Глава 17: Какво е хирзутизъм?
Публикувано на: 05.09.2009г.

Хирзутизмът е растежът на дълги,твърди косми по лицето и тялото на жените, по начин присъщ на мъжете. Освен че е проблем от естетическо естество, той може да бъде признак за хормонален дисбаланс или хормон-продуциращ тумор.
При нормален растеж на косъма, той израства от фоликул, разположен дълбоко в кожата. Докато фоликулът не е напълно разрушен, космите ще продължават да растат дори и ако видимата част над кожата се премахне.

При възрастния човек се наблюдават 2 вида косми- едните са нежни, тънки, безцветни и най-често къси. При жените това са космите по лицето, гърдите и гърба и създават илюзията че няма косми. Другият вид са по-дълги, по- твърди и по-тъмни, а понякога и къдрави-като тези по скалпа, слабините, подмишниците- те могат да се наблюдават и при мъжете и при жените. Космите по лицето и тялото на мъжа са предимно от втория тип.

Какво причинява хирзутизъм?

Най-често обилното окосмяване по лицето и тялото, е резултат от високото съдържание на андрогени, мъжки хормони, в кръвта. Андрогени се съдържат и в двата пола, но количеството им е по-голямо при мъжете. Те са причина първия тип косми да се превръщат във втория. Веднъж променен, косъмът обикновено не се превръща отново в първи тип.

Андрогените карат космите да растат и по-бързо и ги правят по-твърди. Тези хормони се  синтезират и от яйчниците и от надбъбречните жлези. До известна степен, естрогените и прогестогените, които са женски хормони, предотвратяват този ефект на андрогените.

По-долу изброените състояния могат да доведат до увеличаване на андрогените, което води до хирзутизъм.

Генетични.

Съществуват ясни различия между хирзутизма, наследен по семеен път, или по расов признак. При някои жени кожата е много чувствителна дори и на малки количества андрогени и техните фоликули образуват предимно по-твърди и тъмни косми. Ако майка ви, баба ви или сестра ви имат това състояние, то тогава вие сте с по-голям риск да го развиете също.

Синдром на поликистозните яйчници.

Това е най-честата причина за хирзутизъм при инфертилни жени. По яйчниците се развиват много на брой малки кисти и се продуцира повече мъжки хормон. Състоянието често се описва със симптоми като хирзутизъм, нередовна овулация, менструални промени и затлъстяване.

Яйчникови тумори.

В редки случаи, хирзутизма може да се причини от андроген- синтезиращи яйчникови тумори. Ако случаят е такъв, окосмяването е прогресивно и се стига до вирилизация - жената придобива типични за мъжа характеристики като по-плътен глас и увеличаване размерите на клитора. При преглед на таза, може да се установи и увеличена яйчникова маса. За установяване наличието на тумор при увеличени андрогени се правят различни тестове.

Заболявания на надбъбречната жлеза.

Тази жлеза е разположена над всеки от бъбреците и също синтезира андрогени. Най-честото заболяване на надбъбречната жлеза, което може да доведе до хирзутизъм, е наследствено заболяване, наречено късна адренална хиперплазия. адренални тумори и други заболявания на жлезата като синдром на Кушинг също могат да доведат до свръхпродукция на андрогени.

Как се диагностицират причините за хирзутизъм?

Откриване на причината.

При опитите да се открие причината за хирзутизма трябва да се направят няколко кръвни теста за измерване на андрогените. Те се правят чрез радиоимунооценка в специални лаборатории и включват тестостерон, андростендион, 17- хидроксипрогестерон и ДХЕА-С (дехидроепиандростерон сулфат). Тези сложни за произнасяне имена са всъщност химическите наименования на андрогените, продуцирани в тялото. В зависимост от това кой хормон е увеличен, ще насочи лекаря към източника на проблема- дали е в яйчниците или в надбъбрека. За откриването на надбъбречни или яйчникови тумори може да се наложи ултразвуков преглед на таза или специална рентгенова снимка. Може да се наложи и хормонално подтискане или стимулиране на яйчниците или надбъбрека, с цел да  се оцени функционирате им. При тези тестове се изследва нивото на хормоните преди и след прилагането на специално хормон-съдържащо лекарство. Например за изследване за късна адренална хиперплазия се прави тест с натоварване с адренокортикотропен хормон.

Как се лекува хирзутизмът?

Разбира се, приоритет е лекуването на безплодието- така например ако проблемът е в липсата на овулация,  вследствие на поликистозни яйчници – първата цел ще бъде да се предизвика такава.

Ниски дози стероиди като дексаметазон или преднизолон могат да се предпишат ако надбъбрека продуцира повече хормони. По принцип лекарството се взема преди лягане и служи за потискане на адренокортикотропния хормон, който стимулира жлезата.

Лечението с хормони може да предпази от израстването на нови косми. Но за да се развие допълнително окосмяване са необходими години, докато за значително намаляване на растежа им са нужни поне 6 месеца хормонално лечение. Веднъж доказало резултат, това лечение може да продължи неопределено време. Въпреки това, обаче, израсналите вече твърди косми няма сами да изчезнат, а трябва да се отстранят по друг начин.

Козметична терапия.

За временно отстраняване на космите вследствие на хирзутизъм, много жени избират метода на отскубването. Премахването чрез кола маска е подобно на отскубването метод.

Депилиращите кремове съдържат химични вещества, които премахват видимата над кожата част на космите по лицето или тялото. Те обаче могат да причинят раздразнение на кожата, особено тази на лицето,която е по- чувствителна.

Бръсненето е най-обикновената и безопасна процедура за временно премахване на нежеланото окосмяване. Въпреки че трябва да се извършва по-начесто, е практически безболезнено и с най-малко странични ефекти. Електрическите самобръсначки предизвикват по- малко дразнене от обикновените .

Електролизата е единствения засега метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване. По време на самата процедура с помощта на малка игличка, се вкарва лек електрически ток, който разрушава трайно фоликула на косъма. Техниката не може да бъде прилагана за премахване на космите на много големи зони, защото всеки косъм се третира индивидуално. Като заключение трябва да се спомене, че процедурата въпреки че е доста ефективна е и много скъпа , отнемаща време и не много удобна. Ако вече е започнало хормонално лечение е най-добре  електролизата да се отложи за след шест месеца , за да може растежа на нови косми да е вече редуциран.

Най-новата козметична процедура за премахване на окосмяването, която става все по-актуална, е много прецизното унищожаване на фоликула чрез лазер. Този тип депилация е бърза, относително безболезнена, ефикасна и най-често с траен ефект. Рубиненият лазер излъчва червена светлина, която в най- голяма степен се абсорбира от пигмента меланин, съдържащ се в космите и много малко от кожата. По този начин светлината селективно се насочва към косъма и го унищожава, без да се уврежда кожата около космения фоликул.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: victorita