят стерилитет -  както тръбите могат да се запушат, така и количеството на сперматозоидите може да спадне с времето!

Вторично стерилните двойки, които сами са избрали да направят аборт при първата си бременност и не могат да заченат втори път, срещат големи трудности при справянето с чувството си за вина. Често се чувстват така, сякаш са били наказани за извършеният грях като са отхвърлили детето, когато са го имали.

Двойките с деца в къщи могат също да се чувстват виновни. Това чувство нараства, тъй като те се хващат в мисли, че тяхното единствено дете не им е достатъчно и също така за своята невъзможност да дадат на своето дете брат или сестра.

Детето на вторично стерилните двойки също може да окаже неочакван натиск върху своите родители, молейки ги да му родят братче или сестриче. Това е особено трудно, когато приятелите на детето му задават въпроси, защо няма брате или сестриче и след това моли родителите си да му родят.

Родителите може да станат прекалено покровителствени, страхувайки се, че нещо лошо може да се случи на единственото им дете. Също така, може да станат прекалено взискателни и да настояват детето им да бъде амбициозно и да постига всичко онова, което родителите му очакват от него.

Много двойки с вторичен стерилитет не желаят да се лекуват; често причината за това е, че те не са сигурни дали наистина имат проблем – и продължават да опитват, надявайки се да уцелят джакпота още веднъж (в края на краищата, щом веднъж са го направили, защо да не могат втори път?)

Какви са шансовете на двойки с вторичен стерилитет да заченат след лечение? Доколкото това зависи от индивидуалните им проблеми, шансовете са наистина почти същите, както при двойките с първичен стерилитет. Докато те имат приемуществото, че са доказали веднъж своята плодовитост, те обикновено имат недостатъка на възрастта.

Ако двойката избере да потърси специализирана помощ, те също трябва да решат какво ще обяснят на своето дете относно медицинските процедури. Присъствието на дете у дома може да направи справянето с изискванията на едно лечение много по-трудно!

Финансовата тежест от едно такова лечение може също да бъде добавена към емоционалната тежест на двойката и те може да започнат да се чудят дали не трябва да харчат за детето, което вече са създали, отколкото преследвайки мечтата си да разширят своето семейство.

Осиновяването може да бъде решение за много от тези двойки – но то често е много сложно, защото се притесняват от възможността да „предпочитат” своето дете пред осиновеното ; а също може да чувстват, че е нечестно спрямо своето биологично дете да доведат осиновено в къщи.

Да се справиш с вторичен стерилитет не е по-лесно от това да се справиш с първичен – и е особено важно семейството на двойките с вторичен стерилитет да бъдат съпричастни и да поддържат положителна нагласа.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

 Превод: galya77