Публикувано на: 06.03.2008г.
София, 05.03.08 г.  Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и марката козметика за баня и тяло, препоръчвана от Английското кралско семейство – Bronnley (Бронли),  стартират национална благотворителна кампания за превенция рака на гърдата. Мотото на инициативата у нас  е „За бъдеще без страх от рак на гърдата”. Тя е част от международна кампания за превенция на болестта чрез дарение на специално разработена серия продукти с българско розово масло. Колекцията се нарича Forever Rose и е по поръчка на Английската асоциация за борба с рака на гърдата, чиито патрон е Принцът на Уелс, принц Чарлз. У нас обаче кампанията стартира няколко месеца по-рано отколкото във Великобритания и е първата кампания, която ще се обръща и към мъжете и тяхната роля в превенцията на болестта.
 
Всеки може да се включи в благотворителната инициатива като закупи и подари на своята любима, близка или приятелка лосион за тяло, душ-гел, комплект сапуни с формата на сърце или един викториански сапун Forever Rose като по този начин деликатно й напомни да си направи профилактичен преглед.  Кампанията стартира на най-женския празник – 08-ми март. Събраните средства ще бъдат дарени в края на 2008 г. на АПОЗ.

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените. Болестта годишно засяга над 321 000 души в цяла Европа. Най-новите данни на Националния раков регистър у нас за 2006 г. сочат, че над 3530 жени и дори 53 мъже са били диагностицирани. От рак на гърдата освен големият брой жени страдат и техните семейства. Годишно косвено засегнати са над 6000 мъже – близки, съпрузи, бащи, приятели на жените със злокачественото заболяване.

Установено е, че ранната диагностика може да намали смъртните случаи с над 30%. След навършване на 30 години, всяка жена трябва поне веднъж годишно да си прави профилактичен преглед. „За съжаление, повечето жени или не намират време за преглед, или са незапознати с начините за превенция на болестта. В  нашата кампания ние се обръщаме и към мъжете, защото те имат въздействие върху жените и могат по един приятен и ненатраплив начин - например като ги изненадат с „розов” подарък за 8-ми март, Цветница или Коледа - да ги подсетят, че грижата за тялото включва и специализиран преглед”, споделя магистър-фармацевтът Любен Стаев и управител на представителството на Bronnley у нас.

Българското розово масло се използва в 90% от луксозната световната козметика и парфюмерия. То е основа за най-скъпите парфюми в света (например на Cristian Dior, Givenchy и Chanel), тъй като придава голяма трайност на аромата, от една страна, а от друга – има доказано благотворно влияние върху целия организъм – действа благоприятно върху стресирана кожа и стимулира произвеждането на енцефалин, веществото, което ни кара да се чувстваме добре.  Чрез Forever Rose за първи път българското розово масло става част от международна кампания за превенция рака на гърдата.  

Forever Rose може да бъде намерена в аптеките и по-големите магазини за козметика в страната. Кампанията при старта се подкрепя от Виргиния Здравкова, Асоциацията на собствениците на аптеки, верига магазини Бонжур, аптеки Фармахит.

АПОЗ е регистрирана през април 2004 г. от 16 юридически и физически лица – пациенти, страдащи от различни онкологични заболявания. Целите на асоциацията са да подкрепа и подпомага пациентите, техните семейства и приятели, да предоставя помощ, да сътрудничи с различни институции и организации за подобряване профилактиката. АПОЗ за пъри път се присъединява към кампания за набиране на средства чрез специално разработен подукт като Forever Rose.

Създадена преди 123 години, Bronnley е една от малкото компании, чиито продукти носят сертификат за качество от Кралския двор – гербовете на Кралицата на Великобритания и на Принца на Уелс. „Най-добрите сапуни в света” могат да бъдат намерени в реномирани магазини като Harrods в Лондон, Galeries Lafayettе в Париж, 5th Avenue в Ню Йорк. От май 2005 г. Bronnley присъстват в над 100 обекта в София и страната - City Centre Sofia, Mall of Sofia, Sky City, Central Mall Велико Търново, веригата „Бонжур”, SPA центрове и аптеки.