Кухо яйце
Публикувано на: 09.01.2007г.

Какво представлява “кухото яйце”?
Кухото яйце (също извeстно като “бременност без ембрион”) се получава, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката, но ембрионът не се развива. Има развити клетки, които оформят плоден сак, но вътре няма ембрион. Това се получава най-често през първия триместър на бременността преди жената дори да разбере, че е бременна. Множеството хромозомни аномалии обикновено предизвикват спонтанен аборт.


Как се разбира, че става въпрос за “кухо яйце”?

Това състояние се получава най-често в много ранен етап от бременността преди повечето жени дори да разберат за нея. Могат да се наблюдават липса или закъснение на менструацията, леки абдоминални болки, леко вагинално зацапване или кръвотечение и възможен положителен за бременност. Както при обикновена менструация организмът изхвърля маточната лигавица, но тази менструация често е по-обилна, по-тежка и продължителна от останалите.

Много жени предполагат, че са бременни по нарастването на нивата на хормона ЧХГ. Плацентата може да продължава да расте и да се поддържа без бебе за кратко време и хормоните на бременността да продължат да растат, което довежда до убеждението у някои жени, че все още са бременни. Диагнозата се доказва чрез ултразвуков преглед, при който не се открива нищо в матката или се вижда празен плоден сак.

От какво се причинява “кухото яйце”?

Причина за около 50% от абортите в първия триместър се оказва “кухо яйце” и обикновено е в резултат на хромозомни проблеми. Организмът на жената разпознава абнормалните хромозоми във плода и естествено не се опитва да продължи бременността, защото ембрионът няма да се развие до нормално, здраво бебе. Това може да бъде причинено от неправилно разделяне на клетките, лошокачествени сперматозоид или яйцеклетка.

Трябва ли да се прави абразио или да се чака естествен аборт?

Това е индивидуално решение. Повечето доктори не препоръчват абразио за ранно прекъсване на бременността. Очаква се, че женският организъм ще е в състояние да изхвърли тъканта спонтанно и няма да се наложи инвазивна хирургична намеса с риск от усложнения. Абразиото обаче ще е от полза, ако смятате да изпратите тъканите за експертна оценка от патохистолог с цел да се търси причината за проблемната бременност. Някои жени смятат, че абразиото ще им помогне да решат проблема, не само физически, но и емоционално.

Как може да бъде избегнато “кухото яйце”?

За съжаление, в повечето случаи това не може да се избегне. Някои двойки прибягват до генетично консултиране, когато това състояние се повтори неколкократно. Кухото яйце се получава често, но вероятността да се повтори е малка. Повечето доктори препоръчват на двойките да изчакат най-малко от 1 до 3 редовни менструални цикъла преди началото на следващите опити за забременяване.


Превод: Cygnus
Източник: www.americanpregnancy.org