Планиране на бременността
Публикувано на: 12.01.2007г.

Бременността е голямо вълнуващо събитие. Планирането и ще Ви даде възможност да вземете разумни и полезни за Вас и бебето решения. Доброто здраве преди бременността ще Ви помогне да се справите по-лесно със стреса и с раждането. То ще Ви помогне и да избегнете някои опасни фактори. Здравословното Ви състояние преди да забременеете е много важно за периода на бременността. Грижата за него ще Ви помогне да установите и да излекувате възможните проблеми със здравето.

Много жени разбират, че са бременни, едва няколко седмици след зачеването. Първите седмици са от особено голямо значение за Вашето бебе. Формират се неговите органи и цигарите, алкохолът и някои лекарства могат да попречат на нормалното му развитие.

Посещение при лекар

Ако възнамерявате да имате бебе, добре ще бъде да го споделите с лекар. Ще поговорите за семейството, за болестите в него, за лекарствата, които взимате, за диетата и начина на живот, който водите, за предишни бременности. Отговорите трябва да бъдат откровени, за да се прецени дали ще бъдат необходими специални грижи по време на бременността.

Задавайте въпроси. Не се колебайте, искайте съвети и обсъждайте всичко, което Ви безпокои!

Фамилни болести

Някои болести се предават наследствено, затова винаги съществува рискът и Вие да страдате от фамилните болести. Вашият медицински консултант вероятно ще Ви попита дали в семейството има случаи на болни от диабет, високо кръвно налягане, епилепсия или умствена изостаналост. Важно е да се знае дали в семейството са се раждали близнаци.

Болестите, които се наследяват, се наричат генетични болести. В зависимост от възрастта Ви и от наследствените болести във Вашето семейство, може би ще трябва да разговаряте със специалист по тези въпроси. Неговите съвети ще Ви разяснят каква е вероятността да имате дете с болест, предадена по наследствен път. Консултацията със специалист по генетични увреждания предполага подробна информация за фамилните болести, понякога и с преглед с лабораторни изследвания. Някои генетични увреждания могат да бъдат установени чрез изследвания още преди забременяването.

История на заболяванията

Някои жени страдат от високо кръвно налягане, диабет, епилепсия, а това са заболявания, които по време на бременността изискват специални грижи. Бременността поставя изпитание на организма и може би някои болести, които преди са били контролирани, ще започнат да Ви създават неприятности. Ето защо е необходимо често да се срещате с Вашия лекар и ако се налага да предприемете специални мерки. Вероятно ще се наложи да промените начина си на живот.

Предишни бременности

Другият важен въпрос, който трябва да бъде обсъден преди да забременеете е свързан с Вашите предишни бременности и дали сте имали усложнения.

Ако сте имали усложнения, това не означава, че те отново ще възникнат. Случва се някои проблеми отново да се появят, но повечето не се повтарят. При всяко положение те са знак за евентуални специални грижи при всяка следваща бременност.

Някои жени се тревожат, че ако са направили спонтанен аборт, ще имат проблеми, когато отново забременеят. Една от всеки 5 бременни жени прави спонтанен аборт в различен период от бременността, а много повече са тези, които не разбират, че това се е случило. Следващата бременност на повечето от тези жени е напълно нормална. Малко са онези жени, при които спонтанният аборт се повтаря три или четири пъти последователно. По-вероятно е това вече да не се повтори и да родите здраво бебе.

Повечето лекари са на мнение, че абортът или прекъсването на бременността не е причина да имате проблеми, когато решите отново да забременеете, нито пък има отрицателни последствия върху Вашата бременност. Но все още не е съвсем известно до каква степен съществуват някои рискове при наличието на няколко аборта. Ако сте правили повече от един аборт, възможно е бебето Ви да се роди с тегло под нормата или да се роди преждевременно.

Спиране на противозачатъчните средства

Няколко месеца преди да забременеете трябва да преустановите взимането на всякакви противозачатъчни средства. Менструалният цикъл трябва да бъде регулиран. Случва се жената да забременее и когато ползва противозачатъчно средство. Това не би трябвало да представлява проблем за бременността и бебето, но посещението при лекар е наложително.

Най-популярният начин за предпазването от бременност е взимането на противозачатъчни хапчета. Обикновено известно време след като спрете да ги взимате, менструалният цикъл е нередовен. Така по-трудно бихте установили времето на Вашата овулация и подходящия момент за забременяване, а също и кога точно сте забременяла. Противозачатъчните хапчета не предизвикват увреждания на бебето дори да сте ги взимали до самото зачеване.

Други начини на хормонално предпазване от забременяване също могат да бъдат причина за евентуално забавяне на планираната бременност и трябва да бъдат преустановени при нейното планиране.

Ако използвате спирала, лекарят трябва да я свали, когато решите да имате бебе. Спиралите пречат на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката. Има случаи на забременяване със спирала. Ако Ви се случи, лекарят трябва незабавно да махне спиралата, тъй като тя може да бъде причина за инфекции и спонтанен аборт.

Лекарства

Трябва да обсъдите с Вашия лекар всички лекарства, които взимате, включително и безобидните като аспирин, антихистамини и хапчета за отслабване. Някои медикаменти могат да увредят бебето и не бива да се взимат по време на бременността. Случва се лекарства против акне да причинят увреждания на плода или лекарства, взимани против високо кръвно налягане да доведат до бъбречни проблеми. Може би някои лекарства ще трябва да се сменят още преди да забременеете. Затова уведомете лекаря за всички медикаменти, които ползвате.

Взимате ли успокоителни или приспивателни?
Взимате ли наркотици?
Пиете ли алкохол?
Пушите ли?


Необходимо е да отговорите искрено на тези въпроси, които Вашият лекар следва да Ви зададе.

Начин на живот

диета

Правилната диета преди да забременеете означава, че и на Вас, и на Вашето бебе, няма да липсват необходимите хранителни вещества. Балансираната диета е важна за всички периоди във Вашия живот, но по време на бременност тя е най-важна - храната, която ядете е главният източник на хранителни вещества за Вашето бебе. То расте и иска все повече от Вас , така че и Вие ще се нуждаете от все повече хранителни вещества. Ако сте свикнали на здравословна диета, лесно ще добавите към нея допълнително необходимите калории и количества.

специални изисквания

Начинът на хранене или диетата са много важни за Вашето дете, защото някои фактори вероятно ще повлияят на организма Ви. Обсъдете с лекаря следните въпроси:

Само вегетарианска храна ли ядете?
Правите ли дълги кросове или уморителни упражения?
Постите ли?
Пазите ли диета за отслабване?
Боледувала ли сте от анемия?


Фолиевата киселина може да предпази от някои дефекти на невралната тръба. За да се избегнат подобни увреждания по препоръка на общественото здравеопазване в САЩ всички жени в репродуктивна възраст трябва да взимат дневно 0,4 мг. фолиева киселина - под формата на витамин или чрез включване в храната на някои листообразни зеленчуци с тъмнозелен цвят, цитрусови плодове, бобови култури и хляб.

Ако майката вече е раждала деца с подобни вродени дефекти, тя трябва да приема 10 пъти повече фолиева киселина или 4 мг. дневно в продължение на един месец преди забременяването и през първите три месеца на бременността. Фолиевата киселина трябва да се взима отделно, а не като част от мултивитамин.

тегло

Поддържането на нормално тегло е много важно за Вашето здраве. И преди и след забременяването, Вие трябва да се храните здравословно и да правите всекидневни упражнения. Високото кръвно налягане и диабетът при бременност се свързват с наднорменото тегло. Свръхтеглото затруднява дейността на сърцето и представлява едно допълнително натоварване при бременност. Твърде слабите жени е вероятно да родят деца с тегло под нормата. Тези бебета имат повече проблеми по време на раждането, а и след това.

Добре е да не се опитвате да отслабвате, когато решите да забременеете или сте вече бременна. Диетата може да лиши и Вас и бебето Ви от необходимите хранителни вещества. Опитайте се да поддържате нормално тегло още преди да забременеете.

упражнения

Доброто здраве означава подходяща диета и достатъчно движения. Спортуването по време на бременност зависи от това дали сте спортували преди да забременеете.

Ако имате желания да започнете специална програма с упражнения, решете дали искате да подобрите функцията на сърцето и дробовете си, да стегнете мускулатурата си или и двете. Ако преди не сте спортували, започнете внимателно и постепенно увеличете натоварването.

Всеки път започвайте с леки упражнения - например 5-10 мин. бързо ходене. Щом загреете, правете упражнения в продължение на 20 - 30 мин, като следите пулса си, после постепенно намалявайте темпото, около 10-ина минути, докато си възвърнете нормалния пулс.

За да поддържате мускулите и сърцето си във форма, трябва да правите упражнения поне три пъти седмично. Не е необходимо да се упражнявате всеки ден. През ден е напълно достатъчно. Но не прекъсвайте графика си, защото ако спрете за 6-8 седмици, ще трябва да започнете всичко отначало, с по-леки натоварвания.

вредни за здравето вещества

Тютюнът, алкохолът и наркотиците са вредни за Вас и за бебето в утробата. Те могат да го увредят и дори да предизвикат смърта му. Неправилната употреба на някои лекарства също може да увреди плода.

Много често тези вещества се използват в комбинация, когато са още по-опасни. В името на Вашето здраве и здравето на Вашето дете, Вие трябва да се откажете или поне да намалите употребата на подобни вредни вещества.

Да се откажеш от навик - това изисква време и търпение. Особено, когато навикът не е нов. Не се притеснявайте да потърсите съвет от лекар. Решението да се откажете от лошите навици може да бъде наистина много трудно, но наистина си заслужава усилията, които ще положите.

околна среда

Някои вещества в околната среда или на работното място могат да окажат влияние върху бременността и да увредят плода. Ако имате намерение да забременеете, преценете условията, при които работите и какво е състоянието на околната среда. Установите ли наличието на вредни вещества, направете всичко възможно да ги избегнете, макар, че въздействието на повечето химикали в околната среда все още не е проучено.

Преди да приемете дадена работа, попитайте работодателя си дали ще бъдете изложени на радиация, дали ще имате съприкосновение с отровни вещества и химикали и обсъдете рисковете с лекар.

Някои професии са свързани с радиация, тя се използва под формата на рентгенови лъчи за поставяне на диагнози и лечение. По-високото от допустимото ниво на радиация може да повлияе на репродуктивните способности на мъжа и жената и да увреди плода. Но радиацията при лечение на рак например е твърде висока и може да бъде опасна.

Съприкосновението с олово, химически разтворители, пестициди и някои химикали може да увреди сперматозоидите. За разлика от жените, които се раждат с яйцеклетките, които по-късно биват оплождани, мъжете произвеждат сперматозоиди всеки ден почти до края на живота си. Освен при случаите на много сериозно увреждане на репродуктивната система, известно време след преустановяване на работа в близост с опасни вещества, сперматозоидите вероятно отново ще бъдат в състояние да изпълняват своето предназначение.

инфекции

Инфекциите могат да бъдат вредни за майката и за бебето, което носи. Някои инфекциозни болести по време на бременността могат да увредят сериозно плода. Имунизациите предпазват бъдещите майки от доста инфекциозни болести. Разговаряйте с Вашия лекар за необходимите имунизации - шарка, заушка, тетанус, детски паралич, рубеола. Дори да сте била имунизирана като дете, може да се наложи повторна имунизация. Ако Ви имунизират преди да забременеете няма да се разболеете от тези болести. Имунизацията трябва да се направи поне три месеца преди да забременеете. През това време използвайте противозачатъчни средства.

имунизации:

Всички жени в репродуктивна възраст трябва профилактично да имат следните имунизации:
- тетанус-дифтерия - на всеки 10 години
- морбили, заушка, рубеола - веднъж ако не сте боледували
- хепатит B
- противогрипова ваксина
- пневмококова ваксина

тези имунизации се съобразяват с рисковите фактори - лекарят ще прецени дали имате нужда от тях.

Ако ще пътувате в страни, където ще бъдете в контакт с инфекциозни болести, против които не сте имунизирана, вероятно ще се наложи да бъдете имунизирана срещу тях. Ако използвате противозачатъчни средства, консултирайте се с лекар за евентуални последствия при забременяване!

Опасни инфекции са и онези, които се предават по сексуален път, те не само могат да попречат да забременеете, но и да причинят увреждания на Вашето бебе. Такива болести са хламидия, гонорея, генитален херпес, СПИН.

Използването на презервативи против забременяване намаляват риска от заразяване с болести по полов път. Но когато една жена иска да забременее, рискът да се зарази с такава болест е по-голяма, тъй като тя не би използвала противозачатъчни средства. Рискът е особено голям, ако жената има повече от един сексуален партньор.

Имате ли съмнения за такава болест, веднага отидете на лекар и си направете изследвания. Партньорът Ви също трябва да се лекува, като сексът е забранен до окончателното излекуване и на двамата.

Раждане след 35

Повечето жени на 35 и повече години имат нормална бременност и раждат здрави деца. Въпреки това жените на тази възраст се интересуват от проблемите на забременяването и от това дали бременността ще се отрази на здравето им, а възрастта на здравето на тяхното бебе. Макар и да няма конкретна възраст, при която раждането да е определено като опасно, има някои въпроси, които жените в напреднала възраст трябва да обмислят.

Способността на жената да забременява намлява, когато започне да приближава и премине 35 години. На тази възраст обикновено е необходимо повече време, за да може да се забременее. Бременността поставя специални изисквания пред женския организъм, а тъй като с годините се появяват и някои здравословни проблеми, при настъпване на бременност могат да възникнат усложнения. В такива случаи жените трябва по-често да посещават лекарския кабинет, понякога се налага да лежат в болница преди раждането и да направят някои специални изследвания.

Съществува и рискът за вродени увреждания. Той расте с възрастта на бременната жена, но е нисък при жените под 35. Бременните на и над тази възраст трябва да направят изследвания за генетични увреждания и други проблеми.

Въпреки съществуващите рискове по-възрастната жена може да има напълно здраво и нормално бебе. Но тя трябва да е наясно с тях и да ги обсъди със своя лекар, като получи пълна информация и положи необходимите специални грижи.



източник: "Книга за бременната жена" - Американска асоциация по акушерство и гинекология